MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER

MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER

7.5

Desiatky hrdinov vo vašich rukách

Recenzia na Switch verziu

Železo treba kuť za horúca a vie to aj Disney. S neutíchajúcimi zástupmi fanúšikov, ktorí čakajú v radoch pred pokladňami kín na to, aby sa dostali na každý nový MCU film, prichádzajú príležitosti pre známe komiksové značky aj na ďalších frontoch, z ktorých ďalší najsilnejší je ten herný. Tu si to však nedokážu ošéfovať sami pod krídlami Marvelu, ale spolupracujú so známymi menami, aby na trh neprinášali katastrofy, ako boli kedysi filmové Iron Man, The Incredible Hulk či Thor hry. Spojili s atak už s Telltale, Capcomom a dokonca aj so Sony, pričom ich najnovším partnerom je Nintendo, s ktorým oživili jednu už takmer zabudnutú sériu.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order totiž vychádza až 10 rokov po druhej časti a mnoho hráčov tak bude mať so sériou prvý kontakt až teraz. Aj z tohto dôvodu hra nenadväzuje na svojich predchodcov, ale je úplne samostatná. Zároveň nenadväzuje ani na filmy a jej korene treba hľadať v komiksoch, aj keď ponúka úplne originálny príbeh (ktorého autorom je Marc Sumerak, ktorý už predtým stál za Marvel komiksami). Aj napriek tomu Marvel jasne sleduje línie, postavy a príbehy, ktoré ku hre prilákajú práve filmových fanúšikov. Takže aj keď to má Thanos na filmových plátnach už za sebou, tu sa s ním tie najznámejšie postavy od Marvelu ešte len musia porátať.

Začiatok príbehu vás zavedie do vzdialenej časti vesmíru, kde sa práve Guardians of the Galaxy vracajú z ďalšej nie až tak úplne podarenej akcie. Vidina ďalšieho úlovku ich privedie na zdanlivo opustenú loď, kde však po prvých pár prázdnych miestnostiach prichádza na rad pästná konfrontácia a pomaly sa začína ukazovať, že na pozadí je väčšia hrozba, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Spolu s nimi sa tak dostanete do situácie, z ktorej nie je veľa možností úniku. Volíte však takú, ktorá vás zavedie na Zem a spojí s ďalšími známymi hrdinami.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Príbeh začína pomaly, no čoskoro sa rozbehne do vysokých obrátok
Príbeh začína pomaly, no čoskoro sa rozbehne do vysokých obrátok


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order proti vám stoja obrovskí nepriatelia, ktorí toho znesú naozaj veľa
proti vám stoja obrovskí nepriatelia, ktorí toho znesú naozaj veľa


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Občas sa toho na obrazovke deje toľko, že trochu stratíte prehľad
Občas sa toho na obrazovke deje toľko, že trochu stratíte prehľad





Na scéne sú totiž zase Kamene nekonečna a to znamená pre vesmír len jediné – ohrozená je jeho existencia a spolu s tým je ohrozený aj všetok život v ňom. Máte pod kontrolou síce obrovský zástup hrdinov, no ani Thanos nie je sám a do boja povolal svoj Black Order. A aby toho nebolo málo, Kamene nekonečna lákajú aj ďalšie postavy s nekalými úmyslami, či je to Loki, Red Skull, alebo mnohí ďalší. Autori z Team Ninja na scénu prinášajú naozaj obrovské množstvo rôznych známych tvárí, pričom balansujú na hrane medzi niečím klasickým (komiksovým, či dokonca známym z animákov 90. rokov) a filmovým.

Už som totiž písal, že hra nemá s filmami nič spoločné, no akosi tu narazíte len na postavy a miesta, ktoré sú aktuálne známe práve zo značiek pod Disneyho krídlami. Sú tu tak Avengeri, Guardiani, Defenderi, S.H.I.E.L.D., Inhumani, Spider postavy z rôznych vesmírov, Venom vo svojej Lethal protector podobe (ktorou sa inšpiroval aj film) a po dlhej dobe sú v nejakej Marvel hry aj X-Meni, keď už Disney prebral aj Fox. Výnimkou je snáď len Elsa Bloodstone, ktorá je relatívne novou postavou a stále sa nedočkala filmového či seriálového spracovania. Ak aj ale nepatríte medzi komiksových fanúšikov, no sledujete MCU filmy a seriály, budete poznať ako hrdinov, tak aj zloduchov a tiež miesta, kde sa hra odohráva. A že je ich požehnane.

Hra sa totiž odohráva naprieč desiatimi kapitolami, ktoré vás prevedú rôznymi kútmi komiksového Marvel univerza. Budete putovať vesmírom, rôznymi zákutiami našej modrej planéty, no aj ďalšími dimenziami.  Každá kapitola sa navyše skladá z niekoľkých úrovní, ktoré postupne prejdete. Najlepšie však je, že si príbehová kampaň celú dobu drží veľmi dobré tempo a takmer neustále vám dávkuje nový obsah. Stále je kúsok pred vami nový boss, ktorý predstavuje ďalšiu výzvu. Neustále je pred vami nejaká nová postava, ktorú môžete získať do svojho tímu, prípadne je to NPC a aspoň vás posunie ďalej v príbehu.

Vzhľadom na to, že Marvel Ultimate Alliance je v prvom rade dynamická akčná hra, je práve toto rozhodne potešujúca správa, lebo sa tu jednoducho nemáte čas nudiť. Zrazu ste na novom mieste, prípadne máte vo svojom tíme nový prírastok a ihneď ho radi vyskúšate. Hrou totiž prechádzate v štvorčlenných tímoch, pričom ich zloženie je len a len na vás. Vždy však hráte len za jednu zo štyroch zvolených postáv. Ostatné ovládajú ostatní hráči, prípadne umelá inteligencia, ak kooperačne v plnom počte. V takom prípade sa môžete medzi AI postavami prepínať kedykoľvek stlačením tlačidla. Opäť je to všetko prispôsobené tomu, aby si hra udržala vysoké tempo a nemuseli ste ju zbytočne prerušovať, na to slúžia iné miesta.

To isté platí aj pre kooperáciu. Môžete hrať online, lokálne prostredníctvom bezdrôtovo spojených Switch konzol, no aj na jednej konzole, kde jednoducho rozdáte hráčom ovládače (stačí jeden Joy-Con) a ide sa na vec. kooperácia navyše funguje na drop-in/drop out princípe, takže sa kedykoľvek môže niekto pripojiť, aj keď už máte rozohranú misiu. Jednoducho len preberie ovládanie niektorej z postáv. A funguje to aj naopak. Ak zrazu spoluhráč musí odísť, jednoducho sa odpojí a vy hráte ďalej bez problémov. Najdôležitejším faktorom celej kooperácie je však to, že je zábavná. Jednoducho sa spolu bavíte pri tom, ako s mocnými postavami zo stránok komiksov na obrazovke rozpútate chaos.

Pritom práve chaos je asi to najlepšie slovo, ktoré vystihuje akciu v hre. V tom dobrom a občas aj v tom zlom. Ak si zoberiete to množstvo postáv a ich schopnosti, viete si predstaviť, že každý bojuje inak. Niekde s rozdiely menšie, inde zas väčšie. Kým tak niekto rozdáva rany päsťami, druhý zas pri tom srší všetkými možnými efektmi. K tomu je tu naozaj obrovská hromada nepriateľov, kde každý známy boss má po ruke vždy obrovskú hromadu poskokov, ktorých musíte nakopať. Takže si viete domyslieť, čo vás asi čaká. Vyzerá to dobre, no občas, zvlášť keď už všetky postave naraz na obrazovke rozpútajú maximum svojich schopností, trochu v tom dočasne stratíte prehľad.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Perspektíva sa mení na základe situácií, akým čelíte
Perspektíva sa mení na základe situácií, akým čelíte


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Zoznam postáv je naozaj rozsiahly a každá má unikátne schopnosti
Zoznam postáv je naozaj rozsiahly a každá má unikátne schopnosti


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Postavy v tíme sa vedia vzájomne dopĺňať
Postavy v tíme sa vedia vzájomne dopĺňať





Základ súbojov v prípade každej postavy tkvie v ľahkom a silnom útoku. Môžete ich kombinovať, pridávať k ním aj skoky a tam to s nimi končí. Súbojový systém hry tým však len začína. Postavy majú totiž aj špeciálne útoky. Každá ma štyri a odomykáte si ich postupne levelovaním postavy. Na ne míňate energiu, takže sa neoplatí ich bezhlavo spamovať. No a ešte je tu ultimátny útok každej postavy, ktorý je silný, plný rôznych efektov a neraz zaberie veľkú časť obrazovky. Na ten využívate zase ďalšiu formu energie, ktorá sa postupne dopĺňa.

Súbojový systém je tak stále pomerne jednoduchý a priamočiary, aby vám rýchlo prešiel do krvi. Je a aj nie je o neustálom tlčení nepriateľov. Pri používaní špeciálnych útokov treba uvažovať, čo chcete dosiahnuť a na koho ho použijete. Niektoré sú smerované, iné plošné, ďalšie skôr defenzívne a podobne. Musíte tak ovládať svoju postavu. No a potom sú tu ešte synergie. Postavy totiž môžu v určitých situáciách pri útokoch spolupracovať vďaka synergii, vďaka čomu vznikne kombinovaný útok. Napríklad Storm vypustí tornádo, Ghost Rider zas použije plamene a výsledkom je ohnivé tornádo.

Tieto synergie môžete používať aj na to, aby ste sa dostali na bežne nedostupné miesta, či otvorili bežne nedobytné debny. Vždy majú danú kombináciu schopností, ktoré potrebujete na to, aby ste sa tam dostali. Samozrejme, môže sa stať, že nebudete mať vhodnú zostavu postáv na to, aby ste sa dostali všade, ale za celú hru sa mi to stalo len párkrát. Až na tieto menšie odbočky a skryté miestnosti je hra pomerne lineárna. Nemáte kde zablúdiť a cestu vpred máte vždy pred nosom. Ak by ste sa aj náhodou niekde stratili, HUD obsahuje malú mapku prostredí aj s cieľom, kam máte ísť. Zároveň vám naznačí, či sa niekde nemôže skrývať nejaká tajná miestnosť.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Postupne si môžete vylepšovať špeciálne útoky
Postupne si môžete vylepšovať špeciálne útoky


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Budete čeliť naozaj rôznorodým situáciám
Budete čeliť naozaj rôznorodým situáciám


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Hra vám postupne prináša nové hrateľné postavy
Hra vám postupne prináša nové hrateľné postavy





Hrou tak dokážete preletieť pomerne rýchlo. Vždy záleží od obťažnosti, ale takých 10 hodín v základe by ste tu mali nájsť. Nie je to veľa, nie je to ani málo, no hlavne to ešte nie je všetko. Tu a tam nájdete v prostredí trhliny v realite, ktoré pre vás predstavujú Infinity výzvy. Odohrávajú sa na mapách známych z hry a aj s nepriateľmi, ktorým ste už čelili. Tentoraz však na ich zdolanie môžete mať iné podmienky, napríklad časové, či dokonca spôsob, akým musíte bojovať. Veľmi skoro vám tieto výzvy začnú presahovať vás level, takže je vhodné sa k nim vracať neskôr, keď budete mať lepšie postavy. V závislosti od vašej úspešnosti následne dostanete odmeny. Môžete si tak vylepšiť postavy, odomknúť nové kostýmu, alebo dokonca získať postavy, ktoré sa nedajú odomknúť bežným hraním.

Marvel Ultimate Alliance 3 nie je RPG hrou, no RPG prvky tu nechýbajú. Nie je to ako Diablo, takže si tu nehľadáte svoj ideálny build, s ktorým by ste sa pustili do endgame obsahu. Po prejdení sa môžete so svojimi postavami pustiť do hry znova s levelmi a schopnosťami, ktoré ste už získali a tentoraz vás preverí Superior obťažnosť, prípadne si dokončíte výzvy, ktorých je tu toľko, že vám dokážu pridať pekných pár hodín navyše.

Hraním si levelujete postavy a každý ďalší level im zlepšuje ich základné atribúty, no to neovplyvníte. Už ale môžete ovplyvňovať postupné vylepšovanie špeciálnych útokov, do ktorých budete investovať nazbierané body. Rovnako investujete body aj peniaze do rozvoja skúsenostného stromu, kde postupne vylepšujete silu, život, odolnosť a ďalšie atribúty všetkým svojim postavám. No a nakoniec tu vstupujú ešte ISO-8 kryštály, ktoré ďalej vylepšujú vaše schopnosti podľa toho, aké kryštály pridelíte jednotlivým postavám. Samotné ISO-8 majú niekoľko druhov a aj rozdielnu silu, no aj tak väčšinu z nich ešte stále viete levelovať, prípadne rozložiť na materiály a využiť pri levelovaní iných. Celé je to možno až trochu moc prekombinované. Hre to síce pridáva hĺbku, ale možno by stačilo len levelovanie hrdinov, vylepšovanie schopností a ISO-8.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Príbeh opäť hovorí o Kameňoch nekonečna, ktoré dnes už každý dobre pozná
Príbeh opäť hovorí o Kameňoch nekonečna, ktoré dnes už každý dobre pozná


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Máte tu hneď niekoľko možností, ako si svoje postavy vylepšiť
Máte tu hneď niekoľko možností, ako si svoje postavy vylepšiť


Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Najviac si hru užijete v kooperácii
Najviac si hru užijete v kooperácii




V podobných hrách môže zážitok dosť pokaziť kamera a tu našťastie hnevá len občas v ojedinelých prípadoch. Máte na výber z dvoch režimov kamery, kedy jeden je klasický a máte ho možno trochu viac pod kontrolou a druhý, „hrdinský“, je viac dynamický a kamera lepšie pracuje aj sama, pričom to väčšinu času funguje dosť dobre. Okrem toho hra často pracuje so zmenou perspektívy. Raz to je top-down, inokedy ste za chrbtami hrdinov, potom zase na akciu nazeráte zboku. Pôsobí to dobre a hre to pridáva na už spomínanej dynamike.

Graficky je hra pomerne jednoduchá a to najmä preto, aby ju Switch zvládol aj v tých najnáročnejších situáciách a väčšinou sa to konzole aj darí. Prepady snímkovania tu síce sú, ale nie sú časté a narazíte na ne len  istých špecifických situáciách. Autori ale pekne vystihli komiksový vzhľad, ktorý hre naozaj sadne a pekne odráža komiksy, ktoré ste možno aj sami dávno čítali. Veľmi dobrá je hudba a priam vynikajúci je dabing, na ktorom herci odviedli kusisko roboty. Také množstvo postáv si žiada veľa hercov a skvelé je, že väčšinu hlasov dobre poznáte z Marvel seriálov a animovaných filmov, kde týmto postavám prepožičiavajú hlasy už dlho. Nechýbajú tak ani známe mená, napríklad Nolan North, Laura Bailey, Tara Strong a ďalší.

Aj keď tu Marvel podvedome cieli na filmových fanúšikov MCU, nakoniec to sú komiksoví fanúšikovia, ktorí si hru užijú najviac. Ešte viac, ak majú po ruke ďalších takých, s ktorými si ku hre môžu sadnúť a užiť si kooperáciu. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order nie je bez chýb, no prevažujú klady a nie je ich málo. Hnevá kamera, akcia je len jednoduchá a bossovia sú založení na tom, že znesú až neuveriteľne veľa, ale stále je tá akcia zábavná, príjemná na pohľad a s hrou radi strávite nielen to jedno prejdenie, ale možno sa do nej pustíte znova a necháte sa preveriť aj jej výzvami.


napísal matus_ace 22.7.2019
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER
+ dynamická akcia
+ zábavná kooperácia
+ až 36 hrateľných postáv a mnoho známych bossov
+ vie ponúknuť slušnú výzvu
+ komiksová grafika, hudba a dabing
- kamera občas hnevá
- v základe len klasická beatem up hrateľnosť
- kratšie ako predchodcovia


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Team Ninja
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19. júl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk