GHOSTBUSTERS: THE VIDEO GAME – REMASTERED

GHOSTBUSTERS: THE VIDEO GAME – REMASTERED

7.0

Starí krotitelia v remastrovanom kabáte

Recenzia na Switch verziu

Ako ste prežili október? Keď som sa nad tým tak teraz zamyslel, ten môj október bol hlavne o chytaní duchov. Chytal som ich v expanzii zombie akcie Into the Dead 2 (o ktorej si ešte len prečítate), vysával som ich spolu s Luigim v strašidelnom hoteli a taktiež som opäť strávil pár chvíľ s odborníkmi na slovo vzatými – Krotiteľmi duchov. Táto známa značka neobišla ani videohry, a to v mnohých podobách. Niekedy to vyšlo, inokedy nie, no hra z oku 2009 má v tomto zástupe naozaj jedinečné miesto. A ak ste nemali možnosť vyskúšať si ju pred 10 rokmi, teraz je späť v podobe Ghostbusters: The Video Game – Remastered.

Prečo je teda táto hra taká výnimočná? Je to kvôli jej pôvodu a príbehu. Nikdy sme nedostali šancu dočkať sa tretej časti filmovej série. Pokračovanie je síce v príprave, no vzhľadom na vek pôvodných hercov je pochopiteľné, že ich úlohy vo filme budú menšie. Navyše Harold Ramis pred 5 rokmi zomrel, takže máme o jedného Krotiteľa menej. Trojky sme sa tak nedočkali, ani sa jej nedočkáme, no ona tu už vlastne je a to práve v podobe tejto hry. Dan Aykroyd ďalší známy herec a druhý z tvorcov série, považuje práve túto hru za tretiu časť. Sú tu takmer všetci dôležití herci z prvých dvoch filmov a pod príbeh sa podpísali aj Aykroyd a Ramis. Pre fanúšikov pôvodných filmov je to tak povinnosť. Je to ale aj dobrá hra?

Číslo vyššie vám už čo-to naznačilo z odpovede na túto otázku, ale poďme si to rozobrať na drobné a začnime príbehom. Píše sa rok 1991 a od porážky Viga ubehli už dva roky. Krotitelia duchov sú už oficiálnou mestskou organizáciou, ktorá faktúry posiela rovno na úrad starostu New Yorku. Štvorica Peter Venkman, Raymond Stantz, Egon Spengler a Winston Zeddemore však už na to sama nestačí. Vtedy na scénu prichádzate ako vy – nováčik, ktorý je v tíme len na skúšku. Rutinný zácvik sa razom mení na ďalšiu veľkú krízu pre mesto, kedy New York ohrozuje zástup duchov a ďalších nadprirodzených úkazov. A keď sa deje toto všetko navôkol, koho zavoláte?

Ghostbusters: The Video Game – Remastered
Ghostbusters: The Video Game – Remastered Hra je s pôvodnou dvojicou filmov naozaj dobre prepojená.
Hra je s pôvodnou dvojicou filmov naozaj dobre prepojená.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Navštívite staré známe miesta.
Navštívite staré známe miesta.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Stretnete staré známe tváre.
Stretnete staré známe tváre.





Ak si po tomto myslíte, že už základná premisa je niečo ľahko identifikovateľné so sériou, ešte ste sa ani len nezačali ponárať do príbehu. Ten totiž obsahuje všetko, čo diváci milovali na prvom filme. Nechýba kopa nezmyselných slov, ktoré vám ale akosi v rámci príbehu začnú dávať zmysel. Nechýba dávka humoru, ktorá vychádza aj z rozdielnosti charakterov hlavných postáv, ktoré vám stále stoja po boku. A so všetkými 4 hrdinami si toho užijete viac než dosť. Príbeh sa postupne odhaľuje a spolu s tým aj jeho nadväznosť na prvý film. Viac sa dozviete o postavách a aj niektorých duchoch, nechýba tu Peck ako osina v zadku. K tomu si pripočítajte Gozera, Iva Shandora (nie toho, ktorý daboval Joeyho) a obraz o hernom príbehu je takmer kompletný.

A vy si to všetko pri hraní naozaj užijete. Autori pôvodnej hry pritom ani neskrývali, že s ňou smerujú takmer výhradne na fanúšikov. Niežeby si nováčik hru nevedel užiť, no veľa vecí mu ujde a nebudete vedieť, čo znamenajú. Prečo by napríklad niekto „strieľal“ po duchoch sliz? Taktiež je tu hovoriaci obraz s Vigom v centrále Krotiteľov, ktorý sľubuje svoj návrat. Stretnete aj známeho ducha z knižnice. Je tu toho naozaj veľa a aj v tak krátkej hre to pôsobí naozaj bohato.

Rovnako tempo príbehu a tiež celej hry odsýpa veľmi príjemne. Síce je tu negatívom krátka herná doba, no na druhú stranu tu nie sú hluché momenty, kedy by ste nič nerobili. Prípadne, ak chcete nerobiť nič a len tak hľadať easter eggy na centrále a spolu s počúvaním záznamníka, môžete, ale je to len vaša voľba. Kedykoľvek sa môžete na toto vykašľať, príde k Ecto-1 a idete na ďalšiu misiu. Tie vás tu prevedú známym hotelom, múzeom, knižnicou, tajomným ostrovom, cintorínom a nazriete aj do inej dimenzie, s ktorou hrozí kolízia. V závislosti na tom všetkom sa líši aj herná doba, ktorá môže byť 5 hodín, ak hrou len preletíte, alebo aj nejakých 7-8, ak budete hľadať odkazy kade-tade.

Ghostbusters: The Video Game je akčná hra z perspektívy 3. osoby. Aj keď to teda nie je vaša bežná akčná hra, keďže ako asi viete, Krotitelia duchov ani tak nie sú o nejakom strieľaní duchov. To síce môže vyvolávať obavy, no hra je nadizajnovaná fakt dobre a vhodne vyvažuje akčnú zložku s tými ostatnými. Takže kým v jednej chvíli zažijete naozaj intenzívne boje s chytaním niekoľkých duchov, o chvíľu neskôr je priestor na nejaký ten vtip a potom vás zase čaká drobná logická hádanka. Ak od hry očakávate nejakú akčnú jazdu, ste na zlej adrese. Naozaj výraznejšie akčné pasáže tu prichádzajú len pred koncom, no nerobia hru tým, čím je. Práve naopak, drží ju ten mix.

A aj keď už príde rad na akciu, nie je to o tom, aby ste duchov „strieľali“. Je to presne ako vo filme – ducha musíte nájsť (alebo si nájde vás), musíte ho vďaka svojmu Proton packu chytiť, oslabiť a potom lapiť do pasce, ktorú nastavíte pod ním. A práve chytanie je asi to najzábavnejšie na hre. až vám bude trochu ľúto, že tu nie je kooperácia, aby ste duchov chytali aspoň vo dvojici. Musíte ho totiž nasmerovať do pasce a čím viac lúčov chytilo ducha, tým jednoduchšie to ide. Navyše je tu viac druhov duchov a musíte občas vymyslieť trošku inú taktiku, či siahnuť po inej zbrani.

Proton packy z filmov tu totiž dostali upgrade a ponúkajú celkovo 4 podoby, ktoré si postupne osvojíte. Každá z nich má navyše viac režimov a tým pádom aj viac využití. Základný režim je ideálny na chytanie duchov a tiež na riešenie niektorých hádaniek. Potom je tu modrá podoba lúča, ktorá dokáže duchov spomaliť, s alternatívnou streľbou ale funguje aj ako brokovnica. Sliz poznáte z druhého filmu, je efektívny voči niektorým duchom a dokáže tiež veci spájať. A na záver sa dočkáte aj naozaj presných striel, keď je treba dobre namieriť. Svoju výzbroj a výstroj viete postupne upgradovať za zarobené peniaze, no musíte tiež dávať pozor na škody, ktoré v meste páchate.

Ghostbusters: The Video Game – Remastered
Ghostbusters: The Video Game – Remastered Niektoré veci sa z filmov dokonca opakujú.
Niektoré veci sa z filmov dokonca opakujú.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Chytanie duchov je zábava a vyžaduje šikovnosť.
Chytanie duchov je zábava a vyžaduje šikovnosť.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Najskôr si ale občas duchov musíte nájsť.
Najskôr si ale občas duchov musíte nájsť.





Autori si pre hráčov prichystali aj nápaditých bossov, ktorí to na vás taktiež skúšajú s rôznymi taktikami, takže si sami musíte nájsť tu správnu na to, aby ste ich hladko skolili. Nie je žiadna veda, schému si hneď osvojíte, ale hra dokáže v závislosti na obťažnosti aj potrápiť. A vy nechcete práve tú najnižšiu. To isté sa dá povedať aj o hádankách, ktoré tu nie sú nasilu a nie sú ani prvoplánové. Prirodzene vyplývajú z herného konceptu a nikdy vás nenechajú dlho tápať v tom, čo od vás hra očakáva.

Už skôr som naznačil, že hra naozaj veľa ťaží z toho, že sa fanúšikom filmov snaží spraviť obrovskú službu. Hádže jeden odkaz za druhým a ani fanúšikovia ich tu pravdepodobne všetky neodhalia. Tým najväčším úspechom v tomto ohľade je ale jednoznačne parádne obsadenie, ktoré navyše opäť podalo veľmi dobrý výkon. Dan Aykroyd, Harold Ramis, Bill Murray a Ernie Hudson sú späť, pričom svojim postavám prepožičali (mladšiu) tvár a aj hlasy. Je tu aj William Atherton ako Peck, Brian Doyle-Murray ako starosta a Annie Potts ako Janine. Dokonca niekoľko nových hlášok nahral aj Max von Sydow, ktorý v dvojke daboval Viga. Staré známe hlasy doplnila herečka Alyssa Milano v úlohe novej postavy dôležitej pre príbeh.

Rovnako sú kvalitne do hry prevedené aj známe filmové lokality spolu s ich viac či menej tradičnými obyvateľmi. Samozrejme tu nemôže chýbať Slimer, ktorého budete zase raz naháňať po hoteli Sedgewick. A budete až prekvapení, aké rôzne zákutia tento hotel skrýva. Ak by ste na vlastnej koži chceli zažiť niektorý zo známych filmových momentov, hra si pre vás pripravila vlastný súboj, v ktorom sa proti vám v uliciach mesta postaví Stay-Puft Marshmallow Man. Naozaj hra veľmi dobre funguje aj ako hlbšie ponorenie do známeho univerza a je vidno, že sa v jej scenári nachádza aj mnoho prvkov, ktoré sa nezmestili do scenárov pôvodných dvoch filmov.

Ghostbusters: The Video Game – Remastered
Ghostbusters: The Video Game – Remastered Nazriete aj do inej dimenzie.
Nazriete aj do inej dimenzie.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Problémy však čakajú aj tú našu dimenziu.
Problémy však čakajú aj tú našu dimenziu.


Ghostbusters: The Video Game – Remastered Ste v koži nováčika známeho tímu.
Ste v koži nováčika známeho tímu.




Je však jedna vec, ktorú na podobných remasteroch nemám rád. Zastávam totiž názor, že by toho mali priniesť viac ako pôvodná hra a rozhodne nie menej. Bohužiaľ Ghostbusters: The Video Game – Remastered je ten druhý prípad. Z hľadiska akejkoľvek pridanej hodnoty je hra veľmi nedostačujúca a až na odomknuté CGI scény a nejaké koncepty tu nenájdete zhola nič. Dokonca ani žiadne nové možnosti v hre. Navyše v nej ale chýba kooperatívny multiplayer, ktorý mala pôvodná verzia a aj keď to nebolo žiadne terno, dokázalo to hráčov spoločne v hre udržať aspoň pár ďalších hodín. Tu si musíte nechať zájsť chuť na spoločný lov duchov s tuctom máp a 6 režimami.

Rovnako si myslím, že aj z grafickej stránky by sa dalo vytrieskať o niečo viac. Vyššie rozlíšenie síce poteší, ale tých 10 rokov sa už na hre podpísalo a možno aspoň nejaké vylepšenia by padli vhod. Hra síce stále nevyzerá úplne najhoršie a drží sa hlavne vďaka štýlu imitujúcemu pôvodné filmy, no na remaster to je možno trochu málo. Našťastie aspoň zvuk je nadčasový a aj keď ho autori remasteru príliš nezlepšili, ani to nebolo treba. Dabing je stále výborný a k tomu všetkému tu nechýbajú ani známe skladby.

Ghostbusters: The Video Game – Remastered si zo svojej pôvodnej verzie nesie niekoľko starých chýb, no pridáva zároveň aj nové. Alebo to možno nie sú priamo chyby, ale skôr sklamania. Napríklad z toho, že sa autori s remasterom nepohrali trošku viac. Mohli hru vizuálne ešte vylepšiť, mohli ju aj rozšíriť aspoň v oblasti pridanej hodnoty. Je to tiež sklamanie z toho, že odobrali niečo, čo bolo súčasťou pôvodnej verzie. Takto zostáva len základná kostra v podobe zábavnej hry a výborne využitej značky. 30 eur za hru síce nie je veľa, ale ešte trochu nižšia cenovka by hre za takýchto podmienok sadla lepšie.


napísal matus_ace 4.11.2019
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
GHOSTBUSTERS: THE VIDEO GAME – REMASTERED
+ veľmi dobré využitie značky
+ dabing v podaní pôvodných hercov a hudba
+ zábavná hrateľnosť
+ chytanie duchov
+ množstvo odkazov
- AI spolubojovníkov
- krátke a bez multiplayeru
- sú tu vôbec nejaké novinky?


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Saber Interactive / Saber Interactive
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18414)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk