MY ARCADE PIXEL PLAYER

MY ARCADE PIXEL PLAYER

Vypadá to ako Game Boy, no Game Boy to nie je

Čo sa týka retro konzol, ten najväčší boom už máme pravdepodobne za sebou, no ukázal nám, že tu stále existuje dopyt po týchto zariadeniach, najmä od starších hráčov, ktorí si pamätajú tieto hry ešte na ich pôvodných konzolách a automatoch. Bez debát bolo najväčším hráčom Nintendo, z koláča si chcelo utrhnúť aj Sony, no a do tretice sa tento rok pridá Sega so zdrobneninou Mega Drive. Je tu však aj mnoho menších hráčov na trhu a medzi nimi je firma My Arcade. Možno ju nepoznáte, no funguje už dlhšie a známa je napríklad zmenšenými verziami herných automatov s klasikami, ako napríklad Pac-Man, Dig Dug, Galaga a ďalšími. No a teraz priniesla aj vlastný retro handheld. Respektíve skôr dva, no záleží na tom, ako sa na to pozeráte.

Firma totiž vydala dve My Arcade Pixel zariadenia. Prvým z nich je My Arcade Pixel Player, ktorý je orientovaný horizontálne, napríklad ako Game Boy Advance. Druhé zariadenie je vertikálne ako klasický Game Boy a volá sa My Arcade Pixel Classic. Nedávno som sa v diskusii pýtal, o ktorom by ste chceli vedieť viac a viac reakcií prišlo práve na tento model, takže tento máme v recenzii. Prichádza v jednoduchom balení, v ktorom okrem handheldu a manuálu nenájdete nič. To je síce smutné, no ihneď máte dojem, že sa tvorcovia fakt snažili a vidieť to na detailoch. Handheld je totiž v balení za priesvitným krytom, ktorý poodhalíte tak, že obal otvoríte ako knihu, pričom čelná strana drží na magnete a sama sa tak zaklapne. Pekný detail na handheld za 30 eur.

Dizajnovo je táto verzia veľmi pekná – vykráda predsa klasický Game Boy, jednu z najpopulárnejších konzol všetkých čias. Už na prvý pohľad sú tu však badateľné isté zmeny. Retro nádych tomu dodávajú aj rohy, ktoré sa oproti Game Boyu líšia. Inak je to ale klasika – veľký D-pad, dvojica tlačidiel A a B, reproduktor vpredu, menšie tlačidlá pre Start a Reset (návrat to ponuky hier) a hlavne dominantný 2,75″ farebný displej s pomerom strán 4:3. Na vrchnej hrane nájdete slider na vypnutie/zapnutie/zapnutie podsvietenia tlačidiel, Micro USB port, AV Out na pripojenie k TV (kábel v balení nenájdete) a výstup na slúchadlá. Ľavá hrana hore ponúka dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti – prepínate sa medzi 4 stupňami a vypnutím zvuku.

My Arcade Pixel Player

Prekvapením je tiež kvalita vyhotovenia. Pixel Classic je ľahší ako Game Boy, čo je samozrejmé. Samozrejmé tiež je, že je z neho cítiť lacnejšie plasty a to, že celý handheld nestojí veľa. Avšak stále z neho máte dobrý dojem. Je pevný, zadná strana má príjemné vyhotovenie a máte dojem, že s ním môžete zaobchádzať aj menej šetrne a prežije to bez ujmy. Snáď až na displej. Kvalitne je spracovaný tiež D-pad, s ktorým sa hrá pohodlne a to aj v hrách, kde potrebujete diagonálny smer. zadná strana má aj kryt na baterky, keďže okrem Micro USB dokážete handheld napájať tiež 4 AAA batériami.

Niektoré veci sa mi tu však páčia menej. Hranatý tvar A a B tlačidiel mi osobne nesedí, aj keď sa nedá povedať, že by spôsoboval nejaké problémy. Ovládanie hlasitosti v prednastavených stupňoch ponúka výraznejšie skoky. Zvuk navyše z jedného predného mono reproduktoru nie je až tak kvalitný. Displej má slabšie pozorovacie uhly, takže skresľuje farby, ak naň pozeráte z väčšieho uhla. To sú ale menšie nedostatky. Naopak sa mi páči podsvietenie, s ktorým sa dobre hrá aj v tme.

Jednoduché balenie, jednoduchý dizajn aj ovládanie, takže vás asi neprekvapí, že aj samotný systém handheldu je veľmi jednoduchý. A to až tak, že ho môžete akurát tak zapnúť a vypnúť. V zapnutom handheldu môžete akurát tak listovať medzi stranami hier a vyberať si tie, ktoré chcete hrať. Nie je tu žiaden filter, žiadne alternatívne spôsoby zobrazenia, zoradenie a ani nič podobné. Naozaj si hry len vyberiete, zapnete a Resetom sa vrátite späť do menu. Asi si teda viete domyslieť, že tu nenájdete ani ukladanie vlastných pozícií a podobne. To je štandard, na ktorý sme už z iných retro zariadení zvyknutí a tu to rozhodne chýba. Ale aspoň emulácia tu funguje veľmi slušne a bez nejakých výraznejších problémov.

My Arcade Pixel Player

Poďme ale na hry, ide tu predsa hlavne o tie. Už som spomenul, že v menu listujete medzi stranami so zoznamom hier. Týchto strán je tu 39, maximálne je  hier na jednej strane a celkový počet hier je 308, čo je naozaj slušný počet 8-bitovej zábavy. Má to však jeden háčik, ktorý tkvie v jadre tejto ponuky a napovedá to už podnázov handheldu – Data East Hits. Z celkovej ponuky 308 hier ponúka 8 klasík japonského vydavateľa Data East, ktorý je u nás skôr neznámy, no na svetlo sveta priniesol niekoľko naozaj kvalitných a legendárnych hier pre NES, automaty a ďalšie systémy. Práve niekoľko z týchto klasík tu nájdete a nie je to zlý výber, aj keď mohol byť aj lepší.

Chápem, že napríklad RoboCopa tu z licenčných dôvodov nemohli dať, no dalo sa z Data East ponuky vybrať aj viac. Alebo tu pridať automatové verzie a nie konzolové, keďže automaty boli v tejto dobe výkonnejšie a aj ich pre ne boli spracované kvalitnejšie a lepšie, aspoň po technickej stránke. Každá z týchto 8 hier je reprezentantom vtedajšieho biznisu, takže tu nájdete akcie v štýle Double Dragona, dosť zlú bojovku Karate Champ (keďže tu chýba hra pre dvoch hráčov), zaujímavý titul Burger Time, kvalitnú vertikálnu akciu B-Wings, či parádny pool v podobe Side Pocket. Fakt škoda, že tu je len NES verzia. Vybrať sa z týchto hier dá a aj keď ste ich predtým nepoznali, ak vám pri spomienke na túto éru vyhŕkne nostalgická slza, viete sa pri nich zabaviť.

Ale čo tých ďalších 300 hier? To je už horšie. Nie sú to žiadne legendy. Sú to homebrew tituly, prípadne klony oveľa známejších hier, akurát s nejakými zmenami. Dobrým príkladom môže byť séria športových titulov, ktoré ponúkajú dobre známu hrateľnosť, no z nejakého dôvodu s postavou pandy. Niežeby by ste sa pri týchto hrách nedokázali tiež zabaviť, no tých známych hitov je tu fakt len osem.

My Arcade Pixel Player

300 hier je veľa a výsledok je napríklad aj to, že nie všetky dnes fungujú. Mechanizmy v niektorých zostarli dobre, v iných zas už horšie a dnes naozaj nedokážu fungovať. A medzi týmito homebrew a klonmi je aj niekoľko takých, ktoré dnes už fakt nefungujú. Iným zas napríklad nepomáha to, že tu nenájdete žiaden manuál, takže princípy hier objavujete metódou pokus-omyl. Chápem, že pri 308 hrách by nebolo jednoduché venovať aspoň jednu stranu manuálu ich ovládaniu a princípom, no to ani v dnešnej dobe nie je nutné. Stačilo by tieto informácie zavesiť na internet a v manuáli dať len jednu stranu s QR kódom.

My Arcade Pixel Classic je pre mňa osobne príjemným retro handheldom. Hlavne kvôli tomu, že aj keď som si v živote prešiel mnohými platformami a obrovským množstvom hier, až doteraz boli tieto Data East tituly pre mňa neznámou. Rád som ich spoznal, rád som si ich zahral a pozrel sa na to, prečo sa na iných trhoch stali klasikami. Taktiež som sa zabavil pri ďalších hrách, aj keď nemajú zvučné mená, či zvučné mená len vykrádajú, napríklad pri takej kópii Q*berta a ďalších. Tých 30 eur je naozaj zodpovedajúca cena, za ktorú dostanete dávku zábavy v sympatickom prevedení, ktoré sadne do ruky aj do kapsy. Vyhotovenie nie je najhoršie, niektoré detaily potešia, iné zas sklamú a ocenil by som, ak by k nim výrobca pristúpil inak. Stále si však myslím, že sa nájdu hráči, ktorým takýto jednoduchý retro handheld spraví radosť. Zaujme tiež možnosťou pripojenia k TV obrazovke a hrania na nej, aj keď len cez jack.


napísal matus_ace 6.6.2019
Páči sa mi! (+2)
MY ARCADE PIXEL PLAYER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk