Prototype

Co by ste robili, ak by ste zistili, že mate superschopnosti, ktore by vam mohol závidieť aj Superman?

PC
pridal Speedairman 24.6.2008 o 22:18 pod používateľské preview

8.7


Čo by ste robili, ak by ste zistili, že mate super schopnosti, ktoré by vám mohol závidieť aj Superman?

Alex Mercer to vie... hľadal pravdu skrze pomstu.

Nieje to tak dávno čo sme mali možnosť zhliadnuť niekoľko obrázkov, videí a gameplay preview z tejto mierne očakávanej akčno-dobrodružnej pecky so superhrdinovským razom. Radical Entertainment už dlhšiu dobu pracuje na hre, ktorá ma spájať tie najlepšie prvky z ich momentálne vydaných hier ako: Simpsons: hit and Run, Incredible Hulk, alebo Scarface: world´s yours. Takže ako ste už jasne vyčítali pôjde o kombináciu sandbox titulu so super schopnosťami a nadmiernou brutalitou, kde strieka krvi viac než na jatkách na severe Slovenska.

Hra ma kombinovať príbeh istého (ne)šťastníka Alexa Mercera, ktorý sa akosi zapletie do tajnej politickej konšpirácie, ktorú vedie organizácia Blackwatch a prevedú na ňom experiment s DNA, vďaka čomu vznikne Prototyp človeka s nadľudskými schopnosťami. Môže skákať do výšky ako luxusná vila pri Los Angeles, skákať z výšky ako Empire State Building, behať po stene lepšie ako Neo, alebo mlátiť a dvíhať veci ťažšie ako nukleárna hlavica. To by boli také tie základne pohybové super vlastnosti, ktoré tento antihrdina bude využívať pri dennej prechádzke Central Parkom cez Downtown až po Queens. Ešte teraz sa pýtate či ukradnete auto ako v GTA? To však ešte nieje zďaleka všetko čo Alex dokáže...

Všeobecne je hra zameraná práve na tieto aspekty, ako sú rýchly a efektný pohyb po meste za pomoci behania nad 200km/h, ešte stále uvažujete či si vezmete na prepravu nejaké auto ala GTA? Potom tu je skákanie, ktoré by mu mohol závidieť aj Spiderman a jednotlivé "flow" ala parkour, keď sa v tej vynikajúcej rýchlosti rozbehnete oproti idúcemu autu, preskočíte ho aj s radou za ním, kde sa následne rozbehnete po sklených oknách nejakého mrakodrapu, ktoré sa po vašom zbesilom utekaní rozbijú na malé črepiny a následne všetko zakončíte efektívnym skokom pomedzi úzku ulicu a saltom pristanete na streche tanku. Hra si vzala za príklad pohyb ala parkour, neobmedzene pohybové možnosti, tak ako sme to mohli vidieť naposledy v Assassins Creed. S Altairom toho bude mať Alex trošku viac spoločne než len parkour a rovnaké začiatočne písmeno v krstnom mene. Okrem toho bude mať slobodu obmedzenú na cely Manhattan, kapucňu na hlave a taktiež nebude to hrdina v pravom zmysle slova. Aspoň nie tak úplné kladný. Na celkový nadľudsky parkour by som pozeral s nadhľadom, ale ak to bude fungovať plynulo a na výbornú prečo nie. Páčila sa mi scéna z preview, kde sa rozbehol následne popreskakoval prekážky, ktoré boli od seba vzdialene približne 20 metrov každá a na konci predbehol rušnú New Yorsku metropolitu plnú taxíkov. Ale to nieje zďaleka všetko čo táto hra bude ponúkať. Taktiež sa mi zapáčilo, keď sa Alex začal mlátiť s infikovaným mutantom, ktorý ho odhodil do naproti stojaceho sa auta a to sa rozmlátilo pričom vystriekla ďalšia krv zozadu idúcich v ten moment ľudí.

Tak či onak, ste človek na ktorom bol prevedený experiment, lenže istá časť, ktorá vylepšila vaše DNA a dodala vám silu, rýchlosť a výdrž, ta druhá spôsobila určite genetické zmeny, takže už nie ste tak úplný človek, ale napoly ste vražedná kombinácia mutanta, ktorý môže deformovať svoje telo do jednotlivých podôb rezných a sečných zbraní ako sekery, nože, bodliaky, ostne čokoľvek, čo vás usmrtí prepichnutím, alebo rezaním, takže masaker ala carnage prichádza. Inak nepripomína vám to tak trochu hlavného záporaka v druhom Terminátorovi? Napriek bežným potýčkam s jedným, dvoma nepriateľmi vám postačí obyčajne bojove umenie, ktoré sa naučil, alebo odkukal z televízie, tak pri väčších skupinkách sa len obtočíte ako na diskotéke a zistíte, že ste ich zdvojnásobili prepoltením tela v páse, popritom ak už nebudú stačiť vaše schopnosti tak sa cely pretransformujete v mutanta a budete odolný voči paľbe a explóziám. Pri väčších skupinách ako sú armáda, blackwatch, alebo ľudia a infikovaní ľudia (mutanti) budete používať masívne extra-mega-brutal masakrálno-krvilačné ostne, alebo udičky, ktoré prerežú, poprepichujú, alebo jednoducho rozsekajú všetko vo vašej prítomnosti do 10-30 metrov. Ako som spomínal krvou sa nešetrí a hra naberie rating M+, alebo rovno R. Nielen bojovaním je hrdina živ, takže budete musieť aj zisťovať isté informácie od jednotlivých postav cez generálov blackwatch až po ordinárnych občanov. Nie však klasickým rozhovorom, ale brutálnym zabitím (také roztrieskanie hlavy o zem, alebo roztlačením hlavy vašimi mutant rukami) kde následne vtelíte do seba mŕtveho a na základe jeho DNA si zistíte jeho pamäť a jej obsah, no následne aj priberiete, keďže to je pre vás niečo ako zákusok. Vďaka tomuto zistíte jednotlivé informácie, ktoré vám umožnia postup hrou ďalej. Môžete sa meniť na dotyčného, ktorý, alebo ktorá sa stane vašou obeťou. Nezávisle od toho sa môžete ako vojak zakradnúť do kasárni atď. Okrem toho všetkého môžete používať aj nejaké vojenské zbrane ako bazuku, samopal a iné.

Interaktívna vložka hry sa viaže na prostredie ako to je v sandbox tituloch bežné. Síce nám neukázali vnútorne lokácie, ktoré ste v iných hrách plne využívali (GTA, Mafia a iné) zato vonkajšie budú plne využiteľne či už napriek spomínanému parkouru, alebo iným hovadinkam. Tieto hovadinky si rozpíšeme nasledovne - okrem svojich schopností môžete využívať ja dopravné prostriedky ako tank, bojová helikoptéra, alebo auta. S tankom môžte rozmetať všetku vojenskú haveď, spôsobiť perfektné explózie, ktoré vlastne budete robiť celý čas proti všetkým mutantom. S helikoptérou môžte všetkých likvidovať z vrchu a dostať sa na inak neprístupne miesta. Auta by nemali byť prístupne na jazdenie, ale na ich použitie v boji, čiže vezmete do svojich rúk auto, zdvihnete nad hlavu a hodíte do idúceho davu na Times Square, kde následne rozpútate paniku, chaos a ďalší armageddon. Pri behu pred vašimi nepriateľmi budete môcť plne interaktívne využívať prostredie - od lavičiek, ploty, vysoké ohradenia, mrakodrapy, rôzne rúry, nádrže cez auta až po vysoké skoky cez niekoľko blokov naraz. Všetko je do istej miery zničiteľné a nič sa neopravuje samo, takže ak niekde behom po oknách Chrysler buildingu porozbíjate celé poschodia, tak vedzte, že to tak zostane do konca celej hry čo len prispieva k atmosfére a prospechu hry k apokalyptickému mestskému druhu. K tomu všetkému, keď sa zmeníte ako som vyššie spomínal na napríklad vojenského generála, tak môžte veliť vojakom, zvolávať jednotky, vziať si tank a iné prostriedky, avšak nebudú na vás útočiť, to sa začne vo chvíli keď zaútočíte prvý. Avšak Alex bude mať aj špeciálne videnie, ktoré mu umožní vidieť infračerveno, potom nočne videnie a videnie, ktoré mu pomôže odhaliť nepriateľov v tlupe. Tvorcovia sľubuju gigantickych bossov, žiadne male mutantíky, ale ohromne ničivé monštrá (snaď niečo ako cloverfield), ktoré budu využívať prostredie a vďaka ktorým budete musieť využívať prostredie aj vy.

Grafika je o niečo slabšia, než všetky vymoženosti hry, skôr by som to nazval, že Radicalu ide skôr o kvantitu než kvalitu. Je možné si všimnúť istých next-gen prvkov, ale rovnako ma hra zastarané textúry čo moc neprospieva veci a z posledného gameplayu to zaváňa suchým štýlom ako pri poslednej hre podľa licencie - incredible hulk. Tak či onak Alex vyzerá od poslednej verzie o niečo tvrdšie, mužnejšie a temnejšie čo sa prejavilo na farbe jeho mutantskej pleti. Predtým mal takú športovú bundu a čiernu športovú vestu, teraz ma tiež kapucňu neviem odkiaľ, ale ma tričko a na tom vyšpekovanu motorkársku koženku. Každopádne ak by pridali o niečo viac polygónov do prostredí tak by to len a len pomohlo. Bolo by dobré ak by sme sa v hre nepohybovali len po vonkajšom okolí, ale navštívili aj nejaké vnútorne lokácie, ktoré by sa odlišovali od vonkajších misii. Najskôr kvôli tomuto autori odložili hru z pôvodného jesenného dátumu vydania na nový rok.

Aby sme si zhrnuli, hra ponúka veľa zaujímavých prvkov a podľa všetkého aj dobrú hrateľnosť, ktorá troška zaváňa stereotypom. Uvidíme či sa to polročne odloženie hry osvedčí a autori nas prekvapia ešte novšími a zaujímavejšími vychytávkami. Nezostáva nám nič iné, ako len vyčkať kým hra vyjde, alebo nám ukážu presvedčivejší gameplay, než bol ten posledný. Hra vychádza na next-gen konzoly a PC v januári 2009.

Už čoskoro okúsite aké to je byť... prototyp.
Môj predošly wallpaper
I want be a Zupaman!

napísal Speedairman 24.6.2008



Páči sa mi!

8.7
PROTOTYPE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Sierra / Radical Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.6. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk