ANGRY BIRDS: ISLE OF PIGS (VR)

ANGRY BIRDS: ISLE OF PIGS (VR)

8.5

Ako lietajú vtáky vo virtuálnej realite?

Recenzia na PC verziu

Rovio už dlhšie so svojou Angry Birds značkou stagnujú a aj keď sú „animáky" dobré, dlho sa im nedarí vymyslieť novú veľkú hru do série. Možno Angry Birds: Isle of Pigs je odpoveďou, ktorú potrebujú. Táto hra síce nebude vzhľadom na svoje zameranie masová, no možno ukazuje správnu cestu. Zbavuje sa 2D grafiky a prechádza plne do 3D sveta - a to doslova.

Angry Birds: Isle of Pigs je totiž titul vytvorený pre virtuálnu realitu, v ktorej vkročíte do milého sveta vtákov a prasiat. Presnejšie nielen pre virtuálnu realitu, ale aj AR pre mobily, kde ju postupne Rovio spúšťa. Hra tak prechádza za obmedzenia dvoch priestorov, čo jej umožňuje posunúť sa vpred.

Konkrétne sa dostanete na ostrov prasiat, odkiaľ idete so svojimi vtákmi oslobodiť ukradnuté vajcia. V základnej verzii vás čaká niekoľko prostredí, ktorým prejdete z pláže až na vrchol hory v ich svete. Je to pekná cesta, aj keď levelov mohlo byť viac. V každom zo štyroch prostredí je 13 úrovní.  Na druhej strane hra postupne dostáva aktualizácie zadarmo a rozširuje ponuku. Už pribudli prvé updaty s novými levelmi, konkrétne strašidelný balík s novinkami v hrateľnosti. 

Angry Birds: Isle of Pigs (VR)
Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Vitajte v Angry Birds 3D svete.
Vitajte v Angry Birds 3D svete.


Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Konštrukcie budú rôzne, nebude chýbať drevo a ani dynamit.
Konštrukcie budú rôzne, nebude chýbať drevo a ani dynamit.


Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Strieľať na stavby prasiat budete môcť z rôznych miest.
Strieľať na stavby prasiat budete môcť z rôznych miest.





Ak ste hrali predošlé Angry Birds, viete, že základ je strieľať vtáky prakom do stavieb, s cieľom zlikvidovať všetky prasatá. Pričom vtáky, ktoré vystreľujete, sú rôzne a majú rozmanité vlastnosti pri dopade alebo pri lete. Rovnako konštrukcie sú stavané z rôznych materiálov, na ktoré sú vždy účinné určité vtáky. Doteraz to však bolo 2D, teraz s prechodom do VR to prešlo aj do 3D, teda prasatá tu budú mať celé 3D pevnosti.  Zároveň však vy budete mať väčšiu voľnosť pri streľbe, môžete sa mierne nahýbať do strán, strieľať z vyššej alebo nižšej polohy a presne zamieriť určité miesto. K tomu prostredia a levely majú aj niekoľko plôch, z ktorých môžete strieľať.

Keďže je to celé 3D, streľba z iných strán je dôležitá. Môžete si tak hlavne prezrieť celú stavbu, umiestnenie prasiat a následne zostreľovať podporné bloky stavby, aby padala a zabila prasatá. Pričom stavby sú tu ako drevené, tak aj kombinované s kameňmi a nechýbajú ani ľadové kocky. Je tu aj dynamit, ktorý keď trafíte, pomôže vám s deštrukciou. Podobne prostredie doplnia ventilátory, plošiny s balónikmi a aj niekoľko noviniek.

Veľkým obmedzením, s ktorým musíte rátať, je to, že máte väčšinou len tri vtáky a sú usporiadané v preddefinovanom poradí. Nie je tu dokupovanie vtákov, žiadne mikrotransakcie ako v Angry Birds 2, musíte to všetko prejsť len s tým, čo máte dostupné. Z vtákov  máte viac-menej základnú ponuku, a to červeného, žltého (rýchleho), bomobového vtáka alebo „roztrojovacie" vtáky. Teda je to ponuka z prvej Angry Birds hry, ktorú aj tu chceli autori napodobniť, ale v 3D. 

Samotného obsahu tu však nie je veľa. Základná kampaň je približne na hodinu-dve. No záleží aj na tom, akí ste šikovní, ale viac vám to zrejme nezaberie. Dodatočné levely sú komplikovanejšie, ale zaberú podobný čas. Pre VR titul to nie je málo, ale ani veľa. Ak budete chcieť všetko splniť na maximum, máte tak na týždeň zábavy.  Pozitívne je postupne rozširovanie, ktoré ešte neskončilo, a teda sa budete môcť k hre vrátiť aj neskôr. 

Vizuálne je hra prekvapivo pekná, autori sa posnažili a celú esenciu grafiky 2D pôvodnej série sa im podarilo preniesť do 3D. Veľmi dobre vyzerajú ako stavby, tak aj prostredia, kde sa môžete rozhliadať a obdivovať ostrov prasiat. Pekne aj vidíte, ako sa po ňom stále posúvate ďalej. Animácie a aj fyzika sú pekné a celé to funguje tak, ako by ste od Angry Birds sveta čakali.

Až je zvláštne, že Rovio túto hru neponúkajú aj ako štandardný 3D titul. Vo VR a AR sa síce viete vo svete pekne prirodzene posúvať, zameriavať, ale určite by to fungovalo aj s bežným ovládaním klávesnicou a myšou alebo gamepadom.  Aj keď, samozrejme, ovládanie VR ovládačmi je veľmi intuitívne a veľmi presné. Pekne viete zamieriť, podobne ako by ste držali skutočný prak. Hra vám ukáže aj to, kam prasa dopadne. Vy sa môžete ešte mierne krok-dva pohybovať do strán, nahliadať a eventuálne skúsiť trafiť nejaký štandardne schovaný pilier, ktorý drží časť konštrukcie. 

Angry Birds: Isle of Pigs (VR)
Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Kampaň je len skromná s 50 levelmi, ale prvý prídavok strašidelných levelov ju už rozšíril.
Kampaň je len skromná s 50 levelmi, ale prvý prídavok strašidelných levelov ju už rozšíril.


Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Na konci každej kapitoly je kráľovské prasa s energiou, musíte mu ju vyčerpať.
Na konci každej kapitoly je kráľovské prasa s energiou, musíte mu ju vyčerpať.


Angry Birds: Isle of Pigs (VR) Takže domček ste si postavili?
Takže domček ste si postavili?





Celkovo je Isle of Pigs vo virtuálnej realite prekvapivo dobré a svieže spracovanie Angry Birds značky. Po hernej stránke ostáva zábavné a pridanie tretieho rozmeru to pekne rozširuje. Je to však len prvá hra v tomto smere a autori to skúšajú len zľahka. Väčšinou sú totiž levely jednoduché a chýbajú tu ešte niektoré vtáky a zložitejšie mechanizmy. Doplnkové levely však už obťažnosť pekne zvýšili a rovnako aj rozšírili krátku pôvodnú kampaň. Ak hľadáte zábavnú puzzle hru pre VR, určite Angry Birds skúste, je to jeden z najlepších titulov v tejto sfére.


napísal saver 7.8.2019
Páči sa mi! (+2)
8.5
Ohodnotiť
ANGRY BIRDS: ISLE OF PIGS (VR)
+ kvalitný 3D vizuál
+ veľmi dobré ovládanie
+ nápaditý dizajn levelov
+ postupne pribúdajú ďalšie úrovne
- niektoré levely sú veľmi jednoduché
- zatiaľ menej obsahu


RECENZIE HRÁČOV
Mobil
PC
PS4
VR
PC VR
Oculus Rift
PS VR

Vývoj: Rovio / Resolution Games
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 26. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19966)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk