HARRY POTTER: WIZARDS UNITE

HARRY POTTER: WIZARDS UNITE

6.5

Podarený klon Pokémon Go, o niečo horší Potter

Recenzia na Mobil verziu

Leto 2016 odštartovala pôvodne nenápadná hra z produkcie štúdia Niantic. Samozrejme, hovoríme o Pokémon Go, ktorý síce rokmi stratil svoju silu, no aj v súčasnosti sú väčšie skupiny hráčov, ktoré pravidelne chytajú Pokémonov vo svojom okolí. Každopádne, firma Niantic vznikla ako startup pod krídlami giganta Google a v rámci svojej činnosti sa zameriava na vývoj mobilných hier využívajúcich rozšírenú realitu. Približne rok pred vydaním Pokémon Go sme vám navyše priniesli rozhovor s marketingovou manažérkou tohto štúdia, s ktorou sme sa rozprávali najmä o hre Ingress. Práve tento titul bol prvou veľkou hrou štúdia, na ktorej autori stavajú dodnes. Rovnako ako Pokémon Go, aj aktuálny titul čerpá z dát a úspešného konceptu - zapojiť do hry skutočný svet, doplniť ho o virtuálne body na štýl geocaching a nakoniec to zabaliť do akého-takého príbehu, prípadne veľmi známej značky.

Tri roky po vydaní Pokémon Go sa firma rozhodla vyskúšať opäť svoje šťastie a ešte zostávajúcu silu s ďalšou veľmi silnou značkou. Je to, samozrejme, Harry Potter, ktorý svojou veľkosťou umožňoval štúdiu uchopiť podstatu hry z rôznych strán. Už takto na úvod ale môžem povedať, že to, čo nám Niantic tentokrát naservíroval, nie je žiadnym prekvapením. Aj napriek tomu ale zostáva otázka, či to je to vlastne dobre alebo to hre naopak škodí. Už pri písaní týchto riadkov ma však samého mierne hnevá, aké je až nemožné o Harry Potter: Wizards Unite rozprávať bez toho, aby som sa nakoniec aj tak nedostal k Pokémon Go. Ono to má totiž svoj význam, ktorý je zároveň asi tým najväčším nedostatkom celej hry.

Harry Potter: Wizards Unite totiž vôbec nie je až taký originálny a ak ste už hrali Pokémon Go, pravdepodobne viete, čo od hry môžete čakať. Ako som teda spomínal vyššie, nejde o nič, čo by vás mohlo prekvapiť, čo v sebe skrýva dobrú, ale aj tú horšiu stránku. Už totiž veľmi dobre vieme, že spojenie reálneho sveta cez rozšírenú realitu funguje veľmi dobre. Ľudí to vytiahne z domov či bytov von, do mesta alebo aj do prírody, sú nútení objavovať ďalšie miesta, pričom všetko toto im hra vracia v podobe rôznych odmien - herných predmetov.

Harry Potter: Wizards Unite

V meste je možností podstatne viac.
Harry Potter: Wizards Unite

Súboje sú síce jednoduché, no stále zábavné.
Harry Potter: Wizards Unite

Za splnenie výziev vás čaká štedrá odmena.

Harry Potter: Wizards Unite má toto všetko sebe, no je to prezlečené do farieb a štýlu univerza známeho kúzelníka. Hru som sledoval pred vydaním len matne, a preto som veľmi nevedel, ako to tvorcovia chcú urobiť. Chytať Pokémonov predsa dáva zmysel, no čo dopekla budeme musieť chytať vo svete Harry Pottera? Niantic sa s tým nebabral a skrátka spravil akúsi knižnicu s rôznymi známymi postavami či predmetmi z tejto značky. Tá je však spočiatku prázdna - presne na štýl klasických nalepovacích albumov. Aj keď viete, čo na dané miesto asi patrí, zobrazí sa vám až po tom, čo danú postavu, predmet či zviera nájdete a oslobodíte pri prechádzaní sa. Pre zobrazenie niektorých „nálepiek" vám však nebude stačiť, ak ju vo svete oslobodíte len raz. Niektoré musíte nájsť dvakrát, iné štyri no taktiež aj pätnásťkrát.

Okrem klasických zberateľských predmetov sa vo svete nachádzajú aj tie voľne pohodené, ktoré sa dajú veľmi dobre využiť. Keďže ste kúzelník, variť si môžete rôzne odvary. Tie vám môžu pomôcť zvýšiť zdravie alebo silu pri súbojoch. Každé varenie trvá nejaký čas, pričom nie všetky recepty máte hneď dostupné. Ich znalosť je priamo naviazaná na vašu úroveň. Tá sa, pochopiteľne, odvíja od množstva získaných skúseností - tie dostanete za plnenie úloh, zbieranie predmetov, vyhrané súboje či ďalšie aktivity. Zvýšiť si level naozaj nie je náročné, ak sa nachádzate v meste, ideálne v jeho centre. Hra však všeobecne nie je vôbec lakomá a husto zobrazuje body na mape. Teda za predpokladu, že sa naozaj hýbete.

Pohyb však vie hra oceniť aj inak. V rámci denných výziev vie rozdávať odmeny za prejdenú vzdialenosť, no taktiež ste nútení kráčať pre otváranie takzvaných Portkeys, teda truhlíc, ktoré sú akousi bránou do inej dimenzie. V podstate ide o kópiu inkubátorov pre vajcia z Pokémon Go, no s menšou zmenou. Odomykanie síce taktiež musíte aktivovať, v tomto prípade kľúčom, no po prejdení potrebnej vzdialenosti a otvorení truhlice sa pred vami zobrazí portál, cez ktorý vstúpite do virtuálnej izby. V nej musíte hľadať energiu, ktorá v sebe skrýva rôzne odmeny, body skúseností, ale aj väčšie a cennejšie predmety. Všetky prvky v hre sú medzi sebou prepojené. Každá vec, ktorú získate, vám umožní posunúť sa zas o kus ďalej, zdokonaliť si schopnosti či dočasne zlepšiť vašu schopnosť objavovania.

Harry Potter: Wizards Unite

Návšteva vám zaručí energiu pre kúzlenie.
Harry Potter: Wizards Unite

Hra neustále zdôrazňuje, že si máte dávať pozor.
Harry Potter: Wizards Unite

Pri vytváraní postavy si vlastnú fotku môžete zlepšiť filtrami.

Ako správny kúzelník si musíte vybrať svoje povolanie. Vyberať sa dá z trojice povolaní, ktoré následne rozvíjajú istú stránku vašej osobnosti. Môžete byť skúsený bojovník, cennou spojkou pre vašich kamarátov či veľmi múdry kúzelník, ktorý to vie dotiahnuť až na profesora. Po vybraní profesie na vás čaká celý strom schopností, ktoré viete postupne zdokonalovať. Pri súbojoch ide, samozrejme, najmä o silu, vyššiu vytrvalosť, odolnosť voči útokom, lepšie sústredenie a podobne. Súbojový systém je v hre jednoduchý, no nie natoľko, aby ste ho zvládli len ležérnym klikaním. Nakoľko boje s kúzlami si vyžadujú správne mávnutie paličkou, tieto pohyby musíte spraviť ťahom prsta po displeji. Hra vám každý váš pokus náležite ohodnotí efektivitou a následne túto silu vyšle na súpera.

Pri kúzlení však nie je dôležitá len presnosť ťahu, ale aj to, ako rýchlo daný vzor dokážete spraviť. Ten je pritom často oveľa dôležitejší. Hra ho skrátka uprednostňuje, asi kvôli momentu prekvapenia, no stále musíte byť ako-tak presní. Ak sa vonku stretnete len s postavou, ktorú treba oslobodiť, kúzla využívate len vy. Aj keď zvyčajne bojujete proti nepriateľovi, on na vás neútočí. Pred každou takouto výzvou vám hra ukáže, aké náročné bude zdolať prekážku. Každé kúzlo vás stojí energiu, takže si musíte dávať o to viac záležať na tom, ako veľmi dobre budete čarovať. Osobne sa mi ale stalo len raz, že som si energiu vyčerpal. Získavate ju v podstate neustále - či už plnením výziev, alebo návštevami virtuálnych domov vo vašej blízkosti. Dôležitejšie miesta sú ako v prípade Pokémon Go priestorom pre naozajstné súboje. Teda nielenže musíte útočiť, no taktiež sa musíte brániť. Podobná hrozba vás ale môže prekvapiť aj v otvorenom priestore.

Harry Potter: Wizards Unite je zvláštnou hrou. Jej majoritná časť je len prezlečené Pokémon Go. Teda neprináša nič zásadne nové, skôr sa len prispôsobuje nutným zmenám. Zdá sa, akoby sa Niantic spoliehal na to, že keď to fungovalo pri Pokémon Go, bude to fungovať aj tu. A ono to naozaj funguje, no aj tak by si hra zaslúžila niečo, vďaka čomu na ňu drvivá väčšina hráčov skrátka nezabudne. Nespomenú si v rámci nudnej cesty, že by sa vlastne mohli pozrieť, či náhodou v okolí nenájdu niečo zaujímavé, ale hra ich vytiahne von, aby si rozširovali svoju kúzelnícku zbierku. Opakovaný vtip prestáva byť vtipný a Harry Potter: Wizards Unite je toho dôkazom. Aj napriek tomu, že Niantic ušil naozaj kvalitné šaty pre svoj pôvodný koncept, v tomto prípade až tak dobre nesedia. Tu i tam tlačia a skôr či neskôr vás bude tlačiť aj 1 GB dát, ktoré vám hra zaberie v telefóne.


napísal play3man 24.7.2019
Páči sa mi! (+2)
6.5
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
HARRY POTTER: WIZARDS UNITE
+ veľmi kvalitne prezlečené Pokémon Go
+ myšlienka s nalepovacím albumom je dobrá
+ súbojový systém je síce jednoduchý, no aj napriek tomu náročný
+ množstvo obsahu a veľká prepojenosť činností s rôznymi predmetmi
- priveľmi kopíruje Pokémon Go
- občas zbytočne preplnené
- minimálna možnosť interakcie s ďalšími hráčmi


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Warner Bros / Niantic Labs
Štýl: Párty hra
Dátum vydania:  2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19631)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk