Nosgoth

Nosgoth hlási návrat po 10 rokoch v novej multi-player hre.

PC
pridal Raina Audron 19.3.2014 o 18:21 pod používateľské preview

8.5


Nosgoth začal svoju púť časť singleplayer hry Legacy of Kain: Dead Sun. Projekt Dead Sun bol po 2 rokoch vývoja zrušený, ale našťastie tento škrt prežil aspoň Nosgoth a na Legacy of Kain sa tak nezabudlo. Hra bola ohlásená v septembri a zatiaľ prešla fázou uzatvoreného alfa testu. Momentálne sa nachádza v uzatvorenom beta teste od konca februára. Štúdio Psyonix, ktoré pracuje na Nosgothe, nie je v multiplayerových hrách vôbec nováčikom. Vytvorili multiplayerový mód do Mass Effect 3, Onslaught mód do Unreal Tournamentu 2004 či spolupracovali na hrách ako Gears of War, Bulletstorm alebo XCOM: Enemy Unknown.

Nosgoth je F2P hra, takže akonáhle sa dostane do otvoreného beta testu (koncom tohto roka), hru si bude môcť stiahnuť a hrať zadarmo každý. Beží na Unreal engine a graficky vyzerá slušne i na najnižších detailoch. Minimálne požiadavky nie sú náročné, ale na stabilných 60fps na vyšších nastaveniach treba mať aspoň doporučenú zostavu. Hra našťastie nefunguje na princípe Pay2Win, takže do hry nemusíte okrem času investovať ani cent. Vývojári taktiež zdôrazňujú, že všetky budúce postavy, mapy a schopnosti budú tiež kompletne zadarmo. Všetky dôležité predmety si viete v hre nakúpiť za zlato, ktoré dostávate za každý dohratý zápas. Iba špeciálne truhlice a alternatívne skiny pre vaše postavy stoja runy, ktoré si musíte nakúpiť za skutočné peniaze.

Narozdiel od svojich singleplayerových predchodcov je Nosgoth čisto multiplayerová F2P PvP akcia, čo veľa ľudí môže prekvapiť, keďže fanúšikovia čakali skôr niečo v zmysle starších Legacy of Kain hier. Nosgoth však nezaostáva a príbeh či pozadie postáv a máp, i keď tentoraz skôr v úzadí, vyrozpráva pomocou série blogových článkov, ktoré sú pravidelne vydávané na oficiálnej Nosgoth stránke. Príbeh starších hier nemusíte vôbec poznať, aby ste si Nosgoth mohli vychutnať, ale fanúšikov série rozhodne potešia mnohé odkazy na postavy a udalosti, či už v hre alebo na blogu. Herným mechanizmom asi najviac pripomína Versus mód v Left4Dead 2. Vo svete Nosgothu prebieha vojna upírov a ľudí a ak ste hrali sériu Legacy of Kain, tak vám aktéri budú viac než známi. Upíri prišli o svojho vodcu, Kaina, ktorý sa vydal v čase dopredu, pripravený na stret s jeho bývalým poručíkom Razielom. Medzi Razielovou popravou a zmŕtvychvstaním však ale uplynie takmer milénium, čo dáva Nosgothu dosť priestoru na krvavý boj. Premisa je pomerne jednoduchá – upíri sa snažia podrobiť si vzdorovitých ľudí, ktorí povstali voči svojim zotročiteľom a snažia sa zabrať strategické oblasti.

Nosgoth sa odlišuje od ostatných F2P hier tým, že kladie dôraz na svoju asymetriu – kým ľudia sa sústredia hlavne na boj z diaľky s ich lukmi, kušami a kanónmi, upíri sú zdatní v boji na blízko so svojimi ostrými pazúrmi a obratnosťou sa nebadane priblížiť ku svojej koristi. Každá postava má svoj základný útok, špeciálny útok, primárne a sekundárne schopnosti a jeden perk. Tieto si môžete upravovať v hernom obchode a nahradiť ich inými. Perky rotujú denne ale môžete si ich kúpiť na 30 dní alebo permanentne a nebudete tak odkázaný na určitý perk pre ten deň. Zo zakúpených schopností/zbraní žiadne nie sú lepšie ako tie základné, ale každá má svoje plusy a mínusy, tak je potrebné zvážiť ako svoju postavu vyzbrojíte. To je možné pred vstupom (ale aj počas zápasu) v zbrojnici a zatiaľ môžete mať dve rôzne zostavy. Každá postava sa leveluje zvlášť a ak dosiahnete určitý level, budete odmenený novým predmetom, ktorý má iné štatistiky ako ten váš základný.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ľudia nemajú šancu voči krvilačným upírom, ale ľudia sú veľmi prispôsobiví a nebezpeční protivníci. Ak sú počas zápasu ťažko ranení, alebo vystrieľali svoje náboje, môžu dobehnúť k určitým miestám na mape a doplniť si zásoby. Upíri zas majú prirodzenú regeneráciu zdravia (určité percento sa po čase obnoví ak ste ranení), ale vašim hlavným cieľom bude krv vašich obetí. Pri pití krvi ale musíte byť obozretní, pretože ak vás niekto spozoruje, môže byť veľmi rýchlo po vás. Poteší, že si svoju korisť viete odvliecť preč z bojiska, najlepšie do nejakej uličky, kde vás nik nevidí. Upíri majú ale radi iba čerstvú krv, takže ak budete príliš dlho čakať, z mŕtvoly nebudete mať úžitok.

Na čele ľudského vzdoru nájdete tri postavy – Alchymistku, Scouta a Huntera. Ak ste neboli súčasťou alfa testu tak si Scouta musíte odomknúť hraním (odomkne sa po dosiahnutí piateho levelu). Alchymistka je ozbrojená ručným kanónom (obdoba granátometu), ktorý ovplýva veľkou silou na blízko a vďaka trajektórii jeho projektilov vie napr. zasiahnuť nepriateľov skrývajúcich sa na strechách. Jej primárnou schopnosťou je fľaška s oslepujúcim účinkom na upírov a sekundárna schopnosť je zas ohnivý stĺp. Alchymistka ako jediná vie byť aj podpornou postavou, keďže ju môžete vyzbrojiť liečivou hmlou, ktorá dopĺňa zdravie vám a vašim spolubojovníkom. Okrem toho môžete vyskúšať plameňomet či otravný plyn. Hunter je zas vhodný na stredné vzdialenosti, keďže má kušu. Bola vie zas spútať upírov v boji ak sa dostanú k Hunterovi príliš blízko. Ako sekundárny útok môže upírov oslepiť alebo hodiť granáty. Scout je obdobou snipera a používa luky, ktorými vie poriadne znepríjemniť život upírom. Ak sa k nemu dostane upír príliš blízko, môže naň vrhnúť nože, ktoré upíra dočasne omráčia a dajú scoutovi šancu na výpad. Okrem iného vie na povel zmobilizovať ďalších lukostrelcov, ktorých šípy zasiahnu označené územie, alebo použiť vystreľovací hák, aby sa dostal na vyššie položené miesta. Do hry budú taktiež čoskoro pridané ďalšie dve nové postavy - klan Zephonim a pre ľudí to bude Prophet.

Upíri sú narozdiel od ľudí veľmi obratní a vedia sa vyšplhať takmer kdekoľvek. Máte na výber z troch klanov – Reaver (Dumahim), Sentinel (Razielim) a Tyrant (Turelim). Reaverov štýl hry sa dá prirovnať k Hunterovi z L4D2. Špecializuje sa na prudké vrhnutie sa na obeť a rýchleho úteku z bojiska. Primárna schopnosť Shadow Bomb je vhodná ak sú ľudia pokope, keďže im zacloní výhľad. Reaver je najobratnejší zo všetkých troch a je tak vhodnou voľbou pre začiatočníkov. Tyrant spĺňa funkciu tanku, keďže je najmohutnejší a má najviac HP z upírov. Jeho špeciálnym útokom je Charge (obdoba Chargera z L4D2), ktorý odhodí všetkých ľudí v jeho ceste. Charge sa dá nahradiť skokom, ktorý je vhodnejší na niektorých mapách. Ak sú v tíme dvaja, ľudskí protivníci majú čo robiť, aby ich skolili. Treťou triedou je Sentinel a je azda aj tou najzaujímavejšou, ale aj najťažšou, čo sa týka hrania, a preto je nutné ho odomknúť hraním alebo kúpou. Sentinel vie lietať, vďaka čomu má neobmedzené možnosti pohybu a vie sa najrýchlejšie presunúť z jedného miesta na druhé. Jeho mínusom je, že počas letu ste ľahko viditeľný cieľ a tak je niekedy lepšie lietať nižšie, aby vás ľudia nezbadali, alebo využiť let vo vysokej výške na spozorovanie nepriateľov či odlákanie pozornosti. Sentinelov špeciálný útok je únos – z výšky sa vrhne na ľudí na zemi a unesie obete čo najvyššie, aby ich potom mohol pustiť z výšky na zem. Ak obete prežijú, môžete ich dokončiť pazúrmi alebo použiť svoje krídla – či už cez Wing Gust, ktorý zmetie viacero protivníkov z ich nôh alebo pomocou Puncture – napichne obete na svoje ostré špičky krídel. Bez vhodnej podpory je ale Sentinel ľahkou korisťou pre Soutov a Hunterov a exceluje skôr v schopnosti uniesť ľudí preč od pomoci tímu, aby ich zabil osamote. Momentálne neexistuje limit na to, koľko rovnakých postáv môže byť v jednom tíme, ale mať štyroch rovnakých sa neoplatí - ak má váš tím 4 Alchymistky a protivníci majú 4 Sentinelov, tak je nutná zmena taktiky (Alchymistka sa voči lietajúcemu Sentinelovi nevie takmer nijak brániť, pokiaľ nepristane na zem), ak nechcete prehrať veľkým rozdielom. Smrť je pomerne častým javom, ale respawn je rýchly (5s), takže nemusíte dlho čakať.

Herné rozhranie je pomerne jednoduché a dá sa v ňom rýchlo zorientovať. Máte k dispozícii úvodnú obrazovku, ktorá vás informuje o novinkách, zbrojnicu, kde vyzbrojujete svoje postavy a inventár, do ktorého sa ukladajú všetky vaše predmety. Okrem toho tam nájdete tlačidlá Store a Play. V obchode viete nakupovať za zlato alebo za runy. Ak vás základný vzhľad postáv omrzí, môžete si dokúpiť alternatívne skiny pre vašich bojovníkov (momentálne 6 eur za jeden skin). Mimo hry si tiež môžete kúpiť balík rún, čo príde vhod ak si chcete nakúpiť viac vecí. Keď už ste pripravený hrať, zvolíte si mód hry a už len čakáte pokiaľ nájde lobby alebo voľné miesto v hre. Akonáhle sa lobby zaplní (čaká sa na osem hráčov), hra vás rozdelí do dvoch tímov a zvolí mapu. Zatiaľ sú v hre štyri odlišné mapy – Freeport je prístav a posiaty napoly starovekými ruinami a obydliami ľudí, mestečko Provance je vo vysokohorskej doline, Valeholm je zase zasadený do blízkosti vulkánu a mesto Sommerdamm je obklopené veľkou priehradou. V každej mape nájdete veľa rôznych miest vhodných na bránenie voči upírom či naopak. Upíri totiž vedia vyliezť v podstate kamkoľvek, čo im dáva dobrý prehľad o pozícii ľudí. Ľudia liezť či skákať nevedia, ale môžu sa skryť do budov, kde je ich zložitejšie nájsť. Najčastejšie sa im ale stačí ukázať a streľba ich prezradí. Zvuky sú totiž v hre nesmierne dôležité – to, či sa upíri nachádzajú poblíž prezradí vrčanie Reavera, dupot Tyranta či šuchot krídel Sentinela, čo vám mnohokrát pomôže lokalizovať smer útoku, takže sa oplatí byť v strehu. Atmosféru dobre dopĺňa aj hudba, ktorá mi tak trochu pripomína niečo ako God of War a neruší pri bojoch.

V hre máte zatiaľ k dispozícii dve herné módy – Team Deathmatch a Siege. Team Deathmatch je rozdelený na dve časti – do 10. levelu a od 10. levelu. Siege je prístupný iba od lv10 a ľudia v ňom postupne obsadzujú časti mapy (za každé úspešné obsadenie dostanú 5 bodov) a musia dosiahnuť 30 bodov skôr ako upíri (tí získavajú body za každé zabitie nepriateľa). Začínajúci hráči si tak musia počkať, kým vstúpia do nebezpečných vôd s hráčmi s veľkými skúsenosťami, čo je len dobre, keďže bude chvíľu trvať kým si osvojíte všetky herné mechanizmy a naučíte sa mapy. Team Deathmatch je klasický mód, v ktorom súperia dva tímy, 4 proti 4. Jeden zápas trvá 20 minút z čoho polovicu odohráte za upírov a druhú polovicu za ľudí. Víťazom je ten tím, ktorý získal viac zabití. Po každom zápase dostanete skúsenosti pre postavy, s ktorými ste hrali a určitý obnos zlata (prípadne aj nový perk ak sa na vás usmeje šťastie). Skill level nutný na hranie nie je spočiatku veľmi náročný ak hráte proti hráčom na svojej úrovni, ale akonáhle začnete hrať proti viac ostrieľaným hráčom, môže to viesť k počiatočnej frustrácii, čo sa ale v kompetetívnej hre dá očakávať. Ak sú oba tímy hrajúce proti sebe dobré, o zábavu a napätie nie je núdza. Horšie to už je s tými, kde jedna strana dominuje tú druhú. Nosgoth sa snaží držať rovnováhu medzi ľuďmi a upírmi, aby ani jedna strana nebola zvýhodňovaná voči druhej a je zábavné hrať za obe. Ak sa navzájom podporujete, neutekáte od seba a hráte ako tím, upíri vás len tak ľahko nedostanú. Na druhej strane ak hráte ako upíri, koordinácia voči zohratému tímu ľudí je tiež nutná, inak vás rozstrieľajú na kúsky, ak sa členovia vášho tímu bezhlavo púšťajú do sólo útokov.

Nedávno boli ohlásené tzv. zakladateľské balíčky (Founder´s pack), ktorými môžete podporiť vývojárov a budú k dispozícií na predaj v šiestich rôzne ohodnotených verziách (od 15eur). Balíčky ponúkajú rôzne výhody ak si ich kúpite, napr. dostanete určitý obnos rún, špeciálny odznak, truhlice a kľúče k truhliciam, špeciálne skiny, a iné. Ku každému dostanete aj beta kľúče do hry, ktoré môžete rozdať kamarátom. Okrem toho upíri v nasledovných týždňoch dostanú nové skiny, inšpirované dizajnom zo Soul Reaveru. Keďže sme stále v Beta teste, niektoré veci ešte nefungujú na 100% – či už je to náhodné padanie alebo častou neschopnosťou nájsť server. A ak sa aj nájde, niekedy môže trvať niekoľko minút, pokiaľ sa lobby zaplní a môžete hrať. Do hry môžete pozvať aj svojich priateľov a vytvoriť si partiu a hrať tak spolu. Nosgoth je „live“ hra, takže na funkcie, ktoré zatiaľ v hre chýbajú alebo sa plánujú (nové mapy a postavy, voľba EU či US serverov, auto-kickovanie AFKárov, atď.) treba počkať. Veľmi dôležitá je pre vývojárov odozva hráčov na oficiálnom fóre a ak sú nejaké zmeny problematické, vedia to pomerne rýchlo napraviť pomocou pravidelných updateov na Steame. Ak ste si ešte nepodali pozvánku do beta testu, určite tak učiňte ak máte rádi PvP hry a upírskú tématiku. Na hranie potrebujete Steam a SE účet. Nosgoth i v súčasnom Beta štádiu je zábavná a kvalitná hra s prísľubom nového obsahu a má šancu zaujať aj kompetetívnych hráčov.


napísal Raina Audron 19.3.2014



Páči sa mi!

8.5
NOSGOTH

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk