České vývojárské štúdiá - Illusion Softworks

Illusion Softworks, český gigant

PC
pridal deadawp 6.9.2014 o 22:48 pod používateľské články

Illusion Softworks už určite nemusím predstavovať, aj keď dnes už zaniknutá spoločnosť vznikla transformovaním firmy Vochozka Trading, teda je jasné, že vedúcim pánom je pán Vochozka. V roku 1999 štúdio vydalo debutovú hru HIDDEN & DANGEROUS. Najväčší úspech štúdia nasledoval o niekoľko rokov.

V roku 2002 bola vydaná Mafia a tešila sa obrovskému úspechu. Pre zaujímavosť, Mafia pri vydaní bola dostupná iba v českom jazyku. Iná lokálizácia tej doby neexistovala. Na Mafiu nadviazalo štúdio vydaním pokračovania pre Hidden & Dangerous. Konkrétne sa jednalo o druhý diel tejto českej first/third person vojnovej hry.

Štúdio zaniklo v roku 2008, keď ho odkúpilo Take 2, štúdio bolo premenované na 2K Games, no o tomto si povieme v ďalšom pokračovaní.
Toľko na úvod k histórii Illusion Softworks. Poďme sa teda pozrieť na prehľad hier, ktoré štúdio vydalo a niečo si o nich povieme.

 

Hidden & Dangerous (1999)

 


Hra sa odohráva v rozmedzí druhej svetovej vojny. Kampaň sprevádza zaujímavý príbeh a putujete po rôznych častiach sveta, dokonca sa ocitnete aj v Československu. Spravujete britské jednotky SAS. Na misiu si hráč vyberie štyroch vojakov.

Každý z vojakov má zvláštný psychologický profil, preto treba zvážiť či je daný vojak vhodný na misiu. K dispozícií je množstvo zbraní, ktorými môžete vybaviť svojich vojakov, no je obmedzená nosnosť každého s členov. V roku 2004 vyšla hra aj s datadiskom pod názvom Hidden & Dangerous Deluxe vo freeware licencii.

 

Flying Heroes (2000)

 

Flying Heroes je česká 1st person akcia so vzdušnými gladiátorskými zápasmi vo svete, kde sa stretáva mágia s technikou. Hrať môžete za ktorýkoľvek zo štyroch klanov, pričom každý má svoje vlastné lietacie prostriedky:

Lizard Raiders - jaštery,

Sky Knights - vtáky,

Hammercraft - vzducholode  

Sky Magions svoje stroje udržujú pomocou mágie, takže môžu lietať prakticky na čomkoľvek, napríklad na koberci.


Každý klan má šesť rôznych strojov líšiacich sa svojimi vlastnosťami.
Hra chcela vo svojom období konkurovať hlavne Quake III, dominovala grafikou a originalitou.

 

 

Mafia: The City of Lost Heaven (2002)



 

Mladý taxikár Tommy Angelo si žije pokojným životom v americkom meste Lost Heaven. Prebiehajú 30. roky a v tejto krízou zmietanej dobe je vďačný aj za to. Všetko sa zmení jedného dňa. Tom si dáva pravidelnú cigaretu pri aute, keď začuje náraz; miestni mafiáni nezvládli riadenie v automobilovej naháňačke a docela nutne potrebujú zviezť. Tom, dívajúc sa do ústia pištole, nemá na výber, a bez toho, aby si to sám uvedomil, práve sa zaplietol s niečím, z čoho už nemožno cúvnuť. Začína jeho život v rodine dona Salieriho ...

Mafia je akčná hra videná z pohľadu tretej osoby, v ktorej retrospektívne prežívate Tomov príbeh. Stanete sa členom jednej z mafiánskych rodín, ktoré bojujú o moc nad celým mestom. Práve na príbeh kladie Mafia najväčší dôraz a mnohokrát sa vďaka veľkému počtu cut-scén blíži skôr filmovému zážitku. Misie plníte v žijúcom meste s využitím niekoľkých desiatok dobových automobilov a zbraní. Vyskúšate si vyberanie výpalného, krádeže áut aj prestrelky, dokonca sa zúčastníte automobilového závodu.

Mafia po svojom vydaní zožala veľký ohlas ako u nás, tak aj v zahraničí, a to aj vďaka svojej tematike, ktorá bola v roku 2002 v hrách ešte pomerne neprebádaná.

 

Vietcong (2003)

 

 

Vietcong je vojnová akcia odohrávajúca sa za vietnamskej vojny - príbeh začína v roku 1967. Vžijete sa do psotavy seržanta Steva R. Hawkinsa, ktorý práve prilieta do amerického tábora Nui Pek umiestneného v jednom z najnebezpečnejších miest vo Vietname, blízko Ho Chi Minhovhej oblasti. Hawkins má nahradiť zosnulého seržanta Douglasa Warrena, ktorý bol zabitý v akcii.

Ako seržant budete veliť menšiemu tímu, s ktorým (niekedy však aj bez neho) budete plniť rozmanité misie v hustej vietnamskej džungli. K dispozícii je vám domorodý tlmočník a sprievodca Le Duy Nhut, drsný guľometčík Hornsterem, radista Defort, demolačné expert Bronson a nepostrádateľný medik Crocker.

Pred každou misiou si prejdete briefing na základni Nui Pek, kde tiež máte svoju zemľanku, v ktorej môžete počúvať dobové rádio s nadšeným americkým hlásateľom či si prezerať údaje o zbraniach a nepriateľovi. V 20 misiách budete okrem iného využívať delostreleckú podporu, jednoduché príkazy vlastnému tímu a veľa vlastných i nepriateľských zbraní.

Zažijete nočné prepady, prieskum nepriateľského systému podzemných tunelov alebo obranu vlastného tábora pred útočníkmi. Autori hry si dali veľkú prácu so spracovaním džungle, ktorú modelovali podľa fotiek z ich cesty do Vietnamu.

 

Hidden & Dangerous 2 (2003)

 

 

V hre sa hráč ujme skupinky elitných vojakov z jednotky SAS, ich pomocou hráč plní nebezpečné misie po celom svete za 2. svetovej vojny.

Prvotný koncept hry bol dosť odlišný od toho, v akej podobe hra nakoniec vyšla, pôvodne mala všetky misie spájať jedna postava a jej príbeh, ktorá nesmela zomrieť, ale v pokročilejšom štádiu vývoja bolo nakoniec rozhodnuté o návrate k pôvodnému konceptu skupiny jedného až štyroch vojakov z ktorých mohol zomrieť ktokoľvek a podmienkou k úspešnému dokončeniu misie bol aspoň jeden preživší člen elitnej jednotky pod velením hráča.

Hra hráča zavedie v celkom 6 kampaniach na veľa miest po celom svete, napríklad mrazivé Nórsko, rozpálená africká púšť, pralesy v ďalekej Barme, rakúske Alpy a posledná kampaň sa dokonca odohráva v Čechách. Možno hrať viacerými spôsobmi, buď klasicky, kedy hráč ovláda skupinku až 4 vojakov, alebo je tu tiež prítomný mód osamelý vlk, kde je k dispozícii len jeden vojak. V roku 2004 na hru vyšiel datadisk pod názvom Sabre Squadron.

 

Wings of War (2004)

Wings of War je arkádový letecký simulátor, ktorý je zasadený do nepríliš zhodnoteného prostredia prvej svetovej vojny. Arkádovost sa prejavuje nielen v porušovaní fyzikálnych zákonov, ale aj v možnosti zbierať vylepšenia, ktoré sa prejavujú napríklad pridaním ďalšieho guľometu alebo doplnením životov. Autori nezabudli ani na tie viac náročnejšie, takže si budete môcť zapnúť vyššiu obtiažnosť, pri ktorej hra počíta aj so zotrvačnosťou lietadiel.

Hlavná kampaň obsahuje 13 misií a v každej z nich budete plniť nespočet rôznych úloh. Okrem nej tu nájdete režim Instant Action, kde si zabojujete proti počítačom ovládaným súperom, alebo multiplayer. Ten nepostráda módy ako Deathmatch, Team Deathmatch alebo CTF.

 


Vietcong 2 (2005)




Voľné pokračovanie pôvodného Vietcongu. Dej hry sa odohráva v januári 1968, kedy Juhovietnamci za podpory US Army vyhrali definitívne vojnu. Ocitáte sa pred oslavami nového roka. Ale raz nečakane v noci zaútočia severovietnamci (útok sa volá Tet ofenzíva) a urobí najsilnejší úder na US Army. Teraz prichádza vaša chvíľa. Ocitáte sa v plnej poľnej a plníte rôzne úlohy v rozmedzí niekoľkých týždňov. Zájdete do džungle, do ulíc mesta aj do kanálov pod ním. Na konci vás čaká návšteva samotného Cisárskeho paláca.

Budete mať tiež možnosť si zahrať za príslušníka Vietcongu a zistíte, aké to bolo bojovať na druhej strane. Kampaň za VC začína 6 rokov pred Tetskou ofenzívou. Budete mať k dispozícii arzenál čítajúcich 50 kúskov zbraní. V multiplayeri budete môcť hrať až s 64 hráčmi a používať aj osobné a nákladné autá.


Circus Empire (2005)

 

Circus Empire je projektom zo Silver Wish Games a dáva hráčovi možnosť stať sa principálom a viesť svoj ​​vlastný cirkus. Hra sa prezentuje ako budovateľská stratégia nie nepodobná titulom ako je napríklad RollerCoaster Tycoon 3. Na Circus Empire sa tiež podieľali ľudia z Illusion Softworks.

Hráčova úloha je jednoduchá. Prevádzkovať a čo najlepšie viesť svoj ​​cirkus, starať sa o zvieratá a vymýšľať nové kúsky, ktoré pobavia diváka a tým vám zarobia viac peňazí, o čo v hre primárne ide.

 

Chameleon (2005) 

 

Chameleón je hra s veľmi zložitým vývojom. Podľa vývojárov bola hotová už v roku 2003, ale vydavateľ Take 2 ju vydal až na konci roka 2005 s nedostatočným rozpočtom a bez akejkoľvek podpory. K tomu všetkému ešte vyšiel Chameleon iba v Čechách, Poľsku a Rusku.

Žánrovo sa jedná o jednoznačnú stealth akciu. Obsahuje všetko, čo má dobrá stealth hra mať - poriadnu porciu zakrádanie, vypočúvanie, tiché zabíjanie ... občas si ale môžete vziať nejakú poriadnu zbraň a vyriešiť situáciu "hlučnejšie". Mŕtvoly alebo zavesené nepriateľov môžete samozrejme odtiahnuť a skryť ich tak pred zrakmi ostatných, môžete odpočúvať mikrofónom, vkradne sa do budov pomocou pakľúče, používať špionážne kameru ... a to všetko vo first alebo third person pohľadu (FPS sa samozrejme hodí predovšetkým keď chcete vyriešiť problém so zbraňou v ruke).

A o čom hra je? Hlavný hrdina je vo svojich pätnástich rokoch očitým svedkom vraždy svojich rodičov, ktorí pôsobia na veľvyslanectve v Nikarague. Po rokoch je hlavný hrdina prijatý k agentúre CIA a tam sa snaží všetkými dostupnými prostriedkami vypátrať vraha svojich rodičov. Jeho snaha sa však stretáva s nepochopením vedenia agentúry, v dôsledku čoho je prepustený. Keďže styky s niektorými bývalými kolegami našťastie naďalej pretrvávajú, odhodlá sa pomocou jedného z nich záhadného snipera rýdzo na vlastnú päsť stoj čo stoj vypátrať a smrť oboch rodičov tak definitívne pomstiť.

Jeho pátranie zavedie hráčov do mnohých miest po celom svete, napr. Do Írska, Albánska, Kuby, Afganistanu atď., Čím sa tak každá misia stáva unikátna.

Na záver ďakujem za pozornosť a budem rád, ak bude mať tento článok dobrú odozvu aby som sa mohol pustiť aj do iného českého či slovenského giganta a trochu sa o ňom rozpísať.

 

 


napísal deadawp 6.9.2014



Páči sa mi!

ČESKÉ VÝVOJÁRSKÉ ŠTÚDIÁ - ILLUSION SOFTWORKS

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk