ARMA III: CONTACT

ARMA III: CONTACT

6.0

Mimozemská hrozba prišla do Arma sveta

Recenzia na PC verziu

Jedno treba Bohemia Interactive uznať, o svoj Arma III sa príkladne stará a ponúka live službu ako sa patrí. Možno hra má technické problémy a v rôznych smeroch nie je dokonalá, ale má viac ako dosť obsahu a aj veľkú komunitu, ktorú si za roky práce autori získali. 

Tvorcovia totiž do hlavnej hry vydanej v roku 2013 pridali množstvo rozšírení a noviniek. Spolu je už v hre 5 rozsiahlych prostredí, pribudla expanzia s helikoptérami, lietadlami, tankmi, prišli taktické možnosti, nové frakcie a aj masívne Apex rozšírite. A tiež zábavný doplnok Karts, ktorý pridal preteky na motokárach. Contact pôjde svojím smerom a pridá mimozemskú hrozbu. Nečakajte však globálnu vojnu, bude to viac komorná expanzia zameraná na dramatizáciu udalosti.

Expanzia tak do hry pridá sci-fi príbeh, v ktorom sa dostanete do misie v novej krajine Livonii, tentoraz inšpirovanej Poľskom. Snažíte sa tu len plniť si svoju úlohu v nie práve najpriateľskejšom prostredí. Miestna vláda vás chce z nejakého dôvodu vyhostiť, ale vy so svojou jednotkou plánujete ešte predtým preveriť veci, ktoré sa snaží zatajiť. V prostredí totiž boli zachytené objekty, ktoré miestne vojsko stráži a vy sa vydávate do kontrolovaného územia získať informácie o tom, čo sa vlastne deje.

Arma III: Contact
Arma III: Contact Vitajte späť v Arme, teraz s mimozemskou hrozbou.
Vitajte späť v Arme, teraz s mimozemskou hrozbou.


Arma III: Contact Arma 3 si za roky od vydania nazbierala množstvo obsahu.
Arma 3 si za roky od vydania nazbierala množstvo obsahu.


Arma III: Contact Spektrálny analyzátor a váš diaľkovo ovládaný robot vás budú sprevádzať kampaňou. Veľa akcie teraz nečakajte.
Spektrálny analyzátor a váš diaľkovo ovládaný robot vás budú sprevádzať kampaňou. Veľa akcie teraz nečakajte.





V Contact expanzii vás čaká približne päť až šesťhodinová kampaň, v ktorej prejdete novým prostredím hry a zažijete prvý kontakt. Autori sa tu snažia držať svojho realistického nádychu hry a náležite tomu čakajte pomalú hrateľnosť. Bude tu veľa prechádzania prostredím, skúmania, komunikácie so svojím tímom a len veľmi málo akcie. Je to rozdiel oproti štandardnej Arme a masívny rozdiel oproti stretu s mimozemšťanmi napríklad v Crysis. Autori tak ponúknu úplne iný pohľad na prvý stret s mimozemšťanmi.  

Vy preberáte jedného z vojakov v oblasti a keďže ste bývalý prekladateľ a ovládate jazyky, vaši spolubojovníci vás rovno vysielajú na prieskum. Vydávate sa tak na prehľadanie územia, čakajú vás zdĺhavé prechody lesmi, zakrádanie sa okolo nepriateľov a hľadanie stále ďalších stôp. To bude základ celej kampane. Ak pôjdete podľa inštrukcii, takmer všetkým bojom sa dá vyhnúť (až na isté časti). A tak, ak si budete chcieť miestami zastrieľať, môžete začať likvidovať nepriateľov a skúšať, čo vydržíte. Je to viac realisticky zamerané a teda nepriatelia vás môžu zabiť jednou ranou, ktorá ani neviete odkiaľ príde. 

Ale zbraň nie je vaším primárnym vybavením, vy ste tu na prieskum a náležite tomu najskôr dostanete komunikačné zariadenie a neskôr aj diaľkovo ovládané vozidlo. To sú vaši dvaja noví najlepší priatelia. Vysielačkou budete mať za úlohu zachytávať rádiové kontakty medzi nepriateľmi, zistiť čo vlastne plánujú a neskôr ju využijete aj proti nim, pretože budete môcť vysielať signály na presun nepriateľov. Je to zaujímavý taktický doplnok do hrateľnosti. Okrem toho, že si tak vytvoríte cestu, budete môcť aj zahltiť procesor automatických tankov v prostredí a nakoniec si vyskúšate aj komunikáciu s mimozemšťanmi.  Problém je, že keď to robíte stále, začína to byť fádne až otravné.

Vaše vybavenie dopĺňa diaľkovo ovládané vozidlo, ktoré  budete využívať na prieskum. Presnejšie často dlhý a pomalý prieskum, pri ktorom spoznáte zaujímavé poruchy gravitácie v prostredí a získate prvé vzorky zvláštnej mimozemskej látky. Je nejakým spôsobom previazaná na mimozemskú loď, ktorá sa objavila na oblohe a vy za pomoci svojich kolegov postupne prídete na to ako. 

Celé to stojí na základe Arma hrateľnosti a teda DLC ponúka úplnú voľnosť pohybu po rozsiahlom území, kde môžete zrýchľovať čas pri dlhom presune, aj keď máte tu nepriateľské zóny, v ktorých si musíte dávať pozor a čas sa spätne spomalí. Pričom môžete používať vozidlá, ktoré nájdete.  Na orientáciu tu máte jednoduchú mapu, na ktorej sa vám zobrazujú ciele vašich úloh a na vybavenie máte svoj bojový batoh, kam môžete zbierať zbrane, lekárničky a ďalšie vybavenie. Nemusíte ho však pre túto expanziu nevyhnutne využívať. 

Dramaticky je Contact spravený pekne, má niekoľko pôsobivých scén, dobré rozhovory a cítite tam atmosféru a napätie. Nikto nevie, čo sa deje a keď sa začne niečo diať, začnú aj problémy. Možno je škoda, že väčšinu času pobehujete po okolí s anténkou, čo ničí spád hry a rovnako škoda dosť náhle useknutého konca. Zamrzí, že tu vývojári nevyužili viac vecí z masívnej ponuky obsahu hry. Ale ak by vám to bolo málo a chcete si prostredia užiť viac, hra má zapracovaný editor misii, s ktorým si môžete na novej mape vytvoriť vlastné misie, či už single, alebo multiplayerové a teraz aj s mimozemšťanmi.

Arma III: Contact
Arma III: Contact Ak vás aj kampaň nezabaví, do hry pribudne nové prostredie, s ktorým sa môžete pohrať v editore misii. Na bojisko budete môcť pridať aj mimozemštanov.
Ak vás aj kampaň nezabaví, do hry pribudne nové prostredie, s ktorým sa môžete pohrať v editore misii. Na bojisko budete môcť pridať aj mimozemštanov.


Arma III: Contact Vizuálom hra neosplní, ani prestrihovými scénami, ale samotný scenár je slušne spravený.
Vizuálom hra neosplní, ani prestrihovými scénami, ale samotný scenár je slušne spravený.


Arma III: Contact Mimozemské stroje stretnete len minimálne, nečakajte s nimi masívne boje.
Mimozemské stroje stretnete len minimálne, nečakajte s nimi masívne boje.





Vizuálne má už ARMA 3 engine svoje najlepšie roky už dávno za sebou a ukazuje to aj táto expanzia. Vizuál tu má svoj špecifický štýl, na ktorý sa dá zvyknúť, ale chýbajú mu moderné efekty, lepšie nasvietenie alebo aj lepšia optimalizácia. Celé to už pôsobí plocho oproti aktuálnemu štandardu a to ako prostredie, tak aj prestrihové animácie. Tie sú jednoduché, väčšinou len jednoducho naskriptované s rozhovormi postáv. Našťastie, je ich málo a väčšinou sa rozprávanie príbehu odohráva priamo počas hrania, kde to skutočne sadne. Aspoň to oživí desiatky minút chodenia hore-dole po krajine.

Starý engine a rozsiahla príroda tu má dopad na náročnosť a na mojej GTX 970 som bol rád, keď som to nastavil tak, aby to výrazne nepadalo pod 30 fps. Ale väčší problém bolo množstvo chýb. Často som sa zasekával pre problémy so skriptami a musel som reštartovať úlohy alebo celé misie, aby som sa dostal ďalej. Najhoršie je, že vzhľadom na nejasné inštrukcie pri zadaní úloh sa len ťažko určuje, či sa skript zasekol, alebo treba spraviť niečo iné v teréne, aby vás hra pustila ďalej. Párkrát som tam dlho blúdil a hádal, čo odo mňa asi hra chce a až potom som skúsil reštart misie. Neskôr som pre istotu dával reštart už preventívne. Riedke a zjavne náhodné save pointy hrateľnosti nepomohli.

Osobne som Armu 3 hral len chvíľu pri jej prvom vypustení, a teda vôbec sa neorientujem v jej bežných chybách a ako som zistil ani v skrytých vychytávkach ovládania. Trvalo mi dosť dlho, kým som prišiel na rôzne veci, ktoré nie sú vysvetlené a do ktorých sa musíte dostať pre pohodlnejšie hranie. Na druhej strane je to expanzia a zrejme autori už tak dlho po vydaní pôvodnej hry na nováčikov veľmi nemyslia. 

Arma III: Contact
Arma III: Contact Na mape máte zbežne zapísané úlohy, niekedy je ťažké zistiť čo presne máte spraviť.
Na mape máte zbežne zapísané úlohy, niekedy je ťažké zistiť čo presne máte spraviť.


Arma III: Contact Takto vyzeráme s anténkou pred nosom.
Takto vyzeráme s anténkou pred nosom.


Arma III: Contact Štandardný ARMA inventár nechýba aj keď ho nevyhnutne nemusíte používať.
Štandardný ARMA inventár nechýba aj keď ho nevyhnutne nemusíte používať.




Celkovo je Arma Contact netradičný, aj keď zaujímavý prídavok do ponuky Arma 3, je menej akčný a viac o sledovaní situácie a prieskume. Je to znovu niečo iné oproti predchádzajúcim rozšíreniam. Aj keď, žiaľ, často zdĺhavé, monotónne a až nudné. Samotná atmosféra je však pôsobivá a rozprávanie je dobre zvládnuté. Možno až škoda, že z toho autori nespravili samostatnú hru. Ako walking simulátor by to bola viac pôsobivá záležitosť.

Contact môže byť pre fanúšikov Arma 3, ktorí chcú skúsiť niečo iné, zaujímavá skúsenosť a aj keby ich príbeh neoslovil, minimálne s tým prichádza aj nové prostredie, nová armáda a doplnky do editora máp. Pre ostatných, ktorí by chceli ísť od Arma 3 práve pre toto rozšírenie, možno to nie to najlepší dôvod. Môže sklamať. 


napísal saver 12.9.2019
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
ARMA III: CONTACT
+ zaujímavé, menej akčné poňatie prvého stretu s mimozemšťanmi
+ dramatická atmosféra
+ dobrý scenár
+ nové doplnky hrateľnosti a nové prostredie do Arma 3 ponuky
- chyby a problémy
- nedotiahnuté inštrukcie k úlohám
- málo variácií hrateľnosti
- veľa monotónneho chodenia a zachytávania signálov


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Bohemia Interactive / Bohemia Interactive
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. september 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19611)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk