PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE

PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE

7.5

Návrat do bojov zombíkov a rastlín

Recenzia na PC verziu

Je až prekvapivé, koľko energie dáva EA do Plants vs. Zombies značky. Tá excelovala najskôr na PC a neskôr na mobiloch v strategickom tower defense štýle, kde sa to aj pekne hodilo. Ale stále je trochu otázne, prečo tu už máme tretiu Plants vs. Zombies multiplayerovku v priebehu piatich rokov. Teda niežeby tieto hry boli zlé, ale nedá sa povedať, že by mali práve stabilnú základňu hráčov.

Rastliny a zombíci sú síce zábavní, pekní, milí, ale samotný štýl hry doteraz nedokázal hráčov udržať dostatočne dlho a v dostatočných počtoch. Teraz to nebude o nič jednoduchšie. Problém v cieľovej skupine je v tom, že tá hrá Fortnite. Ten je tak najväčšou konkurenciou Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville a nie je šanca aby ho PvZ niekedy dobehlo alebo prekonalo. A to napriek tomu, že táto hra je oveľa ďalej  ako s možnosťami, tak aj prepracovaním. Je až prekvapivo ďaleko a aj veľké online hry, ako Anthem, Division, Destiny by sa od nej mohli v niektorých ohľadoch priučiť. Autori z PopCapu síce nemajú za sebou žiadny podobný veľký titul, ale vidieť, že talent tam je a ako na predchádzajúcich hrách postupne získavali skúsenosti. Čo tu po technickej stránke predvádzajú, v možnostiach prekonáva konkurenciu. Už len preto, že im to skutočne funguje priamo pri vydaní.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville totiž koncept multiplayerových zápasov z predchádzajúcich hier a menších otvorených svetov spája do prakticky jedného online sveta. Dostanete sa do oblasti Neighborville, v ktorej majú rastliny a aj zombíci svoje domovy a vydávajú sa z nich na spoločné boje do okolitých oblastí.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Vitajte späť v boji zombíkov a rastlín, teraz v online štýle. Každá strana má svoje otvorené prostredie.
Vitajte späť v boji zombíkov a rastlín, teraz v online štýle. Každá strana má svoje otvorené prostredie.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Medzi dedinami oboch strán je zábavný park na trénovanie s protivníkmi.
Medzi dedinami oboch strán je zábavný park na trénovanie s protivníkmi.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Dedinky majú zábavné veci a minihry.
Dedinky majú zábavné veci a minihry.





Autori do hry dali plnú ponuku z online hier, a teda ako základný PvP, tak aj PvE režim, pridali kooperáciu, delenú obrazovku a okorenili to otvorenými svetmi. Presnejšie každá zo strán tentoraz má svoju domácu dedinku, v ktorej sa online hráči stretávajú a kde majú voľné aktivity. Môžu si tu vylepšovať postavy, skinovať u miestnych obchodníkov, sú tu aj minihry, strelnica. K tomu viete rovno zo svojich dediniek skočiť do bojovej oblasti zábavného parku rozprestierajúceho sa v údolí medzi nimi. Tu si môžete instantne zabojovať proti iným hráčom a AI a natrénovať si zbrane a strety s protivníkmi.

Na skutočné bojiská sa vydávate cez portály alebo autobusom, ktorým prejdete do PvE kampaní. Tam si zastrieľate sólo alebo kooperačne proti AI, budete plniť úlohy a bojovať proti bossom. Každá strana má momentálne dve takéto prostredia a v nich svoje príbehy. Prostredia sú otvorené, nie veľmi rozsiahle, ale dostatočné, aby sa do nich zmestilo dosť úloh.  Budete musieť získať určité veci, oslobodiť svojich spolubojovníkov, porozprávať sa s postavami a aj bojovať proti bossom. Nie je tu výraznejší príbeh alebo väčšia rozmanitosť úloh, ale môže vás zabaviť vystrieľanie nepriateľov, a zároveň sa takto lepšie vytrénujete na multiplayer. Je škoda, že toto celé autori neposunuli vyššie pridaním hlbšieho príbehu a nespravili skutočnú singleplayer kampaň. 

Ak chcete pravú multiplayerovú zábavu zo svojej dedinky, skočíte do PvP portálu. Pri ňom si vyberiete jeden z režimov - máte tu štandardné boje dvoch tímov, či už čisto s cieľom likvidovať nepriateľov, spĺňať úlohy, alebo ovládať kontrolné body. Nechýba ani kooperačná klasika v tower defense štýle, kde sa budete obraňovať pred vlnami nepriateľov. Teda prakticky základ celej série. Len tu budete sadiť kvety do kvetináčov a s priateľmi likvidovať prichádzajúcich zombíkov.

Novinkou je tentoraz Battle Arena režim, v ktorom hráte 4 proti 4 na kolá bez respawnov s tým, že musíte postavy vždy meniť. Celé to pridáva nutnosť taktiky, ako aj nutnosť vedieť hrať s rôznymi postavami. Zaujímavý režim je aj Turf Takeover, ktorý ponúka 12 vs. 12 boje na väčších mapách zložených z viacerých častí. Tie postupne obsadzujete a plníte zadané úlohy.  Celkovo sú režimy rozmanité aj keď samotné boje viac chaotické a neprehľadné, hlavne pri boji 24 hráčov. Je to tým, že je to celé arkádové a možno trochu nemotorné na serióznejšie hranie, ale vždy to závisí od vašich schopností a od toho, ako sa zorientujete na bojisku. Čo tu však hlavne chýba, je Battle Royale, ktoré by bolo veľmi zaujímavé a tu by mohlo dobre fungovať. Nakoniec lietajúci autobus už tu majú. 

Možno je to absenciou Battle Royale, možno cenovkou, ale už teraz pri vydaní vidieť v PC verzii málo hráčov. Pre niektoré menšie režimy ani hráčov nenájdete a niekedy ani väčšie nie sú naplnené. Je škoda, že sa EA viac nezamyslelo nad vydaním hry ako free 2 play. Koncept je na to priam stavaný, celé je to zábavné a má to všetko na to, aby oslovilo deti a mládež. Ale aj dospelých, ktorí sa chcú zabaviť či už sami, alebo so svojimi deťmi. Hra totiž má aj kooperáciu na delenej obrazovke, aj keď len na konzolách. Hlavne sa tu však dajú veľmi dobre predávať skiny.

Základom hrateľnosti je totiž budovanie si svojich postáv ako možnosťami, tak aj vizuálne. Každá strana má teraz 10 svojich postáv, z toho sú 3 teraz pre každú stranu nové oproti predchádzajúcej hre. Sú rozdelené do skupín - útočník, obranca a podpora  - a podľa režimu hry je vždy dôležité vybrať si dobrú postavu pre daný boj alebo sa skoordinovať s ostatnými hráčmi.  Ak ste hrali niektorú z PvZ hier, zrejme už ponuku typov rastlín a zombíkov poznáte - od jednoduchých postáv so slabými zbraňami, cez guľometné, snajpera, granátové, nechýbajú liečivé alebo doslova bombové.

K tomu každý typ zombíka a rastliny má svoje zbrane, svoje špeciálne útoky, ale aj bonusy, ktoré môžete postupne vyberať a vylepšovať si nimi postavu. Ale nečakajte tu vybavovanie postáv zbraňami, keďže tie majú pevne dané. Každá postava má jeden hlavný útok a tri doplnkové. Môžete si len zvýšiť ich silu za body na vylepšenia, zrýchliť získavanie XP.

Nahrádza to tu skinovanie a rozširovanie emócií. Skiny si môžete odomkýnať ako za úlohy, za splnené pravidelné výzvy, tak aj za získané body, pričom, samozrejme, dajú sa kupovať sezónne balíky skinov a práve prichádza zimná kolekcia. Skiny a vizuálne bonusy pre postavy sú jediné veci, ktoré si za mikrotransakcie kúpite, všetko ostatné sa odomkýna alebo kupuje za hernú menu.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Hrať môžete PvE kampaň s úlohami a bossmi.
Hrať môžete PvE kampaň s úlohami a bossmi.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Každá strana má svoju kampaň a svoje úlohy v dvoch prostrediach.
Každá strana má svoju kampaň a svoje úlohy v dvoch prostrediach.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville PvE mapy sú relatívne veľké s rôznymi úlohami.
PvE mapy sú relatívne veľké s rôznymi úlohami.





Graficky je titul parádny, autori tu znovu použili veľmi kvalitný Frostbite engine a priniesli ako pôsobivú kvalitu , tak aj netradičný vizuálny štýl. Prostredia sú rozmanité a priam živé, napríklad v lese vám pred očami vyrastajú stromy, k tomu zombíci a rastliny sú milo nakreslené aj zábavne animované. Užijete si ich pohyby, animácie či už streľby, alebo špeciálnych útokov aj s novinkou, a tou je šprintovanie, ktoré je pri každej postavičke zábavné.  Prakticky tu nie je vec, ktorá sa dá vzhľadu vytknúť.

Celé je to vizuálne oveľa ďalej ako Fortnite, a pritom stále sa udržuje v reálnych nárokoch. Aj na starej GTX 1060 ide na ultra nastaveniach v 1080p nad 60 fps. Na RTX 2080 Super bez problémov na 4K/60 fps. Rovnako ani konzoly nemajú s hrou problémy.  Prostredia sú tu pritom rozsiahle, hlavne základná mapa s dedinkou a otvoreným parkom, ako aj jednotlivé PvE oblasti,. Tie sú hlavne rozmanité - husté lesy, nočné mesto, divoký západ a zrejme ďalšie budú postupne pribúdať podobne ako v predchádzajúcich hrách.

Po zvukovej stránke hra rovnako nesklame. Je tu príjemná, zábavná hudba, pričom dialógy tu nečakajte, len mumlanie zombíkov a rastlín, ktoré bude otitulkované. Nevadí to, keďže tu veľa textov aj tak nie je. Rovnako aj vy, keď sa chcete prihovoriť ostatným hráčom, môžete použiť preddefinované textové bubliny, smajlíky alebo emócie. 

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Samotný multiplayer ponúka rozmanité herné módy.
Samotný multiplayer ponúka rozmanité herné módy.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville V hre si postupne odomkýnate skiny, a upgrady pre jednotlivé postavy.
V hre si postupne odomkýnate skiny, a upgrady pre jednotlivé postavy.


Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Zombíci majú viac vojenskú tému.
Zombíci majú viac vojenskú tému.




Celkovo je Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville prekvapivo kvalitne spracovaná hra, kvalitnejšie a lepšie ako veľa podobných online multiplayeroviek. Ponúka dve rozdielne strany so svojimi malými mestečkami s rôznymi možnosťami a veľké tréningové bojisko. Každá  strana má PvE prostredia s vlastným úlohami a príbehom a hlavne PvP boje v rôznych režimoch. Možno hra nemá výraznú hĺbku v rámci budovania postáv, ale skinovanie nechýba. Fortnite cieľová skupina je tam jasná, aj keď je škoda, že s jej oslovením to má hra ťažké, hlavne preto, že nie je free 2 play. Takto už pri vydaní na PC vidieť problémy s hľadaním hráčov do režimov. V každom prípade má EA v PopCape prekvapivo kvalitný vývojársky tím. Ak neuspeje ani tento PvZ, možno by sa mohli tvorcovia využiť na niečo, kde by sa skutočne vedeli ukázať.


napísal saver 13.11.2019
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE
+ veľmi štýlová grafika, parádne animácie
+ kompletná ponuka PvZ, PvP, tréningy, menšie otvorené svety s úlohami
+ dve úplne odlišné strany
+ zábava
- chýba hlbšie vylepšovanie postáv
- chaotické multiplayerové boje
- repetitívne PvE úlohy
- poloprázdne servery (aspoň v PC verzii)


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk