KIRBY’S EXTRA EPIC YARN

KIRBY’S EXTRA EPIC YARN

8.5

Kirby dáva zbohom 3DS

Recenzia na 3DS verziu

Všetci sa vedia rozpamätať na prvé hry k novej konzole. Launch tituly sú ostro sledované, mnohí od nich čakajú veľké zážitky, posuny v technológií, skrátka niečo nové, čerstvé, nevídané. Ale pamätáte si aj posledné tituly na konzole, či už vydané alebo odohrané? Na rozdiel od launch titulov, ktorých býva od 5 do 30, posledných titulov môže byť teoreticky aj oveľa viac, ak berieme do úvahy, že každý si zvolí ako labutiu pieseň niečo iné alebo sa ešte ku konzole vráti.

V prípade Nintenda 3DS sa rysuje situácia tak, že posledným first-party titulom bude oprášený Kirby a jeho Extra Epic Yarn, čo je pôvodne titul z Wii. Mnohí si ho zrejme pamätajú – Kirby si vtedy zvolil inú cestu a bežnú behačku preniesol do sveta vlny a látok, čo prinieslo nielen závan inej grafiky, ale sviežej hrateľnosti a tuctov nápadov. Na jednej strane hráte za známeho ružového sympaťáka, zároveň sa učíte jeho odlišné finesy – vyžieranie a pľutie nepriateľov sa mení za iné chuťovky.

Kirby stále skáče a plachtí ako za starých čias, no všetko pôsobí inak a miestami máte pocit, že citeľne pomalšie a vlnený svet je trošku prispatý. Ovládanie sa spolieha na skoky a kľúčovým ťahom je bič, ktorým plieska jednak nepriateľov a omráči ich do gúľ, ktoré potom môže vrhať na iných oponentov. Ale bič je veľmi užitočný a umožní vám plieskať aj po aktívnych predmetoch: na strome visí šnúrka, za ktorú možno potiahnuť a sypú sa diamanty. Alebo ním otvárate poklady, aktívne miesta a zrazu sa mení aj celý dizajn levelu, akoby ste zatiahli či odtiahli oponu.


Levely sú prepchaté nepriateľmi, aktívnymi predmetmi a skúšajú vašu pozornosť. Cieľom je zbierať nielen malé a veľké diamanty, čakajú tu aj veľké artefakty a každý level sa snažíte ukončiť s veľkým počtom a najlepším hodnotením. Znovuhrateľnosť čaká nielen kvôli naháňačke za bodmi a predmetmi – niekedy si dáte repete, pretože level obsahuje niečo nápadité, čo sa už nemusí opakovať.

Platí to najmä pre Kirbyho zmeny tvaru, kedy sa nemení len na malé autíčko, ale napríklad veľkú guľu s raketami alebo lietadlo, vtedy je Kirby skôr 2D strieľačkou. Ostáva však zraniteľný, mnohí po ňom pália a hoci veľa vydrží, diamantov vám bude skôr ľúto. Fantáziu levelov podporí aj variabilita svetov – striedajú sa tu rôzne prostredia, pritom obtiažnosť razantne nerastie, hladko sa presúvate do ďalších. Kirbyho transformácie popri veľkých zmenách sú samostatná kapitola: získava totiž nové schopnosti a tie umožnia napríklad súčasne skákať a páliť alebo dlhšie plachtiť, užijete si viaceré možnosti.

Krása Kirbyho však spočíva v tom, že pri fantasticky poskladaných leveloch vám ponechá voľnosť v tom, aby ste sa rozhodli, akým štýlom ich prejdete. Úrovne napchané bonusmi skrývajú niekedy iba jednu cestu vpred, ale viaceré možnosti. Epic Yarn sa hrá aj s pohľadom, niekedy sa prepína do iného rozmeru, keď vás nechá skákať na pozadí, t.j. o úroveň ďalej alebo jednotlivé úrovne hravo strieda.

Nižšia obťažnosť znamená väčšiu prístupnosť a potrápiť vás môže skôr ovládanie, ktoré na 3DS po istom čase síce prejde do krvi, ale dlhšie hranie vám tlačí na prsty a nie je to úplne ono. Nehovoriac o istých sekvenciách, ktoré sa ťažšie ovládajú (vlak, niektoré transformácie).

Extra Epic Yarn prináša desiatky výborných levelov a okorení ich o tzv. Devilish mode, kedy pridá na obtiažnosti. Do hry dodá nový element – malý diablik vás najprv prenasleduje a potom nedá pokoj. Nie je to nôž na krku v podobe časového či priestorového limitu, t.j. keď vás dostihne, končí level, ale čosi horšie. Diablik sa snaží na Kirbyho útočiť, zdržiavať ho, brať mu diamanty a keď ho Kirby ovalí, dá si chvíľu pokoj, ale o chvíľu je tu zase. Búchate ho znova. A najmä berie kúsky života a vaším cieľom je doraziť do finišu levelu s plným počtom, resp. najlepším výsledkom, keďže sa rátajú do finálnej schémy kúskov. Zo začiatku hry sa vám bude dariť končiť level s hrdosťou a dobrým počtom, ale neskoršie už sú väčšou výzvou, lebo majú viac prekážok či nepresných skokov a tie sú ideálnou šancu pre diablika zaútočiť a otravovať vás. Vo finálnom súčte je Devilish Mode určite dobrá výzva a motivácia prejsť si levely znova, aby ste si po osvojení transformácií vyskúšali čosi nové.

Pribudli tu aj dva vedľajšie módy, resp. minihry. Slash & Bead je môj osobný favorit, predstavuje fajn hru s časom. Váš hrdina Meta Knight upaľuje vpred, kde seká nepriateľov a zbiera drahokamy, jeho najväčšou výzvou je však dostať čo najviac času, aby sa dostal na koniec levelu. Levely sú rozdelené na isté pasáže: viac „behavé" sú určené najmä na zber povaľujúcich sa drahokamov, ale občas sa level zastaví a máte uzavretú časť, kde potrebujete získať čo najviac – a tu prídu aj bonusové sekundy.


Dedede Gogogo sa hrá s podobným konceptom, ale je to ešte rýchlejšia verzia, kde nejde už o sekanie nepriateľov, ale dostávate časový limit hneď na začiatku, level musíte prebehnúť do konca a pritom zozbierať, čo sa dá. Niektoré šprinty vám zaberú minútku desať či minútku a pol, no sú to intenzívne zážitky, kedy si vystačíte s tromi tlačidlami (A, B, pohyb), inak sa maximálne sústredíte na zber i cieľ.

Obe minihry majú iba po štyri levely a zo začiatku je prístupný jeden, takže si treba odomknúť zvyšok ale celkovo sú to chuťovky na jedno posedenie, nie dlhočizné hranie. Ak budete súperiť so sebou, časovými či bodovými limitmi alebo si budete odovzdávať kolegiálne konzolu, môžete si celkom užiť.

Ako finálna hra Nintenda pre 3DS môže byť Kirby’s Extra Epic Yarn presne dobrou ukážkou, prečo sme si túto konzolu zamilovali. Nápaditá behačka využíva prenosný formát, má ideálnu dĺžku levelov a tie sú poctivo naplnené predmetmi, nepriateľmi, bonusmi či nápadmi. Spočiatku cítiť mäkkú grafiku a ovládanie je miestami výzva, ale nové schopnosti, Devilish mode a dve minihry sú fajn obohatenia. A možnosť zobrať si ďalšieho Kirbyho na cesty sa neodmieta...


napísal Korec 9.7.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
KIRBY’S EXTRA EPIC YARN
+ desiatky nápaditých levelov
+ fantázia tvorcov núka vtipné transformácie
+ graficky príjemná variácia behačky
+ nové ťahy, módy a Devilish mód
+ dve minihry spestrujú hrateľnosť
+ prístupné pre malých aj výzva pre väčších
- ovládanie občas hnevá


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 8. marec 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk