Sensible Soccer

PC
pridal ace 29.10.2006 o 18:32 pod používateľské recenzie

7.5


Futbal, vraj najobľúbenejší kolektívny šport na svete. Hádam každý ako malý chlapec (a niektoré dievča) sa dostal do styku s „guľatým čudom“ menom lopta. Od nesmelých začiatkov, cez žiacke teamy a dorast sa z nás pomaly stávali hviezdy futbalových trávnikov. Kam sa len pozriete vždy sa decká vonku zabávajú pri futbale, prípadne pri rôznych obdobných hrách s prakticky rovnakým základom. Napríklad v Brazílii sa už s loptou hádam deti rodia. Existujú aj jedinci, ktorým sa, či už z lenivosti, alebo zo šmatlavosti nechce vytiahnuť prdel von a zakopať si. Pre tých existujú virtuálne loptové radovánky. Nehovorím teraz o najnovšom prírastku do rodiny FIFA, ktorá tu je už cez desaťročie. Hovorím o hviezde dávno zapadnutej, o poklade dávno zabudnutom, vzkriesení legendy menom Sensible Soccer.

Mimo strašných pokusov o virtuálny futbal tu bola vždy FIFA, konkurenciu ako-tak robil Actua Soccer, po jeho skončení tu bol dlho monopol FIFY až do príchodu PES. Ten ukázal ako sa to má robiť. Popri týchto najväčších bojovníkoch na tomto poli tu bol však aj extrémne zábavný a návykový Sensible Soccer, ktorého základom bola skvelá hrateľnosť. Žiadne značkové licencie, každý rok prevratnejšie a prevratnejšie technológie, ktoré prakticky vyzerali vždy rovnako. Len čistá a nefalšovaná zábava. Dokázal sa teda nový prírastok aspoň trocha priblížiť k svojím predchodcom?

Odpoveď vôbec nie je jednoduchá. Sensible Soccer sa jednoducho vracia ku koreňom ale pekne poporiadku.
Čo príjemne prekvapí už na začiatku je kapacita, ktorú hra zaberá. 1 CD sa už v dnešnej dobe často nevidí, ale na druhú stranu to nemusí byť práve najlepšie znamenie. Z HDD vám potom ukrojí cca 550MB...ale k požiadavkám až nakoniec.
Hra má intro a dokonca aj celkom pekné, len škoda, že akcie, na ktoré sa pozeráte asi moc často pri hraní neuvidíte. Sprevádza vás príjemne počúvateľná muzička a animácie tak akurát na úrovni.
Po prezentačke nasleduje, poprosím chvíľu ticha, konzoloidné menu, koľké prekvapenie. Štruktúrou pripomína menu z hry S.C.A.R. a opäť si budete chvíľu zvykať, ale postupne vám prejde do krvi.

Módy hry ničím neprekvapia, štandardne sú tu priateľský zápas, Liga majstrov, pohár UEFA, vlastný pohár a môžete si zakopať aj v jednej z mnohých líg, ktoré sú tu.
Jediný problém tkvie v tom, že hra nie je licencovaná. Čiže tu hrajú hráči ako Zodane, Vottak, Montál, Cach...Zmena mien prebieha zmenením O na I (a naopak) a A na E (tiež aj naopak). Ak sa vám bude chcieť, tak si ľahko môžete nejaké tie mená prepísať, ak nie, tak stačí stiahnuť z internetu originálne súpisky pre celú hru a máte po probléme .
Hra obsahuje všetky významné európske súťaže a k nim aj druhé ligy. K anglickým, nemeckým, španielskym, talianskym, portugalským, holandským a škótskm ligám pripočítajte ešte nejaké tie „zbytky“ a národné teamy (a opäť už zas nečakajte slovenské zastúpenie, či už vo forme klubu alebo nároďáku). Súpisky neobsahujú posledné prestupy, tak sa niekde môžete ešte stretnúť s hráčom nehrajúcim v danom mužstve.
Drobný problém sa dá vidieť aj v počte hráčov v mužstve. Počítajte iba so základnou zostavou a striedačkou, viac nám autori k dispozícii nedali, čo je dosť na škodu. Na druhú stranu si môžete meniť pozície hráčov ľubovoľne. Nie je problém nastaviť ako hrotového útočníka napríklad náhradného brankára.

Keď vás omrzí hra za všetky možné kluby v hre, ak si pokojne spravte vlastný aj s vlastnými hviezdami (ale iba s maximálne troma, za chvíľu vysvetlím). Navolíte si názov klubu, dresy, vyberiete si štýl hry a šup rovno na tvorbu hráčov. Od štýlu hry sa odvíjajú vlastnosti hráčov, ktoré sú už pre daný post preddefinované. Útočný štýl kladie dôraz na útočníkov a zálohu, zatiaľ čo obrana zaostáva a podobne. Systém hodnotenia schopností hráčov sa zakladá na hviezdičkách. Najväčšie Stars ich majú 6 a s klesajúcou kvalitou klesá aj ich počet (musím sa však priznať, že nie moc objektívne, napríklad Ronaldo teraz prakticky skoro nič nehrajúci ich má plný počet...). Vo vašom klube má najväčšia hviezda maximálne 3 veľké hviezdičky a potom druhá najväčšia 2 veľké a jednu malú. Po pomenovaní hráčov vytvoríte ich postavy, editor je pomerne slušný, ale viac NORMÁLNYCH možností pre tváre hráčov by pomohlo (normálnych tvárí je málo, zatiaľ čo veľkonosých, veľkouchých a podobných je plná ri.....hra, pardon). Taktiež aj typov postáv a vlasov je pomerne málo, aj keď niekedy vytvoríte priam presnú kópiu svojho známeho (len musí v skutočnosti trochu komicky vyzerať). Potom už len štucne a kopačky a hurá do hry. Nastavíte si, ktorú súťaž chcete hrať, či už vlastnú alebo niektorú zo skutočných. Na vlastnej si dobre zatrénujete ale hlavná náplň tohto spočíva v skutočných súťažiach. Hodíte svoj team do niektorého z pohárov alebo líg a začína ozajstná hra. Výhoda tkvie v tom, že hráči sa vylepšujú a stávajú sa z nich ozajstné hviezdy. Pri výbere súťaže máte vždy ukázané ktorý hráč sa po jej úspešnom dokončení zlepší a o koľko. Tu narazíte na problém, že hráči sa nezlepšujú vzhľadom na priebeh súťaže, jednoducho je už od začiatku dané kto sa zlepší (vždy len jeden). Môžete mať v klube kráľa strelcov s priemerom aj 10 gólov na zápas a zlepší sa napríklad niekto zo striedačky, kto ani nezasiahol do hry.

V intre sa uvádza, že Sensible Soccer je o skvelých góloch. Úprimne, tých skvelých sa podarí pramálo, zaujímavých a niekedy až komických viac, ale keď sa podarí, tak stojí za to. Oveľa častejšie budete využívať prebojovanie do šestnástky a strelu z okolia bieleho bodu alebo z rohu šestnástky s tými lepšími hráčmi. Čiastočne je to spôsobené teleportáciou brankárov, ktorý sú schopný sa premiestniť od tyčky k tyčke v priebehu sekundy a dosť často končekmi prstov vytlačia nechytateľnú strelu. Obrana je ako sito a pravdupovediac ju ani moc nepotrebujete, iba na strely z druhej vlny. Ovládanie je zjednodušené ako to len bolo možné. Jedna ruka na šípkach druhá na pár tlačítkach, je jasné, že sa ťažkých fínt nedočkáte, len šprint, strela, prihrávka a ich obdoba v obrannej fáze hry. Samozrejme strela z voleja, nožničky a hlavičky autori nezabudli, aj keď okrem hlavičiek sú iba ojedinelé (a aj pri tých hráči dosť často prehrávajú hlavičkové súboje alebo chytá brankár). Celkovo hra pôsobí až príliš jednoducho a oplatí sa hrať proti ťažším klubom, kde je rozdiel poznať. To sa nedá povedať o hráčoch kde je skoro jedno či vystrelí Ronaldinho alebo nejaký sedlák z FC Horná Dolná. Viditeľný rozdiel je iba v rýchlosti hráča a v sile strely (presnosť zhruba rovnaká, t.j. malá). U mňa osobne sa hra zaradila na prvé miesto v najväčšom počte nastrelených žrdí a brvien. Hra je plynulá, rozhodca zbytočne neprerušuje, akurát ofsajdy sú na milimeter presné. Čo ale nepoteší je nemožnosť ovplyvniť penaltu. Ako náhle sa snažíte kopnúť ju k žrdi je veľká pravdepodobnosť, že netrafíte. To isté aj pri strele k brvnu.
Nečakajte žiadne manažérske hody, ale strategické možnosti, čo sa týka rozostavenia hráčov a štýlu hry sú pomerne bohaté.

Grafické spracovanie je, dalo by sa povedať, milé. Decká cell-shaded grafika príjemne dokresľuje zábavnú atmosféru hry a nemá vysoké nároky na váš hardware. Ťahákom mali byť aj veľké hlavy hráčov, ktoré v hre spĺňajú svoj účel – pôsobia veľmi komicky a keď prvý krát uvidíte Zidana s veľkou hlavou, na ktorej má veľkú plešinu určite sa neubránite úškrnu popod nos. Animácie pohybu hráčov, síce nie sú také reálne ako v PES6, ale tie veľké hlavy by ani v skutočnosti nedovoľovali prirodzený pohyb . Jediné, čo výrazne kazí dojem je prechádzanie hráčov navzájom cez seba (alebo vchádzanie do seba).

O zvuku je škoda sa vyjadrovať, niekedy si až po odohratí s vypnutými reproduktormi uvedomíte, že vám vôbec nechýba a rozdiel je minimálny (akurát nepočujete divákov).

Hra obsahuje plno bonusov, hlavne však do editoru hráčov. Kopačky, štucne, lopty a plno ďalších blbostí získavate za prechod súťažami a dokážu potešiť, nie však motivovať na ďalší postup v hre, a tak vás po odohratí 3-4 sezón omrzí.



+ zábava
+ grafické spracovanie
+ editor
+ bonusy
+ HW nároky
+ množstvo súťaží
+ jednoduchosť hry (pre niekoho)
+ upgrade hráčov


- neprítomnosť licencie (taký polovičný zápor, keďže sa dá vyriešiť)
- jednoduchosť hry (pre niekoho)
- zvuk
- málo hráčov v mužstve
- po čase monotónnosť
- neprítomnosť slovenského zastúpenia mimo pár hráčov

napísal ace 29.10.2006



Páči sa mi!

7.5
SENSIBLE SOCCER

PC
PS2
Xbox

Vývoj: Codemasters / Kuju
Štýl: Šport
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk