DARKSIDERS GENESIS

DARKSIDERS GENESIS

7.0

Osvedčení jazdci apokalypsy trochu inak

Recenzia na PC verziu

Séria Darksiders je obľúbená, ale zvykli sme si na to, že sa na jazdcov apokalypsy pozeráme pomerne zblízka z pohľadu tretej osoby. V Genesis sa však vizuál priblížil k Diablo štýlu a prispôsobila sa tomu aj hrateľnosť. Možno trochu riskantný krok vývojárov, najmä s ohľadom na niektorých konzervatívnych fanúšikov, pre ktorých je to zrejme až priveľká zmena. Ale funguje to, dokonca veľmi slušne, len škoda, že nie bez chýb.
 
Tentoraz ovládate hneď dve postavy, ktoré si v sólo režime môžete prepínať. V kooperácii s priateľom podľa režimu, ktorý si zvolíte pri štarte a môže to byť online, ale aj lokálne,  každý ovláda jedného jazdca. War - Vojna sa veľmi dobre oháňa obrovským mečom zvaným Chaoseater, na ktorom sú založené jeho primárne útoky. Ale neskôr  môže aj hádzať efektnú vrhaciu zbraň s tromi čepeľami. Tá neslúži len na zabíjanie, ale aj na zatlačenie spínačov a zažínanie ohnísk s možnosťou nastaviť jej pohyb tak, aby súvisle preletela cez niekoľko objektov.  Budete to využívať často na otvorenie rôznych prechodov a aktivovanie dôležitých bodov. Neraz sa jedná o menšie hlavolamy, pri ktorých treba prísť na systém, aby ste ich vyriešili. Strife - Spor sa pre zmenu orientuje na útoky z diaľky dvojicou pištolí, ale keď treba, vie nepriateľov aj sťať zblízka. K jeho schopnostiam pribudnú špeciálne bomby, ktoré po zasiahnutí kameňov so symbolmi otvoria teleporty od jedného prechodu k druhému.

Obidve postavy vedia chvíľu plachtiť, môžu si v základných lokalitách privolávať koňa, ktorý zrýchli pohyb a navyše sa dá bojovať aj priamo zo sedla s pozmenenými útokmi. Výzbroj postáv je čoraz lepšia, nezbierate však iné zbrane, ale získate rôzne druhy munície a podporné efekty, ktoré si môžete prepínať. Čiže napríklad účinnejší ohnivý meč, dávkované strely, ničivý lúč alebo reťazový blesk. Jazdci sa vylepšujú vkladaním esencií monštier do slotov vo vývojovom strome. Väčšie sú z bossov a prinášajú hlavné bonusy, ostatné z bežných kreatúr s menšími výhodami.  V neskoršej fáze sa postavy dokážu dočasne meniť na silné bytosti s ničivou silou.

Darksiders Genesis
Darksiders Genesis Hra nie je ani zďaleka len o klikaní na nepriateľov. Budete tam napríklad aj takto rúčkovať...
Hra nie je ani zďaleka len o klikaní na nepriateľov. Budete tam napríklad aj takto rúčkovať...


Darksiders Genesis ...a často treba aktivovať rôzne spínače a objekty.
...a často treba aktivovať rôzne spínače a objekty.


Darksiders Genesis Boje sú rýchle, dynamické, efektné.
Boje sú rýchle, dynamické, efektné.





Nepriateľov môžete pekne zakončiť finálnym úderom, a to vrátane bossov. Zvyčajne treba protivníka najskôr zraniť a oslabiť a potom ho zakolete ako prasa alebo roztočíte a omlátite o zem, či zahodíte do priepasti. Lezú na vás rôzne démonické potvory všetkého druhu a pekelní bossovia majú charakteristické nadrozmerné  telá s rohmi.  Ak jeden jazdec padne, nič sa nedeje, automaticky pokračujete s druhým, ktorý by už však nemal skonať aspoň dovtedy,  kým sa po pár desiatkach sekúnd  znovu neoživí jeho spolubojovník. Len ak sú obaja súčasne mimo,  je boj prehraný, ale vrátite sa iba na neďaleký checkpoint.
 
Všade naokolo sa povaľujú objekty rôznych farieb, ktoré vypadávajú z padlých nepriateľov, otvorených truhlíc a rozbitých dební a sudov. Neobsahujú však výzbroj. Slúžia na doplnenie munície, okamžité doliečenie, alebo pridajú liečivú fľašku, doplnia kúsok do nejakej zbierky, za ktorej skompletizovanie dostanete odmenu. Zbierate aj vzácne úlomky, ktoré po poskladaní do jednotného celku pridajú jednému z jazdcov permanentný bonus, napríklad v podobe zvýšeného zdravia. A získavate aj svietiace lebky, ktoré predstavujú duše a využijete ich pri obchodovaní s démonickými predavačmi. Utratíte ich spolu s mincami pre prievozníka na úlomky, vylepšenia a jadrá prinášajúce ďalšie bonusy. Kúpite aj nové útoky a špeciálne kľúče, ktoré sa inak nachádzajú na ťažko dostupných miestach v teréne. Slúžia na odomknutie brán do unikátnych priestorov, kde bývajú strážené plné truhlice a vzácne predmety.

Postup vpred zďaleka neznamená len boj, hoci ten si tu užijete do sýtosti. Okrem už spomínaného aktivovania spínačov, špecifických objektov a ohnísk budete často skákať cez jamy a na vyvýšeniny, zachytávať sa pilierov a držiakov, na ktorých rúčkujete. Sú tu aj záchytné body uprostred rokliny, pomocou ktorých sa treba prehupnúť na druhú stranu. Niekedy sú to doslova parkúrové pasáže, kde treba prejaviť určitú šikovnosť. Budete aj hádzať prenosné ohnivé bomby, ktoré sú položené na určených miestach, a to preto, aby ste ich šmarili na kryštálovú bariéru, kde by mali po chvíľke vybuchnúť. A tam potom, samozrejme, niečo objavíte, či už prechod alebo vzácny nález.

Hra je rozdelené do kapitol, ktoré sú reprezentované jednotlivými úrovňami. Vstupujete do nich cez portál uprostred pekelnej krypty, kde nakúpite a môžete sa aj vracať do predošlých lokalít. Hlavne ak tam chcete vyzbierať zvyšné kľúče, vylepšenia a mince a otvoriť uzamknuté priestory s pokladmi.  V jednotlivých oblastiach by vám mala pomáhať mapa, na ktorej síce vidíte polohu dôležitých objektov a predmetov, ale mohla byť aj zrozumiteľnejšia. Prepínajú sa tam jednotlivé časti územia podľa ich výšky, no nie vždy tušíte, kde presne ste.

K tomu si pripočítajte nie práve najkomfortnejšie ovládanie. Tvorcovia odporúčajú gamepad, ale v boji sa lepšie mieri myškou, teda keď práve niečo nehapruje. Čo sa v novinárskej verzii, ktorú nám tvorcovia dodali s určitým predstihom, stávalo pomerne často. V praxi to znamená občas oneskorené reakcie pri ovládaní, príležitostné zasekávanie postáv, ale vyskytol sa aj problém s uloženou pozíciou, ktorá je len jedna a založená výlučne na autosave. Inokedy nebolo možné vyskočiť z menu arén, ktoré dopĺňajú hlavný postup a dajú sa tam vybojovať extra odmeny za ničenie vĺn nepriateľov. V kooperácii na delenej obrazovke nefungovala kombinácia myši a gamepadu. Fatálna chyba nastala vtedy, keď sa neotvoril dialóg s kľúčovou postavou, ktorým bolo podmienené odomknutie ďalšej kapitoly v príbehu. Bohužiaľ, niektoré nedostatky sa preniesli aj do finálnej verzie hry po oficiálnom vydaní, čo môže negatívne ovplyvniť celkový zážitok.

Najväčšie problémy však spôsobuje kamera. Je automatická, sama sa mení, ale niekedy nevhodne, takže chvíľami nevidíte potrebné záchytné body alebo priestor pred sebou. Najhoršie je to pri skákaní, kde v izometrickom prostredí neraz skrátka netrafíte presný smer a zrútite sa. Pády do jám a priepastí v dôsledku zlej kamery ma zraňovali častejšie ako nepriatelia. Našťastie, na štandardnej obťažnosti pády neuberajú až tak veľa života. Rozhodne by pomohla manuálna kamera, ktorú si hráč sám natočí podľa potreby. Ak už nie pri oficiálnom vydaní, určite aspoň v niektorej z prvých aktualizácií hry.

Darksiders Genesis
Darksiders Genesis Príbeh dopĺňajú arény s vlnami nepriateľov.
Príbeh dopĺňajú arény s vlnami nepriateľov.


Darksiders Genesis Budete zbierať a nakupovať doplnky a vylepšenia.
Budete zbierať a nakupovať doplnky a vylepšenia.


Darksiders Genesis Vývoj postáv je založený na vkladaní esencií z kreatúr do príslušných slotov.
Vývoj postáv je založený na vkladaní esencií z kreatúr do príslušných slotov.





Vizuál je príjemný a niektoré lokality zaujmú unikátnym dizajnom, hoci sú občas pestrofarebné ako papagáj. Aj na postavy a jazdcov sa dobre pozerá, teda keď vám to dovolí spomínaná kamera. Boje sprevádzajú pekné efekty, najmä pri použití elementárnych útokov. Trochu fádny príbeh dopĺňajú dialógy, pri ktorých sa zobrazujú portréty postáv v komiksovom štýle a k danému spracovaniu sa to hodí. Hudba a ozvučenie sú na dobrej úrovni.

Musím sa priznať, v úvode vo mne hra nevzbudila hlbší záujem, pôsobila totiž ako jednoduchá sekačka, ktorá sa spolieha len na zvučnú značku. Čoskoro som však ocenil snahu o obohatenie postupu jednoduchými puzzle prvkami a rôznymi aktivitami. Tie sa síce časom opakujú, ale celkovo je hrateľnosť pestrejšia ako v treťom Diablovi, ibaže vám bude chýbať bohatá korisť s výbavou pre hrdinov. Tú tu nenájdete, hoci cestou toho pozbierate mnoho, ale zvyčajne sú to len nevyhnutné doplnky. Pre milovníkov hack slash je to fajn, ortodoxným prívržencom série Darksiders táto odbočka až tak sadnúť nemusí. Vyrušovať vás môže zlá kamera a bugy, ktorým sa s trochou šťastia vyhnete, v opačnom prípade vedia znechutiť. To je aj dôvod, prečo si Genesis napokon odnáša o niečo nižšie hodnotenie, aj keď vo chvíľach, keď všetko funguje, ako má, graduje zábava.


napísal uni 6.12.2019
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
DARKSIDERS GENESIS
+ vcelku pestrá hrateľnosť s rôznymi aktivitami
+ dynamické boje, kde ovládate dve odlišné postavy
+ potenciál v kooperácii
+ zaujímavý dizajn niektorých lokalít
- hrozná automatická kamera
- technické nedostatky a bugy
- fádny príbeh
- chýba poriadna korisť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-4690K 3,5 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 960 OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: THQ Nordic / Airship Syndicate
Štýl: RPG
Dátum vydania: 5. december 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19798)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk