GOLEM GATES

GOLEM GATES

7.0

Mix kariet a RTS už aj na konzolách

Recenzia na Switch verziu

Strategickému žánru sa doteraz nepodarilo úplne etablovať na konzolovom trhu. Ovládanie pritom už nie je až takou prekážkou. Jednak kvôli tomu, že konzoly začínajú podporovať myš a klávesnicu, no taktiež kvôli tomu, že sa celková hrateľnosť začína prispôsobovať práve limitom ovládania. Sú síce nejaké úspešné a aj kvalitné výnimky a vlastne vždy aj boli, no naozaj sú stratégie stále asociované práve s PC. Aktuálne sa to snažia zmeniť Laser Guided Games so svojou netradičnou stratégiou Golem Gates. Tú pred viac ako rokom priniesli najskôr na PC, no teraz sa ňou rozhodli osloviť aj hráčov na konzolách. Ako im to tam vyšlo?

Ak ste o hre doteraz nepočuli, musíte si uvedomiť, že Golem Gates naozaj nie je úplne bežnou stratégiou. Nie je ani tradičnou stratégiou mierenou na konzoly, kde majú hry tohto žánru zjednodušené rozhranie a rýchlejšiu hrateľnosť. To všetko samozrejme spĺňa, no unikátnou ju robí niečo iné. Touto jedinečnou vlastnosťou je kombinácia dvoch žánrov – RTS a kartovej hry, respektíve kartových bojov. Možno to nie divne, no nie je to prvá hra, ktorá to skúša skĺbiť a vlastne sa tieto prvky k sebe aj hodia.

Nenájdete tu žiadne základne, ktoré by ste budovali, rozširovali a vyrábali tam jednotky. Je to zdĺhavé a na ovládanie gamepadom aj komplikované. Namiesto toho tu máte jednu základnú postavu, ktorá síce priamo nebojuje a nie je ani príliš pohyblivá, no dokáže vytvárať jednotky kdekoľvek na odkrytom území. Musíte si ju však chrániť, inak pre vás hra veľmi rýchlo skončí vašou porážkou. Jednotky však nemôžete vyrábať podľa svojej ľubovôle, ale len na základe toho, čo máte „v rukách“. Teda ide o to, aké karty máte k dispozícii.

Golem Gates
Golem Gates Hra je zameraná skôr akčne.
Hra je zameraná skôr akčne.


Golem Gates Príbeh vás dostane do zaujímavého sci-fi sveta.
Príbeh vás dostane do zaujímavého sci-fi sveta.


Golem Gates Musíte uvažovať nad tým, či niečo vyrobíte hneď, alebo počkáte na silnejšiu jednotku.
Musíte uvažovať nad tým, či niečo vyrobíte hneď, alebo počkáte na silnejšiu jednotku.





Akurát v Golem Gates sa to nevolá karty, ale Glyphy. Tieto reprezentujú rôzne jednotky, defenzívne stavby aj prvky, no tiež schopnosti a možnosti, ktoré môžete využiť. V priebehu hrania postupne získavate čoraz viac Glyphov a z nich si pomaly budujete svoj balíček, s ktorým idete do boja. Práve z tohto decku vám hra vyberá Glyphy, s ktorými vás pošle do boja a vy si tak môžete ovplyvňovať to, ako chcete hrať. rovnako ako v mnohých iných kartových hrách, aj tu je vhodné správne si svoj deck vyvážiť, aby ste vedeli reagovať napríklad na to, že na vás súper pošle všetko peklo, ktoré táto hra ponúka.

Navyše nie ste limitovaní len tým, aký máte balíček, ale aj možnosťami toho, čo vôbec v danom momente dokážete „vyrobiť“. Limituje vás v tomto ohľade energia. Každý Glyph má nejaké množstvo energie, ktoré je potrebné na to, aby ste ho mohli nasadiť do boja. Musíte tak uvažovať nad tým, čo sa vám v aktuálnej situácii najviac hodí. Či teda do boja nasadíte niečo teraz, alebo počkáte, získate viac energie a pošlete do boja napríklad silnejšiu jednotku. Energia sa vám pritom dopĺňa sama v priebehu času a môžete si v tomto ohľade dopomôcť tým, že na mape obsadíte body, ktoré túto energiu dopĺňajú rýchlejšie. Nebude to však jednoduché, keďže ich je na mape viac a idete po nich nielen vy, ale aj váš nepriateľ.

Zaujímavé tiež je, ako autori hry všetky tieto prvky a mechanizmy naviazali na pomerne zaujímavý, aj keď občas trošku chaotický príbeh. Spomínaná postava je Harbinger, ktorého do boja povolala tajomná sila, no proti vám stojí niekto zahalený ešte viac do rôznych tajomstiev. Len postupne odhaľujete viac o svojom poslaní a o tom, proti komu to vlastne stojíte a bojujete. Dalo by sa to prezentovať aj inak, no aj tak príbeh nie je najhorší a dokáže osloviť. Zavedie vás do tajomného zničeného sci-fi sveta, kde sa bojuje o pradávnu silu a práve vy ste jazýčkom na váhach, ktorý tu o všetkom rozhodne.

Hrateľnosť Golem Gates je vďaka všetkému vyššie uvedenému pomerne priamočiara a akčná, ide sa hneď na vec, snažíte sa rýchlo obsadiť zdroje a posielať svoje jednotky na nepriateľa, aby ste ho zlikvidovali skôr, než dokáže on reagovať na vás. Popritom nezabúdate na defenzívu, chránite svojho Harbingera vežami a mínami, niečo z toho rozosievate aj po ceste a idete vpred za svojim cieľom. Niekedy je úloha komplikovanejšia a musíte napríklad zničiť generátory. Inokedy zas odolávate útoku, či sa snažíte prekonať prekážky na mape. Všetky misie sú v zásade navrhnuté tak, aby netrvali dlho a mali naozaj rýchly spád.

Nie všetky aspekty sa ale podarilo kvalitne preniesť do ovládania a napríklad výber jednotiek nefunguje až tak intuitívne. Takže najčastejšie skončíte tak, že budete väčšinu svojich jednotiek posielať naraz, čo samozrejme nie je najlepší nápad. Stačí totiž jediný špeciálny útok a väčšina vašich jednotiek skončí v plameňoch. Taktiež práca s kamerou a kurzorom na konzole nefunguje práve ideálne. Switch má aspoň tú výhodu, že hru viete prípadne v handheldovom režime ovládať aj dotykom. Dá sa na to všetko zvyknúť, no aj tak si myslím, že by sa ovládanie dalo prispôsobiť aj vhodnejšie a hlavne intuitívnejšie pre hranie na konzolách.

Kampaň Golem Gates je rozdelená na prológ a tri kapitoly, pričom postupne na vás čaká celkovo 15 misií, v ktorých sa čoraz viac dozvedáte o svojich nepriateľoch a je pred vami čoraz silnejší súper a čoraz zložitejšia úloha. Spestrené je to vedľajšími misiami, za ktoré dostávate viac odmien. Postupne tiež prechádzate rôznymi prostrediami a celé to zaberie pekných pár hodín. Ak by sa vám to náhodou zdalo málo, je tu ešte niekoľko ďalších režimov a stále máte navyše možnosť hrať online a to až vo štvorici.

Golem Gates
Golem Gates Za plnenie misií dostávate odmeny.
Za plnenie misií dostávate odmeny.


Golem Gates Niektoré misie prinesú špeciálnu výzvu.
Niektoré misie prinesú špeciálnu výzvu.


Golem Gates Manažment svojho balíčka patrí medzi najvýraznejšie črty hry.
Manažment svojho balíčka patrí medzi najvýraznejšie črty hry.





Je tu režim výziev, ktoré sú náročnejšie ako misie v kampani a postavia pred vás dosť špecifické úlohy, ktoré naozaj preveria vaše schopnosti. Celkovo je tu takých výziev viac ako 30, čo vám pridá ďalšie hodiny hrania. Je tu tiež Survival režim, ktorý môžete hrať sami, alebo vytvoriť online miestnosť a pripojí sa k vám ďalší hráč, pričom sa pokúsite spoločne vydržať čo najdlhšie. K dispozícii je 6 rôznych máp. Online režim ponúka možnosť rýchlej hry, vytvorenia vlastnej, nájdenia nejakej podľa vašich preferencií a tiež zápasy proti AI. Probléme je však ten, že sa mi doteraz nepodarilo nájsť ani jednu online hru, takže je pravdepodobne online osadenstvo Golem Gates naozaj mizivé.

Graficky to rozhodne nie je najhoršie, no použitá farebná paleta je trochu fádna. Hra sa vám tak na jednej strane páči, na druhej strane tento pocit nepretrváva dlhšie, čo je možno trochu škoda. Chcelo by to variabilnejšie prostredia a hlavne pestrejšie. V oblasti grafiky je však najväčším problémom to, že Switchu pri väčších armádach a viacerých efektoch naraz na obrazovke dochádza trochu dych a snímkovanie klesá. Naopak zvuková stránka je vynikajúca, či už sú to efekty, ojedinelý dabing (tu a tam to pripomína pôvodného Unicrona), alebo hlavne skvelá retro synthwave hudba, za ktorou stojí Dalvin Kang.

Golem Gates ponúka zaujímavý herný zážitok, ktorý spočíva v rýchlych akčných a priamočiarych zápasoch, čo je doplnené manažmentom vášho balíčka. Sami sa rozhodnete, čo je pre vás najdôležitejšie – či už čo najširší balíček, ale s častejším miešaním Glyphov, čo vám chvíľku bráni hrať, alebo úzky balíček, no s menšou variabilitou. Hra tak dokáže zabaviť, a to aj na konzolách. Nevyhla sa však ani chybám. Rozhodne zamrzí nie práve ideálne ovládanie, ktoré vám neraz skomplikuje situáciu. Technické problémy vás taktiež nepotešia, rovnako ani dlhé loadingy a ďalšie nedostatky. Ak teda po Golem Gates pokukujete, skúste skôr PC verziu.


napísal matus_ace 25.7.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Golem Gates - trailer
| GOLEM GATES - TRAILER
[27.11.2017]
7.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
GOLEM GATES
+ zaujímavá skĺbenie RTS s kartovými prvkami
+ skvelá hudba
+ dostatok obsahu
+ množstvo Glyphov a nutnosť manažovať si balíček
- fádna farebná paleta
- online nenájdete vôbec nikoho
- technické problémy
- ovládanie by mohlo fungovať aj lepšie


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Laser Guided Games / Laser Guided Games
Štýl: Stratégia
Early Access od: 7.12.2018

Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Golem Gates 25.7.2019
| Golem Gates - trailer 27.11.2017
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk