PLANET ZOO

PLANET ZOO

Prišiel plnohodnotný nástupca Zoo Tycoon?

Dojmy

Väčšina z nás už niekedy v živote navštívila nejakú zoologickú záhradu a niektorým sa možno pošťastilo k tomu mať aj vyškolený sprievod, ktorý mu predstavil zaujímavé fakty o všetkých zvieratách z celého sveta. No mali ste už niekedy sprievodcu, ktorý vás zasvätil do tajov budovania Zoo a starostlivosti o zvieratá? Takúto príležitosť sme dostali na Gamescome, kedy nám vývojári z Frontier Developments počas takmer hodinovej prezentácie predstavili hru Planet Zoo a krok po kroku nás naučili hrať nového nástupcu Zoo Tycoon. Nejde pritom o prehnané tvrdenie, za Planet Zoo stojí tím vývojárov, ktorý mal na starosti práve najnovší Zoo Tycoon, no v Planet Zoo zdvihli latku omnoho vyššie.

Planet Zoo sa viac podobá na iný počin od Frontier Developments – Planet Coaster a chce rovnakým spôsobom naplniť očakávania aj tých najnáročnejších fanúšikov simulátorov manažmentu parkov. Kým Zoo Tycoon, ktorý vyšiel simultánne na konzoly aj PC budil rozporuplné dojmy práve pre oklieštené možnosti vyplývajúce z konzolového ovládania, Planet Zoo pochopiteľne vychádza len na PC a hráči tak privítajú plnohodnotné rozhranie plné tabuliek, ukazovateľov a filtrov, ktoré tak zbožňujú. Tu vôbec nejde o sarkazmus, Planet Zoo už na prvý pohľad skutočne pohladí dušu každému fanúšikovi, ktorý sníval o adekvátnom pokračovaní kultovej hry Zoo Tycoon 2.

Po spustení dema nám vývojári priblížili ich plány s beta verziou, ktorú spustia od 24. septembra do 8. októbra. Odhalili tiež 3 herné módy – frančízový, ktorý hráčom umožní založiť si „frančízu" a v nej trénovať zvieratá, ďalej klasický sandbox mód a kariérny režim, ktorý sme si vyskúšali na Gamescome s tým, že z neho bol odstránený všetok príbeh a čiastkové úlohy. Konkrétne sme si zahrali 7. scenár v kariére, ktorý bol situovaný do nádherného indického prostredia. Okrem neho hra predstaví klasické európske, severoamerické a tiež africké prostredie. Ako prvé nás autori hry upozornili, že podobne ako v Planet Coaster sú aj v Planet Zoo všetky stavby zložené z malých kúskov, ktoré si viete prispôsobiť. Len jeden nadchod pre návštevníkov Zoo bol zložený z 268 objektov, ktoré môžete rozložiť a znova zložiť podľa vašich preferencií.


Namiesto stavania od podlahy, ktoré by nám zabralo priveľa času, nás vývojári vyzvali, aby sme skúsili vyriešiť niekoľko problémov, ktorými naša Zoo trpí. Tým najalarmujúcejším bol nosorožec, ktorý sa pohyboval mimo svojho výbehu a ohrozoval návštevníkov. Aj napriek chaosu, ktorý v parku spôsoboval, nás vývojári vyzvali, aby sme sa s nosorožcom menom Pihu zoznámili pekne zblízka. Umožnil nám to kamerový režim, pri ktorom sme mohli zviera obiehať s kamerou z každého uhla, alebo sme si ho mohli pozrieť v kino režime z rôznych typov záberov. Pri obdivovaní nosorožca si skutočne uvedomíte, s akou mierou detailov tvorcovia pracovali a každé zviera vyzerá vskutku realisticky vďaka prepracovaným textúram. Rôzne animácie zvieratám dodali ďalšiu vrstvu realistickosti a niet divu, ak sa niekedy pozabudnete a jednoducho ich budete sledovať v kamerovom režime.

Na detailoch sa nešetrilo ani pri zvieracích výbehoch a prvkoch, ktoré ich dotvárajú. Okrem rýchlej stavby oplotenia sme si vyskúšali, ako sa prispôsobuje výbeh, aby zvieratám vyhovoval. Základom je terén, ktorý prispôsobujete tak, akoby ste sprejom na zem striekali ideálne prostredie. Nestačí pritom len nafarbiť výbeh jednou farbou, ale trafiť sa do správneho pomeru, ktorý zvieratám vyhovuje. Antilopám sme v okamihu nasadili krátku aj dlhú trávu a rozdiel medzi týmito typmi terénu bolo zblízka skutočne vidieť, keď  jednotlivé steblá dlhej trávy viali vo vetre. Tam však možnosti terénu nekončia a zem dokážete modelovať ako z plastelíny pomocou rôznych nástrojov, ktoré sú hráčom známe z Planet Coaster. Keď do hry vstúpilo aj počasie, ktoré viete v hre ovplyvňovať, výbehy dostali nový rozmer pri padajúcom daždi, výparov z kanálov a zvieratách, ktoré sa viac či menej úspešne snažili schovať.

Šťastné zvieratá = nadšení návštevníci = viac peňazí z návštev a darov. Je jasné, že vašou najdôležitejšou úlohou v Planet Zoo je udržovať zvieratá spokojné, čo si vyžaduje adekvátne podmienky na život. Nevyhli sme sa sadeniu stromov, kupovaniu kŕmidiel a hračiek, ktoré zvyšujú spokojnosť. Niektoré zvieratá boli skutočne náročné a nestačilo ich uchlácholiť dvoma hračkami, ako to bolo v Tycoon hrách. Podobne to bolo s návštevníkmi, ktorým nielenže treba zvieratá ukázať cez čo najlepšie oplotenie, ale tiež im spestriť zážitok umiestnením informačných tabúľ a hračiek tak, aby mali na ne čo najlepší výhľad, keď k nim pristúpia zvieratá. Vašu snahu si okamžite zmeriate prostredníctvom nadšených výkrikov návštevníkov pri plote.

Aby ste to však s čiastkovými úlohami nemali príliš jednoduché, je potrebné sledovať aj celkový stav zoo. Konkrétne teplotu, či niektorým zvieratám nie je príliš teplo a nie je potrebné ich osviežiť postrekovačmi alebo vybudovaním jazera. Na to, aby ste chovali v Indii polárne medvede zase potrebujete nainštalovať chladiaci systém, ktorý udrží výbeh na nízkej teplote. Do hry vstupujú aj čističky vody a elektrina, pri ktorej sa prístroje časom kazia a vyžadujú opravy. A aby toho nebolo málo, všetko vybavenie, ktoré je nevyhnutné pre fungovanie vašej zoo, však nie je veľmi oku lahodiace pre návštevníkov a tak sa ich musíte snažiť odpratať čo najďalej od ich pohľadu, alebo ich zakryť niečím estetickejším. Musia však byť dostupné pre vašich zamestnancov a preto k nim nesmiete postaviť cesty.

Čím lepšie sa staráte o svoju Zoo, tým rýchlejšie sa dostanete k tým najvzácnejším zvieratám. Okrem peňazí na ne potrebujete mať aj dostatočnú reputáciu, ktorú získate správnou starostlivosťou o zvieratá a úspechmi v oblasti záchrany ohrozených zvierat. Kým v predchádzajúcich hrách stačilo mať zopár samíc a samca a algoritmus sa už postaral o potomka, v Planet Zoo hrá úlohu aj genetika či plodnosť. Rovnica je znovu jednoduchá. Zdravé zvieratá = zdravé potomstvo. Ak niektorý aspekt starostlivosti zanedbáte, budú z toho následky. Overili sme v deme, kde v tak rozsiahlej zoo boli zvieratá zranené či dokonca mŕtve, pretože sme nemali dostatok zamestnancov, ktoré by sa o ne postarali.

Je nutné poznamenať, že pre potreby dema bola hrateľná zoologická záhrada v hroznom stave a vyvolávala v nás ten obsesívny impulz snažiť sa všetko napraviť. Kým najnovší Zoo Tycoon bola menej náročná zážitková jazda, v Planet Zoo v sebe znovu objavíte manažéra, ktorý chce mať každý aspekt pod kontrolou. Hra zarezonuje najmä u milovníkov zvierat a všeobecne u kohokoľvek, kto má v sebe kúsok empatie, pretože simulátory s ľuďmi sú dobre známe snahou hráčov robiť im zo života peklo. Týranie, aj keď len digitálnych zvierat, už je iná káva, a preto sa v Planet Zoo zaručene budete snažiť viac ako v akomkoľvek inom simulátore. Planet Zoo na Gamescome získala ocenenie za najlepší simulátor a okrem toho, že v súčasnosti ponúka najlepší zážitok v danom žánri, bola pre nás aj jedným z najpríjemnejších prekvapení Gamescomu.



napísal Tanya 3.9.2019
Páči sa mi! (+5)
PLANET ZOO


PC

Vývoj: Frontier
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 5. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk