NHL 07

PC
pridal ace 6.10.2006 o 22:35 pod používateľské recenzie

7.5


„Dobrý deň vážení a milí športoví priatelia. Vítam Vás pri úvodnom stretnutí novej sezóny najprestížnejšej hokejovej ligy na svete. Vítam Vás pri NHL ročník 2007. V dnešnom zápase uvidíme, či tento ročník dokáže prekonať kvalitatívne ročníky predchádzajúce a spoločne si zaprajme veľa pekných gólov.“

Prepáčte mi divný začiatok môjho článku, ale toto bolo to prvé, čo ma napadlo pri spúšťaní tejto hry. Ako správny hokejový fanúšik som aj ja podľahol ešte kedysi v dávnych časoch v jednej vzdialenej galaxii NHL mánii. Začal som ju registrovať ešte počas mojich herných začiatkov na platforme NES. Išlo o geniálne hrateľnú a na tú dobu aj graficky excelentnú zábavu. Po mojom konvertovaní na PC som však bol svojej láske neverný a odmlčal som sa jej do roku 2000, kedy vyšla NHL 2001. Bol to podľa mňa asi najlepší ročník, tak dúfam, že sa nenahneváte ak budem nový ročník konfrontovať s 2001.

Recenzie na NHL odjakživa začínali introm, ktoré symbolizovalo kvalitu tohto produktu. Pravdupovediac, čím vyššiu číslovku táto hra mala v názve, tak tým bola menej kvalitnejšia a intro upadalo. Tento ročník sa mu pre istotu vyhol. Mohlo by to naznačovať všeličo, ale nechajme tak zo začiatku. Ako som už spomínal, tak intro nečakajte, potom tu máme staré známe „EA Sports...“. Nejaké tie logá licencií a potom hurá do menu. Keďže som predchádzajúci ročník vynechal, tak som bol mierne šokovaný. Menu vyzerá tak priemerne, boli už aj lepšie . „No čo, to hádam nejak prekusnem“, povedal som si. Potom ale nasledoval šok s poradovým číslom 2. Ovládanie v menu je hrozné, asi ako v PES 3. Takéto neintuitívne ovládanie som teda už dlho nezažil. Vidno, že klávesu ESCAPE na PlayStationoch nepoznajú. Na krok späť vám totiž slúži Backspace. Vyžaduje to chvíľu cviku a trocha trpezlivosti, ale hádam to je len hnusná škrupinka, za ktorou sa skrýva, mňam, dobrý oriešok. Ďalším klincom do truhly je nemožnosť v niektorých submenu ovládať myšou. Po niekoľkých herných hodinách však už budete zorientovaný a moc vám to vadiť nebude.

Herné módy už prinášajú aspoň kvapku inovácie.
Máme tu klasickú kariéru v jednej zo súťaží ako sú: NHL, švédska Elitserien, nemecká DEL, fínska liga a nakoniec niečo pre stredoeurópana známe, česká Tip Sport Extraliga. Všetko
obsahujúce najnovšie súpisky a môžeme si byť istý, že fan modifikácie prídu čoskoro.
Úchylku každého hardcore manažéra by mohol ukojiť Dynasty Mod. Ten v sérii nie je novinkou a už sme sa s ním pár krát stretli, tak len v krátkosti, že ide o mód, v ktorom prevezmete funkciu manažéra teamu, samozrejme aj hráte zápasy. Osobne si ale myslím, že by mohol byť lepšie vybalancovaný. Zaujme iba úzku skupinu hráčov, manažérov.
Rýchly zápas a exibíciu netreba predstavovať, ponuka pokračuje multiplayerom, ktorý som však nemal možnosť vyskúšať. Svetový šampionát nesmie chýbať a pre tých z vás, ktorí si nie sú istý, či zvládnu svetovú elitu je tu možnosť navoliť si turnaj podľa vlastného gusta. Zaujímavým je aj posledný mód a tak ma napadlo, prečo to doteraz nebolo – samostatné nájazdy. Tie prebiehajú tak, že si navolíte hráča (ak ste sám, ak ste dvaja, tak môžete aj brankára) nastavíte si parametre hry (autori to oživili veľkými hlavami známymi napríklad zo Sensible Socceru a je to celkom zábava) a pustíte sa do toho. Samotné nájazdy prebiehajú vo veľkomeste na umelej ľadovej ploche za podpory stoviek divákov, ktorí neustále povzbudzujú a dávajú najavo svoje sympatie. Nenechajte sa oklamať, súboj jeden na jedného vie byť sakra ťažký a brankár vás miestami bude pripravovať o nervy a pocit zúfalstva je takmer dokonalý.
Spomínaná kariéra je asi najfrekventovanejší mód a nemyslím, že by ju bolo treba nejako zvlášť predstavovať. Jednoducho hráte vami vybranú ligu podľa pravidiel platiacich v nej (samozrejme môžete meniť) vediete svoj team k vytúženému víťazstvu.
Pre tých, ktorí sú moc leniví aby zapracovali na tom, aby sa z nich stali svetové hokejové hviezdy je tu možnosť si vytvoriť aspoň takú malú virtuálnu hviezdičku. Editor hráčov zas o rok pokročil a teraz si môžete vytvárať zas o kus realistickejších hráčov, aj keď to mohlo dopadnúť aj lepšie. Tvár môže byť prakticky ľubovoľná, ale napríklad s vlasmi je to už horšie. Čo sa týka schopností, tak lepšie riešenie by bolo dať obmedzený počet bodov, za ktoré sa nastavujú. Nevznikalo by toľko 100% hráčov. Už to tu raz bolo a vylepšovanie hráča v priebehu sezóny podľa predvádzanej hry by malo lepší efekt (viď. spomínaný Sensible Soccer). Potom si môžete z vlastných AllStars hráčov poskladať vlatný AllStars team.

Aby som okolo toho nechodil ako pes s mačkou okolo horúcej kaše, tak prejdem k hrateľnosti. Tá, bohužiaľ, nedosahuje kvalít svojich predchodcov viac-menej zásluhou príšerného ovládania, ktoré je tak neergonomické ako je to len možne. Odporúčam kvalitný gamepad, ak máte. Niekto bude zrejme nadšený toľkým množstvom ovládacích prvkov, rôznych striel...ale už v iných hrách sa potvrdilo, že ovládať hru viac prstami ako je človek obdarený nie je najsprávnejšie riešenie. Nie je nič horšie, ako keď dostanete úplne zbytočný gól len vďaka tomu, že si nedokážete v tej rýchlosti prepnúť na iného obrancu...
Ďalší nie moc vydarený prvok je UI vašich spoluhráčov. Tí si v poslednej dobe už nedokážu tak dobre nabiehať a veľa krát zbytočne stratíte puk. Toto je takmer smrteľná kombinácia spolu s vynovenými zákrokmi brankárov (hlavne súperových), ktorých neprekvapíte ani hodením fénu pod nohy. Nie však vždy a niekedy dostávajú docela komické góly. Rozhodcovia zrejme dostali pokarhanie a sú prísnejší a ofsajdy sú pískané s milimetrovou presnosťou. Prísne je aj posudzovanie nepovolených zákrokov a dosť často sa o prehrešku dozviete až z replayu. K tomuto patria aj tvrdé hokejové údery. Bodycheck už tiež neodhodí protihráča cez pol ihriska, ale zas s ním ani moc nepohne....nasledujúce pästné súboje...no...nečakajte Mortal Kombat, klasicky odfláknuté a po chvíli aj omrzia.
Nové pohyby sa naučili aj hráči nestojaci v bráne a sú vážne efektné. Nielen, že dobre vyzerajú, ale ešte sa vám niekedy aj podarí zavesiť. Blafáky, kľučky, otočky....všetko dobre a presne naanimované a človeka poteší každý jeden prekrásny gól.
Jedna z najvyhipovanejších noviniek posledných sezón – zostrelenie fľaše z brány oproti tomu pôsobí až komicky. Je jedno akou silou pod akým uhol vypálite, vždy fľaša podskočí asi 30 cm a spadne rovnako (replay je potom zameraný na jej „efektný“ pád).
Vhadzovania, základ úspechu, sú trocha náročnejšie. Už žiadne stlačenie „C“ a rýchly útok. Teraz sa pekne zapotíte kým vyhráte a aj tak vám všetkých hráčov zablokuje súper. Príjemné spestrenie a musíte si dobre prezrieť rozostavenie hráčov pred vhadzovaním.
Puk sa už dávno nedrží hráča ako kliešť, takže si musíte dávať pozor na nepriateľa naokolo. Celkovo sa správa reálnejšie, nemôžete prestreliť zástup hráčov pred bránou, odskakuje, cupe a môžete ním aj zraniť protihráča/spoluhráča.

Grafika
Už to vyzerá tak, že hra bez dobrej grafiky je nič. Tu sú diváci zas placatý, hranatý, rozmazaný a škaredý ako vždy pred tým. Štadióny sú pomerne škaredé a hlavne „kocka“ nad ľadom je hnusná a kamera niekedy nechtiac zablúdi do jej vnútorností, takže vidíte také veľké ...nič. Ľad sa dočkal mierneho zlepšenia a je na ňom vidieť každý zárez korčule, perfektné tiene a behajú po ňom celkom dobre animovaní hráči. Celkovo sa grafika nevymyká nijak priemeru, dá sa na to pozerať a neurazí, ale mohol byť viditeľnejší ročný pokrok. Jediné, čo sa dá grafike vytknúť je abnormálny lesk tvárí. Chápem, že sú to hviezdy a musia žiariť, chápem, že sa aj trocha zapotia počas zápasu, ale prečo sa musia lesknúť ako podlaha po vyleštení Mr. Properom, tak to nechápem. Poteší aj možnosť rozbiť mantinel alebo vypáliť puk do tribún a taký približujúci sa puk ku kamere vyzerá tiež celkom dobre. Už to nie je len jedna rozmazaná čierna mini textúra (to už dlhšie, ale konečne vyzerá ako puk).V prípade outdoorových nájazdov sa ale hodnoteniu prostredia radšej vyhnem, lebo je hnusné. Graficky pripomína Soldier of Fortune.
Život vám otravuje aj všade prítomna virtuálna reklama na automobilku Dodge, ktorá sa objaví vždy, keď na to má čo i len najmenšiu príležitosť. Dokonca aj jeden nový model tu nájdete vo virtuálnej a škaredej podobe. No, trh s virtuálnou reklamou je viditeľne dosť lukratívny. Nakoniec videosekvencie, tie postretnete vždy pred významným stretnutím (All Stars Game, play off...). Graficky sú zvládnuté excelentne, len škoda, že za chvíľu zistíte, že je to stále tá istá, len s inými hráčmi.

Zvuky
Hádam najsilnejšia stránka hry. Začal by som geniálne zostaveným soundtrackom, ktorý obsahuje väčšinou punkové melódie, tak ako sme zvyknutý a vynikajúco dokresľuje atmosféru. Nebuďte prekvapení, keď sa pristihnete ako so pískate jednu z mnohých melódii z hry. Komentátori sú stále tí istý ale už sa naučili hovoriť aj niečo k hre. Frázy sa síce opakujú ale už to znie zmysluplnejšie. Škoda len, že som nemal možnosť ohodnotiť český dabing, ktorého sa zhostili Robert Záruba a Petr Vichnar. Zvuky z hľadiska sú na vysokej úrovni, budete počuť povzbudzovanie svojho teamu, súperovho, posmešné hlášky aj spoločensky unavených divákov a rady trénera. Celkovo sú americký fanúšikovia v tejto hre ešte asi lepší ako reálny slovenský, škoda len, že aj český fans hovoria anglicky .

Požiadavky na vaše železo sa vôbec nezmenili, keďže grafická stránka hry zostala takmer nezmenená. Kto rozhýbal minulú sezónu, tak ten si zakorčuľuje aj túto.





+ Soundtrack
+ Finty
+ Animácia hráčov
+ zvuky z hľadiska
+ veľké hlavy
+ samostatné nájazdy


- ovládanie
- menu
- UI hráčov
- skoro nulová inovácia
- grafika okolia
- absencia akejkoľvek začiatočnej prezentácie

napísal ace 6.10.2006



Páči sa mi!

7.5
NHL 07

PC
PS2
PSP
Xbox
Xbox 360

Vývoj: EA Sports / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19854)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk