AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION

AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION

Legenda sa vráti po 20 rokoch

Dojmy

Chcete vedieť, ako to občas môže dopadnúť na Gamescome? Aj keď máte za sebou už viac ako 10 rokov profesionálneho písania o hrách, stále tu môžete zažiť svoj „fanboy“ moment. Napríklad sa dostanete ku hre, ktorú máte veľmi radi, naozaj veľmi sa na ňu tešíte a chcete si jej demo užiť. Prenesiete sa aj cez jazykové bariéru (z nemčiny ovládam maximálne pár častí textov od Rammstein a viem si objednať pivo), nasadíte si headset, ľavá ruka na klávesnicu a pravá ruka na myš. A vtom k vám priskočí vývojár, ktorý chce o hre hovoriť. Chápete ho, je to jeho práca. Vaša práca je zas o hre čo najdetailnejšie informovať a hlavne veľa vyzvedať. Headset tak ide dole, bavíte sa s vývojárom , kladiete otázky a v hre len tu a tam na niečo kliknete, aby sa vo vašom gameplay videu aspoň niečo dialo, aj keď tomu nevenujete veľkú pozornosť.

Je to škoda. Demo si naozaj až tak dobre neužijete a rozhodne si ho neužijete tak, ako by ste si želali. Na druhú stranu však dostávate jednu zaujímavú informáciu za druhou. Niektoré sa hodia na zverejnenie, iné ani nie, prípadne by sa rovno vôbec nemali dostať von. Uplynie vám vyhradený čas, lúčite sa a idete ďalej, no stále pokukujete po obrazovkách ostatných, ktorí teraz hrajú po vás. Skutočný príbeh o tom, ako som si (ne)užil demo Age of Empires II: Definitive Edition.

Bola to vlastne moja prvá hra tohtoročného Gamescomu a vrátila ma v čase dve desaťročia dozadu. Možno sa to nezdá, ale 30. septembra to naozaj bude už 20 rokov od vydania pôvodnej verzie pre PC. Hra je legenda, ktorú snáď netreba ani predstavovať. Len v jej deme som kedysi dokázal stráviť oveľa viac času ako v niektorých celých hrách v súčasnosti. V dobe vydania perfektne nadviazala na úspešného predchodcu a jeho vynikajúco hrateľný koncept rozšírila o hromadu obsahu. To všetko je teraz späť a k tomu aj niečo navyše.


Nikdy ste nehrali Age of Empires? V základe sú tu klasické realtime stratégie, v ktorých sa chopíte ovládania nejakej civilizácie, ktorú ale navyše musíte previesť cez niekoľko historických epoch. Dvojka začína v stredoveku, dáva vám k dispozícii obmedzené zdroje aj možnosti a je len na vás, aby ste sa dopracovali čo najďalej. Máte tu dedinčanov, ktorí sú dobrí na zbieranie zdrojov, stavanie budov, no vedia aj bojovať. Možno sa to tak nezdá, ale sú najdôležitejšou jednotkou v hre. Hra ponúka štvoricu zdrojov: drevo, jedlo, zlato a kameň. Keď už máte zdrojov dostatok, môžete sa pustiť do budovania a aj rozširovania armády. Na mape predsa nie ste sami a to znamená, že k potýčkam raz musí prísť.

Budovy neslúžia len na produkovanie jednotiek, ale aj na postup vpred prostredníctvom technológií. Tie tu postupne môžete skúmať a výskumom nových technológií si otvárate nové možnosti, aby ste potom zase ďalej mohli skúmať. Takto to ide dookola a vy sa vďaka tomu posúvate vpred naprieč epochami. Hra stavia na balanse rôznych prvkov hrateľnosti. Môžete samozrejme všetko investovať do armády, no nič nevyskúmate a nepohnete sa ďaleko. Môžete zase skúmať, no bez armády sa neubránite. No a nezabúdajte na to, že sa tieto princípy neuplatňujú len v prípade scenárov v kampani (a ďalších singleplayerových režimov), ale aj v multiplayeri, či už hráte online, alebo cez LAN. Mám dobrú správu, nová verzia bude podporovať LAN hranie.

Hrateľnosť tu spestrujú aj mnohé ďalšie prvky. Nájdete tu napríklad Divy sveta, ktoré sú v ponuke každého národa. Sú to špeciálne stavby, ktoré si vyžadujú veľa zdrojov aj času, no zároveň predstavujú cestu k víťazstvu. Ak totiž dokážete svoj Div udržať dostatočne dlho ochránený, máte vyhraté. Divy vychádzajú z reálnych historických stavieb a nájdete tu napríklad Katedrálu Notre-Dame v Remeši či Chrám Božej múdrosti a mnohé ďalšie. V hre však nájdete aj Relikvie, prostredníctvom ktorých dokážete tiež za určitých podmienok vyhrať, no Relikvie sa hodia aj na iné veci, ako je napríklad boost získavania zdrojov.

To je zhruba v skratke jedna z najväčších strategických klasík v histórii herného biznisu. Ak ste ju nikdy nehrali, určite jej niekedy skúste dať šancu. Ak ste ju už kedysi hrali, všetko toto a aj ďalšie veci už veľmi dobre poznáte. Čo je teda v prípade Age of Empires II: Definitive Edition nové? No v prvom rade dostanete naozaj obrovský náklad obsahu. Je tu pôvodná hra so všetkými rozšíreniami, ktoré do nej vyšli. Okrem toho je tu aj úplne nový obsah v podobe The Last Khans rozšírenia, ktoré so sebou prináša 3 nové kampane a štyri nové civilizácie. Z pohľadu celkových čísiel to znamená 35 civilizácií pokrývajúcich prakticky celý svet a 27 kampaní. To je úctyhodné číslo. V hre vás tak čaká zhruba 1000 rokov ľudskej histórie.

To všetko využijete v už spomínaných kampaniach, no sú tu aj výzvy a nechýbajú skirmishe. Hra obsahuje vylepšenú umelé inteligenciu, ktorá necheatuje, no a pribudla aj nová úroveň obťažnosti (Extreme), takže celkový počet narástol na 6. Je tu však aj populárny multiplayer, ktorý sa taktiež dočkal niekoľkých zmien a úprav, pričom pre autorov bolo kľúčom to, aby sa hráči vedeli rýchlejšie a intuitívnejšie dostať do multiplayerových hier. Preto prepracovali štruktúru svojho online systému a ponúknu aj crossplay hranie medzi Windows Store verziou a Steam verziou. Sami ale priznali, že to pre nich bola výzva. Nechýbajú tu online tabuľky, vylepšený Spectator režim a ani natívna podpora pre streamovanie.

Obrovská porcia zmien sa dotkla audiovizuálnej stránky. Definite Edition má natívnu podporu 4K rozlíšenia a kvôli tomu bola prepracovaná prakticky celá grafika, aby hra aj dnes vyzerala dobre, no pritom si zachovala svoj pôvodný štýl. Pridané boli aj nové prvky a nové efekty. Napríklad v rámci deštrukcie budov. Taktiež tu nájdete kompletne remastrované audio a to prakticky celé. Remastrované sú zvuky, efekty a hlavne soundtrack, ktorý ale našťastie aj v novej podobe znie rovnako dobre ako kedysi.


No a potom je tu hromada menších úprav a vylepšení, z ktorých si všetky nevšimnú možno ani hráči, ktorí v hre utopili stovky hodín. Upravené boli niektoré jednotky, budovy, vybalansovaná bola hrateľnosť, niektoré civilizácie sa dočkali menších zmien a je tu toho naozaj ešte oveľa viac. Nové je napríklad aj rozhranie, ale ak sa vám zacnie za tým starým, nie je žiaden problém. Hra totiž ponúka možnosť prepínať medzi starým a novým rozhraním. Všetko sú to zmeny namierené k tomu, aby sa hra aj dnes hrala dobre a možno snáď ešte lepšie ako originál.

Autori začali na Age of Empires II: Definitive Edition pracovať ihneď po dokončení prác na Definite Edícii prvej časti. Za túto dobu odviedli poriadny kus práce a aj keď som sa teda do dema nemohol poriadne ponoriť, je to na hre vidno. Stále sa hrá veľmi dobre a verím, že okrem pamätníkov osloví aj nejakých nových hráčov. Koniec koncov hlavne o to ide, aby hra namotala nových hráčov na pomaly sa blížiacu štvorku. Najsilnejšou zbraňou tu okrem nestarnúcej hrateľnosti bude aj obrovská hromada obsahu pre singleplayer a multiplayer a snáď pomôžu aj možnosti modovania. Našťastie, už nebudeme musieť tak dlho čakať na to, aby sme si hru vyskúšali na vlastnej koži. Plná verzia vychádza 14. novembra 2019.


napísal matus_ace 30.8.2019
Páči sa mi! (+7)
AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION


PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Microsoft
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 14. november 2019
 31.1. 2023 (Xbox One,Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk