GUILTY GEAR 20TH ANNIVERSARY PACK

GUILTY GEAR 20TH ANNIVERSARY PACK

8.5

20 rokov série Guilty Gear

Recenzia na Switch verziu

S odstupom niekoľkých rokov po vydaní Nintendo Switch vieme s určitosťou povedať, že ide o skutočne všestrannú hernú konzolu, na ktorú sa oplatí vydávať hry. Veď kto by si nechcel zobrať svoje obľúbené tituly všade so sebou? Niet preto divu, že mnohí herní vývojári sú aj pri ich starších hrách opakovane konfrontovaní s otázkou: „Vyjde vaša hra aj na Switch?“ Nevyhli sa tomu ani v Arc System Works a podobne ako väčšina iných vývojárov sa najprv odpovedi vyhýbali, no nakoniec pri príležitosti 20. výročia vydania ich bojovky Guilty Gear oznámili jej príchod na Switch. Vravíte, že neviete, čo je to Guilty Gear a už vôbec nie, že je tu už dve dekády? Je načase to napraviť.

Guilty Gear je „hardcore“ vo všetkých ohľadoch, od rýchlej hrateľnosti s množstvom originálnych prvkov, cez prepracované postavy, šialený anime dizajn až po brutálny soundtrack. Jej tvorcovia vždy išli proti prúdu a svojim extravagantným štýlom možno neprilákali masy ako konkurencia v podobe Street Fighter či King of Fighters, ale práve originalitou a náročnosťou vytvorili kult fanúšikov, ktorí ostali verní naprieč celému spektru pokračovaní a verzií, v ktorých sa dá ľahko stratiť. Hra v prvom rade upúta audiovizuálnou stránkou, ktorú má svedomí Daisuke Ishiwatari. Otec hernej série okrem príbehu, dizajnu postáv a hudby zároveň poskytol svoj hlas hlavnému antihrdinovi hry menom Sol Badguy, ktorý je do istej miery Ishiwatariho alteregom. Prostredníctvom neho sa dozviete, čo vlastne znamená spojenie Guilty Gear.

Dej Guilty Gear sa odohráva v dystopickej budúcnosti po 100-ročnej vojne ľudstva s bioorganickými zbraňami zvanými Gears. Hrozba však nebola zažehnaná a na svete ostali Gears, ktoré plánujú nadobro vyhubiť ľudstvo. V rámci krízového plánu bol vyhlásený turnaj, ktorý má pomôcť nájsť bojovníkov schopných konfrontovať silnejúceho nepriateľa. Stretnete sa tak s rôznymi postavami, z ktorých každá má vlastnú motiváciu, prečo sa do turnaja zapojila. Medzi nimi je aj Sol Badguy, ktorý však pod čelenkou skrýva jasné znamenie, že sám je Gear. Prečo je však imúnny voči rozkazom veliteľskej Gear a prečo vlastne Gears nenávidí, sa dozviete v rozvetvenom príbehu, ktorý stojí na unikátnych postavách a dynamike medzi rivalmi série. Solovým protikladom je Ky Kiske a podobne ako Scorpion a Sub-Zero či Ryu a Ken sa bijú aj o priazeň hráčov. Rozdiel je, že Sol a Ky majú oproti svojim 2D konkurentom neskutočný štýl.

Guilty Gear 20th Anniversary Pack
Guilty Gear 20th Anniversary Pack Dynamika medzi dvoma hlavnými postavami poháňa príbeh.
Dynamika medzi dvoma hlavnými postavami poháňa príbeh.


Guilty Gear 20th Anniversary Pack Skalpel verzus kotva. Kto v tomto súboji vyhrá?
Skalpel verzus kotva. Kto v tomto súboji vyhrá?


Guilty Gear 20th Anniversary Pack Hra zabaví množstvom zaujímavých herných režimov.
Hra zabaví množstvom zaujímavých herných režimov.





Sol a Ky sú ideálne vstupné postavy pre každého hráča, ktorý sa oboznamuje so súbojovým systémom Guilty Gear. Hra môže hráčov prekvapiť jej rýchlym tempom so zreteľom na spájanie komb do nekončiacich reťazových útokov. Budete k nim potrebovať až šesť tlačidiel a len veľmi málo útokov je založených na ich opakovanom stlačení. Kombá sú skôr orientované na kombinácie štvrť až polkruhov s jedným zo základných útokov či Taunt a Respect. V tejto hre nestačí zopár obľúbených komb, ktoré načasujete podľa pohybu nepriateľa. Pri striedaní útokov hra umožňuje ich reťazenie bez nutného zotavovania a vďaka tomu dokážete oponentovi urobiť niekoľko-sekundové peklo, z ktorého sa dokáže dostať len vďaka ďalším technikám, ktoré v Arc System Works vymysleli, vrátane načasovania útoku po obrane, či rušenia útokov. Okrem toho je tu ukazovateľ Tension, ktorý sa dopĺňa vďaka ofenzívnym pohybom a umožní vám spustiť tie najsilnejšie Overdrive útoky.

Po čase dokážete so Solom predviesť neuveriteľné ohnivé divadlo, ktorému sa vyrovná len Kyova elektrizujúca show. Ostatné postavy sa však nemusia spoliehať na elementy a uvidíte v akcii niektoré z najbizarnejších zbraní, aké si viete predstaviť, ktoré vychádzajú z každodenných predmetov. Ishiwatari popustil uzdu svojej fantázii a navrhol šialeného doktora s gigantickým skalpelom, ruskú krásku s magickými vlasmi alebo japonskú samurai bojovníčku s kovovou reťazou na mieste, kde jej chýba ruka. Postupne sa v sérii objavili postavy ozbrojené vejármi, jojom, gitarou aj tágom. Všetky tieto šialenosti však v 2D anime grafike vyzerajú fantasticky a reťazové kombá rozpútajú fascinujú show, ktorá útočí na vaše zmysly.

K pompéznemu divadlu nesmie chýbať poriadny soundtrack a Ishiwatari sa postaral o pecku, ktorou konkuruje úspešným heavy metalovým kapelám. Rock a metal je v tejto hre náboženstvo a ak tieto žánre nemáte radi, z klubu fanúšikov Guilty Gear ste automaticky vylúčení. Pre tvorcu série je hudba nielen koníček, ale tvorí samotnú esenciu celej hry. Mená postáv, ich útoky aj hudobné témy sú inšpirované Ishiwatariho najobľúbenejšími kapelami. “Millia Rage zaútočila na Slayera a úspešne vykonaným Iron Maiden mu tak zasadila devastujúci finálny Slash.” Koľko hudobných odkazov ste zachytili? A pritom toto sú jedny z tých najzreteľenších.

Arc System Works sa však rozhodli, že vám na Switchi svoju rozsiahlu sériu predstavia len v skratke. Guilty Gear 20th Anniversary Pack obsahuje len dve hry – úplne prvú hru Guilty Gear a Guilty Gear XX Accent Core Plus R. Za rozsiahlym názvom druhej menovanej hry stojí vlastne posledná verzia tretieho dielu predtým, ako sa séria presunula z 2D spritov do 3D. Vo fyzickej kópii tohto packu si tak môžete užiť dva míľniky Guilt Gear série. Digitálne si kúpite tieto hry osobitne, no oplatí sa ich brať obidve? Prvý diel Guilty Gear má primárne nostalgickú hodnotu, no GGXXACPR so všetkými doplnenými postavami a režimami je skutočne hodnotnou kúpou z tejto dvojice. Druhá hra z tohto packu obsahuje aj online režim, no ten je značne oklieštený faktom, že hru hrá relatívne málo hráčov v európskom regióne a je len malá šanca, že vám niekoho nájde do súboja bez lagov spôsobených vzdialenosťou. Tiež sa zdá, že online režim nebol nijako vylepšený oproti stavu, keď hra pôvodne vyšla.

Kým prvá Guilty Gear hra predstavuje korene, ktoré je potrebné poznať, Guilty Gear XX Accent Core Plus R je príkladom toho, kam sa hra so silnými koreňmi dokázala rozrásť. Keď si obe hry zapnete na Switchi, základ je rovnaký, no pritom je posun vskutku markantný. Nejde pritom len o vzhľad, tvorcovia tejto série išli cestou vydávania stále novších verzií základných hier, preto je každé slovo za GGXX akýmsi zárezom vývojárov v snahe vypiplať ju k dokonalosti. Na Switchi si preto zahráte GGXX so všetkými dostupnými postavami s doplnenými a vybalansovanými útokmi. Výber týchto dvoch hier do spomienkového packu je odôvodnený, no dávalo by oveľa väčší zmysel, keby balenie obsahovalo aspoň druhý diel Guilty Gear X. Z príbehového hľadiska vám tiež bude chýbať GGXX, pretože táto séria má až prekvapivo rozsiahly príbeh, no práve dve hry, ktoré sa dostali na Switch, nie sú najreprezentatívnejšie. Zdá sa, že žiadať aj o 4. diel GG Xrd, či o akýkoľvek spin-off, ako je napríklad tímová bojovka GG Isuka na Switch, by už bolo trúfalé.

Séria Guilty Gear si vždy zaslúžila viac pozornosti, ako sa jej dostalo a jubilejný pack na Switchi jej mohol pomôcť pripomenúť sa hráčom v celej svojej sláve. Nakoniec sa však na tejto konzole mohli predstaviť len dve hry, ktoré takú komplexnú sériu zjednodušujú na jej počiatok a koniec jej 2D éry. Všetky animácie frenetických súbojov sú pompézne, no svoje natrénované zručnosti si len s veľkými ťažkosťami môžete otestovať online. Zdá sa, že autori sa na porte týchto hier na Switch veľmi nepotrápili a hry zostali vo svojom pôvodnom stave ako v čase, keď vyšli. Guilty Gear sa predovšetkým spolieha na jej nadčasové prvky - fantastickú hrateľnosť a jedinečný audiovizuálny zážitok, aký môže bojovka ponúknuť. Z dvojice hier je však rozhodne tá novšia skutočne hodnotným kúskom, ktorý by mal byť vo vašej Switch knižnici.

Guilty Gear 20th Anniversary Pack
Guilty Gear 20th Anniversary Pack Hra ponúka množstvo zaujímavých postáv na rôznych úrovniach obťažnosti.
Hra ponúka množstvo zaujímavých postáv na rôznych úrovniach obťažnosti.


Guilty Gear 20th Anniversary Pack Viac heavy metal to už nejde.
Viac heavy metal to už nejde.


Guilty Gear 20th Anniversary Pack Aj napriek bočným pásom hra vyzerá v handheld režime skvele, horšie je to na televízore.
Aj napriek bočným pásom hra vyzerá v handheld režime skvele, horšie je to na televízore.






napísal Tanya 19.7.2019
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
GUILTY GEAR 20TH ANNIVERSARY PACK
+ vypiplaný bojový systém aj pre najnáročnejších hráčov
+ najväčšia kolekcia vybalansovaných postáv s rôznymi úrovňami obťažnosti
+ množstvo režimov
+ fantastický 2D dizajn
+ brutálny soundtrack
- iba dve hry z celej série
- online režim, ktorý si veľmi neužijete


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Arc System Works / Arc System Works
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 16. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk