HITMAN 2 SILENT ASSASIN

HITMAN 2 SILENT ASSASIN

9.2

Recenzia na PC verziu

Hitman sa vrátil.  Už je tu, tichý zabijak s číslom 47 sa znovu nedobrovoľne vracia do nebezpečného sveta plného násilia a peňazí. Tentoraz už nebojuje o svoje prežitie, ale o chladnú pomstu namierenú proti všetkým, ktorí ho sem dostali, uniesli mu priateľa a dovolili si ho vydierať.

Eidos a IO sa znovu vytiahli a už po druhý krát nám priniesli veľmi slušnú taktickú stealth akciu s kvalitným príbehom.  Nové pokračovanie dobrodružstiev vás tentoraz zavedie do spárov ruskej mafie, japonského kláštora, teroristického tábora na strednom východe, budovy svetovej banky v Malajzii... Všade budete sám a jediným vaším spojením so svetom bude sladký hlások operátorky agentúry, ktorá vám zadáva ďalšie úlohy a poskytuje informácie...

Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin

Ak ste nehrali prvú časť Hitmana, len vám pripomeniem, že číslo 47 je vyklonovaný zabijak, s ktorým ste ušli zo zajatia na klinike, kde vás cvičili, hypnotizovali a snažili sa vás zbaviť vlastnej vôle. Vonku ste síce bol slobodný, ale sám a vo svete, v ktorom ste sa vôbec nevyznal. Boli ste stratený a vedeli ste robiť len jedno. Zabíjať. Začali ste robiť pre agentúru, boli ste neľútostný, presný, nikto vás nevidel, pokým ste nechceli. A keď vás už zbadal, bolo to väčšinou to posledné, čo videl. Neskôr ste prišli na to, kto vlastne ste a aj to, že vás vytvorili spolu s ostatnými desiatkami vašich bratov. Jedinou možnosťou, ako sa vyrovnať s minulosťou, bolo stretnúť sa s ňou a bojovať. Tak ste zabili svojho otca a aj všetkých vašich bratov, ktorých poštval proti vám. Hitman však ostal sám a utiahol sa do ústrania. Tým skončila prvá etapa jeho života...
Teraz prichádza ďalšia, snažíte sa žiť jednoducho v kláštore a kajať sa zo svojich hriechov. Nič netrvá večne a aj z toho pokoja vás muselo niečo vyrušiť. Znova si po vás prichádza minulosť. Unesú vám vášho priateľa kňaza. Muža, ktorý sa stal vašim priateľom, jediným priateľom, akého ste kedy mali. Bol vám skoro otcom. Odteraz sa znovu stávate lovcom. Znovu kontaktujete agentúru v nádeji, že vám pomôžu pomstiť sa. Obete sa môžu ukrývať hocikde, utekať hocikam, nič im nepomôže, jedine to trochu oddiali ich smrť.

Vzhľadom na to, že agentúra je tvrdo finančná organizácia a vy ste tak veľmi žiadaný, za svoje služby pre vás chce aj niečo od vás. Takže môžete čakať slušnú nádielku misií na rôznych svetadieloch v rôznych mestách s rôznymi cieľmi..  Navštívite 8 lokalít, v ktorých sa každá delí na 2-3 misie, dostanete sa zo St.Petersburgu, cez Sicíliu, Malajziu, Japonsko až do Nurdistanu a Indie. Pred každou misiou si pozrite krátke video, portrét vášho cieľa, stručný opis situácie, mapu a samozrejme výber zbraní, z ktorých si vyberiete, čo potrebujete. Teraz už v hre upustili od peňazí a zbrane si vyberáte, aké chcete alebo aké práve potrebujete. Samozrejme, váš arzenál sa postupne rozrastá a pribúdajú nové kvalitné kúsky. Väčšinou je to aj tak jedno, čo si zoberiete. Nepriateľov zabijete hocičím, jedine si musíte dávať pozor na hluk, lebo niektoré situácie vyžadujú tiché zbrane, uspávadlá alebo škrtič. Ak by ste v nich použili hlučné zbrane, váš cieľ môže ujsť a misia sa skončí. Napríklad v Malajzii sa dostanete do Kuala Lumpuru, konkrétne do budovy Svetovej Banky, kde musíte prejsť na prízemí detektorom kovov a ak nechcete zažiť akciu v štýle Matrix, je lepšie zbrane odložiť a pohybovať sa bez nich. Koniec koncov, môžete zobrať každú zbraň po mŕtvom nepriateľovi, takže na ich nedostatok sa nikdy sťažovať nebudete. Jediné, čo vám môže niekedy chýbať, bude Sniperka, ktorú nepriatelia väčšinou nenosia a ktorú nemôžete väčšinou nosiť ani vy. Veľká zbraň sa totižto nedá schovať a ak vás s ňou zbadajú, hneď sa stávate terčom. Jediná možnosť je najskôr si pekne potichu vyčistiť cestu a potom sa vrátiť po sniperku a zaujať postavenie tam, kde potrebujete. Veľmi efektná odstreľovacia misia je na začiatku v Rusku, kde musíte zaujať miesto v dome oproti vášmu cieľu a potom si ho pekne cez okno zamerať a jednou ranou zabiť. Tu vás napríklad ani nikto neuvidí, takže stačí, ak odhodíte zbraň a nenápadne sa vytratíte z domu. Nikto nepozná a tak sa na vás stráže ani nebudú pozerať. Ak by vás náhodou niekedy stráže zbadali so zbraňou, alebo ako strieľate, hneď vydajú rozkaz všetkým ostatným, aby sa pozerali po chlapíkovi vo vašom oblečení. To našťastie môžete takticky zmeniť za šaty hociktorého mŕtveho nepriateľa, prípadne aj omráčeného nevinného človeka. To sa vám zíde napríklad v druhej misii, ktorá sa vám bude ľahšie prechádzať, ak poštárovi zoberiete oblek, alebo ak sa v Nurdistane prezlečiete za domorodého obyvateľa. 

Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin

No v hre nebudete mať len zbrane, dostanete aj špeciálne hračky ktoré vám predsunutí agenti pripravia na určené miesto v misií alebo si ich zoberiete na začiatku pri vybavovaní sa na misiu. Budete mať k dispozícii časové bomby, diaľkovo odpaľované bomby, okuliare pre nočné videnie, alebo škrtič a chlorofom. Tieto hračičky vám jemne naznačia ako máte zabiť váš cieľ. Totižto nikde nemáte napísane ako splniť misiu, agentúra vám jednoducho povie zabiť toho a toho a je už na vás ako. Väčšinou sa dá použiť viac ciest, ale ak si obzriete extra zbrane, ktoré vám prichystajú a mapu, zistíte ako by to asi bolo najlepšie. Napríklad vám dajú bombu, ktorú môžete pekne pripevniť na auto vášho cieľu, bez toho aby si vás niekto všimol. Síce ho môžete zabiť aj pištoľou, alebo sniperkou, ale niekedy je lepšie ak obeť zomrie až keď ste už preč.

Pre zvýšenú taktiku v hre nás nás autori dosť obmedzili v maxime uložených pozícií, väčšinou dostanete 7 pozícií na jednu misiu. Relatívne to je dosť keďže misie nie sú extrémne dlhé a ak si ich dobre poobzeráte dajú sa prejsť dosť rýchlo, tým že využijete tak 3 uložené pozície. Vzhľadom na to že v  každej misií máte mapu na ktorej vidíte ako sa nepriatelia pohybujú stáva sa hra síce menej reálnou, ale viac taktickou takže si ich môžete vysliediť a počkať kým odídu najďalej od ostatných, aby ste ho mohli v kľude zabiť, alebo najďalej od vás aby ste sa mohli nenápadne preplížiť poza jeho chrbát. Mimochodom často si musíte dávať pozor aj na časovanie misie pretože niekedy máte len pár minút do stretnutia a musíte nie len rýchlo nájsť nepriateľov ale aj identifikovať váš cieľ.

Čo sa týka ďalších misií, budú naozaj rôznorodé. Okrem spomínaného ruska, prejdete ešte púšte ďalekého východu, kde budete hľadať teroristu. Dostanete sa do typicky afgánskeho prostredia s množstvom ozbrojených strážcov, tajných podzemných bunkrov a vyľakaných obyvateľov. Ďalej bude vašim terčom  obchodník so zbraňami, medzinárodný terorista skrývajúci sa vo vrchných poschodiach budovy Svetovej banky, alebo  hlava sicílskej mafie.

Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin
Hitman 2 Silent Assasin

Hra sa určite môže porovnávať s aktuálnymi špičkami ako No one lives forever 2 alebo Mafia. Ak by som to porovnal s Mafiou, tu ak si odmyslíme jazdenie po meste, tak misie sú dosť podobné len v Mafií viac zamerané na akciu a v Hitmanovi sú zase trochu kvalitnejšie prostredia.  S Nolf-om sa to dá porovnávať po určitej stealth stránke, ale ak Hitmana zahráte, zistíte, že tu nadobúda slovo stealth úplne iný charakter, v Nolfovi bol ten stealth skôr len naznačený. Okrem toho 3D engine je na vysokej úrovni, zvláda hi-polygónové prostredia a aj kvalitné animácie postáv. Autori nám teraz okrem klasického pohľadu z tretej osoby pridali aj klasický pohľad z prvej osoby ktorý si môžete ľubovoľne prepínať a používať ten ktorý sa vám v danej situácií hodí viac. Jediné, čím si to u mňa pokazili, boli niekedy veľmi slabé textúry na veľkých plochách. Napríklad na trávniku jasne vidíte ako je skladaný z malých kockatých textúr a nevyzerá to dobre. Ešte v hre zaujme animácia postáv, ich pohyby sú veľmi pekné a prepracované. Napríklad stráže vás nenápadne vždy pozorujú a otáčajú za vami hlavu, ak nevedia o koho ide začnú sa škrabať a spomínať si či vás už videli, alebo nie a či im nieste podozrivý, ďalej sú veľmi pekné animácie umierania a nakoniec aj pekne spravené ťahania bezduchých tiel a odkladania ich na temné miesta. Veľmi humorné je keď sa preberie človek ktorého ste omráčili a vyzliekli, potom tam pobehuje len v spodkoch a nevie kam skôr skočiť :)  

Čo sa týka hudby tá je jednoducho geniálna, hneď v menu vás privíta chorálová orchestrálka a podobne vás hudba poteší tichá atmosferická hudba v pozadí v misiách. Mimochodom hudbu má na svedomí Jesper Kyd a nahrávali ju v spolupráci s Maďarským symfonickým orchestrom. Mimochodom na internete sa dá kúpiť aj originál soundtrack z hry. Zvuky v hre sú tiež kvalitné, v priebehu misií sa budú zvuky okolia kombinovať s hlasmi nepriateľov, streľbou a vašou vysielačkou ktorou vám bude agentúra dodávať informácie.

Celkovo je to kvalitná záležitosť ktorá ešte zdokonaľuje to čo v jednotke začala a vynáša stealth taktiku na samý vrchol. Teoreticky z hrou budeme môcť čoskoro porovnávať Splinter Cell, alebo Metal Gear Solid 2 Substance keď nám vyjde na PC. Ale aj tak má Hitman svoj jedinečný štýl a aktosféru ktorá vás chytí a nepustí pokým hru neprejdete.


napísal saver 21.10.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.2
Ohodnotiť
HITMAN 2 SILENT ASSASIN
+ naozajstná stealth záležitosť
+ prepracované lokácie
+ hudba
+ atmosféra
- niekedy slabé textúry


RECENZIE HRÁČOV
Hitman 2 Silent Assasin
9.5
DANNYD14    25.2.2013
Firma Eidos Interactive sa rozhodli vydať v roku 2000 hru s ná...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
9.0
F1REFLY    18.8.2009
Keď v roku 2000 pricestoval na naše hardisky prvý Hitman s podtitulom Codename 47 bola to h...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
7.0
18JUNKIEXL    5.5.2007
Celá hra je oproti prvej časti vypracovaná v pôvodnom engine, ktorý prešiel len malými zmenami. Na s...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
8.6
LIAM GALLAGHER    5.10.2005
Zdravím:-))... .Tak sa opať hlásim o slovo a tentokrát vám popíšem o mojich pocitoch z hry "Hitman 2...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
9.0
PETER5NUMBER    30.8.2005
"Som tvoj sluha. Som tvoj čašník. Som tvoj poštár. Som tvoj záhradník. Som tvoja kuchárka. Som tvoj ...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
8.9
RAINBOW    12.6.2005
Trochu som hľadal námet na ďalšiu recku a nakoniec som našiel. Je to druhý diel slávnej série Hitman...prečítať celé
Hitman 2 Silent Assasin
PC
PS2
Xbox
Gamecube

Vývoj: Eidos Interactive / Io Interactive
Štýl: Akcia / Taktická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. október 2002
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Hitman film 5.2.2003
| Hitman 2 patch 2.11.2002
| Hitman 2 shots 16.8.2002
| Hitman movies 5.7.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk