MAFIA THE CITY OF LOST HEAVEN, ČASŤ DRUHÁ: STORY

MAFIA THE CITY OF LOST HEAVEN, ČASŤ DRUHÁ: STORY

Dojmy

Včera sme sa trochu pozreli na vývoj hry a dnes prejdeme na samotnú hru a trochu si o nej napíšeme.

 

V Mafií sa dostanete do rozprávania svojho príbehu bývalého taxikára a člena mafie Tommyho, detektívovi Normanovi. Príbeh začína začiatkom 30-tich rokov, kedy Tommy ešte ako bežný taxikár, každý deň jazdil po meste a rozvážal ľudí. Až raz sa to všetko pokazilo, Tommy sa ocitol uprostred prestrelky a do auta mu vbehli chlapíci so zbraňami v rukách a povedali mu, aby dupol na plyn. Viac nebolo treba  presviedčať, pretože ho už začalo prenasledovať nejaké auto a strieľali po ňom ostrí chlapíci. Snažil sa im čo najrýchlejšie ujsť a doviezť „zákazníkov“ do ich baru. Akoby to nestačilo, do naháňačky sa zaplietli aj policajti. Vtedy to ešte Tommy nevedel, ale práve tie minúty úplne zmenili jeho život a už nebola cesta späť. Do auta mu totižto nastúpili členovia mafie z rodiny Dona Salieriho a on im  pomol ujsť pred konkurujúcou mafiou dona Moreliho. Tí si ho zapamätali a hneď na druhý deň si ho našli a rozmlátili mu auto. Teraz bez svojho živobitia s gangstrami za chrbtom je jeho jedinou možnosťou útek k Salierimu, ktorý ho vďaka záchrane svojich ľudí zobral a nechal pracovať pre neho.
Tommy potom ďalej rozpráva (a vy ich prechádzate) o ostatných úlohách, ktoré pre Salierovcov plnil a aj ako nakoniec padol do rúk spravodlivosti.
 Celkovo to bude 21 misií rozdelených do rôznych období Tommyho pôsobenia v mafií, od jednouchých úloh, cez vykradnutie banky, prestrelky a naháňačky s Morelim, vyberanie výpalného až po prechádzaky s vašou milou.

    

 

Príbehová časť sa odohráva v meste nazvanom Lost Heaven, virtuálnom meste, navrhnutom podľa podoby amerických miest v čase prohibície. Mesto a okolité dedinky a farmy majú rozlohu okolo 12km štvorcových, ktoré sa vám naraz nahrajú do pamäte a potom si už len voľne môžete prechádzať mestom a plniť úlohy. Napríklad hneď v druhej misii si nacvičíte jazdu po meste, branie a vozenie zákazníkov na určité miesta. Užijete si aj policajtov, ak prekročíte rýchlosť, niekoho zrazíte alebo nezastanete na červenú. Totižto policajti majú oči všade a ste v meste, takže sa musíte chovať slušne a jazdiť pekne pomaly (predpísanou štyridsiatkou). Ak ju nedodržíte najskôr vás začnú naháňať a zobrazí sa vám symbol pokuty. Ak však náhodou niekoho zrazíte, alebo začnete strieľať a chytia vás, tešte sa na náramky. Koniec hry zažijete,  ak by ste sa náhodou odvážili streliť na policata, to už ste po krk v problémoch a policajti začnú klásť zátarasy, klince a prenasledovať vás so všetkým, čo majú. Podobne škaredo sa budú tváriť, ak na ulici vytiahnete zbraň, alebo začnete dokonca strieľať.  Pri tomto taxikárčení, podobne aj v iných misiách, môžete dostať časový limit, za ktorý sa musíte niekam dostať. Ak to nestihnete, smola. Pritom je vám povedané len miesto, kam chce zákazník ísť a vy sa musíte buď v meste dobre zorientovať alebo vytiahnuť mapu, ktorá je pod klávesou Tab (ale tam sa vám zobrazí len malý výrez okolo vás). Ak chcete vidieť viac a celú mapu vkusne prekreslenú, vezmite si mapu,  ktorú dostanete v balení hry aj s vyznačenými lokáciami. Nie je to extra zložité mesto a pripomína taký malý New York. Je tam malý osídlený ostrovček oddelený dvoma riekami a z jednej strany morom  s ostatkom mesta spojený mostami. V meste si užijete dosť rozdielne pomery, sú tu bohaté časti s mrakodrapmi, čínska štvrť, ghetto, rodinné domčeky. Majú tu aj nemocnicu na okraji mesta, letisko s peknučkou vzducholoďou, policajnú stanicu, prístav ovládaný odbormi a mafiou a uvidíte aj padajúce mosty. Pardón, padacie. Najčastejšie sa budete zdržiavať v garáži, v ktorej si vždy pred misiou budete brávať nové auto, alebo voziť ukradnuté autá a tu vás aj garážmajster naučí, ako odomknúť a teda aj ukradnúť rôzne typy áut. Celé mesto však nie je až také rozľahlé, ako sa zdá a prejdete z jedného konca na druhý tak za 10-15 minút jazdy. Celkovo sa mi však rozlohla zdala menšia ako mestách v Midtown Madnesse, ale zase väčšia ako v jednotlivých častiach mesta v Grand Theft Auto 3.

 

Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story

 

Vráťme sa však späť k misiám. Postupne si vás Salieri oťukáva a necháva vás robiť stále zložitejšie úlohy. Začnete hneď tým, že sa pomstíte Morelimu za váš rozmlátený taxík. Na to dostanete baseballovú pálku a váš cieľ sú tri ich autá, ktoré si máte vychutnať. Ďalšie misie potom už sú ostrejšie, dostávate zbraň, rôzne úlohy na odvoz, atď... Zo zbraní si užijete gangsterské klasiky tej doby ako Thompson Tommy Gun, klasické revolvery, magnum, shotguny (brokovnice) a dokonca aj „prehistorickú“ sniperku. Základnú výzbroj  zvyčajne obstará pištoľ s obmedzenými nábojmi, ale našťastie môžete po mŕtvolách brať zbrane a používať ich. Ale pozor! Aj im sa míňajú náboje a preto si musíte dobre rozmyslieť, kam strieľate a aj šetriť nábojmi.  Pretože niekedy, keď nepriateľa zabijete, nemôžete sa k nemu dostať kvôli niekoľkým ďalším a keď nemáte náboje, je to hotová kríza.

Celá hra sa delí na dve časti, už spomínaná príbehová časť s 21 misiami a druhá čisto závodná, kde si zajazdíte single alebo multiplayerovo rally šampionáty a závody na autách z 30-tych rokov. Pričom autá do rally hry sa vám odomykajú až vtedy, keď ich nájdete v príbehovej časti a doveziete do garáže Salierovcov. Rally preteky však vyzerajú veľmi pekne a prekvapivo reálne, dokonca si pri nich budete môcť trochu oddýchnuť od mestského prostredia, pretože väčšinou sa odohrávajú na špeciálne vytvorených tratiach vedúcich vidiekom. Ale podobne ako napríklad v Midtowne aj tu si užijete závody cez mesto, kde budete mať trať vyznačenú kuželkami a mantinelmi z vlnitého plechu. Škoda, že  som tam nevidel aj blitzrace štýl,  teda najrýchlejší prechod z jedného miesta mesta na druhé. Lebo tu v mestách sa niekedy dajú cesty rôzne kombinovať a priamo to láka.

 

Áut je v hre celkovo okolo 60 a každé sa správa inak, teda každé má inú rýchlosť, akceleráciu, riadenie a tlmiče, koeficient odporu atď.. všetky parametre, ktoré sú zachytené v reálnom ovládaní. Autá sú podobizne reálnych áut z 30-tych rokov, hlavne sa jedná o vtedy obľúbené Fordy vo verziách kabriolety, pickupy, sedany a všetko, čo vtedy jazdilo. Nečakajte nejaké aerodynamické vozy, vtedy ešte ani netušili, čo to odpor vzduchu je a z áut robili kocky. Ale hlavne, že sa jazdí - v jednej misii budete musieť vyzdvihnúť aj prototyp futuristického rýchleho auta.

     

 

Beta testeri, s ktorými sme hru testovali, spomínali, že hra sa dá prejsť za takých 40 hodín čistého času, pričom keď ju prechádzate po pol roku hrania, alebo tak na 20-krát, zvládanete to aj za 20-25 hodín. Najviac času tak zaberie jazdenie po meste autami pri dodržiavaní 40 km rýchlosti. Čo sa týka loadov a sejvov, hra sa ukladá automaticky po dokončení každej úlohy, napríklad odvezenia zákazníka na miesto. Teda aj niekoľko krát v levely, aby ste to nemuseli prechádzať znovu, pretože by polhodinové prechádzanie mesta niekoľko krát za sebou mohlo veru rýchlo omrzieť.

 

 

Mafia sa obliekla do slušného grafického kabátu. Na to, že sa naraz načítava do pamäte celé mesto, tak sú textúry fakt kvalitné a dosť rôznorodé. Podobne je to aj s objektami, sú kvalitné a často aj rozbíjateľné. Napríklad vázy v rezidenciách, telefónne búdky pri ceste a stĺpy môžete zbúrať (nádhera je, keď chlapík telefonuje a odprásknete ho aj s búdkou). Engine umožňuje realtimeové tiene, environmental bump mapping, zrkadlá atď. Z detailov na postavách si zase užijete dnes už neodmysliteľné pohyby pier, tváre, mimika ako vyšitá. Takisto sa do enginu zahŕňa aj realitistické ovládanie a chovanie áut na cestách, kde sa zohľadňuje okolo 100 rôznych parametrov. Samozrejeme, autá sa pri nabúraní kazia, odpadávajú z nich plechy, deformujú sa a tešte sa aj na kúdol dymu z motora. Engine funguje rovnako dobre vo vnútorných ako aj vo vonkajších prostrediach a čo sme hru hrali na 1ghz strojoch a Geforce 2 MX celkom ušla a ani to netrhalo. (a to bola ešte nezoptimalizovaná beta verzia bez možnosti grafických nastavení)

Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story

 

Dobrou stránkou hry sú animácie, ktoré sú enginové a boli robené už spomínaným motion capturingom. Užijete si tu pekne prepracované prestrelkové animácie, dramatické scény a aj bitky alebo matrixovské efekty spomalenia. Do animačného módy sa vám niekedy hra pretne aj cez misiu a zobrazí vám nejaký kúsok aktuálneho deja, nejaká akčná scéna alebo prestrih

 

Veľmi realisticky pôsobili aj zvuky, každá zbraň má reálny zvuk, každé auto inak vrčí. Kvalitné boli aj nahovorené dialógy, ktoré síce ešte neboli v hre všetky, zato boli zosynchronizované s pohybom úst ako sa patrí. Hra bude mimochodom nadabovaná aj v čestine a užijete  si v nej hlasy niektorých českých hviezd. Zatiaľ však má anglická verzia prednosť.

 

Celkovo by som hru prirovnal k spojeniu Hitmana prípadne kúsok Maxa Payneho a Drivera do jedného slušne prevedeného celku. Celkovými možnosťami ako voľným pohybom po meste, nasadnutím do auta, a akčnými misiami dosť môže pripomínať Grand Theft Auto 3, ale hry sú až veľmi rozdielne na to aby sa dali porovnať. GTA 3 je skôr arkádová akcia z množstvom misií, Mafia je skôr taktická príbehom podfarbená záležitosť viac pripomínajúca Hitmana s možnosťou používania áut. A samozrejme Mafia sa odohráva v ešte neokukanom prostredí a čase 30-tych rokov minulého storočia.

 

V ďalšej poslednej časti nášho preview si môžete prečítať niečo o našich dojmoch z testovania.

 

Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story
Mafia The City of Lost Heaven, časť druhá: Story

napísal saver 19.6.2002
Páči sa mi!
MAFIA THE CITY OF LOST HEAVEN, ČASŤ DRUHÁ: STORY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk