MediEvil: Resurrection

PSP
pridal Liam Gallagher 23.10.2006 o 0:13 pod používateľské recenzie

7.9


Zdrawím . Opäť som si raz sadol a rozhodol sa, že Vám niečo zrecenzujem. Je to aj z toho dôvodu, že som zase včera (bol piatok) nikde nebol a som čerstvý a plný inšpirácií pre nový článok. Takže poďme na to...

Len včera som dohral túto hru a o jej kvalitách by sa dalo rozprávať naozaj veľmi, veľmi dlho. Začnem trošku históriou : Kde bolo, tam bolo, jedného prekrásneho zimného večera roku 1998 vyšla na staručkú konzolu PSX prekrásna fantasy behačka, ktorá sa volala -Medievil- a mne táto hra naozaj strašne zachutila, dokonca aj môjmu otcovi (a to je už čo povedať). Teraz, po 8 rokoch od vydania originálu, som mal možnosť zahrať si remake pôvodnej hry, ktorá je bohatšia ešte o podtitul -Resurrection-. Určite Vás napadne opýtať sa, že o čo je hra ešte bohatšia, že ? Tak to sa Vám pokúsim priblížiť v odstavcoch, ktoré nájdete trošku nižšie. Ale jednu vec vám poviem hneď: vývojári z Cambridge Studio si pred seba nepostavili ľahkú úlohu.


Tu poslednú vetu v prvom odstavci som spomenul preto, že nie vždy môže byť na dobro veci, keď sa pustíme do niečoho, čo sme mali radi také, aké to bolo. V mojom prípade ide naozaj o veľkú lásku k originálnemu -Medievilovi- a podobne je to aj s dvojkou. Remake má poslúžiť hlavne mladším hráčom, ktorí sa s PSX nedostali do styku a teraz majú možnosť si túto hru zahrať v novom kabátiku. No čo už... Vytvoriť spravodlivé záverečné hodnotenie určite nebude ľahké.

Príbeh tohto Medievila je takmer identický s originálom. 100 rokov uplynulo, čo sa zlý čarodejník Zarok pokúsil spolu so svojím vojskom ovládnuť mestečko zvané Gallowmere. Teraz sa ale čarodejník vracia a je ešte silnejší, ako predtým. Pomocou tajomnej knižky pripraví sériu kúziel, ktoré oživia mŕtvoly a živých ľudí zmení na zlé monštrá schopné len zabíjať. Oblohu zatiahnú čierne mračná a temnota v podobe Zaroka je pripravená na svoje ovládnutie všetkého naokolo. Nanešťastie pre tohto zlého čarodeja sa mu podarí oživiť aj jednookého kostlivca bez sánky, ktorý sa vola Sir Daniel Fortesque a on bol jeden z tých, čo v minulosti v boji o Gallowmere padli. Po jeho prebudenie sa ešte ako tak naskytla možnosť zachrániť mestečko do zlého čarodeja a náš hlavný hrdina sa jej samozrejme chopil. V boji ale tentokrát nebude úplne sám, na jeho ceste ho bude sprevádzať Al-Zalam- tiež jednooký škriatok, ktorý sa ubytoval Danielovi v lebke :))). Tak a môžeme sa pustiť do dobrodružstva. Takže... Príbeh je v podstate ten istý... Čakajú Vás v ňom naozaj len drobné zmeny, ale tie si všimnete len vtedy, keď ste originál hrali.


Teraz si zoberiem na mušku grafické spracovanie tejto hry. Ak to mám porovnávať s predchodcom, tak zase až taký veľký rozdiel to nie je, aby z toho vyšiel remake. Jasné... levely a prostredia v nich sú originálne a pestrofarebné, ale žiadna prevratná novinka Vás nečaká. Drobné chybičky zakryje aj skvelý PSP displej, takže hra má určite výhody. Veľké plus dávam však hre za krásne a strašne zábavne renderované animačky, ktoré hru vždy naozaj perfektne nakopnú. Danielov ksicht Vám nie raz naozaj zdvihne náladu, vidieť niektoré jeho krkolomné kúsky stojí za to. Skoro v každom z 18 levelov na Vás nejaká tá animačka čaká, čo je len a len dobre. Celkovo mi to ale prišlo tak umelo krásne a už som z toho necítil tú silu, ako pri hraní originálu.

Na obrazovke Vás počas hrania nasleduje zelený ukazovateľ Vašej životnosti, počet nazbieraných peňazí, za ktoré si môžete zakúpiť strelivo do zbraní. Ďalej v hre zbierate energiu za zabitých nepriateľov a stále by ste mali dosiahnuť 100%, a potom niekde nájsť kalich, ktorý Vás po ukončení levelu presunie do tzv. Hall of Heroes, kde si vyzdvihnete od padlých hrdinov nejaké tie nové zbrane. Ináč na Vás v hre čakajú aj veľmi zábavné minihry, pri ktorých som sa dobre bavil. Či už išlo o strieľanie terčíkov s kušou, vháňanie oviec a sliepok za ohradu, alebo zabíjanie potkanov v určitom časovom limite.

Ovládanie samotného Dana nie je nijako extra zložité a úvodný level (Danova krypta) slúži ako tréningová miestnosť, kde si môžete naskúšať rôzne pohyby, skoky a zručnosť so zbraňami. Ďalej tu na Vás čaká nejaký Diár, kde si hra sama zapisuje Váš postup levelmi. Potom je tu knižka, ktorá opisuje dôležité predmety a aj nepriateľov v hre. Hra obsahuje aj adventúrovú zložku, takže sa pripravte na zbieranie kľúčov a rôznych iných predmetov, ktoré neskôr budete musieť niekde použiť a častokrát sa stane, že predmet budete musieť preniesť a použiť v inom leveli. Nepriateľom v hre nechýba originalita : klasické zombie, plechoví vojaci, útočiaca zelenina v podobe tekvice, piráti, obrovské žaby, balíky plné slamy, ktoré na Vás útočia vidlicou (to mi niekoho pripomína ) a ďalšie a ďalšie stvorenia, ktoré stretnete v naozaj zaujímavých leveloch, ktoré sú tiež veľmi originálne. Pozriete sa napríklad na loď duchov, dračí ostrov, miestnu farmu, alebo do okúzľujúceho lesa. Nedá mi nespomenúť môj obľúbený level - Pumpkin Gorge. Len škoda, že autori zabudli dať do hry niektoré levely z originálu, ktoré hre chýbajú, ako napríklad záhradné Múzeum, alebo level, kde bol Dan zminimalizovaný a bojujúci proti obrovským chrobákom v ich kráľovstve. V hre na Vás čaká poriadny arzenál zbraní a ide väčšinou o historické kúsky ( hra sa nakoniec odohráva v časoch dávnych :) ). Zbrane sa delia na boj zblízka a na diaľku. Je tu dokopy vyše 20 zbraní, ale trošku ma sklamalo, že sa tvorcovia neposnažili nad výberom trošku viac, ale je tu vlastne všetko to isté, čo v origináli. Na boj zblízka na Vás čaká niekoľko druhov mečov, veľké kladivo, atď... Na diaľku sú tu rôzne luky (ohnivé, magické), kuše (ohnivé, obyčajné), sekera na vrhanie, atď... Na ochranu pred útokom nepriateľa sú tu aj nejaké 3 druhy štítov, ktoré sa líšia svojou výdržou.
Celkovo nie je hra vôbec obtiažna a na jej prekonanie viac ako 12-15 hodín určite potrebovať nebudete. Hra je podarene rozprávková s hororovou príchuťou, určite si priláka aj množstvo mladších fanúšikov.


Veľké plus dávam hre ďalej za perfektnú audio zložku: štrnganie rôznych predmetov, vŕzganie dverí, zavýjanie vlkov, streľba zbraní, atď... To všetko je na naozaj vysokej úrovni a keď si to pustíte večer na PSP-čku, tak to nemá konkurencie. Ak k tomu prirátam perfektne zvládnutý dabing a Danielove mumlanie, tak nie je o čom diskutovať.
Atmosféru dotvára aj výborná hudba, ktorá sa vždy hodí k danému levelu a situácii. Nie je tu tomu čo vytknúť... Rokmi overená kvalitka.


No a dostávam sa na koniec tejto recenzie a neostáva mi nič iné, než povedať, že táto hra je pre mňa aj naďalej tou najlepšou behačkou, akú som kedy hral...hra s perfektne rozprávkovou atmosférou, originalitou a veľkou porciou zábavy, ale len v tom prípade, že ste nehrali originál. U mňa tým pádom hodnotenie klesá, pretože inovácií je málo, a to za peniaze dvakrát stáť nemusí. Jedno šťastie pre hru je, že som jej fanúšikom už veľmi dávno a pri hraní originálu na PSX som strávil veľa prekrásnych chvíľ, ktoré by som len tak ľahko za niečo nevymenil. Na záver som si pripravil až trojité hodnotenie, pretože inak som to vymyslieť nevedel.


+ + + + +

- pestrofarebnosť, originalita levelov
- renderovane animačky, humor
- ohromná zábava, keď ste nehrali originál


- - - - -

- kamera.
- malo inovácií oproti originálu.
- trošku nuda, keď ste hrali originál.


69 % - Ak ste hrali originál na PSX.

89 % - Ak ste nehrali originál na PSX.

Ja som fanúšik, takže



LG
Dont Believe The Truth

napísal Liam Gallagher 23.10.2006



Páči sa mi!

7.9
MEDIEVIL: RESURRECTION

PSP

Vývoj: SCEE / Cambridge Studios
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk