SNOOKER 19

SNOOKER 19

7.0

Zábava s tágom určená zarytým fanúšikom

Recenzia na PS4 verziu

Ak by sme sa pozreli na akýkoľvek relevantný rebríček najobľúbenejších športov v našom regióne, respektíve na Slovensku, biliard by sa so železnou istotou neumiestnil na niektorej z medailových pozícií. Bohužiaľ, masívny záujem o profesionálnu kariéru by sme tu očakávali len márne, no aj napriek tomu sa nedá povedať, že sa práve biliardu vyhýbame na tej nižšej, amatérskej úrovni. Zopár zápasov s partiou kamarátov niekde v herni či v krčme si vie predstaviť značne početnejšia skupina ľudí. Ťažko povedať či práve pre nich je určená táto videohra, no rozhodne môže potešiť skalných fanúšikov. Koniec koncov nie je to tradičný biliard, ale snooker. Tento názov nesie najnovší titul z anglického štúdia Lab42, v ktorom majú autori skúsenosti z vývoja alebo aj portovania rôznych hier - napríklad Fotball Manager Touch 2018 či Yakuza 0. No tentokrát si na svoje plecia zobrali naozaj ťažké bremeno.

Biliard, respektíve snooker, nepatrí medzi hry, ktoré by sme vo veľkom prevedení vídali príliš často. V mobilných verziách je prítomný a servírovaný skutočne obrovským množstvom spôsobov, no vytvoriť dostatočne komplexnú hru na to, aby bola hodná vydania na veľkých platformách, bola určite poriadna výzva. Tvorcovia sa preto museli dôsledne orientovať na podstatu tohto športu, čo zaujímavé naozaj ponúka a ako to dostať v silnej koncentrácii do jednej hry. A toto sa im do istej miery podarilo naozaj brilantne, no niektoré aspekty predsa len silne zaostávajú.

Snooker 19
Snooker 19 V rýchlej hre sú k dispozícii tri herné režimy.
V rýchlej hre sú k dispozícii tri herné režimy.


Snooker 19 Žiadna pomoc pri mierení je pre ostrieľaných hráčov.
Žiadna pomoc pri mierení je pre ostrieľaných hráčov.


Snooker 19 Už to len trafiť správne.
Už to len trafiť správne.





Všetky výhody a nevýhody vytvárania virtuálnej verzie tohto predovšetkým Britmi obľúbeného športu si vývojári určite uvedomovali, nakoľko je to zreteľné už z prvých minút strávených s hrou. Tak ako sa aj samotný šport chce byť seriózny a držať si určitú úroveň, rovnako sa to snaží odrážať aj Snooker 19. Autori sa preto nezamerali na kvantitu, ale skôr kvalitu a pozornosť venovali predovšetkým samotnej hre. Pozlátka okolo skôr odignorovali a rovnako sa nesnažili lámať rekordy v dostupnosti rôznych herných režimov či možností. V hre prinášajú len to, čo je nutné pre hru samotnú a zároveň to, čo vedia oceniť najmä hráči, prípadne zarytí fanúšikovia snookeru. Ak teda nemáte vrúcnejší vzťah k biliardu alebo snookeru, určite nejde o hru pre vás. Môžete si k nej síce sadnúť s kamarátmi a dať si niekoľko zápasov a táto možnosť je, samozrejme zábavná a má svoje typické čaro hier na delenej obrazovke. No otázkou zostáva, či by predsa len nebolo lepšie ísť von a zahrať si to v realite. Pri inej príležitosti by ste totiž túto hru z poličky nevytiahli.

Tí s oveľa bližším vzťahom k snookeru si dokážu všimnúť detaily a oceniť ich. Snooker 19 totiž obsahuje všetkých 26 herných arén zo svetového turnaja a rovnako tak celý rebríček 128 hodnotených hráčov. Každá aréna je, pochopiteľne, plne vymodelovaná spolu so špecifickým stolom. Každý hráč je rovnako tak spracovaný do virtuálnej podoby, ktorá sa snaží aspoň ako-tak odpovedať reálnemu vizuálu daného hráča. Modely rozhodne nevynikajú maximálnymi detailmi, no ak v nich máte prehľad, určite ich spoznáte. Pri licencovaní všetkých hráčov a arén to však nekončí - súčasťou sú aj licencované turnaje. Hra sa navyše snaží kopírovať to, čo sa vo svete aktuálne hrá. Túto spojitosť, samozrejme, uvidíte predovšetkým v kariére, čím sa dostávam ku konkrétnym herným režimom.

Herných režimov tu však nie je veľa, autori vo veľkom odrážajú realitu, a tak ani nemali motiváciu hrať sa s niečim, čo by cieľovú skupinu možno ani nezaujalo. Hneď na úvodnej obrazovke je k dispozícii rýchla hra, pri ktorej si môžete zvoliť vášho a súperovho hráča, obťažnosť, arénu a taktiež jeden z troch herných režimov. K dispozícii tu je klasický snooker, six red a shoutout. Teda laicky povedané buď plná hra, skrátená alebo plná hra obmedzená časom. Veľmi dôležitá možnosť nastavenia je počet kôl - vždy ide o nepárne číslo a môže ich byť až niekoľko desiatok. Každé kolo pritom môže trvať aj dvadsať minút, takže by išlo o skutočné vyčerpávajúci zápas. Popri rýchlej hre je hneď dostupná aj jednoduchá online hra, kde si taktiež zvolíte hráča, základné podmienky a o zvyšok sa postará matchmaking. Pre fanúšikov sú však určite zaujímavé online turnaje organizované samotným štúdiom a taktiež už spomínaná kariéra.

Pri kariére si tradične volíte hráča, upraviť si môžete jeho oblečenie a taktiež tágo. Nechýbajú tu však možnosti pre nastavenie obťažnosti či dĺžky. V rámci kariéry sú prítomné dva režimy, ktoré určujú smer, ktorým sa chcete ako hráč vydať. Môžete byť začiatočník, ktorý sa chce dostať na vrchol alebo zabehnutý profesionál, ktorého cieľom je vyhrávať veľké súťaže. V kariére sa nájde každý, kto to so snookerom myslí vážne, no zaujať vie aj amatérov, ktorí majú motiváciu zlepšovať sa. Ide o dobrú kombináciu možností, ktorá vás navyše motivuje odmenami v podobe trofejí. Vo svojom profile totiž máte „výkladnú skriňu" všetkých vami získaných trofejí, ktorú si môžete postupne dopĺňať o tie najcennejšie. Serióznosť, ktorú som spomínal v úvode recenzie, je naozaj prítomná v každom zápase. Hra na obrazovke miestami vyzerá ako skutočný televízny prenos. Stôl so všetkým, čo k nemu patrí, je spracovaný naozaj dobre, čo dopĺňa slušný komentátor a okolité zvuky divákov. Tí dobre reagujú na vaše úspechy či naopak chyby. Dobre to dopĺňa atmosféru a akýsi dojem skutočnosti tomu dodávajú aj tie najbanálnejšie zvukové efekty - kašľanie.

Aj vďaka takýmto maličkostiam sa to hrá dobre. Vizuálne spracovanie je na PS4 celkom dobré, no keď vezmeme do úvahy, aký minimálny priestor musí konzola spracovávať, grafika by sa dala vytiahnuť predsa len o niečo vyššie. Predovšetkým vyhladzovanie hrán, čím trpia najmä gule. Celý realistický dojem z hry na celej čiare kazia animácie postáv. Sú veľmi strojové, statické a niekedy ani úplne nezodpovedajú sile, ktorou guľa vystrelila vpred.

Čo sa týka hrateľnosti, nastaviť si môžete taktiež úroveň čiary, ktorá zobrazuje smer vašej gule - ak si veríte, môžete zobrazovanú dráhu zmenšiť, prípadne úplne vypnúť. Riešiť hrateľnosť pri hre, akou je biliard, je však na zamyslenie, nakoľko drvivá väčšina hrateľnosti je postavená na fyzike, ktorú zvládali na veľmi dobrej úrovni počítače už pred pár desiatkami rokov. Nikoho teda neprekvapím, ak poviem, že to bez problémov zvláda aktuálny hardvér. Každopádne, tu sa bavíme o 3D hre, ktorá do hrateľnosti predsa len prináša malé možnosti navyše - môžete si pozrieť smerovanie vašej gule z rôznych smerov. Okolo stola sa môžete poprechádzať, no ovládanie tejto mechaniky bohužiaľ, nie je ani náhodou plynulé. Svoju funkciu však aj napriek tomu spĺňa.

Snooker 19
Snooker 19 Dobre mierená rana niekedy stojí viac síl.
Dobre mierená rana niekedy stojí viac síl.


Snooker 19 V kampani môžete štartovať ako začiatočník, no tiež skúsenejší hráč.
V kampani môžete štartovať ako začiatočník, no tiež skúsenejší hráč.


Snooker 19 Samozrejme, nemôžu chýbať rebríčky či zoznam zápasov.
Samozrejme, nemôžu chýbať rebríčky či zoznam zápasov.





Hodnotenie Snooker 19 vychádza z očakávaní. Tento šport síce u nás nemá veľkú popularitu, s kvalitami hry to ale nesúvisí. Autori vedeli, do čoho idú, a tak sa vydali overenou cestou, pri ktorej vytvorili štandardnú hru s kampaňou, online funkciami a predovšetkým plne licencovaným obsahom. To je jej najväčšou prednosťou, ktorú aj fanúšikovia najviac ocenia. Hrateľnosťou ničím neprekvapí a z tohto pohľadu ponúka štandard, ktorý navyše aj dobre vyzerá. Pre fanúšikov Snooker 19 je to ideálna a v podstate aj jediná možná voľba.


napísal play3man 3.7.2019
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
Snooker 19 je už vonku
7.0
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
SNOOKER 19
+ plne licencovaný obsah
+ 26 arén, až 128 profesionálnych hráčov
+ kariéra pre pokročilých aj začiatočníkov
+ snaží sa kopírovať súťaže v reálnom svete
+ podpora online turnajov
- úplne zanedbané animácie hráčov, statické a bez emócií
- ovládanie niektorých funkcií môže byť mätúce až ťažkopádne
- komentár síce znie dobre, no časom začne prekážať neustále opakovanie fráz


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Ripstone Games / Lab42
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19469)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk