LOGITECH G PRO X

LOGITECH G PRO X

Logitech tiahne do boja

Takto má vyzerať herný headset. Za tie roky mi rukami prešlo naozaj všeličo. Niektoré herné headsety pôsobili lepšie a serióznejšie, iné zas horšie  a mali ste s nimi dojem, že kvalita vyhotovenia bude zaostávať. Ale teraz? Materiály, kvalita vyhotovenia, dizajn, to všetko budí dojem, že by mohol Logitech vytvoriť svoj doteraz najlepší headset na trhu. Presvedčí vás o tom už len to, ako pôsobí. Firma má pritom na svojom konte už naozaj obrovskú hromadu rôznych produktov, no nepamätám si žiadny, ktorý by pôsobil už takto dobre. Pri rozbaľovaní som tak už len dúfal, že kvalitami bude minimálne na rovnakej úrovni ako vyzerá navonok.

Ukazuje sa, že už len samotné balenie sa neoplatí podceňovať. V prípade Logitech G PRO X pôsobí jednoducho, no zároveň decentne a dalo by sa povedať, že aj prémiovo. Balenie sa pritom veľkosťou nelíši od konkurencie, no v oblasti obsahu je to už niečo iné. Nájdete tu totiž okrem obligátnej dokumentácie aj peknú ponuku vecí navyše. Rozhodne poteší vrecko, v ktorom môžete headset prenášať. Súprava náušníkov s koženkovým povrchom a s pamäťovou penou je už na headsete, no ak uprednostníte látku, druhú súprava je v balení. Mikrofón je odpojiteľný, takže aj ten tu nájdete samostatne. Nechýba mobilný kábel s tlačidlom pre prijímanie hovorov, no je tu aj dlhší (2 metre) s kontrolou hlasitosti a mute tlačidlom. Y splitter slúži na rozdelenie na dva jacky pre mikrofón a slúchadlá, no ak chcete kvalitu v priestorom zvuku, najviac vás zaujíma drobná externá zvuková karta, do ktorej pripojíte jack a tú samotnú pripájate k USB.

Slušná výbava, čo poviete? Škoda, že opletaný je len dlhší kábel, pri tom kratšom by som to ocenil tiež, no to je v oblasti príslušenstva asi moja jediná výčitka. Navyše všetky tieto veci kvalitou zodpovedajú tomu, čo prezentuje samotná headset. Tomu dominujú materiály, ako kov, tvrdý plast a koženka. Až na G logo na slúchadlách je celý v čiernom, tie sú z brúseného hliníka. Nemám rád, keď z hlavového mosta trčia káble, ktoré idú do mušlí, no tu sú aj tie naozaj pevné. Rovnako mikrofón spolu s audio káblami sedia v headsete pevne.


Komfort je ďalšia z oblastí, kde tento headset veľmi dobre boduje. Jednak je to aj hmotnosťou, keďže aj s káblom váži niečo okolo 330 gramov. Samozrejme, existujú aj ľahšie headsety, no stále to nie je veľa a aj po dlhších hodinách hrania/sledovania/počúvania vás headset na hlave neotravuje. No a potom sú to materiály. Pamäťová pena na hlavovom moste aj naúšníkoch je kvalitná, netlačí, no a ak preferujete látku, jednoducho náušníky vymeníte. To isté platí aj pre ich čistenie, ak ich zašpiníte. Mušle navyše parádne sadnú aj na väčšie uši. Nastavovanie veľkosti je pohodlné a jednoduché. Snáď len nastavovanie tlaku hlavového mostu mi tu chýba z hľadiska komfortu, no to už býva skôr devízou drahších headsetov.

Ako som už písal v úvode, pri takomto headsete už len dúfate, že bude vnútra rovnako kvalitný ako je navonok. V reči čísiel tu nájdete 50 mm veľké PRO G meniče s frekvenciou 20 Hz-20 KHz, citlivosťou 91.7 dB SPL @ 1 mW & 1 cm a impedanciou 35 Ohmov. Je to taký štandard, keďže na trhu nájdete aj herné headsety s lepšími špecifikáciami, no rozhodne to nie je zlé. V konečnom dôsledku je aj tak najdôležitejšie to, ako headset podá zvuk.

Asi ste si už domysleli, že máte niekoľko spôsobov, ako môžete počúvať s Logitech G PRO X. Pripojíte jeden koniec kábla sú slúchadiel, jack zasuniete do vstupu na PC, prípadne mobile, či konzole. Jednoducho si užívate základ, ktorý headset ponúka, a to na akomkoľvek zariadení. Počúvate kvalitný stereo zvuk, headset pomerne slušne tlmi okolité ruchy. Tak, aby vás neotravovali, no zároveň vás úplne neodreže od okolitého sveta. Môžete tiež jack pripojiť do drobnej externej zvukovky a tú cez USB pripojiť k PC na digitálne spracovanie zvuku pre virtuálny priestorový zvuk.

S headsetom som často hral na Switchi, počúval hudbu, pozrel nejaký ten film na Netflixe a tým pádom som ho využíval s jackom v klasickom stereo zvuku. Výsledok je vynikajúci. Bez ohľadu na to, čo počúvate, či dokonca aj bez ohľadu na hudobný žáner, je zvuk z PRO X v stereo formáte veľmi dobrý v celom rozsahu a bez skreslení. Dokonca pri najvyššej hlasitosti tu nepočujete skreslenia, čo je skvelé. Vokály a tiež všetky nástroje sú pekne čisté a aj v náročnom mixe sú jasne rozpoznateľné. Počul som síce aj lepšie výsledky, ale na drahších headsetoch. Navyše môžete využiť drobnú zvukovú kartu a vďaka nej aj možnosti DTS Headphone:X 2.0, aby ste na PC dosiahli virtuálny 7.1 zvuk. Kvalita podania je opäť veľmi dobrá, no priestorový dojem je kvalitný „len“ na svoju cenovú kategóriu. V hrách sa vďaka nemu dokážete orientovať, no mám dojem, že už som mal aj presnejšie headsety, no ale opäť s inými cenovkami.

Najviac z headsetu dostanete vďaka softvéru a to ako pri posluchu, tak aj pri rozprávaní. Mikrofón ťaží zo značky Blue, jednoducho ho pripojíte, nastavíte jeho polohu a potom si už len užívate to, čo vám ponúka. Jeho frekvenčný rozsah je  100 Hz-10 KHz, pričom ponúka príjemne čistý hlas a jeho verné podanie. Alebo aj nie. Na prvý pohľad možno vyzerajú nastavenia softvéru Logitech G HUB trošku komplikovane, no je to naozaj mocný nástroj, ktorý ponúka nielen veľmi dobre prednastavené hodnoty ekvalizéra, ale viete sa s ním veľmi pekne pohrať tak, aby ste si hlas a zvuk vedeli vo veľkom rozsahu upraviť, čo je jedná z vecí, ktoré ma tu oslovili najviac.

Už párkrát som spomenul, že som mal vo zvukovej oblasti kvalitnejšie headsety na ušiach, no ak zoberieme do úvahy cenu 130 eur, Logitech G PRO X vyčnieva nad konkurenciou v tejto kategórii. Je to totiž headset s veľmi dobrým zvukom, kvalitným mikrofónom, naozaj robustným softvérom s rozmanitými možnosťami, no a navyše v kvalitnom a luxusne vyzerajúcom spracovaní. K tomu si pripočítajte veľmi dobrú výbavu a atraktivita ponuky ešte narastá. Ak hľadáte káblový headset v tejto cene, jednoducho by mal byť na vrchole rebríčka vašich kandidátov.

- Logitech G Pro X kúpite ze  € 

napísal matus_ace 30.8.2019
Páči sa mi! (+2)
LOGITECH G PRO X


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk