MOTOGP 19

MOTOGP 19

7.5

Solídne preteky pre fanúšikov motoriek

Recenzia na PS4 verziu

Každý, kto má rad poriadne hlučné stroje a zároveň hry, sa občas poobzerá po nejakom titule, ktorý by prinášal zábavu v jednej stope. Ak hovoríme o motorkách, na trhu neexistuje príliš veľa hier, ktoré by prenášali túto zábavu do virtuálnej podoby. Pri porovnaní s počtom titulov zameriavajúcich sa na preteky automobilov prichádzame k zvláštnemu nepomeru. Záujem o pretekárske hry je veľký, no podstatne menší o súťaže na dvoch kolesách. Tu však môžeme polemizovať. Možno by bol záujem o motorkárske preteky väčší, ak by na trhu existovala hra, ktorá by prinášala rovnako kvalitný zážitok ako práve automobilové hry. Vytvoriť takýto zábavný titul na motorkách je teda zrejme náročnejšie, no aj napriek tomu sa o to niekto pravidelne pokúša. Ide, samozrejme, o talianske štúdio Milestone, ktoré sa už roky zaoberá vývojom pretekárskych hier.

Tvorba Milestone ale nemá výhradne jednostopovú históriu. Pár rokov sa vývojári starali o značku WRC a kde-tu sa zatúlali k autám aj s ďalšími, menej známymi značkami. Okrem nich sa ale snažia zlepšovať reputáciu motoriek a predovšetkým licencovanej série MotoGP. Od minulého ročníka sa tvorcovia rozhodli pustiť do väčších zmien, pričom o ďalší stupeň vyššie sa chcú posunúť s aktuálnym MotoGP 19. Pri tomto ročníku sme sa teda zastavili, aby sme sa mu lepšie pozreli na takmer neviditeľný dezén, inteligentných pretekárov a predovšetkým nový šampionát motoriek so zvukom vysokootáčkovej elektrickej kosačky. Práve umelá inteligencia a úplne nová súťaž MotoE sú hlavnými ťahákmi aktuálneho ročníka.

Ako pri väčšine podobných hier, aj tu vás na úvod čaká vytvorenie vašej postavy - jazdca. Vybrať si môžete predvolený profil tváre a, samozrejme, všetky ostatné doplnky, ich farbu a podobne. Tu však autori posunuli level o niečo vyššie s príchodom vlastného editora. Vďaka nemu si môžete upraviť a nadizajnovať vlastnú prilbu, kombinézu či motorku. Vybrať si môžete z vopred pripravených polepov, no taktiež vytvoriť úplne nové. Každú takto vytvorenú nálepku zároveň môžete zverejniť a nahrať na server, vďaka čomu k nej majú prístup aj ostatní hráči. Teda aj vy môžete vyhľadávať v ďalšom hojnom objeme hráčmi vytvorených polepov. Pri editore však všetko ešte len začína. Hra obsahuje viacero herných režimov, od kariéry, cez rýchlu hru, až po nové, historické súťaže, ktoré sú veľmi zaujímavých spestrením.

MotoGP 19
MotoGP 19 Na začiatku nemôže chýbať vytváranie vlastného jazdca.
Na začiatku nemôže chýbať vytváranie vlastného jazdca.


MotoGP 19 Dôležité je držať správnu stopu.
Dôležité je držať správnu stopu.


MotoGP 19 Upraviť si môžete aj jednotlivé stupne prevodovky.
Upraviť si môžete aj jednotlivé stupne prevodovky.





Historické preteky sú dostupné v štyroch rôznych kategóriách, pričom v celkovom súčte ponúkajú niekoľko desiatok pretekov. Sú to ale vždy pomerne krátke preteky na jedno, maximálne dve kolá. Systém je však nastavený tak, že za splnenie základného cieľa ste odmenení len bronzovou medailou. Aby ste získali striebornú alebo zlatú, musíte urobiť niečo navyše. Všetky preteky sa zameriavajú na určitú významnú udalosť v histórii MotoGP pretekov. Hra vás teda posadí na motorku v úlohe slávneho pretekára, ktorý sa napríklad dokázal prebojovať v poslednom kole na prvé miesto. Vaším cieľom je teda zvíťaziť, no ak chcete ísť vyššie, musíte zvíťaziť aj s niekoľkosekundovým náskokom. Všetko tieto situácie sú sprevádzané zábermi zo skutočných pretekov. V konečnom dôsledku teda ide o síce jednoduchý, no naozaj príjemný doplnok k štandardnej kampani a ďalším súťažiam. 

Hlavnou súťažou v MotoGP 19 je kampaň, ktorá je plnohodnotným šampionátom. Máte vlastného pretekára, s ktorým sa musíte upísať jednému z ponúkaných tímov. Každý tím ponúka odlišnú motorku, a teda zastupuje iného výrobcu. Líšiť sa môžu výkonom, čo je veľmi dôležité, no vašu motorku si môžete aj sami vylepšovať za získané body pre vývoj. Vylepšiť si tak viete motor, tlmiče či elektroniku. S vybraným tímom ale nemusíte dokončiť celý šampionát, nakoľko aj počas neho budete mať stále možnosť upísať sa inej firme. Autori ponúkajú pomerne veľkú možnosť personalizácie celého priebehu súťaže. V základe ide o úpravu počtu kôl, no pred každými pretekmi môžete, ale aj nemusíte absolvovať celý víkend, od voľných jázd, cez kvalifikácie, až po konkrétne preteky. Sami si tak môžete zvoliť priebeh víkendu.

Hra obsahuje 19 známych okruhov, vďaka čomu je priebeh súťaží stále o nových výzvach. Preteky môžete hrať v rôznych podmienkach, za silného dažďa, na mokrom asfalte či, samozrejme, za pekného slnečného dňa. Nechýbajú ani trate s možnosťou nočného jazdenia. Jazda na motorkách je, samozrejme, výrazne náročnejšia ako na autách. Vyžaduje si to oveľa väčšiu disciplínu a sústredenie, pričom za chyby platíte oveľa väčšiu cenu. Ako veľmi vám hra bude vaše chyby vyčítať, to si viete sami nastaviť, vďaka čomu si ju môžu užiť aj tí, ktorí s motorkami nemajú veľké skúsenosti, no ocenia ich aj skúsenejší hráči. Ak si nastavíte viac asistentov, hra vám bude odpúšťať chyby pri brzdení alebo zrýchľovaní, zatáčaní. Vaše kontakty s asfaltom tak budú menej časté. Naopak pri realistickom jazdnom modeli sa aj pri menšom zaváhaní ocitnete na zemi. Možnou záchranou vám v takýchto prípadoch bude vrátenie času, ktoré však môže byť rovnako vypnuté.

Autori sa chvália úplne novou umelou inteligenciou. Tá ma mať základy v neurónových sieťach, čo znamená, že sa dokáže neustále učiť a svoje správanie zlepšiť takmer na úroveň skutočných hráčov. Táto informácia je určite zaujímavá a natoľko dôležitá, že môže byť príkladom pre ostatné hry. Ak by teda fungovala tak, ako autori hovoria. Musím povedať, že túto novinku som nezachytil hneď, ale až po niekoľkých hodinách hrania. V tom momente som si však uvedomil, že v hre som nemal takmer žiadne kolízie s ostatnými jazdcami, pričom veľmi dobre vedeli reagovať na rôzne nepredvídateľné situácie.

Ak k nejakej kolízii predsa len došlo, bolo to mojou vinou. Aj napriek čistej jazde neboli súperi úplne dokonalí a taktiež vedeli robiť chyby, zraziť sa s ostatnými jazdcami či nebezpečne vyjsť na trávu. Ide o veľmi zaujímavú zmenu a skúsenosť. Nedá sa teda presne určiť, či je umelá inteligencia natoľko dobrá, že by bolo z nej skutočne jasné, že ide o neurónovú AI, no rozhodne je na veľmi dobre úrovni. Tu je tiež dôležité spomenúť možnosť úpravy obťažnosti umelej inteligencie. K dispozícii nie je len možnosť easy, medium, hard a podobne. Teda sú tu, no úroveň nemeníte len v týchto troch polohách, ale na celej stupnici od 0 do 100 po jednotkách. Vďaka tejto možnosti si môžete úplne presne nastaviť úroveň umelej inteligencie tak, aby odpovedala vašim schopnostiam a skúsenostiam, a tak zabezpečili čo najlepší zážitok z každých pretekov.

Okrem veľkej kariéry jazdca tu nájdete aj rýchlejšie režimy, ako šampionát, rýchlu jazdu či časovku. Medzi šampionátmi nájdete všetky úrovne MotoGP súťaží, a to vrátane nového MotoE. Tu, samozrejme, ide o súťaž na výhradne elektrických motorkách. Takéto preteky majú obmedzené okruhy, na ktorých sa šampionát dá uskutočniť, no vo výsledku ide opäť o ďalší, nový, zážitok, ktorý príjemne dopĺňa obsah hry. Nechýba ani multiplayer, ktorý má taktiež niekoľko režimov. Vybrať si môžete z hráčmi vytvorených miestností, vytvoriť si môžete aj vlastnú, no taktiež sa môžete stať organizátorom online pretekov. Ide o zaujímavý režim, no ako pri bežnom, tak aj pri tomto som narazil na hlavný problém online časti - malý počet hráčov. Počet vytvorených miestností sa dá počítať na prstoch rúk, pričom počet hráčov v nich je taktiež veľmi malý. Skôr ho teda využijete vtedy, ak hráte so známou partiou.

MotoGP 19
MotoGP 19 Byť prvý na štarte vyžaduje úsilie.
Byť prvý na štarte vyžaduje úsilie.


MotoGP 19 Nechýba ani česká klasika.
Nechýba ani česká klasika.


MotoGP 19 Umelá inteligencia zvláda aj náročnejšie situácie.
Umelá inteligencia zvláda aj náročnejšie situácie.





MotoGP 19 posúva sériu opäť o kus vpred. Ponúka zaujímavý obsah, ktorý najviac ocenia veľkí fanúšikovia motoriek a dlhoroční milovníci MotoGP súťaže. Potešiť však vie aj menej skúsených hráčov vďaka bohatej možnosti úprav jednotlivých súťaží. Aktuálny ročník je tak zas o niečo zaujímavejší vďaka novinkám ako v obsahu, tak aj v umelej inteligencii, no stále naráža na opakujúce sa nedostatky - slabšie grafické prevedenie či naozaj malý počet hráčov. Offline obsah je síce pestrý, no dokáže vás zabaviť len niekoľko hodín. Ak máte motiváciu rásť v kampani, pokojne vám hra vydrží aj na niekoľko desiatok hodín, no veľmi pustá online časť skrátka zamrzí. 


napísal play3man 19.6.2019
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
MOTOGP 19
+ dostatok herných režimov
+ dobrý zážitok z jazdy
+ vďaka možnostiam úprav si hru užijú ako skúsení hráči, taj ak začiatočníci
+ umelá inteligencia je naozaj inteligentná
+ historické preteky a MotoE sú príjemným spestrením
- slabšie grafické prevedenie
- online časť je zaujímavá, no bez hráčov pustá
- offline obsah nemusí byť dlhodobo zaujímavý pre každého


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Milestone
Štýl: Racing
Dátum vydania: 6. jún 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk