MARIO KART TOUR

MARIO KART TOUR

6.5

Mario Kart debutuje na mobiloch

Recenzia na Mobil verziu

Nintendo sa už na mobiloch cíti ako doma, no nejaký jednoznačný hit im tam zatiaľ chýba. Pokémon Go sa úplne nepočíta, keďže v hre nemajú 100%. Zatiaľ tam priniesli niekoľko svojich značiek, avšak v podobe prispôsobenej tomu, aby ste ich hrali na záchode, v čakárni, či medzi dvoma zastávkami MHD. Je tu napríklad Super Mario Run, Fire Emblem: Heroes, Animal Crossing: Pocket Camp či Dragalia Lost, čo je jeden z ich najzaujímavejších počinov v tejto oblasti, pričom je to nová značka a nie iba adaptácia z konzol. Naposledy príliš neoslnili hrou Dr. Mario World, tak sa teraz snažia napraviť chuť sebe aj hráčom novinkou Mario Kart Tour.

Tá pôsobí veľmi zvláštne. Aj keď je to nová a úplne samostatná hra, nedokáže sa ubrániť tomu, aby odkazovala na bohatú históriu celej série. Takmer to pôsobí, ako keby to bola nejaká výročná zbierka toho najzaujímavejšieho, čo sme tu za tie roky existencie Mario Kart mali. Ak teda sériu dobre poznáte z Nintendo konzol a handheldov, mnoho vecí vám tu bude známych. Ak ste doteraz so sériou nemali tú česť, veľmi dobre sa s ňou zoznámite a ešte vám prezradí, z ktorých častí jednotlivé prvky pochádzajú. Ako reklama na sériu to nemusí byť zlé.

Akurát koncept pretekania je tu úplne prekopaný. Celé je to navyše kratšie a aj intenzívnejšie, nastavené tak, aby sa to dalo hrať jednou rukou. Vlastne nie, bohato stačí ovládanie jedným palcom, aj keď si teda ovládaciu schému môžete prispôsobiť a využiť napríklad aj ovládanie pohybom. Možností je tu viac a je fajn mať takto na výber, pričom si môžete zapnúť aj asistenciu v niektorých ohľadoch, takže do hry ľahko vkĺznete a potom môžete čoraz viac prebrať manuálnu kontrolu nad všetkým, čo vám zabezpečí presnejšie ovládanie a taktiež môžete viac získať napríklad z driftov, ktorými si viete zabezpečiť krátke turbo. Aj keď naozaj nerád hrávam na mobiloch, musím uznať, že v tomto prípade ovládanie odladili veľmi príjemne a hlavne chytľavo.

Mario Kart Tour

Postavy si môžete kúpiť v obchode za nazbierané zlatky, alebo skúsite náhod
Mario Kart Tour

Ovládanie je jednoduché a intuitívne
Mario Kart Tour

Postavy majú rôzne výhody, takže musíte vždy zvoliť tú správnu

Prvý dojem z hry je tak trochu ako na hojdačke. Niečo je veľmi dobré, niečo je zlé. Nepáči sa mi, ak mi hra neustále pripomína, že by som tu mohol niečo aj minúť. Navyše ak to absolútne netreba. Hral som viac ako týždeň, neminul som jediný cent, stále som dokázal vyhrávať a aj nový herný obsah mi do rúk padal prakticky nonstop. Ak máte takto nastavenú hru, prečo pcháte hráčom pod nos okná s tým, že by niečo mali investovať, nech si herné veci odomknú hneď? Hra síce pôsobí férovo, ale toto trochu kazí dojem, keďže to zaberá tretinu obrazovky v menu.

Jediná vec, ktorú si naozaj potrebujete kúpiť, ak chcete mať z hry maximum, je mesačné predplatné v podobe Gold Passu za 5,49€ mesačne, čo je však veľmi veľa. Získate veľa kozmetických hlúpostí a hernej meny, no to vám herný zážitok nezlepší. Zato ho dokáže zlepšiť kubatúra 200cc, ktorá vlastne predstavuje najvyššiu obťažnosť pre hru. Bez zaplatenia tak nedostanete najvyššiu výzvu, čo je škoda, ak vám ide práve o to. Možno by bola prémiová verzia hry so všetkým obsahom lepším riešením. Noví hráči si síce môžu Gold Pass vyskúšať na 2 týždne zadarmo, ale to nie je riešenie, skôr návnada.

Rozporuplná je aj oblasť obsahu. Ono sa na prvý pohľad zdá, že je tu toho veľa a z istého pohľadu to tak aj je. Dokážete hrať naozaj dlho a každý deň, pričom vás hra neomrzí a stále vám dokáže dať niečo nové. No rovnako je badať, že hra vyšla akosi nedokončená. Taký early Access, prípadne soft launch. Nie je to teda o tom, že by tu bolo málo tratí či postáv, to vôbec nie. Skôr je to o tom, že tu cítiť absenciu ďalších režimov. Mario Kart totiž nie je len o rýchlom pretekaní. Chcelo by to nejaké časovky, možno súboje, no hlavne hra nemôže vyjsť bez multiplayeru, no ten tu akútne chýba. V menu nájdete len informáciu o tom, že príde čoskoro. Pritom hra nepotrebuje len lokálny splitscreen, aj online multiplayer je zábava na desiatky hodín, čoho dôkazom je Mario Kart 8 Deluxe.

Nájdete tu tak len jeden režim a to je Tour. Tá vlastne predstavuje sezónu a mení sa každé dva týždne, pričom každá Tour pozostáva z niekoľkých pohárov. Tá aktuálna sa nesie v téme New Yorku a obsahuje 16 pohárov, pričom každý pohár obsahuje 3 preteky a jednu špeciálnu výzvu na záver. Naozaj tu tak tých pretekov nie je málo a na tie dva týždne je to slušné množstvo obsahu. Poháre obmieňajú trate, odmeny a aj pravidlá. Ak aj jazdíte na tej istej trati, druhý raz môže byť napríklad obrátená, aby hra ponúkla niečo nové. Aktuálna Tour trvá do 9. Októbra a uvidíme, čo príde po nej.

Celé je to stavané na mobilné hranie. Trate sú skrátené, sú nastavené na dve kolá, aby ste to naozaj mali hneď za sebou. Všetko je tu rýchle a potešujúce je, že hra nepatrí medzi tie, ktoré by vás trestali za to, že ju chcete hrať dlhšie. Samozrejme, časom narazíte na bariéru, ale predtým v hre strávite toľko času, že viac už asi ani nebudete chcieť. A keďže vám tu nepomôžu ani žiadne mikrotransakcie, aby ste sa pohli rýchlejšie ďalej (respektíve pokračovali v levelovnaí ešte v ten istý deň), aspoň to decká prinúti po slušnej dobe hru vypnúť.

Zmenil sa aj systém progresu kampaňou. Body sa odrážajú na počte hviezd, ktoré získate, pričom za hviezdy si odomykáte ďalšie poháre. Body získavate za umiestnenia a tiež priamo v pretekoch za vaše akcie. Napríklad za likvidáciu súperov power-upmi, či tiež skokmi, letom a podobne. Navyše tieto akcie viete reťaziť do komba a za kombo získate bodov viac. Taktiež počet bodov ovplyvňuje to, s čím do pretekov nastúpite. Všetko si tu totiž levelujete a vyšší level znamená vyšší počet bodov už na štarte, no zas ten rozdiel nie je taký veľký. Prakticky, ak sa vám darí, nemusíte preteky a výzvy ani opakovať. Prípadne len vtedy, keď chcete.

Mario Kart Tour

O čelné pozície sa bojuje až do konca
Mario Kart Tour

Tratí by mohlo byť aj viac
Mario Kart Tour

Postupne si môžete vylepšovať pretekárov, motokáry aj padáky

Zatiaľ je v hre 20 rôznych pretekárov, pričom všetkých dobre poznáte z iných hier. Každý je unikátny, má iný počet štartovacích bodov, no tiež vlastnú ultimátnu schopnosť. Niektoré postavy získate ľahšie, iné zas ťažšie, no zaujímavé je, že sú obstojne vyvážené. Dokonca sú niektoré high-end postavy slabšie ako bežné postavy z pohľadu ultimátnych schopností. Je tu 19 áut a tie zase ovplyvňujú výšku získaného skóre. No a nájdete tu aj 11 padákov na plachtenie, ktoré zas ovplyvnia body získané z komba. Ak chcete bodovať, vždy si musíte vybrať čo najlepšiu kombináciu na danú trať. Nie je to však vôbec náročné, keďže hra mi pripadá dosť štedrá a už teraz mám 10 pretekárov, 6 rôznych motokár a 4 padáky, ktoré sa dajú tak nakombinovať, aby som vždy atakoval plný počet hviezd za získané body. Pritom väčšina z tých vecí je už slušne vylevelovaná a to bez Gold Passu či jediného centu.

Zatiaľ je v hre 11 tratí, čo nie je až tak veľa a opäť je to niečo, čo naznačuje, že sa s jej vydaním možno mohlo ešte mesiac čakať. Každá má však ďalšie dve variácie a to dojem aspoň trochu zlepšuje. Žiadna nie je nová, všetky poznáte zo SNES, N64, Gamecube, GBA, DS či 3DS. Čo sa týka power-upov, tých je tu už teraz 26, čo je vzhľadom na ostatné čísla hry až prekvapivo veľa. Sú ofenzívne, defenzívne a aj rýchlostné, takže sa vždy viete nejako vynájsť. Niektoré sú exkluzívne ako ultimátne schopností postáv, no väčšinu môžete získať na trati. Noviniek je tu len pár, ale aj to sú variácie na už predtým známe power-upy, napríklad Banana Barrels alebo Double Bob-ombs.

Nových pretekárov, motokáry a aj padáky si buď kúpite v obchode za zlatky, ktorých budete dostávať naozaj dosť a ich množstvo závisí aj od pretekov, alebo náhodne za rubíny, čo je klasický free to play mechanizmus. Taktiež vám môžu padnúť ako odmeny, ktoré hra rozdáva pomerne často. Nový balík odmien získate prakticky po každých 5 zlatých hviezdach, ktoré získate, takže naozaj každú chvíľu. Ak to všetko skombinujete, tak získate nové veci, či vylevelujete tie aktuálne takmer stále, čo sa mi páči. Samozrejme za predpokladu, že nechcete mať všetko a ihneď.

Mario Kart Tour

Umiestnenia v rankingoch vám pomôžu k ďalším odmenám


Mario Kart Tour

Bez power-upov sa tu nezaobídete


Mario Kart Tour

Musíte vedieť body zbierať v kombách


Mario Kart Tour na mobiloch beží na Unity engine, takže Nintendo siahlo po technológii, ktorá je tam využívaná naozaj hojne a je pre tieto platformy veľmi dobre prispôsobená. Pre vás to tak znamená, že hra beží veľmi dobre a nevyzerá najhoršie. Nemusíte mať pritom ani najnovší hi-end, na Nokii 9 s minuloročným Snapdragonom 845 ide bez jediného zakopnutia. Vizuálne je na tom podobne ako iné Mario Kart hry, aj keď možno trochu jednoduchšie. To isté platí aj o zvukovej stránky, ktorá taktiež vychádza zo starších hier v sérii, len nie je tak bohatá ako v plnohodnotných konzolových tituloch.

Mario Kart Tour parí k tým lepším a zaujímavejším počinom Nintenda na mobiloch, no mohlo to dopadnúť aj lepšie a stačilo pár drobností. Napríklad na hre ešte nejakú dobru pracovať a pridať multiplayer a viac tratí už pri vydaní. Alebo nepchať stále hráčom pred nos mikrotransakcie, aj keď ich pre hranie nepotrebujú a dokážu sa zabaviť aj úplne bez nich. Dokážete sa teda pri hre dobre zabaviť bez toho, aby ste do nej naliali jediný cent? Určite a podľa mňa rozhodne stojí za pozornosť. Je to ale hra, ktorá bude rovnako návyková a dlhodobo hrateľná ako jej konzoloví súrodenci? To bohužiaľ v jej aktuálnej podobe nič nenaznačuje, takže asi nakoniec skončí tak, že si ju stiahnete, zadarmo zahráte pár týždňov a už si na ňu nikdy nespomeniete.


napísal matus_ace 4.10.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
MARIO KART TOUR
+ jednoduchá a okamžitá hrateľnosť
+ pre každého
+ dá sa do sýtosti hrať bez minutia jedného centu
+ dostatok pretekárov, motokár, padákov a pohárov
+ svižný progres
- neustále pchá mikrotransakcie pod nos, aj keď ich netreba
- menej tratí
- chýbajú režimy, hlavne multiplayer
- 200cc kategória len za mesačné predplatné


RECENZIE HRÁČOV
Mobil
Android
iOS

Vývoj: Nintendo
Štýl: Racing
Dátum vydania: 25. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk