Obscure

PC
pridal Liam Gallagher 5.9.2006 o 13:45 pod používateľské recenzie

7.8


Zdrawim . Myslim,že nikomu nenmusim nejako extra zdoraznovať,že mojim najoblubenejšim hernym žánrom su -survival horory-,ktore milujem nadovšetko. Pre tych,ktore tieto hry velmi nepoznaju,tak len približim,že ide o mix adventury a kcie s tym,že sa na hru divate filmovou kamerou a vidite svoju postavu z roznych uhlov,ide o všade-pritomny strach,monštra,sem-tam nejake puzzle a otvaranie dveri,atd...hra musi mať samozrejme nejaky príbeh a postavu,do ktorej sa vžijete. Zastupcami žanru su napr. menej zname tituly,ako The Thing,The Suffering,Cold Fear a medzi tie znamejšie patri seria Resident Evil a jednoznačne moja životne najoblubenejšia herna seria Silent Hill,ktora vo svojom žanri proste konkurenta nemá. Až teraz sa mi dostal do rúk dalši survival,ktory sa vola -Obscure- ...ako dopadol u mna tento ?? Dokaže sa vobec aspon udržať v tažkej konkurencii ??? O tom vam popíšem v najbližšich riadkoch... .


No..ked mam pravdu povedať,tak hranie Obscure mi hned od začaitku prišlo,ako kopirovanie toho najslavnejšieho zo všetkych..Silent Hillu...len s tym rozdielom,že hra oproti svojmu konkurentovi neobsahue to všetko krasne...strach,chariznma postavy,atd...Obscure bol pre mna vlasten,ako pozeranie filmu VRESKOT. Ide o teen horoor,ako vyšity...mladi teenegeri,beztarostny školsky život,punk rockova hudba. Nefiem...z tohto žanru som sa už napozeral dosť filmov a nefiem,či by nebolo lepšie hru spraviť trošku dospelejšou... . No...školske radosti sa ale našim hlavnym postavam končia vo večernych hodinach,ked sa dostavaju na školsky pozemok.


Skúsim teraz načrtnuť niečo máličko z pribehu tejto hry,ktory mi prišiel tiež dosť b-čkovy. Skupinka teeenegerov,ktori študuj na strednej škole maju basketbalovy trening a jeden z členov,ktory sa vola Kenny ostava aj po treningu sma v hale,aby trenoval hody na koš. Neskor ho ale preruši telefonát od priatelky Ashley,ktora ho už netrpezlivo čaka v postielke. Kenny by sa už asi aj možno vidal za svojou milou,keby mu ale niekot nešplhol jeho tašku s vecami. Kenny sa ju rozhodne hladať až do školskej pivnice,kde najde nejakeho kamrat,ktoreho zdravotny stav neni uplne 100%...Kenny sa rozhodne,že obidvoch zachrani,ale v tom na nich zautočia monštra,ktore zabiju Kennyho kamoša a nakoniec chytia ja Kennyho,lenže toho si odložia na niečo ine...načo,to sa dozviete časom v hre. Na druhe rano sa partia kamratov zo školy...učenlivá Shannon (Kennyho sestra),investigativny Josh,lenivy rebelant Josh a Kennyho priatelka Ashley...stretáva a zistuju,že Kenny sa stratil...stopy vedu prave do školskeho zariadenia a naše hlavne psotavy vezmu sitauciu do vlastnych ruk a rozhodnu sa spoločnymi silami svojho kamarat najsť...to však nebude take lahke. Počas hladania zistia šokujuce informacie o akychsi experimnetoch na zmiznutych študenotch,stretu velke množstvo príšer a budu musieť riešiť aj nejake logicke hádanky. Všetko ostatne si k pribehu už zistite sami počas hrania :) .


Hra sa sice oddohrava iba v škole,ale ta obsahuje aj ubytovnu,divadlo,školska záhrada,atd...mate k dispozicii všetky 4 (časom 5 postav) ktore sa strtavaju vždy na školskom ihrisku,ktore je akesi centrum medzi všetkymi budovami. Tu si možete jednym tlačitkom meniť postavy,ktore sa ale bohužial moc od sbe anelišia...snad len vyzorom a obsahom arzenalu,pomocou ktoreho sa proti monštram branite. K dispozici mate inventar...napravo mate nastroje,ktore vam pomožu k riešeniu logickych hádaniek a napravo je arzenal. Pozrieť sa možete aj do akehosi diaru,kde su opisy charakterov,dokumnety,ktore najdete počas svojho hladania a aj status všetkych postav (čim krvavejši,tak tym horšie na tom vaša postava je). Je tu aj nejaka mapa,ktora je dosť jednoducha nebdu s nou problemy. Problemy v hre hladajte inde...hlavne v charakteroch postav a ich potencialy,ktore ostali nevyužite. Postavy sa lišia naozaj len drobnymi zmenami a často tie zmeny ani nevyužijete. Tvorcovia z Francuzkeho tímu Hydravision si tvorbu zjednodušili aj priliš jednoduchym systemom hrania...k dispozici možete mať maximalne 2 postavy a ich kooperativita je na bode mrazu...možete im maximalne nakazať,aby tu ostala,tu vas nasledovala a potom vam sem-tam pomohola...dosť biedne. Kamenom urazu hry je ale samotne hranie...ja som hru hral na strednej obtiažnosti a len sem-tam som mal nejaky maličky problem...hra vas doslova vedie za ručičku,pričom vam stale predostrie len jeden problem...napriklad...ziskate kazetu,tak sa musite dostať do tamtje budovy,aby ste si ju prehrali...tak ziskate nejekau informaciu na otvorenie zamku,tak bežite zase tam...časom to začalo byť dosť trapne :( . Na nejake extra-tažke hadanky a rebusy možete zabudnuť,aj ked je pravda,že som počas hrania 2 použil návod :D .


O samotnej atmosfere -Obsucre- a porovnavani s majstrovskym SH by sa dalo rozpravať hodiny,ale ja pofiem na rovinu,že pri Obscure sa nebudete báť a dokonca vas nečakaju ani žiadne lakačky...bohužial...všetko sa da dopredu predpovedať a do postav som sa ani nejako nevedel vžiť... . Monštra nevyzeraju vobec strašne...skor mi prišli trošku komicke,čo je velka chyba. V hre sa atmosfera nestupnuje ani pokročilostou v príbehu...v momente,ked najdete Kennyho by každy čakal,že pride už aj nejake napatie,ale nje...monštier naydete dosť,ale nič vjac...neni tu taky ten ukryty strach,ktori všetci zo SH milujeme. V -Obscure-ide skor o take bezduché chodenie a ani sa nenazdate a ste na konci celej celučičkej hry. Inač...ovladanie je jednoduche a aspon ja som s nim nemal žiaden problem.


Monštra nemaju v oblube velmi svetlo,preto tento aspekt vam určite velmi pomože (aj vam to pripomina -Alone in the dark-?) v mnohych situaciach. Ked sa k vam nepriatel už aj približuje,tak to spoznate tak,že sa okolo neho a na steny začne tvoriť nejaka organicka aura a v tomto momente by ste mali byť pripraveny zo svojou zbranou. V hre vas čakaju aj nejake zbrane,ktore ziskavate postupne...prve budete lamať kosti monštram pomocou roznych typov bejzolovych paliek a roznych palic,ale časom naydete pištole,brokovnice a tesne pred koncom aj kolt,dvojhlavnovu brokovku a laser. Su tu ešte aj svetelne granaty,ktore su dosť účinne. Najhoršie je na tom aj samotna dlžka celje tejto hry...ja som to hral možno nejakych 6-7 hodin na strednej obtiažnosti..xcel by som vedeiť,že kolko by to bolo asi na tej najlahšej. Smutne je,že trestuhodnu dlžku hry tvorcvia nevyvažli znovu hratelnostou,pretože ked dohrate hru,tak vas čakuju len nejake špecailne oblečky pre vaše postavy a nejake klipy od hudobnych skupin SUM 41 a SPAN.


Graficke spracovanie je celkom f pohodičke..prostre dai su vydetailovane a čaka vas široka paleta farieb,ktore často ale velmi biju do oči a xcelo by to niečo undergroundovejšie a tmavšie,ako to bolo v serii SH. Video-sekvencie su pekné a efekty strelby a pohyby postav su tiež zaujimave. Po tejto stranke hre neni naozaj čo vytknuť. Zvukova stranka zase u mna tiež dosť straca na bodoch...dabing postav je strašne jednoduchy,plytky a nezaujimavy...chrčanie a pa-zvuky monštier sa mi tiež nejako nelubili a najlepšie na tom asi obstala hudobna zložka...počas hry vas čakaju take tajuplne melodie,ktore ale budete počuť len sem-tam. Fanušika punk-rocku,ako napriklad mna, potešia vypalovačky,ako napriklad úvodna "Still Waiting" od SUM 41,ktora hru perfektne naštartovala.


No čo povedať nakoniec ?? Obscure je vlastne jeden z najslabšich survival-hororov,ake som kedy hral...je to vlastne takak kopirka vštkych jeho slavnejšich kolegov,ktora ale kopiruje dosť slabo. Ale ked už je take suche to obdobie na tie survival horory,tak za pozornosť to určite stoji. Nechám to už na vas...možno,že keby som nehral nikdy SH,tak by to dostalo omnoho,omnoho vačšie hodnotenie,ale takto to proste neide... .


+ + + + +

-Grafické spracovanie.
-Video sekvencie a punk-rockova hudba.
-Je to survival horor :) .


- - - - -

-Strašne krátke.
-Jednoduché,slabá kooperativita postáv.
-Kopírka slavnejšich bračekov bez žiadneho napatia a strachu.


Liam Gallagher
Dont Believe The Truth



napísal Liam Gallagher 5.9.2006



Páči sa mi!

7.8
OBSCURE

PC

Vývoj: Microids / Hydravision Entertainment
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. 2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19812)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk