VELOCITY G

VELOCITY G

5.5

Nuda vo veľkej rýchlosti

Recenzia na PC verziu

Malé indie štúdio Repixel8 vydalo ešte v marci tohto roka svoj najnovší titul Velocity G. Celkovo má na konte už tri tituly, ktoré sa dostali ako na PC, tak aj na Xbox One. Ak sa však pozrieme na to, k akému žánru sa autori najviac prikláňajú, vyzerá to na pretekárske hry. Velocity G je totiž už druhá hra štúdia, ktorá sa snaží preraziť práve v žánri pretekárskych hier. Na rozdiel od prvého titulu Turbo Sprint je aktuálny výtvor oveľa ambicióznejší. Z jednoduchého 2D prostredia sa tvorcovia presunuli do plnohodnotného 3D. Aj napriek výraznému skoku v grafike sa však stále nechávajú uniesť skôr jednoduchším spracovaním, ktoré ale má aj svoje nesporné výhody. Pretekárske hry ale nie sú len o grafike, a tak sa autori mali možnosť venovať oveľa dôležitejším veciam pre čo najlepší zážitok.

Grafická stránka však vie zaujať aj napriek jednoduchému spracovaniu, a to vďaka vizuálnemu štýlu, ktorým sa autori rozhodli vydať. Pre potreby hry to plne postačuje a navyše dokáže bežať takmer na všetkom plynule a bez obmedzení. Autori si nerobili veľkú hlavu ani s prípadnými nastaveniami grafiky, ktoré v hre skrátka nenájdete. V súčasnosti je to pomerne nezvyčajné, no pri menších hrách je to pochopiteľné. Ako som už ale podotkol vyššie, grafická stránka nie je pri indie hre a špeciálne futuristických pretekoch podstatná. Dôležitý je obsah a, samozrejme, hrateľnosť, od ktorej som očakával pravdepodobne viac, ako som mal.

Velocity G
Velocity G Bez power-upov nemáte šancu vyhrať.
Bez power-upov nemáte šancu vyhrať.


Velocity G Ak sa do bránky netrafíte, prídete o rýchlosť.
Ak sa do bránky netrafíte, prídete o rýchlosť.


Velocity G Split-screen je dostupný pre štyroch hráčov.
Split-screen je dostupný pre štyroch hráčov.





Velocity G sa ani v najmenšom nesnaží prísť s niečim, čo by akýmkoľvek spôsobom posúvalo tento žáner hier dopredu. Celý princíp zábavy spočíva v jazdení na lietajúcich strojoch s antigravitačným pohonom vo vysokej rýchlosti a navyše v uzatvorených tuneloch. Takýto popis by sa hodil pre naozaj veľký počet už vydaných titulov, čo, pochopiteľne, neveští nič dobré. Aj napriek tomu, čo som videl už v obchode na Steame, som stále dúfal, že ma tvorcovia dokážu niečim príjemne prekvapiť. A aj sa im to podarilo. Počas sťahovania hry som sa posunul na stránke obchodu trochu nižšie a zistil som, že napriek všetkým zjavne neoriginálnym prvkom má aspoň náznak niečoho nezvyčajného, a to príbehu. Teda niežeby sa za pretekmi skrývali zápletky a zauzlené vzťahy, no tvorcovia hru zasadili do konkrétneho roku na konkrétny šampionát. Velocity G je tak vlastne súťažou v gravitačných pretekoch v roku 2086.

Pri prvom spustení som sa odhodlal na hranie na klávesnici. Síce je jasné, že ovládač je v tomto prípade vhodnejší, aspoň som si otestoval, ako na tom vôbec je tento spôsob ovládania. Nanešťastie, veľmi rýchlo som pochopil, že pri hraní na klávesnici sa nebudem musieť snažiť aspoň o tretie miesto, ale skôr o to, aby som vôbec prišiel do cieľa. Citlivosť je naozaj šialená, takže aj to najjemnejšie stlačenie klávesu znamenalo šialené vychýlenie vozidla z pôvodnej jazdnej dráhy. Okamžite som teda prepol na bežný gamepad, s ktorým bolo hranie už takmer bezproblémové. Mierne rozhádzanú hrateľnosť som síce cítil aj s ním, pri troche cviku sa ale ovládanie dá zvládnuť, a tak som sa mohol pustiť do získavania medailových pozícií.

Hra obsahuje len offline kampaň, teda súperenie s kamošom po sieti tu teda nie je vôbec možné. Vystačiť si budete musieť so spomínanou kampaňou, rýchlou hrou a multiplayerom, v ktorom môžete vyzvať na súboj troch svojich kamarátov. Samozrejme, ide len o split-screen multiplayer, ktorý je ale veľmi vítaný. Tento spôsob merania si síl je čím ďalej tým viac ignorovaný zo strany vývojárov. To je teda, bohužiaľ, všetko, no pri sume, ktorú si za hru tvorcovia pýtajú, by bolo naivné očakávať viac obsahu.

Ak by ste chceli dokončiť kampaň na sto percent, teda prejsť všetky preteky na prvé miesto, určite by vám to zabralo viac ako desať hodín. Plus-mínus nejaká tá hodina podľa vašej šikovnosti. Systém kampane je rovnako jednoduchý a v podstate prevzatý z iných hier. Rozdelená je na osem úrovní, pričom s každou novou úrovňou získate aj novú a lepšiu loď. S každým levelom prichádzajú aj nové trate, respektíve nové oblasti, v ktorých budete pretekať.

Postupne sa aj zvyšuje obťažnosť, a to nielen v podobe rýchlejšej umelej inteligencie, ale aj dizajnu tratí. Častejšie vás prekvapujú rôzne nástrahy a prekážky, ktorým sa musíte stíhať počas rýchlej jazdy vyhýbať. Práve pri stálej vyššej rýchlosti budete musieť bojovať s presnosťou vašich pohybov, nakoľko sa začne stále viac prejavovať slabšie vyladenie ovládania. Samozrejme, hra nie je len o jednoduchých pretekoch na viac kôl. Autori pripravili aj slalom, v ktorom sa musíte triafať do bránok, či drag strip, v ktorom musíte dosiahnuť čo najvyššiu rýchlosť a spraviť najmenej chýb. Za každú medailovú pozíciu získavate body, ktoré majú priamy vplyv na odomykanie ďalších úrovní, a teda ja nových lodí. Veľmi dôležité sú však aj peniaze, za ktoré si môžete kupovať vylepšenia pre konkrétne vozidlá. Zlepšovať sa dá riadenie, maximálna rýchlosť a, samozrejme, zrýchlenie.

Velocity G sú úplne štandardné futuristické preteky, ktoré v každom aspekte využívajú to, čo sme mohli vidieť už vo viacerých hrách. Jazda na vznášajúcich sa strojoch, v tuneli a s možnosťou zbierať rôzne dočasné power-upy alebo zbrane nie je ničím originálna a iba recykluje už zabehnuté štandardy. Plochú hrateľnosť, našťastie, dokážu aspoň sčasti zachraňovať nové okruhy s každým vyšším levelom. Na druhej strane, za cenu 4€ dostanete hru, ktorá vám prinesie desiatky výziev na približne desať hodín, čo nie je vôbec zlé.

Velocity G
Velocity G Vylepšenia sú pri lepších vozidlách výrazne drahšie.
Vylepšenia sú pri lepších vozidlách výrazne drahšie.


Velocity G Celkovo je kampaň zložená z viac ako stovky pretekov.
Celkovo je kampaň zložená z viac ako stovky pretekov.


Velocity G Aspoň takto si dokážete zahrať s kamarátmi.
Aspoň takto si dokážete zahrať s kamarátmi.






napísal play3man 11.6.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
5.5
Ohodnotiť
VELOCITY G
+ aj napriek všetkému vie zabaviť
+ dizajn tratí vás núti byť stále v strehu
- recyklácia všetkého, čo sme už videli
- hrateľnosť nie je úplne vyladená, no dá sa na ňu zvyknúť


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Repixel8
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Velocity G 11.6.2019
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk