FANATEC CLUBSPORT RACING WHEEL F1 BUNDLE

FANATEC CLUBSPORT RACING WHEEL F1 BUNDLE

9.5

Prémiový volant pre fanúšikov F1

Test

Ak radi hrávate racingové simulácie a špeciálne F1 hry a chcete sa posunúť zo základných volantov o krok vyššie, respektíve rovno o dva, Fanatec pre vás pripravil zaujímavý F1 Clubsport Racing Wheel F1 bundle. Ten vo svojom novom balení spojil svoj direct drive motor s F1 volantom, a to vo verzii pre PlayStation konzoly a PC.

Je to ponuka pre už skúsenejších hráčov, ktorí si svoje odjazdili na základných Logitechoch, alebo skúsili aj nižšie 4-6nm direct drive motory a chcú už prejsť do high-endovej kategórie volantov. Presne tam zapadá Clubsport DD+ motor v tomto balíčku a rovnako aj volant Clubsport Steering Wheel Formula V 2.5. 

Clubsport Racing Wheel F1 v balení prináša:

Clubsport DD+ motor

  • Direct Drive systém
  • Výkon: 15nm
  • Kompatibilita PS4, PS5, PC
  • Rotácia volantu: 2520 stupňov (digitálne obmedzená)
  • Termálne stabilné oceľové telo
  • Quick Realease 2 pripojenie (dôležité pre kompatibilitu volantov)

Clubsport Steering Wheel Formula V2.5

  • Dizajn: F1 volant
  • Veľkosť: 270 mm
  • OLED displej: 1" 128x64px
  • 11 tlačidiel, páčky, 12 prepínačov, 2 dvojpolohové switch
  • LED: RevLED na otáčky,  dve FlagLED na vlajky a ďalšie možnosti

Čakajte tak spojenie dvoch kvalitných zariadení, kde jedným je samotná základňa volantu s vysokým výkonom, druhým kvalitný F1 volant od Fanatecu. Rátajte však s tým, že v bundle nie sú pedále a ak nemáte Fanatec pedále, musíte si ich pridať k objednávke. Viete zobrať napríklad základné CLS verzie pedálov, ktoré už ponúknu nadštandardný zážitok.

CSL Pedals LC (na dokúpenie)

  • Oceľová konštrukcia
  • Hall sensory - 12-bitové
  • Load Cell brzda
  • Modulárna konštrukcia

S týmto dostanete kompletné vybavenie pre high-endové, prakticky profesionálne jazdenie. Ale pozor. Ak nie ste v týchto simulačných volantoch doma, tak vedzte, že potrebujete ešte niečo silné na uchytenie volantu a eventuálne aj bŕzd. Používajú sa na to špeciálne sedadlá alebo konštrukcie. Ak by ste niečo také nemali, môžete skúsiť aj pripojenie na stôl, ale musíte si k objednávke pridať aj úchyt, ale hlavne rátajte s tým, že je tam 15nm force feedback s ktorým, ak stôl hneď nerozbijete, tak ho postupne rozkývate. Ideálne k niečomu takému je dobré zobrať aj sedačku. Sú na výber rôzne Playseat verzie alebo Next level racing a cenovo idú od 200 do 1000 eur. Osobne mám Next level a má veľmi pevnú oceľovú konštrukciu a nastavenie ako na štandardnú jazdu, tak na F1. 

Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle
Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  V bundle balení príde základňa, volant a zdroj.
V bundle balení príde základňa, volant a zdroj.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Čakajte kvalitné vyhotovenie a vysoký výkon.
Čakajte kvalitné vyhotovenie a vysoký výkon.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  K baleniu nie sú pedále a ak ich nemáte, je potrebné si ich dokúpiť.
K baleniu nie sú pedále a ak ich nemáte, je potrebné si ich dokúpiť.





Čo treba ešte vedieť o jednotlivých častiach volantu?

Hlavne treba vedieť, že všetky tieto vyššie volanty sú direct drive a nie štandardné umelohmotné, prevodové so slabou silou a sekaním namiesto force feedbecku. Tie sú len na jednoduché mainstreamové hranie arkádových racingoviek, nie seriózne jazdenie. Direct Drive znamená priame napojenie volantu na motor, čo zaisťuje čistú silu bez sekania volantu.

Ako som už písal, základom takéhoto volantu sú tu tri komponenty a teda Wheel base, čo je hlavný motor, ktorý je základ konštrukcie, k nemu sa následne pripája samotný volant a aj pedále. Tieto tri veci väčšinou môžete v rámci jednej firmy rôzne kombinovať, aj keď musíte si tiež sledovať vzájomnú kompatibilitu. 

Wheel base je prakticky jeden silný motor, ktorý zaisťuje force feedback, teda spätnú odozvu. Čím je plynulejší a silnejší, tým lepšie viete precítiť auto, respektíve jeho kolesá. Pri volantoch máte na výber rôzne výkonné verzie.  Pričom základ je okolo 4nm, kedy síce odozvu cítite, ale nie je veľmi silná, vyššie modely nad 10nm už poriadne precítite. Táto verzia patrí k jedným z výkonnejších, kde 15nm je už intenzívna sila. Zároveň pri tejto sile je potrebné dávať si pozor na ruky, lebo vám môže natiahnuť alebo roztrhať svaly alebo zlomiť prst. Preto pre neskúsených jazdcov je lepšie dávať si najskôr nižšiu silu volantov a postupne, ako získajú skúsenosti, si silu zvýšiť. Respektíve určiť maximum, ktoré im vyhovuje.  

Samotná volantová násada sa dá voľne vymieňať a môžete tak mať viac volantov, ktoré si vymeníte podľa hry. V tomto balení je F1, ale môžete si kúpiť aj štandardné superšportové volanty, rally volanty alebo aj klasické kruhové podľa toho, aké hry preferujete.  Fanatec má v ponuke aj základné násady, ktoré majú len tlačidlá a na ne si pridáte kruhovú časť, aká vám vyhovuje.

Poslednou súčasťou sú pedále, tie si kupujete podľa typu jazdy, ale v zásade si môžete dať buď dva, alebo tri ak používate aj spojku, pričom brzda má vždy vlastný systém stlačenia. Plyn a spojka sú pri Fanatecu na hallových senzoroch a teda sa nepokazia a nevyšúchajú ako potenciometrové. Brzda má Load Cell, čo je systém, ktorý meria silu pritlačenia. Brzdový pedál sa tak výrazne nezatláča. Fantec má niekoľko verzií pedálov podľa dizajnu konštrukcie s tým,  že v základe sa všetky stláčajú dole, ale pri vyšších verziách má na spojku a brzdu horný mechanizmus ako v autách.

Z doplnkov sa dá dokúpiť ručná brzda alebo ručná prevodovka, ale na prevodovku sa väčšinou používajú páčky na volantom. Záleží už od vás, aké hry hrávate a ako sa vám lepšie šoféruje. 

Tu je dôležité vedieť aj to, že rôzne firmy majú rôzne riešenú kompatibilitu s platformami. Každá konfigurácia ide na PC, ale podľa kompatibility idú vždy buď na Xbox, alebo na PS konzolách. Táto verzia ide na PS konzole a je to pre motor, ktorý tu vytvára kompatibilitu. Ak by ste chceli vyskladať podobný bundle pre Xbox, tak Fanatec má Clubsport DD motor pre PC/Xbox a má potom multiplatformový volant pre všetky platformy Formula V2.5 X. Pri ňom sú rovno nálepky, ktoré si môžete na tlačidlá potom nalepiť podľa platformy, ktorú použijete.

Poslednou vecou je už kompatibilita aj s hrami. Totiž doteraz nikto nespravil univerzálny systém pre volanty a všetkým tak musia firmy do hier pridávať podporu manuálne. Fanatec je však jednou z firiem, ktorá má podporu prakticky všade, minimálne všetky väčšie simulačné hry majú podporu automaticky.

Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle
Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Volant je tu upravená PS verzia Clubsport Steering Wheel Formula V2.5
Volant je tu upravená PS verzia Clubsport Steering Wheel Formula V2.5


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Volant má nainštalovaný nový Quick release 2 úchyt.
Volant má nainštalovaný nový Quick release 2 úchyt.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Základňa volantu slúži aj ako centrálny hub na pripojenie
Základňa volantu slúži aj ako centrálny hub na pripojenie





Wheelbase

Samotná základňa volantu je tu Clubsport DD+, ktorá je druhou najvýkonnejšou základňou v ponuke firmy. Má 15nm točivej sily, čo je viac ako dostatok na skutočné precítenie správania sa auta. V ponuke je ešte aj 22nm motor, ale to je už pre primárne pre čistých profesionálnych hráčov. Toto je dobrý kompromis v cene a sile. Zároveň, čo je pri tomto motore dôležité, je masívny s váhou cez 11 kg, kde množstvo ocele okolo motora dokáže veľmi dobre absorbovať teplo a motor sa na jednej strane výrazne nezahreje, na druhej nebude spomaľovať po niekoľkých kolách ako rôzne iné volanty. To je nakoniec najväčší plus volantu. Spätná odozva sa nebude znižovať a vaša jazda bude konzistentná aj pri dlhých jazdách.

Čo sa týka inštalácie, motor môžete uchytiť štandardne na spodnú stranu, ale dá sa zachytiť aj na bokoch alebo hore. Záleží na tom, aký typ sedačky máte a aký typ uchytenia potrebujete. Základňa totiž v sebe nemá diery na skrutky, ale úchyty sa vkladajú medzi rebrovanie chladenia a tie sa následne priskrutkujú. Rátajte s tým, že motor má cez 26 cm na výšku a podľa toho si musíte následne prispôsobiť monitor alebo výšku volantu.

Základňa slúži aj ako centrála pre všetky pripojenia a vzadu tak má všetky porty. Jeden port je priamo k napájaniu, o ktoré sa stará výkonný 340W zdroj. K PC pripojíte motor cez USB-C port a následne cez LAN porty prepojíte pedále a prípadne ďalšie doplnky ako ručnú brzdu, alebo sa pripojiť dajú dve prevodovky.

Vpredu na základni je úchyt na volant, ktorý tu je pre QR2, teda quick release 2. Je to nový úchyt firmy, ktorý má novú konštrukciu vydrží aj vysoké sily. Ale zároveň s tým, ak by ste chceli kupovať iný volant od Fanatecu, skontrolujte si, aké má pripojenie, ak by mal QR1, musíte si dokúpiť konverziu.

Volant

V balení je pridaný Clubsport Steering Wheel Formula V2.5 volant, čo je teraz najlepší formulový volant od Fanatecu. Tu je v novej čisto PlayStation verzii s náležitými tlačidlami, nakoniec je to licencované bundle so Sony a teda je primárne orientované na konzoly. S tlačidlami nebudete mať problém ani na PC, nakoniec označenia pri racingových hrách veľa neznamenajú.

Čo je dôležité pri volante, je jeho veľkosť a tá je tu 270mm, je to ideálna veľkosť pre rýchle ovládanie a špeciálne formúl. Zároveň sa zachováva dizajn formulových reálnych volantov, aj keď tu len s menším displejom, nie takým veľkým, aký je v skutočnosti. Ten pri hrách výrazne nepotrebujete, keďže pozeráte primárne na obrazovku.  Dôležité je, že tu je dostatok tlačidiel, ktoré viete podrobne nadefinovať na všetko, čo by ste mohli potrebovať, od troch veľkých prepínačov, cez jeden analógovú páčku, druhú digitálnu nahradzujúcu D-Pad.

V tomto volante je menší 1-palcový jednofarebný displej, ktorý je určený na zobrazovanie prevodov alebo rýchlosti. Plus cez ten viete nastavovať (silu a rôzne detaily nastavení) volant priamo tlačidlami. Nad ním je štandardný RevLED oblúk na ukážku otáčok. Plus po bokoch dvojica FlagLED diód ukazujúcich flagy alebo iné ukazovatele.

Volant má vzadu pridané dve hliníkové páčky na preraďovanie s magnetickými kontaktmi pre autentický pocit z preraďovania. Tie si môžete upgradovať za Advanced module paddle aj s doplnkovými páčkami.

Čo sa týka dizajnu volantu, pri tejto verzii Fanatec zvolil modrý dizajn predného kovu a vzadu vidíte karbónový povrch. Pričom rúčky sú z perforovanej kože, aby sa znížila vlhkosť zo spotených rúk. Drží sa dobre a viete ho chytiť za dvojité rozdelenie úchytu. Samozrejme, máte tu menšiu možnosť úchopov ako pri bežných volantoch, ale pre F1 je ideálny pre čo najlepšie točenie. Uchytenie je tu namontované rovno QR2 a stačí ho len nasunúť na základňu. Zacvakne sa a môžete hrať. 

Pedále

Pedále síce nie sú súčasťou balenia, ale ak zoberiete tie aj základné CSL Pedals LC, dostanete kvalitné a pevné pedále s tým, že brzda bude rovno loadcellová. Jediný väčší problém pri pedáloch je, že si ich musíte sami poprepájať priloženými káblami a musíte sledovať presne, ako káble majú ísť pri danej kombinácii pedálov. 

Okrem tohto káblovania pedálov je však inštalácia volantu veľmi jednoduchá. Uchytíte ho, prepojíte medzi sebou a počítačom a do siete a máte zapojené. Na počítači následne stačí nainštalovať Fanatec aplikáciu, ktorá si volant rozpozná a inicializuje. Možno bude chcieť updaty firmware, aby ste ho mali aktuálny. Všetko prešlo bez problémov. Fanatec k tomu má pekné detailné inštalačné video.

Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle
Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Primárne je volant pre F1 hry a tam funguje parádne
Primárne je volant pre F1 hry a tam funguje parádne


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Wheel base má silu 15nm a je vhodné mať jazdecké kreslo na pevné uchytenie.
Wheel base má silu 15nm a je vhodné mať jazdecké kreslo na pevné uchytenie.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Volant ponúkne ako LED diódy, tak displej na rýchlosť.
Volant ponúkne ako LED diódy, tak displej na rýchlosť.





Kompatibilita a hrateľnosť

Fanatec patrí medzi najkompatibilnejšie značky v podpore hier a teda prakticky všetky väčšie racingové hry sú kompatibilné rovno pri spustení. S týmto mala napríklad Moza, ktorej volant sme skúšali minule, problém a viac hier nemalo priamo podporu alebo ju dostali neskôr. Tu si hry volant zachytia a buď rovno aj priradia tlačidlá, alebo si ich musíte priraďovať sami na jednotlivé funkcie. To už racingoví hráči poznajú. Dôležité je, že hra má nadefinovaný force feedback volantu a ten bude reagovať tak, ako má. Práve podpora feedbacku pre každý volant je základ.  Podpora LED svetiel na otáčky alebo displeja už nie je taká automatická, ale to je len doplnok.

Pri tomto F1 volante sa nemusíte báť o podporu F1 hier a idú tu aktuálne F1 hry od Codemasters, ale dobre ide aj iRacing, rFactor, Asseto Corsa, ale aj LeMans. Ak by ste chceli ísť do iných štýlov racingu, tak v rally štýle dobre funguje aj s Dirt Rally 2, WRC a z exkluzívnych na PlayStation hier, samozrejme, Gran Turismo 7. Prakticky väčšina simulačných hier nebude mať problém.

A ako sa s týmto volantom hrá? Parádne. Nakoniec je v oblasti, kde by to ani nemalo byť iné. Ponúka high-endový motor v základni a aj kvalitný volant. Celé je to pevné a silné a auto sa vám veľmi dobre precíti do rúk (samozrejme, čím kvalitnejšie to má hra zapracované, tým lepšie). Direct drive motor totiž ponúka veľmi dobrú silu, ale aj plynulý tlak a rýchlu odozvu. Ak napríklad hrávate na lacných volantoch, tak tie ponúkajú sekaný force feedback, direct drive motory ho majú plynulý a konkrétne tento DD+ je vďaka rozdeleniu sily ešte plynulejší. Zároveň force feedback tu neznižuje silu a zážitok aj z dlhej jazdy je konzistentný. 

Samotný volant sa dobre drží a je pevný, plynulý a tlačidlá sú kvalitné, možno jedine páčky na preraďovanie mohli mať tichší zvuk. Pedále sú decentné aj v základnej verzii, sú pevné a plyn s load cellom nesklame.

K tomu detaily, ako sú tlaky, citlivosti si môžete nastaviť cez PC alebo mobilnú Fanatec aplikáciu. Tá si zachytí typ vašej wheel base, volantu, pedálov. Pritom hlavne na wheel base môžete nastaviť maximum točenia volantu, maximálnu silu spätnej odozvy, intenzitu a ďalšie parametre. Pridané sú aj vibrácie volantu, nastavenia pedálov, kde máte hlavne definovanie sily brzdy. Pridávajú sa aj nastavenia joystickov, tlačidiel a, samozrejme, aj updaty každého zariadenia. Tu si musíte nájsť svoje ideálne nastavenia.  K tomu väčšinu nastavení si ešte môžete upraviť aj v samotných hrách. 

Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle
Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Fanatec má svoj softvér na nastavovanie jednotlivých súčastí volantu.
Fanatec má svoj softvér na nastavovanie jednotlivých súčastí volantu.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Detailne viete nastaviť silu základne.
Detailne viete nastaviť silu základne.


Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle  Samozrejme, nastaviť sa dajú aj pedále
Samozrejme, nastaviť sa dajú aj pedále




Celkovo

Fanatec Clubsport Racing Wheel F1 bundle vám ponúkne pôsobivý prémiový volant pre simulačných jazdcov. Špeciálne pre F1 jazdcov.  Ponúka vysoký výkon, nezahrieva sa, neznižuje silu feedbacku, má rýchle reakcie a zároveň je volant veľmi dobrý na držanie. Vďaka tomu všetkému ovládanie veľmi dobre precítite. Samozrejme, pri sile 12nm si priplatíte, ale je to prijateľná cena za túto high-end triedu. Možno jediná škoda, že priamo v balení nie sú aj pedále, ktoré si musíte ešte prikúpiť.

 

Ak by ste neboli zameraný práve na F1, Fanatec má v ponuke za rovnakých 1299 eur aj Gran Turismo DD Extreme bundle rovnako pre PS a PC. Ten spája rovnaký ClubSport DD+ motor s 15nm výkonom so štandardným 300mm volantom, ktorý pridáva aj doplnkový 2,7" displej s RGB LED displejom. Ale má aj nižšie verzie, kde je Gran Turismo DD bundle s 5nm výkonom a aj pedálmi za 699 eur. Xboxové balenie je v McLaren prevedení s 5nm výkonom za 479 eur. Čisto pre PC viete ísť so základným 5nm volantom s pedálmi v CSL DD Ready2Race Bundle za 339 eur, to je už veľmi dobrá cena. Fanatec má aj stránku s kompletnými bundlami.


napísal saver 28.3.2024
Páči sa mi! (+1)
9.5
FANATEC CLUBSPORT RACING WHEEL F1 BUNDLE
+ bezproblémové zapojenie a rozbehanie
+ veľmi široká kompatibilita v hrách
+ kvalitné vyhotovenie
+ vysoký výkon motora bez straty výkonu aj pri dlhom hrani
+ minimálne zahrievanie
- pedále je potrebné dokúpiť


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk