THE SURGE 2

THE SURGE 2

7.5

Náročný boj plný odťatých končatín

Recenzia na PS4 verziu

Deck 13 je komerčne menej známe nemecké štúdio, ktoré má na konte viacero drobných projektov. Do priazne hráčov vstúpilo až v roku 2014, kedy prinieslo ambicióznejší projekt Lords of the Fallen. Hra síce mala svoje chyby, ale pre vývojárov išlo o pomyselnú vstupenku medzi AAA elitu. Svoje kvality s prehľadom potvrdili aj v roku 2017, keď nás titulom The Surge preniesli do sci-fi sveta vzdialenej budúcnosti.

Svet The Surge však vôbec nebol pohostinný a dočkali sme sa poriadne trpkého prijatia. Verím, že niektorým hráčom plechové údery rezonujú v ušiach doteraz. The Surge totiž prinieslo naozaj kvalitnú zábavu v štýle Souls hier. Pozitívne reakcie hráčov nezostali bez povšimnutia a Deck 13 počas posledných dvoch rokov makali na pokračovaní. Predtým než prijmete vstupenku do mesta Jericho, musím vás však varovať - súperi budú nemilosrdní a The Surge 2 nie je nič pre príležitostných hráčov. Fanúšikovia jednotky a Souls hier však budú naozaj potešení.

The Surge 2
The Surge 2 Postavu si viete prispôsobiť takmer k svojmu obrazu.
Postavu si viete prispôsobiť takmer k svojmu obrazu.


The Surge 2 Zobudiť sa v nemocničnom krídle väznice nie je práve ideálne ráno.
Zobudiť sa v nemocničnom krídle väznice nie je práve ideálne ráno.


The Surge 2 Vitajte v Jerichu, meste, ktoré vás potrebuje.
Vitajte v Jerichu, meste, ktoré vás potrebuje.





Pokračovanie vás prenesie tesne za koniec prvého dielu. Warren je minulosťou a vy sa chopíte neznámeho hrdinu bez mena, ktorý v hre nepovie ani slovo. Napriek tejto apatii si ho môžete prispôsobiť na svoj obraz. Úvod bude patriť pomerne širšej editácii postavy. Potom je na rade vstup do príbehu. V jednotke sme boli svedkami sveta, ktorý ľudia dohnali na pokraj chaosu. Ten tu tiež nebude chýbať, ale z výskumného strediska sme sa tentokrát presunuli do mesta Jericho.

Nad mestom totiž prelietava lietadlo s hlavným hrdinom, ktoré havaruje a on je jediný, kto prežil. Po istom čase sa prebúdza z kómy. Jeho pamäť je na úrovni Jasona Bourna a situácii nepridáva na atraktívnosti ani fakt, že sa budíte v ošetrovacom krídle väznice. Tá je na pokraji svojho konca a je len na vás, aby ste vypadli. Postupne sa dozvedáte o kolapse spoločnosti a mesta Jericho, ktoré je nutné zachrániť. Všetko leží, ako inak, len na vašich pleciach.

Príbeh okorenený českými titulkami by Oscara a vlastne ani žiadne iné ocenenie nezískal. Ide o niečo, čo drží hru pokope, ale samo osebe neobstojí. Rovnako musím spomenúť aj možnosť voľby v dialógoch, ktorá však slúži len naoko. Ako hráč nemáte vplyv na dej a cieľom volieb je skôr objasniť vám čo najviac z danej situácie. Postavy sú však mdlé a charizma vášho hrdinu je na bode mrazu. Ale toto vôbec nie je niečo, na čom chce The Surge 2 stavať.

Hlavným lákadlom je totiž výzva a zábavný súbojový systém, ktorý je tu oproti jednotke dotiahnutý ešte o niečo viac. Základným princípom je úder a uhýbanie. Napriek dodržiavaniu jednoduchého pravidla však boje vôbec jednoduché nebudú. Často treba študovať protivníka, vedieť kedy udrieť, sledovať si staminu a hlavne sa neunáhliť. Každý úder, ktorý inkasujete je naozaj drahý a môže vás stáť život. Novinkou je, že sa môžete viac zamerať na konkrétne časti tela nepriateľa, ktoré dokážete doslova odtrhávať.

Autori sa dokonca v pokračovaní snažia aj o to, aby bola hra prístupnejšia širšiemu publiku. Dôkazom sú drobné zmeny v súbojoch, kde napríklad vidíte náznak prichádzajúceho úderu čiarou, známou napríklad z Arkham série. Hru sprevádza aj post-launch video s tipmi pre nováčikov. Napriek snahe však The Surge 2 kvôli obťažnosti nie je záležitosť pre masy. Bežných hráčov totiž dokáže potrápiť každý nepriateľ, nehovoriac o prítomnosti bossov, ktorí dajú zabrať aj ostrieľanejším milovníkom výzev. Neraz sa totiž pristihnete, ako v duchu nadávate a chcete vyhodiť ovládač von oknom. Ale práve výzva je to, čo robí The Surge 2 atraktívne.

Výhodu v súbojoch získavate používaním rôznych zbraní, vylepšení a stavbou brnenia. Všetko sa odvíja od toho, čo pozbierate z prostredia a od nepriateľov. Základom je „techšrot". Vďaka nemu sa môžete vylepšovať príchodom k zdravotníckej stanici. Hlavné 3 atribúty sú zdravie, stamina a výdrž batérie. Prečo je dôležité zdravie, to azda netreba vysvetľovať. O staminu sa treba starať, pretože každý úder či uhýbanie vám uberá na výdrži. Keď sa minie, nemôžete nepriateľa atakovať ani rýchlo sa vyhnúť jeho útoku.

The Surge 2
The Surge 2 Hlavnú dejovú linku dopĺňajú vedľajšie, aj keď veľmi jednoduché úlohy.
Hlavnú dejovú linku dopĺňajú vedľajšie, aj keď veľmi jednoduché úlohy.


The Surge 2 Občas radi poslúžite automatu, zvlášť keď vám dá techšrot.
Občas radi poslúžite automatu, zvlášť keď vám dá techšrot.


The Surge 2 V súbojoch vám zachráni krk vaša šikovnosť a, samozrejme, výbava.
V súbojoch vám zachráni krk vaša šikovnosť a, samozrejme, výbava.





Výdrž batérie vás bude zaujímať, pretože umožní využívať rôzne implantáty. Dokážu ochromiť nepriateľa alebo dobiť vaše zdravie. Ich vlastnosti sa líšia. Potom máte vplyv aj na svoj výstroj, kde vylepšujete použité zbrane a brnenie vašej postavy. Okrem klasických úderov sa do pokračovania vrátil aj dron, ktorý má tentokrát lepšie využitie. Do akcie sa zapája častejšie, môže strieľať, odpaľovať či inak ochromiť vašich nepriateľov. Oproti prvému dielu treba autorov pochváliť aj za presun hry do nového sveta, ktorým je už spomínané mesto Jericho.

Veľkosťou to nie je žiadne GTA, no oproti prvému dielu ponúkne väčšiu variabilitu prostredí. Čakajte zeleň, betónovú džungľu, rôzne strediská a komplexy. Tie vám vyplnia hru na minimálne 20 hodín, aj keď výsledný čas sa odvíja od vašej šikovnosti. Nechcem nikoho podceňovať, no v praxi sa bude herná doba pohybovať skôr v plusových než mínusových hodinách. Pri prostrediach by sa patrilo spomenúť aj grafiku. V tomto smere ťahá The Surge 2 na dnešnú dobu skôr za kratší koniec. Nemám rád klišé ani opakované vyjadrenia, no tu musím použiť jedno zaužívané. Grafická stránka hry skrátka neurazí, ale ani nenadchne. Faktom je, že tu sa mohli autori posnažiť viac a zatlačiť pokračovanie do vyššej ligy. Zážitok môžu znepríjemniť aj menšie technické nedostatky.

The Surge 2 je dôstojným pokračovaním prvého dielu a značku posúva vpred. Hlavným lákadlom sú rôzne vylepšenia a stále zábavné, teraz oveľa vyladenejšie súboje. Aj napriek jednoduchosti predstavujú skutočnú výzvu, ktorú ocenia fanúšikovia Souls hier. The Surge 2 však nie je žiadna kópia a v tomto žánri si razí vlastnú cestu. Ak sa vám páčila jednotka, pokračovanie je pre vás povinnosťou. Oceníte ho aj v prípade, ak fandíte Dark Souls, nechce sa vám čakať do vydania ďalšieho dielu a máte chuť na niečo, čo ponúkne dôstojnú výzvu pre vaše schopnosti. Čakajte však slabší príbeh, priemernú grafickú stránku a nič pre slabšie povahy. Príležitostní hráči by sa The Surge 2 mali oblúkom vyhnúť.

The Surge 2
The Surge 2 Brutalita v súbojoch nebude chýbať a to je len dobre.
Brutalita v súbojoch nebude chýbať a to je len dobre.


The Surge 2 Týchto pavúkov sa veru netreba báť.
Týchto pavúkov sa veru netreba báť.


The Surge 2 Aj napriek svetlému začiatku nebudú chýbať temnejšie miesta, ktoré ukryjú grafické nedostatky.
Aj napriek svetlému začiatku nebudú chýbať temnejšie miesta, ktoré ukryjú grafické nedostatky.





napísal Gam_er 11.10.2019
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
THE SURGE 2
+ zábavný súbojový systém
+ poriadna výzva
+ rôzne možnosti vylepšení
+ bohatý arzenál zbraní
- slabší príbeh a nevýrazné postavy
- priemerná grafika
- menšie technické nedostatky
- aj napriek snahe autorov relatívne neprístupné širšiemu spektru hráčov


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
MANTOR    16.11.2020
+ vyborny system konfigurovania exoskeletu+ mnozstvo zbrani a brneni+ dobry subojovy system... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Focus Home Interactive / Deck 13
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 24. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk