DRAGON QUEST XI S: ECHOES OF AN ELUSIVE AGE - DEFINITIVE EDITION

DRAGON QUEST XI S: ECHOES OF AN ELUSIVE AGE - DEFINITIVE EDITION

10

JRPG snov v perfektnej forme

Recenzia na Switch verziu

Ešte som nestačil odložiť DualShock 4 po prejdení Dragon Quest XI, ubehlo pol roka a tlačí sa tu jeho definitívna verzia na Switch. Veru, oplatí sa uchopiť konzolu a prechádzať dobrodružstvo znova, lebo tejto verzii sa podarilo odstrániť dva vytýkané nedostatky z PS4 i PC a pridať aj fajnové bonusy.

Ale po poriadku. Kto nečítal pôvodnú recenziu, mal by vedieť, že DragonQuest XI je parádna JRPG tejto generácie. Je starosvetsky milá, rešpektuje klasické pravidlá žánru a zároveň do mixu dáva veľa nových vecí. Hutný dej na 100 hodín, aký sa v dnešných časoch nevidí. Je tu neznámy hrdina, okolo ktorého sa hneď na začiatku začne točiť vážne proroctvo, ale sila scenára tkvie aj v skupine ostatných postáv, ktoré ho sprevádzajú. Sú tu fantastické devy, do ktorých by sa mohol zamilovať ako Gemma, kamarátka z detstva, ale postupne objaví aj ďalších súpútnikov.

Starec Rab je stále milý dedulo, ktorý bojuje a dáva rady ako o dušu. Zlodej Erik má trable v živote a partia mu umožní od nich ujsť. Je tu aj zabávač Sylvando, záruka humoru na cestách. A trojica Serena-Veronica-Jade, to sú tri dámy, ktoré sa o seba vedia postarať, ale keď ich beriete so sebou, máte celý kolorit bez slabého miesta. Postavy majú výborne napísané scenáre, je radosť s nimi putovať, objavovať nové lokality alebo len viesť nezáväznú interakciu. Pocit z putovania je prepracovaný, do niektorých miest sa vrátite, inde stačí jedna vizita. Svet je ďalšia devíza hry, plný malebných dediniek i nebezpečných miest, kde číhajú bossovia i pasce.


Samozrejme, s dobrou partiou sa oplatí tráviť dlhé hodiny aj v súbojoch. V základnej verzii vidíte na mape nepriateľov, ktorí si tu nenápadne poskakujú a keď ste na vyššom leveli, dajú vám pokoj. Inak sa môžete do nich pustiť, pri skorom zásahu majú nižšie HP a potom prebieha vynikajúci taktický súboj so striedaním ťahov vašej a nepriateľskej partie. Meče so silnými údermi, čoraz silnejšia mágia alebo predmety, všetko je obsiahnuté. Každá postava má iné zameranie a vložením originálnych povolaní má hra navrch na inými titulmi. Novinkou v sérii sú Pep Powers, ktoré sa aktivujú po istom čase, držia i viacero ťahov a umožni uštedriť špeciálne zásahy. Je fajn sa s nimi zoznámiť, takto naberá partia silu a dokonca sa dajú preniesť do ďalšieho súboja, čo do veľkej miery mení pravidlá. Klasicky si postavy zvyšujú levely, majú viac schopnosti či dostávajú lepšie zbrane, takže hra ani po 50 hodinách nenudí.

A teraz si predstavte, že tento skvost sa dá hrať na Switch, nemusíte robiť takmer žiadne kompromisy a dostanete aj bonusy. Obrovskou výhodou je možnosť hrať na cestách a hocikedy si pauzovať seansu, lebo cesta do najbližšieho kostola býva neraz dlhá. Mnohé náhľady tvrdili, že Switch verzia si graficky od PS4 veľmi nepohoršila – a je to skutočne tak! Je to nenormálny výsledok (hoci zožerie 14GB) a je fajn ho hrať na TV, ale ešte viac v pohybe, kde na 720p displeji vyniknú detaily a všetko ide plynulo. Už to je silná doména a teoreticky dáva nádej, že by sa na Switch objavili aj ďalšie PS4 japonské hity.

Ale vítaných zmien je viac. Napríklad vo zvukovej sfére, kde sa dočkáte orchestrálneho soundtracku. Dajte zbohom syntetizátorom i MIDI muzičke, teraz znie hra majestátne ako má a je radosť počúvať skladby, keď traverzujete hory alebo upaľujete z rodnej dedinky za dobrodružstvom. Druhý obrat je v zahrnutí japonského dabingu. Hrať v anglickej verzii, kde sa miešali írske, talianske a iné prízvuky malo čaro pre časť hráčov, ale bol to pomerne ukričaný dabing. Japonské hlasy majú tiež intenzitu, ale ku postavám sa hodia oveľa lepšie a nevyužívajú slang z britských ostrovov. Voľba je vaša – osobne však mám jasno a už len odohrať znovu 100 hodín v japončine s orchestrálkou je osobitý zážitok.

Zmeny sa však prepašovali aj do hrateľnosti. Väčšia pozornosť a voľnosť sa sústredí na dielňu, ktorá bola k dispozícii iba na vyhradených miestach, ale teraz si ju môžete vyvolať prakticky kedykoľvek. To znamená, že môžete kuť meče, vyrábať zbrane či vylepšovať predmety aj v teréne. A ak vám budú chýbať nejaké materiály a sú k dispozícii v obchode, môžete si ich z dielne priamo kúpiť. Táto vítaná zmena umožňuje aj isté zásahy do hrania – keď si v polovici dungeonu môžete zadovážiť lepšiu zbraň, šanca na jeho úspešné zdolanie sa zvyšuje. Drobných vylepšení je viac: môžete si privolať koníka pomocou špeciálneho predmetu. Milovníci grindovania sa potešia, že si môžu zapnúť ultrarýchly mód v bežných bitkách. Pár vylepšení má aj menu a pribudol aj nový fotomód pre získavanie obrázkov.

Napokon má Switch verzia aj sčasti očakávaný 2D mód. Ako viete, Dragon Quest XI vyšiel v domácej krajine aj na 3DS, ale v inej podobe – vyzeral skôr ako klasický DQ titul v 2D grafike, ale mal zhodný dej, postavy i bitky. Na Switch si môžete konečne prejsť celú hru v 2D móde a prináša úplne iný zážitok. Je to niečo za niečo: obetujete síce lepšiu grafiku, na druhej strane máte lepší prehľad nad mapou, lebo sa na ňu pozeráte zvrchu. Lokality vám potom prídu ako jednoduchšie, všetko vidíte vopred, ale máte zároveň tušenie, kde sú ktoré predmety alebo truhlice. V 3D móde ich musíte dlhšie hľadať a orientovať sa v priestore, tu čakajú ako na dlani. Preto môžete nadobudnúť pocit, že v 2D je tempo hry dokonca vyššie. Ale na druhej strane sa pri 2D musíte zaobísť bez hlasových stôp a ešte vás čaká aj klasický element z minulosti: náhodne generované súboje. Tým pádom častejšie bojujete, neviete kedy na vás oponent vyskočí – ale úplne to nevadí, keď mastenice rýchlejšie ubiehajú.

2D mód je dobrá pozvánka pre tých, čo nedávno PS4 verziu dokončili a chcú zažiť niečo výrazne odlišné, kým ju majú v pamäti. Je totiž poskladaný tak, že hlcete aj dejové zlomy a nemáte toľko času na ich vychutnanie. A po stránke hrateľnosti je natoľko odlišný, že srdciari nebudú mať problém ísť do neho – akurát by som neodporúčal hrať v ňom DQ XI prvý raz, lebo sa ochudobníte o pekné animácie.

Čiastočne ošemetné môže byť prepínanie medzi 2D a 3D módmi. Funguje totiž v kostole a hra si pre každý mód vytvára samostatnú save pozíciu, medzi ktorými sa potom prepínate. A hoci levely postáv ostávajú zachované, v móde môžete hrať až od tej kapitoly, ktorú ste už dosiahli. Občas máte pocit, že hráte dve hry paralelne a opakujete niektoré dejové udalosti. Ale opäť platí – pre fanúšikov, čo jednu DQ XI odyseu už absolvovali, môže ísť o zaujímavú hernú striedačku.

Z 2D módu vychádza ešte jeden bonus – nový obsah Altar of Origins. Nájdete ho aj v 3D svete a má podobu malých bytostí Tockles. Keď sa s nimi zoznámite, prenesú vás do 2D mestečka Tickington, kde čaká desať malých epizód z minulých Dragon Quest hier. Tie hráte len v 2D móde ako rozšírené dobrodružstvo a je to ultimátna nostalgia – čím viac minulých častí ste hrali, tým si viac užívate.


Vďaka všetkým týmto rozšíreniam a ešte aj novým príbehovým čriepkom pre ďalších členov partie je možné Switch verziu Dragon Quest XI považovať skutočne za tú definitívnu. Má dostatočné množstvo noviniek pre tých, čo už pôvodnú verziu hrali a chcú si ju zobrať na cesty s bonusmi. A pre tých, čo už rok odolávali pri PS4 alebo PC verzii, ide o splnený sen – áno, Switch verzia je parádny kúsok do rastúcej knižnice a čakanie sa oplatilo. Vyhraďte si 100 hodín a bude to kandidát na hru roka.

Dlho som bol v pokušení dať 10/10. Neexistuje asi racionálny dôvod, prečo pri toľkom množstve noviniek tú známku neudeliť, najmä keď 9,5 dostala i PS4 verzia. Najprv ma mátal fakt, že niečo extra by hra mala obsahovať, aby vyčnievala nad celou sériou, ale potom som si uvedomil, že táto séria sa neodrazila od svojho základu a príliš neexperimentuje, iba sa neustále vyvíja vpred malými krokmi. A to bohato stačí, pretože každý jej príchod je veľká udalosť. A Switch verzia ten PS4 základ vyladila veľmi dobre. Ten pocit z hrania tradičnej JRPG na cestách lepší ako tu sotva zažijete inde. Bum!


napísal Korec 8.10.2019
Páči sa mi! (+4)
10
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
DRAGON QUEST XI S: ECHOES OF AN ELUSIVE AGE - DEFINITIVE EDITION
+ fantastická hrateľnosť po celý čas
+ vynikajúce postavy a ich spolupráca
+ parádne dávkovanie príbehu a udalostí
+ nádherný svet a množstvo lokalít
+ variabilný súbojový systém
+ atmosférická magická grafika
+ výborný a konečne orchestrálny soundtrack
+ japonská i anglická zvuková stopa
+ 2D mód ako pekná porcia odlišného herného štýlu
+ mnohé prídavky i užitočné vylepšenia
+ masívna herná dĺžka


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania: 27. september 2019
 2.12. 2020 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19892)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk