HALO: REACH (PC)

HALO: REACH (PC)

8.0

Halo má aj na PC stále čo ponúknuť

Recenzia na PC verziu

Halo: Reach sa po rokoch dostal na PC a otvára ako Master Chief kolekciu, tak aj celý príbeh Halo série. Ukazuje totiž dej ešte predtým, ako prišiel na scénu Master Chief, a to prvý útok neznámej mimozemskej rasy na ľudstvo. Rasa, respektíve združenie rás hovoriace si Covenant, zaútočilo a zničilo planétu Reach. Nečakane a neľútostne.

Je to prvá z hier, ktorá po rokoch prichádza z Halo série späť na PC a budú ju v chronologickom poradí nasledovať ďalšie. Hneď začiatkom roka príde testovacia verzia Halo 1. Jedine je zatiaľ otázne Halo 5, ktoré nie je v Master Chief kolekcii, ale zrejme nebude na PC chýbať, Nové Halo: Infinite je totiž ohlásené aj na PC a bez päťky by chýbala dôležitá časť príbehu.  Infinite vyjde už budúcu jeseň a uvidíme, či autori  z 343 Studios dovtedy stihnú priniesť všetky hry.

Aktuálne to celé Halo Reach odštartovalo veľmi úspešne, a to ako na Windows 10, tak aj Steame, kde sa teší pozitívnemu prijatiu hráčov a vysokým predajom napriek tomu, že je aj v Game Passe. Hlavne má pozitívne ohlasy v oblasti kampane a kooperácie, multiplayer je zatiaľ váhavý a chýba mu Forge editor, ktorý ešte len príde. Bude zaujímavé sledovať, ako a či sa multiplayer rozbehne v celej Master Chief kolekcii.

Halo: Reach (PC)
Halo: Reach (PC) Halo: Reach má aj po rokoch štýl.
Halo: Reach má aj po rokoch štýl.


Halo: Reach (PC) Vydáte sa na výpravu krížom cez planétu so svojím tímom.
Vydáte sa na výpravu krížom cez planétu so svojím tímom.


Halo: Reach (PC) Warthog nemôže chýbať.
Warthog nemôže chýbať.





V príbehu hry sledujeme skupinu šiestich Spartan vojakov z Noble jednotky, ktorí boli vysadení na planétu Reach počas útoku a snažia sa zastaviť inváziu alebo aspoň zachrániť to, čo sa dá. História planéty je už v rámci Halo univerza známa a vieme, že po prvom útoku bola vyhladená. Otázkou v príbehu ostáva len to, či na nej s jednotkou zomriete, či stihnete ujsť, alebo či spravíte niečo dôležité pre univerzum hry a pre Master Chiefa, ktorého príbeh bude nasledovať.

Je možno škoda, že hráte prakticky za anonymného vojaka, a teda sa menej vžijete do postavy, ale tu je najdôležitejšia planéta Reach, o ktorej osud ide. Čaká vás pôsobivá cesta krížom cez ňu, možno menej epická ako Master Chiefove príbehy ale za to ponúkajúca viac autentický pohľad na situáciu prvého stretu. Budete prechádzať svetom, sledovať jeho deštrukciu a zároveň budete spoznávať nových nepriateľov ľudstva.  Tomu zodpovedá aj hrateľnosť. Je viac drsnejšia a menej farebná ako hlavná séria, ale stále má klasický Halo štýl. Čakajte tak míňanie celých zásobníkov na zničenie protivníkov, ako aj váš obnovujúci sa štít, ktorý ustojí dosť zásahov a dá sa takticky využívať. Viete sa tak rozbehnúť a likvidovať  nepriateľov priamo v bojoch na telo.

Popritom čakajte masívnejšie boje a väčšie strety, aké ponúkali prvé Halo časti. Bungie tu totiž vylepšili engine, ktorý umožnil spraviť rozsiahle prostredia a nasadiť do bojov viac jednotiek. Dokonca okrem vozidiel teraz pridali aj vesmírnu loď, s ktorou sa na chvíľu dostanete v kampani do vesmíru. Celkovo vidieť, že Bungie tu už pomaly upúšťali od opakujúcich sa častí levelov a miestnosti a prvkov a síce sa im to plne neporadilo (rovnaké základne sa opakujú aj tu), ale ak budete na jar hrať Halo 1, ako ďalšie uvidíte, akú veľkú cestu prešli v dizajne levelov od prvej až po túto ich poslednú Halo hru. Po Reach totiž už firma odišla od Microsoftu a začala robiť Destiny.

Samotné zbrane sú tu štandardné z Halo série, aj keď základom je tu skôr taktická útočná puška ako Master Chiefova automatická laserovka. Chýbať nebude snajperka, brokovnica, granátomet a, samozrejme, aj zameriavací raketomet. Spolu je v hre 15 nových zbraní a približne rovnako pôvodných zo starších Halo hier. Vždy však unesiete len dve a budete si musieť vyberať potrebné pre akciu alebo si ponecháte svoje obľúbené. Doplnia to klasické typy granátov, pričom prilepovací granát je legenda v Halo sérii. Je zábavné sledovať pobehujúcich mimozemšťanov s prilepeným granátom na chrbte.

Hrateľnosť tu dopĺňajú upgrady obleku, ktoré si môžete v prostredí nájsť, vymieňať si ich a používať. Viete si tak zapnúť neviditeľnosť, šprint, obranu alebo aj silové pole, prípadne nájdete hologram alebo Jet Pack. Väčšinou však sú dostupné len v oblastiach, kde ich autori povolia a napríklad Jet Pack využijete len minimálne. Je to malé oživenie hrateľnosti oproti predchádzajúcim Halo hrám. 

Väčším rozdielom v hrateľnosti je, že nebojujete sólo, ako to má vo zvyku Master Chief. Veľmi dobre vám sekunduje váš tím. Neustále máte po boku ostatných vojakov z jednotky a reálne vám aj pomáha s decentným AI. Približne 6 hodín kampane si tak dobre užijete.  Samozrejme, záleží na tom, akej obťažnosti hráte, čím vyššiu si nastavíte tým pomalšie budete postupovať proti hordám nepriateľov. Budete sa musieť viac skrývať, ustupovať a hľadať posledné náboje. Popritom môžete skúšať hľadať skryté lebky ako bonusy v každom leveli a nakoniec môžete hrať sólo, alebo celú kampaň alebo jednotlivé levely prejsť spolu s tromi priateľmi kooperačne. 

Halo: Reach (PC)
Halo: Reach (PC) Temné časti by si žiadali lepšie nasvietenie.
Temné časti by si žiadali lepšie nasvietenie.


Halo: Reach (PC) Explózie stále majú niečo do seba.
Explózie stále majú niečo do seba.


Halo: Reach (PC) Prestrihové scény sú menej epické ako v pôvodnej Halo sérii.
Prestrihové scény sú menej epické ako v pôvodnej Halo sérii.





Podobne ako kampaň si v hre môžete zahrať kooperačne aj obranný Firefight režim, v ktorom budete odrážať stále náročnejšie vlny nepriateľov na rôznych mapách. Tých je 10 a ponúknu dostatok zábavy. Viac obsahu má štandardný multiplayer, ktorý zatiaľ ponúka pekných 20 máp a 11 režimov v Social časti voľného hrania a dva režimy sú v kompetitívnej časti. Multiplayer režimy podporujú do 16 hráčov rozdelených do tímov, kde hráte ako Spartan vojaci, tak aj ako Spartania proti Covenantom a teda je tu aj oživenie. Je to pekná ponuka aj keď chýba tomu ešte Forge editor, v ktorom si mapy budú môcť vytvárať, zdieľať samotní hráči a prídu tam rovno aj mapy z Xboxovej verzie hry.

Samotný multiplayer je prepojený v oboch PC verziách hry, a teda na Windows 10 a Steame cez Xbox Live, pričom si môžete prepnúť aj na offline LAN hru, kde si môžete spustiť na LAN party. Je to príjemný bonus v dnešnej online dobe. Čo sa týka rýchlosti hľadania online hry, keď som hral, bolo to pomalšie, ako by mohlo byť, možno pre počet hráčov online, ale 4-5 minút som musel čakať na tím pre multiplayer, pre kooperáciu to bolo rýchlejšie - okolo 3 minúty.

Čo sa v multiplayeri oproti pôvodnej Xboxovej verzii zmenilo, je progres systém. Pôvodne sa získavali XP body počas hrania, stúpala vám úroveň a odomkýnali ste si úpravy pre postavy. Po novom v celej kolekcii to bude postavené na sezónach. Tu pri každom zvýšení levelu postav získate Spartan token, ktorým môžete odomknúť nový stupeň v danej sezóne, a teda novú ponuku úprav. Pritom sezóny budú pribúdať, ale zároveň staré sezóny ostávajú v hre a môžete tak začať aj neskôr a získať obsah aj zo starých sezón. Prípadne si môžete tokeny šetriť a použiť ich, keď budú v ponuke zaujímavé veci.

Halo: Reach (PC)
Halo: Reach (PC) Pôsobivé scenérie nechýbajú.
Pôsobivé scenérie nechýbajú.


Halo: Reach (PC) Kooperačný režim zabaví.
Kooperačný režim zabaví.


Halo: Reach (PC) Otvorené mapy sú masívne.
Otvorené mapy sú masívne.




Vizuálne hra zostarla prekvapivo dobre, síce textúry a aj celkové detaily prostredí už sú nie sú najlepšie, ale stále dokážu počas hry vyčariť pôsobivé scenérie - na tie boli Bungie svojho času majstrami. Je však škoda, že aspoň nasvietenie 343 Studios nevylepšili, hra si totiž priam pýta dynamické nasvietenie. Jediné vylepšenie, ktoré pridali, je možnosť zapnutia upraveného Enhanced modu grafiky, ktorý však pridá lepšie ambient occlusion a zvýši dohľadnosť. Veľkú zmenu to však nespraví.  Na druhej strane, aspoň pôjde grafika rýchlo a bez problémov aj na pomalých PC.

Na rozdiel od grafiky je ovládanie veľmi dobre preportované na PC, viete si všetko nastaviť, upraviť, dokonca aj detaily akcelerácie myši a všetko okolo toho, až na jednu vec, a to ovládanie vozidiel. Z nejakého dôvodu je totiž ovládanie vozidiel napevno nastavené na myš, a teda sa musíte nasmerovať myšou. Dá sa na to hneď zvyknúť, ale je škoda, že nie je možnosť zmeny. 

Čo nesklame, je hudobná stránka, na ktorú si svojho času dávalo Bugie záležať a celou hrou vás budú sprevádzať orchestrálne orgie v Halo témami. Samotný soundtrack k hre má takmer 2 hodiny a teda rozmanitosti je tam dosť. 

 

Halo Reach je pekným začiatkom návratu Halo na PC. Škoda, že je to len čistý remaster bez vylepšenej grafiky, ale napriek tomu vizuál nie je hry zlý a miestami dokáže ponúknuť pôsobivé scenérie. Dôležité je, že hrateľnosť je stále dobrá a ukazuje, ako boli Bungie na svoju dobu popredu s otvorenými prostrediami, AI tímom. K tomu zvládli aj zábavnú kooperáciu a multiplayer. Za 10 eur to nie je zlá ponuka, respektíve za 40 eur kompletná ponuka za celú Master Chief kolekciu.


napísal saver 31.12.2019
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
HALO: REACH (PC)
+ stále kvalitná hrateľnosť
+ dynamická kampaň s neustále sa meniacimi prostrediami
+ kompletná ponuka single, kooperácia, multiplayer
- vizuál mohol dostať upgrade
- zatiaľ rôzne orezané možnosti hry (Forge editor, Theater mode)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU AMD Phenom II X4 960T, 8 GB RAM, GeForce GTS 450, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Bungie
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. december 2019
 4.12. 2019 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk