Stronghold: Crusader

PC
pridal mous 21.12.2006 o 15:14 pod používateľské recenzie

8.8


Asi každý prívrženec stredovekých stratégii pozná samostatnú datadiskovú hru Stronghold Crusader. Aj keď táto hra vyšla v roku 2002 stále patrí ako celkom obľúbená hru medzi hráčmi. Tak si ju postupne poďme rozobrať kúsok po kúsku.


Hneď ako som konečne dostal hru od môjho kamaráta cely nadšený som bežal k môjmu PC s nádejou že to na ňom pobeží. Tak otvoril som obal vsunul som cédečko do PC a čakal kým sa rozkrúti. Vybehlo mi uvítacie menu ktoré bolo veľmi pekné a okamžite som klikol na instal a nevedel som sa dočkať kedy to budem hrať. Hru som inštaloval veľmi jednoducho, klikaním next, next, next, next, Instal. Inštalácia prebiehala v pohode bez žiadnych problémov. Počas nej sa vám ukazujú zaujímavé obrázky križiackych ale aj arabských jednotiek. Po inštalácii som spustil hru a na začiatku ma odradilo loadovanie ktoré na mojom PC bolo zdĺhavé.L Potom ma čakalo ďalšie sklamanie pretože som čakal nejaké zaujímavé intro po prvej časti. No bohužiaľ nebolo a s nejakou tou nádejou som si želal, či príde niečo pekné čo mi zdvihne náladu. Moje želanie sa splnilo a ukázalo sa pekné a prehľadné menu kde v pozadí stál rytier ktorý má pravdepodobne zobrazovať vás.

V menu som mal prvý problém s nájdením mojich uložených pozícii alebo keď som chcel niečo naloadovať. Našťastie som to našiel ale aj tak sa mi to zdalo čudné pretože som bol v vždy zvyknutí so samostatným rámčekom. No ale už poďme na samotnú hru...

HRA

Veľmi ma zaujalo že každá osoba ma svoju úlohu a pekne všetko do seba zapadá. Ak chceš mat hradby potrebuješ nálezisko kameňa takže kameňolom. Na kameňolom potrebuješ drevo, chlapov a voly. Musíš mať tým pádom skladisko aby si kameň mohol odniesť. Aby hrad fungoval musíš mať financie a tie dostaneš obchodovaním a vyberaním daní od poddaných. Samozrejme treba mať aj jedlo na to aby sa pracovalo. Čo ma veľmi zaujalo, bolo že poddaný ti ukazujú svoju spokojnosť alebo nespokojnosť aký si pán. Hovoria či je dobré jedlo alebo dostatok piva či sú vysoké dane alebo či im chýba zeleň v hrade. Mate prehľad kedy sa posledný krát sobášilo alebo kto umrel.

Ľudia vám z hradu môžu utekať alebo vo veľkom prichádzať. To všetko závisí od hranice spokojnosti obyvateľov ktorú vám ukazuje stále. Ak hranica padne na 50 tak ľudia pomalý opúšťajú hrad. Ľuďom môžete zvyšovať alebo znižovať morálku to znamená ak svoj hrad skrášlite zeleňou na každom kroku a všade dáte rôzne atrakcie ako tancujucí medveď alebo hltač ohňa tak vaši poddaný ohromený krásou hradu a občas budú lenivý pretože sa im nebude chcieť pracovať. Naopak ak do hradu dáte donucovacie a odstrašujúce veci (klady, šibenice, hladomorne....) ľudia budú pracovať poriadne lebo sa budú báť ale riskujete tým že poddaný môžu sa obrátiť so zbraňou v ruke proti vám.

Hra obsahuje vyše 50 misií alebo úloh a všetko sa odohráva v roku 1027, kde sa na blízkom východe odohrávali krížové výpravy. Na výber máte samotné krížové výpravy kde prechádzate púšťou, oázami a bojujete s rôznymi nepriateľmi. Bojujete buď sami s nepriateľom ale mate spojenca (alebo on ma spojenca, vtedy je to horšie) a vytvárate teami . Vo výpravách tvorcovia vymysleli výbornú vec a to je „chicknes“. Slúži to na preskakovanie misií pretože niektoré sú neuveriteľné ťažké kde sa takmer nedajú vôbec prejsť. Kombinácia Wolf, Wolf, Wolf (Wolfovia su vaši nepriatelia s minulej časti k tomu sa dostaneme neskôr) ktorý bojujú proti vám je takmer nemysliteľná. Po každom vyhranom ťažení sa vám jeden „chicknes“ pridá ale treba ich používať rozumne pretože niekedy sa brutálne zídu.

Na ďalší výber máte kampaň kde bojujete za križiakov o ktorých vám v príbehu rozprávajú že ste tí „dobrý“ a Arabi sú tí „zlý“. Ale samozrejme hráte aj za Arabov ktorý sú podľa ich rozprávania tí dobrý ale som Európan takže križiaci boli pre mňa tí „dobrý“. Niektoré misie sú veľmi zaujímavé. Buď bránite alebo obliehate hrad a môžete využiť množstvo taktík na splnenie vašej úlohy. Kampaň je oveľa jednoduchšia ako výpravy a odporúčam najprv hrať kampaň a až potom si zahrať križiacke výpravy. V kampani sa vyskytuje veľa miest kde by sa strašne hodili videa ale namiesto videa sú tam iba obyčajné rozprávania a to mi veľmi vadiloL. Veľký mínus je v tom že hra po čase je stereotypná a veľmi nudná pretože už budete poznať všetkých vašich nepriateľov aké majú taktiky a čo na nich najviac účinkuje.

Ak chcete môžete si vytvoriť vlastnú mapu ale podľa mňa je to hlúposť pretože dokým utvoríte mapu ktorá sa aspoň trochu podoba ostatným tak už vás to prestane baviť. Môžete si tam doplniť zelene koľko chcete a rôzne druhy stromov a zvierat. Samozrejme vopred si môžete postavať hrad sebe ale aj nepriateľovi.

Jedným z najlepších výmyslov v tejto hre bol multiplayer. Pri tomto hraní si užijete najviac zábavy. VOPRED VARUJEM VEĽMI NÁVYKOVÉ. Ja som tejto hráčskej chorobe podľahol a myslím si, že multiplayer je pre túto hru stvorený. Hrať môžete proti nepriateľom z hry ale oveľa zábavnejšie je hrať cez LAN. Môžete vytvárať spojenectvá a obrovské výpravy. Najlepšia vec na multipayery je to že môžete si vymieňať suroviny a posielať rôzne výhražne listy. Máte malo surovín na stavbu hradu? Poprosím jedného so spojencov nech mi ich požičia alebo dá lebo často mu ich nevrátimJ. Niekto sa ti nepáči? Pošlem mu výhražní list a ešte poštvem na neho aj spojencov. V tejto hre vidíte ozajstný priebeh krížových výprav a to dáva hre veľké plus +J

OBTIAŽNOSŤ

Obtiažnosť sa tu stupňuje prostredníctvom vašich nepriateľov. Na začiatok vystupujú tí slabí ako Saladin, Sultán, Škorpión, Rat, Snake...
Čo ma veľmi potešilo bolo to že sme opäť bojovali proti našimi starými známymi s prvej časti. Známi tupci ako sprostá trojka. Štvrtí z nich Wolf ktorý už je múdri a vie byť poriadne nebezpečný. Rat (krysa) a Sanke (had) to sú úplný tupci a sú inteligentný ako sibírske kobylky. Pig (prasa) ktorý už sa snaží využívať ekonomiku a buduje silnú obranu. No a nakoniec je tu Wolf ktorého môžeme prirovnať k Richardovi leviemu srdcu. Takže dá sa povedať že obtiažnosť je na dobrej úrovni. Nieje brutálna ale ani veľmi slabá.

GRAFIKA a OVLÁDANIE

Na dnešné pomery grafika veľmi zaostáva ale napriek tomu je veľmi pekná a detailná. Pekne vidno pohyb postáv kto čo robí a čomu sa práve venuje. Grafika vyniká najmä v bojoch ak sa ostreľujete katapultmi alebo keď vojsko hromadne umiera pod spŕškou šípov z lukov a šipiek a kúš. Ovládanie je strašne jednoduché pretože všetko robíte myškou takže viacej sa k tomu neviem vyjadriť.

ZVUK

Zvuk je jednou s tých lepších veci v hre. V pozadí hraje orientálna hudba ktorú si takmer vôbec nevšimnete iba pri vytváraní vlastnej mapy. Ostatné veci ako plač detí žblnkot vody ale výkriky vojakov to všetko je pekne prepracované a vidno že si na tomto tvorcovia dali záležať. Aj keď niektoré postavy majú rovnaký hlas na to kedy táto hra vyšla je to ospravedlňujúce.

VYHODNOTENIE

Hra je celkom zaujímavá hlavne kampaň a výborný multipayer. Na začiatku sa celkom pobavíte ale po čase je hra nudná a stereotypná ale na multipayer to neplatí. Užijete si zábavu ktorá stojí a hra vám aspoň trošku priblíži dejstvo ozajstných krížových výprav. Dobrá vec je že do hry sa im podarila dať návykovosť na multipayer ktorému som celý podľahol a venoval som mu celé letné prázdniny.

KLADY:

- budovanie hradu, ekonomika a všetko čo s hradom súvisí
- na svoje časi pekná grafika
- zvuky
- multipayer

ZÁPORY:
- loadovanie
- žiadne videá
- po čase veľmi stereotypné


napísal mous 21.12.2006



Páči sa mi!

8.8
STRONGHOLD: CRUSADER


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk