Call of Duty 2

PC
pridal luk 1.8.2006 o 16:51 pod používateľské recenzie

9.4


Od vydania prvého dielu a datadisku prešlo veľa dní. Ale teraz k nám zavítal druhý diel tejto vynikajúcej FPS strieľačky z obdobia 2. sv. vojny. Áno, Call of Duty 2 je na svete! Ako dopadla? Tak si ju podrobne rozoberme!

Hra vás privíta pekne prepracovaným menu, kde odporúčam sa trošku pohrať s nastaveniami. Máte možnosť si vybrať efekty DirectX7 a DirectX9, rôzne rozlíšenia.... Ale je to len na vás.

V menu samozrejme môžete začať kampaň. Najskôr si zvolíme obtiažnosť. Máte na výber 4 obtiažnosti: Easy, Regular, Hardened a Veteran. Tieto obtiažnosti sú také isté, len každá z nich má obmedzený počet striel, ktoré do vás nepriatelia môžu strieľať a potom by sa ozval ukazateľ zdravia. No a potom hurá na kampane. V Call of Duty 2 si odohráte kampane za Rusov, Veľkú Britániu a Američanov. Tie sú rozdelené na 10 podkampaní: za Rusov 3 a aj za Američanov a Veľká Británia má 4 podkampane. Každá táto podkampaň má určitý počet misií. Dohromady ich je 27. V kampani za Veľkú Britániu sa pozriete do končín Afriky a v roli seržanta Johna Davisa v jednotke Afrika Korps budete bojovať pod velením kapitána Rommela proti Nemecku. Za Američanov zažijete vylodenie na Omaha Beach v Normandii a budete bojovať o Pointe du Hoc v roli desiatnika Billa Taylora s Nemcami. U Rusov si užijete útok na Stallingrad a jeho obranu v roli Vasiliho Ivanovica Koslova proti Nemecku. Kampane sa odohrávajú počas 2. svetovej vojny, čiže v rokoch 1939-1945. Hru začínate za Rusov, potom Veľkú Britániu a nakoniec USA.

Pri presune do iných miest sveta sa vám načíta čiernobiele video alebo obrázky, kde uvidíte ako to bolo v skutočnosti, keď sa daná udalosť stala. Herná doba je prekvapivo veľmi nízka. Neviem čo za to môže, ale misie vám budú trvať prejsť takých 10 hodín, čo je málo, ale počas týchto hodín vám nehrozí pocit stereotypu.

Misie sú tu veľmi nevyrovnané, čo sa týka chodenia pešo a na vozidle. Väčšinou absolvujete misie, kde chodíte pešo, ale prídu na rad aj nejaké misie s vozidlami. Nehovorím, že sú misie v tejto hre zlé, ale práve tieto misie s vozidlami sa mi veľmi páčili. Máte tu jednu podkampaň určenú len pre vozidlá. Tá má dve misie. Pri spustení týchto dvoch misií usadáte hneď do tanku a idete zničiť nepriateľské tanky, Flak 88 kanóny a bránite sa útoku nemeckých tankov... Ale aj počas iných misií napr.: sa bránite pred Nemcami v obrnenom aute, alebo strieľate lietadlá protileteckým kanónom, či s guľometom strieľate vojakov.

Proti Nemecku však aj niečo potrebujete a tak vám autori dali veľa zbraní za každú kampaň. Za Američanov to bude samopal Thompson a puška M1 Garand, u Veľkej Británii si užijete tiež samopal Thompson a pušku Lee- Enfield. U Rusov zase vyskúšate samopal PPSh a pušku SVT40. Z pištolí tu nájdete napr.: TT30 a Luger. Na mape nájdete ešte aj nejaké pušky: Mosin- Nagant, Gewehr 43 aj s ďalekohľadom, alebo aj bez neho, Kar98k tiež ako aj Gewehr 43, zo samopalov to je napr.: MP44 a MP40- obľúbený u Nemcov. Ešte sú tu aj granáty: výbušné a novinkou sú granáty dymové- dosť často ich využijete a vytvárajú vynikajúce dymové clony, ktoré veľa krát využijete. Zbrane strieľajú dobre a majú dosť munície, aby vám stačilo. Pri zameriavačoch môžete zadržiavať dych, ktorý vám pomôže tak, že sa puška nebude hýbať a vy môžete vklude zamieriť. Aj keď sa zbrane nabíjavajú klasicky mne sa to páčilo. So sebou môžete nosiť dve zbrane a výbušné a dymové granáty.

Hrateľnosť je vynikajúca a výborná ale trošku sa zmenila a môžete prechádzať misie trošku takým rambo štýlom. Hrateľnosť vás nenúti premýšľať, ale chce, aby ste sa čo najviac zabavili. Opäť pôjde o boj s Nemeckom, ktoré si robí veľké plány, že chce vládnuť svetu Vašou úlohou je im samozrejme tomu zabrániť. V misiách budete plniť rôzne úlohy. Niekam sa budete musieť prebojovať a obsadiť určitú budovu alebo ju vyčistiť od nepriateľov, zničiť tanky a vozidlá prejsť cez nejakú oblasť, vytvoriť dymovú clonu, aby si vás nevšimli nepriatelia v nejakom vozidle. Čo sa týka reality, tak v Call of Duty 2 sa zmenila. Kúsok od vás je granát, ukazateľ vám už ukazuje, že v blízkosti je granát, ktorý má vybuchnúť a ak zostanete takmer pri ňom, tak vás nezabije, ale ozve sa ukazateľ zdravia a rovnako to platí, aj keď kúsok od vás vás zasiahne strela z tanku, tak sa tiež znovu ozve ukazateľ zdravia, ale pri týchto obidvoch udalostí vás to nezabije.

V hre je aj celkom interaktívne prostredie, ktoré je obmedzené na dymové granáty a výbušné sudy alebo na tanky pred vami. Ale fyzika tejto hry je vynikajúca. S čím som nebol spokojný bolo, že ste väčšinu vecí nemohli zničiť.

Atmosféra je tu vynikajúca a táto hra vás svojou atmosférou veľmi dobre pritiahne k monitoru. Vžijete sa so svojou postavou a bude prekonávať nástrahy Nemecka. Občas mi atmosféra pripomínala nejaký takýto film. Tejto atmosfére prostredia 2. svetovej vojny dáva veľké plus aj hudba, ktorá je vynikajúco spracovaná a dokonale vystihuje atmosféru danej situácie. Je to vidieť, keď na Nemcov útočíte, bránite sa ich útoku, ničíte vozidlá, strieľate so zbraňami...

Sľubovaná nelinearita ma prekvapila. Ale linearita tu zostala, lebo stále musíte prechádzať misie po poradí a to som čakal že sa zmení..-[ V minulých dieloch ste museli rôzne úlohy v misiách splniť po poradí, aby ste prešli misiu. Tak, tu už to neplatí a preto si v niektorých misiách môžete vybrať, ktorú úlohu chcete splniť najskôr, ktorú neskôr... - tie sú označené napr.: písmenami od A-E a možno aj viac písmen, alebo klasickou hviezdičkou v čiernom krúžku.

Navrhnutie misií sa mi páčilo, ale stále sú ohraničené, to zn. že nemôžete ísť po celej mape a keď prídete na nejaké miesto, tak ďalej sa už nedostanete, lebo pred sebou máte, akoby taký neviditeľný múr.

Keďže je táto hra FPS strieľačka, tak je jasné, že tu je pohľad first person. Mne sa veľmi páčil a je dobre prepracovaný spolu aj s rôznymi ukazovateľmi ako sú: ukazatele zdravia, počtu granátov, počtu nábojov v zbraniach, keď vás zasiahnu, kde sa jednotlivý vojaci nachádzajú...

Systém zdravia tu je trocha inak spravený. Takže zabudnite na klasické lekárničky a pripravte sa na to, že keď vás niekoľkokrát zasiahnu, tak sa vám začne červenať obrazovka a keď bude celá červená, tak ste mŕtvy a idete od najbližšieho checkpointu. Mne sa tento systém zdravia celkom páčil, lebo bol prispôsobený hrateľnosti a nemuseli ste pri hraní rozmýšľať, kde rýchlo zoberiete lekárničku. Ale keby sa vrátili lekárničky nebolo by to zlé, lebo by vás to nútilo viacej rozmýšľať. No uvidíme, možno v ďalšom dieli.

Rôzne ukazatele zostali aj z minulých dielov a to ukazateľ počtu nábojov v zbraniach, počtu granátov, času, keď čakáte na posily a radar. Na radare máte označených
Nepriateľov- červenou farbou
Priateľov- zelenou farbou
Úlohy- žltou hviezdičkou v čiernom krúžku alebo biele písmeno so žltou hviezdičkou v čiernom krúžku.

Sejvovací systém je vo forme checkpointov. Ak sa dostanete na určitú lokáciu, tak sa vám hra automaticky uloží. Nečakajte, ale že budete ukladať, ako v prvom dieli, alebo v datadisku. S týmto sú väčšinou problémy, ale checkpointy sú dobré navrhnuté, takže sa nemusíte báť, že budete musieť prejsť väčšinu mapy, aby ste mali ďalší checkpoint. Ovládanie je klasické, čiže a, s, w, d alebo šípky, tlačítko r, g, f, 4, Shift, Tab a myš.
Pri pohybe sa mi neľúbilo, že nevidíte mieridlo, ale musíte zastaviť, aby ste ho videli.

AI nepriateľov a spolubojovníkov je dobrá. Spolubojovníci vám pomáhajú, kryjú sa navzájom a to platí aj o nepriateľoch. Využívajú rôzne zbrane a granáty, aby vám spolubojovníci pomohli a nepriatelia, aby vás čo najskôr zabili. Občas budete radi, že vám zabili Nemca, ktorý sa na vás vrhal od chrbta. Ale sú aj trochu dementní, lebo hodia granát do miestnosti a idú do vnútra a potom hneď zomrú alebo pripevníte na dvere výbušninu a oni stoja rovno pred nimi. Aj keď sa Infinity Ward polepšili stále majú čo doháňať.

Čo sa týka reči, tak všetky tri národy hovoria po anglicky. To ma trochu prekvapilo, lebo som čakal, že Rusi budú rozprávať po rusky a nie po anglicky. Postavy vyzerajú dobre, ale u Nemcov vyzerá každý rovnako. S takýmito drobnosťami sa, ale Infinity Ward mohli pohrať, ale no čo už.

Grafika je vynikajúca a veľmi dobre spravená. Modely postáv a ich animácie sú vynikajúce. Prostredie je výborne spracované a dobre vyzerá a tiež aj dymové clony spôsobené dymovými granátmi. Tvorci sa snažili prispôsobiť hru každému majiteľovi PC, ktorý ho má buď slabý alebo výkonný. Grafický dizajn misií je veľmi vynikajúci. Ja som si túto nádheru užil v rozlišení 1024x768 v plných detailoch. Ale inak túto hru rozbehnete i na: P4 atď. 1,4 GHz, 256 MB RAM, 64 MB grafická karta( ATI Radeon 8500+ NVIDIA GeForce 2 Ultra+), Win 2000/XP, 4GB miesta na disku. Tak týmito nárokmi som bol prekvapený.
Hra vyšla okrem PC i na PS2 a Xbox.

Čo sa týka porovnania Call of Duty 2 s Medal of Honor alebo inými hrami, je jasné, že Call of Duty 2 si udržiava svoje prvenstvo a jasný trón v žánri FPS z 2. sv. vojny.

Call of Duty 2 je vynikajúca hra. Aj keď má pár chybičiek, tak určite si zaslúži vašu pozornosť.


Plusy
+ grafika
+ hudba
+ hardwarové nároky
+ hrateľnosť
+atmosféra
+ systém zdravia



Mínusy
-AI
- herná doba
- mieridlo nie je vidieť počas pohybu








napísal luk 1.8.2006



Páči sa mi!

9.4
CALL OF DUTY 2

PC
Xbox 360

Vývoj: Activision / Infinity Ward
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25.10. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk