FlatOut 2

Deštrukcia na trati na plný plyn. Zapnite si pásy. FlatOut 2 sa na nič nehrá a valcuje všetko, čo mu príde do cesty.

PC
pridal DHA 20.8.2006 o 12:36 pod používateľské recenzie

8.9


Krajinou veje tichý letný vánok, hrajúci sa pomedzi listy starých a unavených stromov. Všade naokolo sa rozprestiera čarovné ticho. Slnko svojimi lúčmi zalialo polia zlatom, ktoré iba miestami oddeľuje neďaleký, tíško si žblnkotajúci potôčik. Vôňa leta je vo vzduchu. Dokonalú idylickú harmóniu prerušuje iba z diaľky valiaci sa hluk burácajúcich motorov, ktorý pomaly naberá na intenzite. V diaľke sa zdvíha prach a vzduchom sa začína šíriť zápach benzínu. Prilietajú prvé úlomky a črepiny zdevastovaného okolia, ktoré už dávajú tušiť, že neďaleko si to v zúrivom závode rozdávajú korodujúce polorozpadnuté vraky. Zdá sa vám to povedomé? Ak je vaša odpoveď kladná, tak už asi čiastočne tušíte, akú hru si dnes predstavíme. Pre tých ostatných je to príležitosť k zasväteniu. Dámy a páni, pripútajte sa a naštartujte motory. FlatOut 2 sa práve chystá napumpovať vám ďalšiu dávku adrenalínu s prímesou N2O do žíl.

Fínsky Bugbear Entertainment nie je na poli závodných hier žiadnym nováčikom a skôr by sa dalo povedať, že sa orientujú výlučne na racingové tituly. Dodnes ich portfólio číta hry ako Rally Trophy, Tought Trucks: Modified Monsters, FlatOut (ktorého predaj v júni 2006 presiahol úctyhodných 1 000 000 kópií) a Glimmerati (len pre N-Gage), ku ktorým sa dnes hrdo pridáva aj FlatOut 2. Prvý diel sa vyznačoval závodením vo vozidlách zväčša z obdobia 60. a 70. rokov v polorozpadnutom a skorodovanom stave po okruhoch prevažne zasadených do lesov a stavenísk. Svojich priaznivcov si ale získal desiatkami hodín skvelej zábavy v podobe deštrukčného prostredia a vozidiel v kombinácii s prepracovanou fyzikou, peknou grafikou a výborným dravým soundtrackom. V prípade FlatOut 2 je dvojka v názve viac než na mieste, pretože hra prináša v podstate to, čo jej predchodca, ale v dvojnásobnej miere, čo znamená dvakrát toľko vozidiel, prostredí, deštrukcie, rýchlosti, adrenalínu a v neposlednom rade hlavne veľa zábavy.

Apropo, zábavu v tejto hre predstavuje deštrukcia a keď sa k tomu pridá rýchlosť, je to hotová pastva pre oči a vaše klávesnice či volanty. Bugbear tentokrát zašiel troška ďalej a oproti prvému dielu tu hrajú prím práve kolízie, ničenie prostredia, hromadné zrážky a reálne závodenie necháva čiastočne v pozadí, čo paradoxne nie je vôbec na škodu, práve naopak. Je to veľká zábava. K tomu však bolo treba hranice a zákony FlatOutu mierne posunúť a poupraviť. Väčšina hráčov uvádzala medzi hlavné zápory hry jej prehnanú náročnosť, ktorú ešte viac sťažovala pretáčavosť vozidiel, časté katapultácie vodiča cez predné sklo pri sebemenšom čelnom náraze a následný reset späť na trať. Autori si pripomienky vzali k srdcu a zapracovali. Ovládanie sa teraz stalo mierne jednoduchším, ale pretáčavosť u väčšiny vozidiel pretrváva. Rovnako vás už nebude spomaľovať sledovanie letiaceho šoféra vášho auta, ktoré sa teraz vyskytuje iba pri skutočné silných nárazoch, navyše je možné auto kedykoľvek počas „letu“ vášho vodiča zresetovat a (niekedy) rýchlo a (opäť niekedy) inteligentne vrátiť na trať. Hra sa spočiatku tvári veľmi jednoducho a necháva vás v dojme, že ste skutočne zdatný vodič, zanechávajúc pritom v prachu svojich oponentov. To je však len spočiatku. Postupom času začne prituhovať a aj keď budete na čele závodu, stačí sebemenšia chybička a posun o niekoľko miest je viac než istý. Súperi však tentokrát už nie sú iba bezmennými závodníkmi a každý má svoju tvár, meno, minulosť a svoj spôsob jazdy. Niektorí sú agresívni a neustále sa vás budú snažiť vytlačiť z cesty, zatiaľ čo iní pôjdu opatrnejšie a nebudú vám robiť najmenšie problémy.

Hlavným herným módom je kariéra, v ktorej bude proti vám stáť 7 spomínaných protivníkov a cieľom bude postupne sa prebojovať v 58 šampionátoch a podujatiach. Po zakúpení prvého skorodovaného črepu na štyroch kolesách začínate kariéru v derby závodoch. V tejto triede jazdia výlučne vraky zo šrotoviska nápadne pripomínajúce vozidlo iba z diaľky. Po víťazstve vás čaká trieda druhá a to závodná, kde si zajazdíte už s rýchlejšími autami olepenými rôznymi reklamami fiktívnych sponzorov a organizátorov. Do tretej a zároveň poslednej triedy nazývanej street class sa radia rýchle, nablýskané a vytunované auta pýšiace sa najvyššími výkonmi. Medzi ďalšie módy patrí single race, kde si klasicky vyberiete trať, auto a ide sa pretekať. Ale čo takto si zahrať bowling, šípky, baseball ale skok do diaľky? Teraz si možno klepkáte prstami po čele, čo to tu píšem za nezmysly. Toto všetko je ale možné vyskúšať si v dvanástich, mierne morbídnych disciplínách v móde s názvom single stunt, dobre známom a obľúbenom už z prvého dielu, kde ide o to, aby ste čo najpresnejšie a najefektívnejšie vystrelili vodiča z vášho auta na určitý cieľ. V single event si zajazdíte na viac-menej klasických závodných okruhoch a posledný mód single derby ponúka vzájomnú deštrukciu v aréne á la Destruction Derby, kde je cieľom zničiť oponentov a nakoniec ostať ako jediný víťaz. Keď by sme mali určiť najslabšiu stránku hry FlatOut, tak by to bol jednoznačne multiplayer. FlatOut 2 však týmto nedostatkom už netrpí. Multiplayer zahrňuje turnaj a single race maximálne pre 8 hráčov cez Internet alebo LAN, prípadne si môžete vyskúšať tzv. party mode, kde sa po nastavení počtu hráčov a výbere stunt disciplíny striedate so svojimi priateľmi za jedným PC.

Vozový park rovnako prešiel určitými zmenami. Tentokrát je pestrejší, rozdelený do troch spomínaných kategórií, obohatený o auta z rokov šesťdesiatych až po tie súčasné v celkovom počte 34 plus niekoľko bonusových. Stále tu však dominujú výkonné americké muscle cars s pohonom zadnej nápravy (RWD), no nájdu sa tu aj klasické športové a závodné automobily. Komu by však robilo problémy ich ovládanie a udržanie sa na ceste, môže si zvoliť auto zo skupiny FWD s pohonom prednej nápravy alebo zo skupiny 4WD (pohon všetkých kolies), ktorá je v hre novinkou zahrňujúcu pickupy. U každého vozidla sú kľúčové jeho parametre ako maximálna rýchlosť, akcelerácia, ovládanie, sila (akou dokáže auto narážať a zároveň aj nárazy absorbovať), váha a nitro. Pokiaľ vám príde niektorí z parametrov príliš nízky a priblížiť sa k bodovaným priečkam vám nepomáha ani nitro, ktoré sa automaticky dopĺňa za kaskadérske kúsky a deštrukciu, nie je nič jednoduchšie ako navštíviť tuning shop a za peniaze získané víťazstvami v závodoch zakúpiť požadovanú súčiastku ako napríklad silnejšie turbo, väčšiu nitro fľašu, nový čip, modifikovanú prevodovku alebo výfukový systém, športový podvozok a obutie pneumatík či odľahčenie a spevnenie karosérie. Opäť sa tuning pohybuje iba v oblasti výkonu a jedine optické zmeny na aute sa týkajú len zmeny farby karosérie.

Závody sa teraz presúvajú z Európy do USA, čomu okrem vozidiel odpovedajú aj prostredia v ktorých sa bude jazdiť. Prvým z nich sú husté lesy, kde si zajazdíte popri skalnatých útesoch, starých čerpacích staniciach, či lesných pílach. Farmárska oblasť bude pre zmenu typická svojimi prašnými cestami, slnečnými poliami, skleníkmi, starými drevenými stodolami a naskladaným obilím pri okrajoch cesty. Okruhy v púšti sa zas vyznačujú prejazdom cez kaňony, starý opustený dol, rafinériu, mesto duchov alebo skládku leteckých vrakov. Novinkou je závodenie cez mestské odvodňovacie kanály alebo po okruhoch vedúcich priamo ulicami veľkomesta popreplietané diaľnicami, stavbami, či nákupnými strediskami. Nutno však jedným dychom dodať, že pravé mestské okruhy mi oproti tým v prírode pripadali prázdne, nezáživné a viac-menej nudné. Zbytok už tvoria derby arény, klasické závodné okruhy, niektoré v stave rekonštrukcie, iné už na prvý pohľad riadne uletené. Keď k celkovému počtu tratí a arén navyše pripočítame 12 bonusových stunt disciplín dostaneme číslo 57, čo je celkom slušný a dostačujúci počet.

Trate boli navrhnuté s dôrazom na fyzikálny a deštrukčný model a tak budete skákať z kopcov, využívať rôzne skratky, odrazové mostíky a pri tom všetkom vám v ceste budú stáť rôzne zničiteľné prekážky v podobe drevených ohrád, dopravných značení, odprakovaných aut, sklenených výkladov, potrubia, kaktusov, proste všetkého čo sa na trati a v jej okolí nachádza (a že toho nie je málo), z čoho nezriedka vznikajú situácie, kedy vám nad hlavou preletí napríklad aj odparkovaný traktor. Bugbear taktiež zapracoval aj na modeli poškodenia vozidiel a okrem zničiteľnej karosérie, ktoré sa pôvodne končilo horiacim motorom, kedy sa ale v závode dalo stále pokračovať, žasli ešte ďalej a tentokrát sa vaše úsilie o prvenstvo môže skončiť predčasne. Okrem rozbitia okien, odtrhnutia nárazníkov, výfukov, spojlerov, kufra, dverí či kapoty teraz môžete odtrhnúť aj koleso z nápravy, čo už vo väčšine prípadov znamená že ste definitívne dojazdili, no konečnou fázou je až samotný výbuch motora.

Príjemným prekvapením je grafická stránka, ktorá je na dnešné pomery nadštandardnou a o to viac prekvapí jej plynulosť a nižšie nároky na hardware. Použitý bol opäť engine z prvého dielu, ale ako vidieť prešiel značnými zmenami a modifikáciami, vďaka čomu si aj majitelia slabších zostáv budú môcť dovoliť trocha viac grafického luxusu. Menšie chybičky v grafike môžu nastať len výnimočne, napríklad keď sa zadná napráva prelína s podlahou/korbou vozidla a podobne. Jediné, čo však môžeme grafikom vyčítať je spracovanie vody, ktoré je veľmi biedne. Zvuková stránka je na tom rovnako dobre, možno len burácajúce motory vozidiel mohli mať v sebe o niečo viac akcentu a soundtrack pozostávajúci z 26 skladieb v štýle punk/rock, rock a metal nenechá nikoho chladným, zvlášť keď vám pri závodoch bude hrať Rob Zombie, Papa Roach, Nickelback, Audioslave, Megadeath a ďalší.

Celkovo sa nedá uprieť fakt, že v Bugbear Entertainment sa inšpirovali konzolovou závodno-deštrukčnou sériou Burnout, čo určite nie je na škodu, pretože práve tento žáner na poli PC hier absentuje. FlatOut 2 však rozhodne nie je čisto arkádovou záležitosťou a inteligentne balansuje medzi arkádou a simuláciou, pričom sa hrá pohodlne ako na klávesnici, tak aj na volante. Toto žánrové prešľapovanie je ale na míle vzdialené tomu nerozhodnému, ktoré v poslednom období prežíva séria Need for Speed. Rýchle a svižné závody v peknej a nenáročnej grafike, výborný fyzikálny a deštrukčný model, široký vozový park a dravý soundtrack. Čo viac si ešte priať? Dobrú cenu? Máte ju mať. Tak na čo ešte čakáte? Lepší racing tento rok už určite neuvidíte.


Plusy
+ kvalitná a rychlá grafika s nízkymi HW nárokmi
+ deštrukčný a fyzikálny model
+ široký výber vozidiel
+ kvalitný soundtrack
+ cena

Mínusy
- spracovanie vody
- mestské okruhy mohli byť nápaditejšie

napísal DHA 20.8.2006



Páči sa mi!

8.9
FLATOUT 2

PC
PS2
Xbox

Vývoj: Empire Interactive / Bugbear Entertainment
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk