FORZA HORIZON 4: LEGO SPEED CHAMPIONS

FORZA HORIZON 4: LEGO SPEED CHAMPIONS

7.5

Z Británie do Legolandu

Recenzia na Xbox One verziu

Ambície Playground Games a ich série Forza Horizon neustále rastú. Pred niekoľkými rokmi sme sa preháňali len cestičkami niekde v Colorade a teraz tu máme obrovský kus Veľkej Británie s dynamickou dennou dobou, počasím a dokonca aj striedaním ročných období. Podobne to platí aj pre expanzie tejto série. Začalo to menším rally rozšírením, v dvojke už prišiel perfektný Storm Island s extrémnymi pretekmi, no a od trojky tu máme schému dvoch expanzií – prvá prináša nové prostredie a nové podmienky, druhá hráčov vracia do detských čias. V trojke sme sa zo slnkom zaliatej Austrálie dostali najskôr na zasnežené hory a potom do sveta „angličákov" v Hot Wheels expanzii. V štvorke už za sebou máme lov pokladov na Fortune Island, tak je čas stavať si autá z Lega.

Mnohí hráči neboli z oficiálneho predstavenia Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions práve nadšení. Pravdou však je, že aj keď si táto expanzia veľa požičiava zo sveta najznámejšej stavebnice, stále je jej základ rovnaký. Akurát si tentoraz mohli autori trošku viac popustiť uzdu svojej fantázie a o tom sa presvedčíte hneď po príchode do novej lokality. Aj tu sa dostanete z nového bodu na základnej mape, odkiaľ sa cestuje prostredníctvom loadingu pri prvom príchode do expanzie. Potom  je pred vami už len okružná jazda novým svetom a je to parádna jazda.

Nájdete tu všetko, čo už dnes od Forza Horizon sveta čakáte. Autori sa však nemuseli držať jednotnej témy reálneho prostredia, takže to mohli pokojne vedľa seba nahustiť a aj tak to vyzerá dobre. Nájdete tu tak lúky, pláž, kopce, púšť, mesto, letisko, či dokonca les s duchmi (z Lega). Jednoducho veci, ktoré možno dobre poznáte z jednotlivých súprav stavebnice. A to nie je všetko. Forza Horizon s touto expanziou konečne dostala pretekársku trať, aj keď táto sa hodí vďaka svojmu oválu skôr na pretekanie typu NASCAR. Je to podobné, ako keď ste v kine sledovali Lego Príbeh, aj keď tu pochopiteľne z licenčných dôvodov nenájdete superhrdinov, Stredozem a iné známe univerzá poskladané z Lego kociek. Ale je to škoda, možno aspoň ten Lego Batmobil by sa tu dobre hodil. To však neznamená, že by bolo využitie Lego Speed Champions zlé.

Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions
Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Do nového sveta doslova vletíte.
Do nového sveta doslova vletíte.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Môžete na svet pozerať spoza volantu Lego áut.
Môžete na svet pozerať spoza volantu Lego áut.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Svet môžete poznať zo svojich stavebníc.
Svet môžete poznať zo svojich stavebníc.





Dizajn nového sveta je tak naozaj podarený a hlavne je rôznorodý, takže nehrozí stereotyp z toho, že by ste mali pred nosom stále rovnako vyzerajúce okolie. Navyše tu nechýba dynamické počasie, denná doba a rovnako ako v základnej hre sa aj tu menia ročné obdobia, aj keď na to zatiaľ príliš nebola príležitosť. Opäť sa mi však mapa zdá menšia, aj keď je plná obsahu. Prefrčíte ňou pomerne rýchlo. Nájdete tu viac ako stovku ciest z asfaltu, plast a aj piesku. Nie je to však len o nich, keďže vo Forza Horizon sa už dávno nejazdí len po cestách a snáď ešte častejšie jazdíte mimo nich.

Čaká tu na vás klasická zostava rôznorodých eventov, ktorými budete vypĺňať svoj čas s hrou. Sú to teda preteky na nejakých okruhoch, preteky z bodu A do bodu B, k nim sa môžu pridávať ešte nejaké obmedzenia na druh auta, celé to nakoniec zakončíte špeciálnym eventom, no aj medzi tým zažijete pár špeciálnych, kde sa Lego auto postaví svoje reálnej predlohe. Tu sa totiž nejazdí v hračkárskych autách, ale Lego autách v mierke 1:1 s tými skutočnými. Nechýba krátka „príbehová“ línia a obrovská hromada rôznych kaskadérskych výziev. K tomu si pripočítajte rôzne časovo obmedzené šampionáty, Forzathon eventy a mnohé ďalšie. Až kým sa nezačnete zaoberať plnením všetkých výziev v hre, ani si neuvedomíte, koľko ich tu naozaj je.

Sú totiž cestou k vášmu hlavnému cieľu, ktorým v tejto hre je postaviť si svoj Lego dom. Za plnenie výziev a pretekanie dostávate Lego kocky a tie sa vám pridávajú. Keď ich máte dosť, váš dom sa upgraduje o nové prvky. Kým to všetko splníte, zaberie vám to naozaj slušné množstvo hodín. Alebo tu budete jazdiť len tak, hrať nejaké vytvorené playlisty, vytvárať si vlastné plány (a zdieľať ich s ostatnými), prípadne sa pustíte do multiplayeru. To sú všetko možnosti, ktoré poznáte zo základnej hry a nie som si istý, či sa v tomto ohľade hra nejako rozšírila s novou expanziou. Tá naozaj prináša hlavne nový singleplayer obsah.

Slabšie to už je v oblasti áut. Nestaviate si tu vlastné autá z Lega, aj keď by ste to možno očakávali. Lego Speed Champons licencia je totiž o súpravách, z ktorých si aj v skutočnosti postavíte vždy len jedno auto. Týchto súprav je viac a do hry si našli cestu štyri. Mini Cooper S Rally je auto, s ktorým sa zoznámite hneď v úvode a je to ten základ, ktorý vás chce vtiahnuť do Lego sveta. Nevyzerá infantilne, práve naopak. Lego model je pekne spracovaný a už vtedy si hovoríte, že ak to takto bude aj ďalej, máte sa na čo tešiť. Potom sa vám do rúk dostane Ferrari F40, ktoré je ešte krajšie. No a vrcholom je McLaren Senna. Štvrtým autom je jediný nález zo stodoly v tejto expanzii, ktorý síce v hre nájdete, ale zatiaľ si ho nemôžete vyzdvihnúť. Môžete však hádať, keď ho nájdete v rozobratej verzii.

Tieto Lego autá sa správajú tak, ako ich reálne protiklady v hre, takže nejdete do žiadnej veľkej neznámej. Trochu ma sklamalo, že aj napriek tomu, že sa skladajú z kociek Lega a teoreticky by ich výrobcom nemuselo vadiť, keď by ste ich na ceste rozbili do posledného dielika, nedá sa to. Časti z nich vám síce odpadnú, no od Lega by ste čakali väčšiu deštrukciu. Výraznejšie ich meniť nemôžete, no dokážete si ich vylepšovať po stránke výkonu a tiež vizuálne vďaka rozsiahlemu editoru vizuálov.

Osobne som mal pri hraní dojem, že sa z Lego témy dalo vyťažiť aj viac a hneď v niekoľkých ohľadoch. Jednak je to už spomínané rozbíjanie áut, no taktiež aj estetika sveta. V rámci toho všetkého, čo sa v ňom mieša, tu narazíte aj na časti ako zo základnej hry. Teda skôr realisticky spracované. Na jednom mieste sa premávate cez pestrofarebný les z kociek a spod kolies vám odskakujú Lego kvety, hneď nato ste zase v lese skutočnom. To so sebou prináša aj fakt, že deštrukcia Lego prvkov pôsobí na pohľad inak ako deštrukcia tých realistických.

Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions
Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Mapa je pestrá, aj keď menšia.
Mapa je pestrá, aj keď menšia.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Lego autá sú spracované pekne detailne.
Lego autá sú spracované pekne detailne.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Pred vami sú aj špeciálne duely.
Pred vami sú aj špeciálne duely.





To samo o sebe opäť nie je chyba, hre to na kvalitách samozrejme neuberá, no nie som si istý, či to napĺňa očakávania, s ktorými do hry idete. Tá sa samozrejme nemôže zmeniť na „Lego racers“ len tak lusknutím prsta, ale niektoré veci by to chcelo dotiahnuť. Šťastím však je, že aj keď je táto estetika nejednotná, tak to stále vyzerá dobre. Lego autá parádne zapadnú do realistického sveta a tiež realistické autá vyzerajú dobre, keď sa rútia cez jednu kockovanú stenu za druhou.

V iných oblastiach zase s licenciou pracujú Playground Games naozaj nápadito a dokonca to pretavili aj do netradičného herného obsahu, aká doteraz vo Forza Horizon sérii nebol. V Lego svete predsa nesmú chýbať lietajúce taniere a nielenže tu nájdete ich pristávaciu plochu, kde ich je hneď niekoľko, zdá sa, že mimozemšťania tento svet postupne preberajú. Totiž vždy v noci sa objavia mimozemské palivové články, ktoré musíte zbierať. A vždy, keď prší alebo sneží, zase rastú mimozemské stromy, ktorých sa musíte zbaviť. Niečo podobné by to chcelo aj s dinosaurami napríklad, keďže tu nájdete haldu ich kostier.

Forza Horizon hry vďačia vo veľkej miere za svoju skvelú festivalovú atmosféru rádiovým staniciam v hre, ktoré to celé dotvárajú. Bohužiaľ, expanzia so sebou nepriniesla žiadne nové skladby do ponuky existujúcich staníc, no do nahrávacieho štúdia sa vrátili ich „moderátori“. Tí nahrali hromadu nových replík, ktorými pekne popisujú dianie v expanzii a aj váš progres naprieč jej kampaňou, keď sa vám niečo podarí. Opäť to funguje veľmi dobre, príjemne sa to počúva a spestruje to hru. Ak by vám to však bolo málo, pribudlo tu aj nové Lego rádio. To je však tak trochu aj vtipom a v nekonečnej slučke hrá len jedinú pieseň - Everything Is Awesome, titulnú pieseň z filmu Lego Príbeh, ktorú určite dobre poznáte.

Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions
Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Aj reálne autá dobre zapadnú do Lego sveta.
Aj reálne autá dobre zapadnú do Lego sveta.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Séria sa konečne dočkala pretekárskeho okruhu.
Séria sa konečne dočkala pretekárskeho okruhu.


Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions Hra ponúka stovky rôznych výziev.
Hra ponúka stovky rôznych výziev.




Vizuálne sa tu toho veľa zmeniť ani nemohlo, teda podobne ako po stránke soundtracku. Je to tá istá technológia ako základná hra a za tak krátku dobu sa ani nedočkala nejakých vylepšení. Grafické zmeny tak prináša len nová štylizácia tých niekoľkých áut a veľkej časti herného sveta. Ako som však už naznačil, z pohľadu toho, ako to funguje pre hru samotnú a jej atmosféru, je to stále dobrá práca. Hra navyše stále vyzerá veľmi dobre, podporuje 4K a aj HDR na Xbox One X a PC.

LEGO Speed Champions možno nebude najlepšou expanziou v sérii Forza Horizon, no rozhodne to nie je zlá expanzia. Aj keď jej neveríte, rozhodne sa jej oplatí dať šancu, či už na vás pôsobí infantilne, alebo nie. Prináša so sebou totiž slušnú porciu nového obsahu a spolu s ním aj ďalšie dlhé hodiny zábavného hrania. Chytľavá hrateľnosť základnej hry totiž zostáva. K tomu si pripočítajte fakt skvelé momenty, keď sa napríklad v noci preháňate lesom a okolo vás poletujú fosforeskujúci duchovia, či práve pôsobíte hromadnú deštrukciu v meste z Lego kociek. Chyby a nedostatky sú tu hlavne v detailoch. Do estetiky dánskej stavebnice nie je pretavený úplne celý svet, prípadne by to chcelo väčšiu deštrukciu áut. Tých je tu navyše rozhodne veľmi málo a zamrzí, že zo štvorice v hre jedno vlastne stále chýba. Stále sa však budete baviť veľmi dobre a aj pomerne dlho.


napísal matus_ace 18.6.2019
Páči sa mi! (+4)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 4: LEGO SPEED CHAMPIONS
+ stále výborná hrateľnosť
+ dostatok obsahu v mnohých disciplínach a výzvach
+ konečne je v hre aj pretekárska trať
+ hra vyzerá skvele, Lego estetika jej sadne
+ humor tu nechýba
- málo áut a nemôžete ich rozbiť do poslednej kocky
- do Lego estetiky nie je ponorený celý svet
- mapa je menšia ako Fortune Island


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Playgrounn Studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 13. jún 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk