Commandos: Behind Enemy Lines

Dnes si priblížime v článku nostalgickú a nezabudnuteľnú hru Commandos: Behind Enemy Lines

PC
pridal deadawp 7.5.2015 o 19:44 pod používateľské články

10


   Commandos sériu už určite nemusím približovať. Jedná sa o hru z pohľadu alternatívnej, respektíve 4. osoby v štýle Stealth, akcie. V dnešnom článku si predstavíme Commandos 1, alebo pod originálnym názvom Commandos: Behind Enemy Lines. To je ale nostalgia chalani všakže? Pamätáte ešte ako ste si požičiavali cédečka s Commandosom a snažili sa prechádzať misie čo v najkratšom čase?

   Commandos: Behind Enemy Lines vyšla v roku 1998 31. Júla. Krátko po tomto termíne sa hra dostala aj na pulty slovenských obchodov a stala sa nevýhadným trhákom a svojho času mala prvenstvo v obľúbenosti hry.

 



Úvod

   Hra sa odohráva v období druhej svetovej vojny, v jej skorých i neskorých rokoch. Vašou úlohou je ovládať  tím Commandos elitných britských vojakov v štýle real-time-stratégie, klasicky na nich klikáte a následne môžete s nimi vykonávať rôzne akcie, ako napríklad streľbu, beh, kráčanie, riadenie vozu. Každý z vojakov má po kliknutí na neho rozbalený ruksak z ktorého môžete vyberať zbrane a taktiež vykonávať externé akcie (druhý obrázok, vpravo dole). Zaujímavosťou bola aj splitscreen camera, kde ste si mohli rozdeliť obrazovku pre sledovanie niekoľkých sektorov naraz. (footage z Commandos 2, no funguje aj v Behind Enemy Lines)


  Commandos: Behind Enemy Lines si vynútil po roku update v podobe Standalone updatu Commandos: Beyond the Call of Duty, nakoľko Eidos zaznamenal rekordné predaje hry a tešil sa obrovskej škále fanúšikov všetkých vekových kategórii. V každej misii dostanete inštrukcie, čo máte v danej misii splniť, nie vždy máte k dispozícii všetkých členov Commandos-u v hre. Môžete byť zvyknutí, že nastúpite proti aj viac ako 10-násobnej presile nepriateľov.

  Každý z členov vášho tímu má výnimočné skúsenosti, o ktorých si povieme o trochu nižšie. Na splnenie každej misie úspešne, je potrebné aby boli splnené všetky podmienky a všetci členovia musia prežiť. Hráč sa stretne v bojoch s ľahkými vojakmi, či už radovými s puškami, taktiež so skupinami ozbrojenými MP 40-kami. V špeciálnych misiách budete môcť na vlastné oči vidieť dobové bojové lode, či tanky, do ktorých môžete aj sami nasadnúť.

  Najviac z hráčov využíva stealth akciu, teda tiché zabíjanie a následne odpratanie nepriateľa, aby žiaden z ostatných vojakov nespustil alarm. Ak však chcete naozaj overiť svoje strelecké schopnosti, strieľajte v mieste hlavných základní, po alarme okamžite z Barakov vynehnú 2 roty MP-40 ozbrojenými vojakmi, ktorí neváhajú strieľať do vás celé zásobníky.


Kampaň

Commandos: Behind Enemy Lines ponúka 20 misií v kampani.

  • Misie 1-7 sa odohrávajú v okupovanom Nórsku.

  • Ďalšia časť misií od 8-12 sa odohráva v Severnej Afrike zmietanej vojnou.

  • Tretia a predposledná časť sa odohráva v okupovanom Francúzsku a to konkrétne misie 13-15.

  • Posledná časť misií v hre je veľmi zaujímavá, kombinuje v sebe misie z Belgicka, najsevernejších častí Francúzska a samozrejme samotného Nemecka, kde sa celá vojna rozuzlí.



Postavy

   Každá postava v hre je vytvorená podľa originálneho vojaka tejto elitnej jednotky. Každá postava je v niečom výnimočná, Driver dokáže riadiť vozidlá každého typu, Green Beret dokáže šplhať po prekážkach. Na splnenie každej misie budete musieť pracovať ako tím a vzájomne si s týmom pomáhať.

Green Beret (Jack OHara), narodil sa roku 1907 v írskom Dubline, boxerský šampión v rokoch 1935-1937, bol odsúdený na niekoľko ročné vezenie po udretí policajta. Nakoniec sa jeho trest zrušil, ako nastúpil do armády a pripojil sa k elitným jednotkách Commandos-u. Jeho hodnosť bola seržant. Bol zasiahnutý guľkou do ruky, ktorú si vyoperoval dýkou bez anestetík po tom, ako vpadol do nemeckého bunkra a zneškodnil 16 nepriateľov. Za spojenecké hranice sa vrátil ako hrdina.



Sniper (Francis Woolridge), narodený 1909 v Sheffielde, roku 1936 vyhral zlatú medailu v streľbe na olympiáde v Berlíne. Od 1937-1939 bol v armáde, umiestnený do Indie, roku 1940 sa pripojil k Commandos-u. Preferoval Springfield so 4-násobným teleskopom. Za teleskopom pôsobil veľmi uvoľnene a dýchal plytko, aby každá jeho strela bola starostlivo naplánovaná. Bol odmenený vojnovou medailou za zneškodnenie nemeckého cenného dôstojníka v Narviku. 

Diver (James Blackwood), narodený 1911 v Melbourne, vyštudoval námorného inžiniera na Oxforde.
Po pripojení k námorníctvu mal značné problémy z alkoholom a bol suspendovaný z výkonu služby v námorníctve. Generálny štáb ho odoslal ku Commandos-u na preškolenie, ale ujal sa. Bol výborný plavec a ako prvý preplával English Channel v rámci stávky. 



Driver (Samuel Brooklyn),narodený, 1910, Brooklyn USA, prichytený za krádež auta. Po udelení podmienky odišiel do Anglicka, kde chcel začať život pod novou identitou, pod menom Sid Perkins. Pod týmto menom sa pripojil k Britskej armáde. Celé 2 roky pracoval ako tester vozidiel ukoristených od nepriateľa. Velenie ocenilo jeho schopnosti a prevelilo ho k Commandos-u. 




Spy (Rene Duchamp), narodený v Lyone vo Francúzsku roku 1911. Od 1935 do 1938 bol Rene šéfom tajnej služby pod francúzskymi farbami v Berlíne. Po vpáde Nemecka do Francúzska sa dal na odpor voči Nemecku a bol kontaktovaný Commandos-om, aby sa k jeho elitným jednotkám pripojil. Bol nasadený do špeciálnych operácii a spáchal niekoľko sabotáži, v skutočnosti vykoľajil 3 zásobovacie vlaky, zničil 14 tankov a niekoľko nepancierovaných pozemných vozidiel. Nakoľko ovládal aj niekoľko jazykov, medzi nimi aj nemčinu, bol nasadzovaný ako špión, aby od nemeckých vojakov vyzvedal citlivé informácie. Bol známy aj ako doktor, pretože pichal injekcie napustené smrtiacim jedom. 



Sapper (Thomas Hancock), narodený 1911 v anglickom Liverpoole. Pracoval ako hasič v jeho rodisku, roku 1934 sa pripojil k firme, ktorá sa zaoberala deštrukciou budov za pomoci dynamitu. Následne rok nato sa pripojil ako dobrovoľník k  skupine Commandos-u. Bol expertom na kalkuláciu časovaných bômb a vedel určiť aj gramáž dynamitu, aby zbytočne neplytval zásobami a mohol ich využiť neskôr. 


Multiplayer

   Multiplayer v Behind enemy Lines je veľmi zaujímavý. Ponúka misie ako v kampani, ktoré môžete hrať so svojimi priateľmi online. Každý hráč, ktorý sa pripojí do hry si zvolí postavu za akú bude hrať, každý hrač musí ovládať minimálne jednu postavu.  Ak sa chcete pripojiť do multiplayeru, musíte zadať presnú IP servera, teda multiplayer neponúka vyhľadávanie serverov, ale iba pripojenie cez statickú IP adresu servera. Hráči teda v co-operácii mohli prechádzať misie až do samotného finále.

 

Tréningové misie

Pri výberej novej hry môže hráč navštíviť aj tréningové misie. Tréning spočíva vo výbere danej postavy, s ktorou sa chce hráč oboznámiť. Stručný tutoriál naučí pre každú postavu využitie jej špecifických vlastností, ako hod granátov, pokladanie výbušnín, riadenie vozidiel. Okrem iného využíva aj prvy stealth, aby ste boli pri boji nepozorovaný a dokázali využiť moment prekvapenia.

 

Datadisk


   Rok po vydaní Enemy Lines sa do rodiny Commandos-u pripojil aj samostatne spustiteľný datadisk pod názvom Commandos: The Beyond the Call of Duty. Datadisk rozšíril hru o 2 postavy, postavy nepriateľov, napríklad členov Gestapa, 8 nových misií odohrávajúcich sa v Juhoslávii a Grécku, boli pridané aj strážne psy, či iné zvieratá.

Umelá inteligencia - AI

   AI v hre je pomerne jednoduché, ba občas až komické. Aj keď každý vojak stále chodí povedzme si narovinu.... dokolečka, pri výbuchu v jeho blízkosti uteká na miesto s vopred nabitou puškou aby overil situáciu, ak príde k zničenej budove, poobzerá sa z miesta po okolí, alebo spustí alarm, po chvíli sa vráti vychádzkovým krokom do svojho kolečka, ktoré začne znova opisovať.

 Nemeckí vojaci sú citliví najmä na stopy v snehu a dokážu vás potom pomerne ľahko vystopovať na mape, ak je na mape prítomná aj väznica, vojak na vás namieri pušku, ak spravíte pohyb začne strieľať. Do vezenia vás môže odviesť iba nemecký seržant so skupinou ozbrojenou MP40-tkami. Ak spravíte pohyb aj v tejto fáze, popravde... rozflákajú vás.

Ak ste vo vezení, nemôžete robiť žiadne akcie s vašou postavou. Postavu je možné oslobodiť iba iným členom Commandos-u prítomnom na mape. Ak však na mape väznica nie je, vojaci začnú na vás bez mrknutia oka strieľať.

Sledovanie AI

Ak chce hráč sledovať AI, teda jeho uhol sledovania, môže tak urobiť kliknutím na oko v pravom hornom rohu obrazovky a následne na daného vojaka. Získavate tým obrovskú výhodu v boji proti nepriateľom, viete kadiaľ chodia, aj čo vidia. Môžete sa nepozorovane dostať cez vojaka, či zaneho a potichúčky odpratať za pomoci dýky Bereta, či harpúny Sappera.

Na obrázku nižšie vidíme sledovací uhol nemeckého vojaka. Ak sa ocitnete vo svetlo zelenej farbe, vojak vás vidí. Ak však stojíte bez pohybu v tmavej zelenej farbe, nevidí vás. Pohyb vojaka je možné taktiež sledovať za pomoci kamery, ktorú namierite na vojaka a označíte ho. Kamera centruje jeho pohyb do stredu obrazovky a môžete si teda určiť presnú trajektóriu, ktorú vojak opakuje.



 

 


napísal deadawp 7.5.2015



Páči sa mi!

10
COMMANDOS: BEHIND ENEMY LINES

PC

Vývoj: Eidos Interactive / Pyro Studios
Štýl: stratégia / realtime
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk