NINTENDO LABO VR KIT

NINTENDO LABO VR KIT

7.0

Nové kartónové Labo prináša na Switch VR

Recenzia na Switch verziu

Virtuálna realita prišla aj na Switch konzolu, a to v kartónovej podobe v Labo sérii. Znamená to, že si z kartónu môžete postaviť okuliare a vžiť sa do inej reality. Samozrejme, ako sme zvyknutí v Labo sériách, nepôjde len o okuliare, ale aj ďalšie kartónové doplnky, ktoré rozšíria možnosti hier.

Pritom Labo VR je rozdelená na niekoľko balení. Môžete si kúpiť jedno kompletné, v ktorom sú všetky doplnky. Alebo čisto okuliare so základom a ďalšie veci si v prípade potreby dokúpiť. My sme mali kompletné balenie a môžeme povedať, že je to najväčšie balenie kartónov doteraz. Na jednej strane je to pozitívne na druhej extra náročné na skladanie. Čakajte okolo 9 hodín, kde ku koncu to už môže ako rodičom, tak aj deťom liezť hore krkom. V každom prípade je to ideálne rozdeliť na viac dní alebo aj týždňov. 

Nintendo pritom odporúča VR okuliare deťom, ktoré majú aspoň 7 rokov alebo viac, keďže ešte nemajú plne vyvinuté oči a mohli by si ich pokaziť. V každom prípade, ak len na chvíľu, nebude to problém, Labo VR nie je práve virtuálka, ktorá vás úplne pohltí, je to taký základ na vyskúšanie VR. Ale, samozrejme, ak by sa mladšie dieťa chcelo hrať dlhšie, je tu aj možnosť úplne okuliare odstrániť a do pripravených kartónov dať len Switch bez VR módu.  Budete hrať rovnako, len s tým, že nebudete mať dané zariadenia priamo na tvári, ale pred sebou. Dá sa rýchlo zvyknúť aj na takéto ovládanie,  je to však už iný pocit z daných hier.

 

VR kity sú dokopy štyri, jeden je hlavný, ktorý má v sebe všetko, a teda okuliare, fotoaparát, granátomet, slona a vtáka, vrtuľu plus ďalšie drobnosti. Potom je druhá možnosť, kúpiť VR okuliare s granátometom a neskôr k nemu dokúpiť ďalšie doplnky rozdelené v Expansion 1 a 2 kitoch. 

Ako každé Labo aj toto má rozsiahlu časť samotného stavania, kde vám Switch postupne krok za krokom ukazuje, ako máte jednotlivé hračky spraviť. Ďalšia časť sú samotné hry a tretia časť je vysvetľovanie jednotlivých vecí v až neuveriteľne nudnom spracovaní. Musíte totiž preklikávať textové rozhovory doplnené videami. Nakoniec je tu aj časť, ktorú málokto využíva, a to vytváranie vlastných hier. Nintendo sa to snaží tlačiť v každom Labo kite, ale samotné vytváranie hier je spravené nezaujímavo a hlavne deti nemajú dôvod ani to skúšať. Predpripravené hry sú tak základom.

VR okuliare

Základ virtuálnej reality je tu veľmi podobný Google Cardboard virtuálke, ktorá rovnako za pár eur predávala kartónový obal na mobil s VR. Tu si tiež postavíte z kartónu obal na optiku a následne do neho zasuniete Switch. Ten následne používate aj vo všetkých ďalších kartónových doplnkoch. Využiť sa dá aj samostatne, keďže má svoje malé hry, ako ovládanie autíčka, UFA, alebo malé skákanie v priestore, pridané sú aj videá a a eventuálne ním môžete pozerať aj videá na Youtube.  Nie všetky úplne okuliarom sadnú.

Dôležité je pri tejto VR vedieť, že VR okuliare sa len prikladajú na tvár a musíte si ich držať, nie sú nijako pripevnené. Zároveň na nich nie je žiadna vypchávka, aby vás netlačili a aby obmedzili prenikanie svetla z okrajov headsetu. Môže vám tak na optiku svietiť svetlo. Rovnako treba rátať s nízkym rozlíšením, kde Switch má len 720p rozlíšenie a hry často bežia v ešte nižšom rozlíšení, alebo sú veľmi ale veľmi vizuálne jednoduché. Nakoniec Switch má len 60 Hz displej, pričom ideálne je mať aspoň 90 Hz, aby ste cítili úplnú plynulosť. Rovnako VR má len detekciu otáčania sa, ale nemá detekciu pohybu a preto je určená na sedenie. Nintendo to rovno odporúča, aby ste náhodou nespadli, alebo do niečoho nenabúrali, keď budete hrať.

Tieto obmedzenia však výrazne neprekážajú, keďže ide tu o jednoduchú „detskú" virtuálnu realitu. Nečakajte od toho pravú virtuálku, akú ponúkajú samostatné headsety. 

Nintendo Labo VR kit
Nintendo Labo VR kit Nové Labo s VR skladačkami.
Nové Labo s VR skladačkami.


Nintendo Labo VR kit Čaká vás 6 veľkých skladačiek a niekoľko menších.
Čaká vás 6 veľkých skladačiek a niekoľko menších.


Nintendo Labo VR kit Samotné okuliare sú kartónové bez úchytu, musíte si ich držať.
Samotné okuliare sú kartónové bez úchytu, musíte si ich držať.





Raketomet

Jedna z najlepších zábaviek vo VR je raketomet. Ten poteší akčných hráčov. Máte hlavnú hru, v ktorej treba zastaviť útok mimozemšťanov na mesto a hneď v niekoľkých leveloch. Pekne spravené a akčné, aj keď to prejdete dosť rýchlo. Musíte s raketometom zameriavať, má nabíjaciu mechaniku, takže musíte aj nabíjať a následne strieľať. Veľmi dobre vymyslené a funguje to prekvapivo dobre. Plus je tu aj druhá súťažná hra pre dvoch hráčov, kde kŕmite hrochy, ako aj niekoľko menších fyzikálnych hier.

Fotoaparát

Zaujímavý je aj fotoaparát, ktorý má dve hlavné hry. V jednej fotíte pod vodou ako potápač, v druhej fotíte v izbe.  Je to oddychovka, v ktorej si vychutnávate prostredie vo virtuálnej realite. Nie je detailné, ale pre tých, ktorí majú práve prvé stretnutie s virtuálnou realitou, to môže byť zaujímavé zoznámenie s iným priestorom. V hrách môžete záber fotoaparátu približovať objektívnom a snažiť sa odfotografovať rôzne objekty, respektíve ryby. 

Slon

Ďalším zariadením je slon. Viac-menej slonia tvár s chobotom. Je to zvláštny systém, ktorým sa Nintendo snažilo presnejšie určiť pohyb a vzdialenosť ovládača od tváre. Celý systém je totiž určený na kreslenie, pričom chobotom uchopujete ceruzky, vyberáte farby, gumu a snažíte sa kresliť v priestore 3D objekty. Samotné kreslenie má len základné možnosti. Je to celé veľmi labilné a zdvíhanie predmetov nie je presné a niekedy akoby boli až mimo dosahu chobota, ktorý naťahujete. 

Nintendo Labo VR kit
Nintendo Labo VR kit Po deviatich hodinách skladania máte všetko hotové a môžete hrať.
Po deviatich hodinách skladania máte všetko hotové a môžete hrať.


Nintendo Labo VR kit Výber hier je slušný, ku každej skladačke je jedna alebo dve hlavné a viac minihier.
Výber hier je slušný, ku každej skladačke je jedna alebo dve hlavné a viac minihier.


Nintendo Labo VR kit Hry budú väčšinou vizuálne jednoduché, rozlíšenie nebude vysoké.
Hry budú väčšinou vizuálne jednoduché, rozlíšenie nebude vysoké.





Vzdušný pedál

Zaujímavým doplnkom je vzdušný pedál, ktorý je obdobou pedála, ktorý sme tu už mali v autíčkovom VR kite, ale tu pedál rozširuje aj veľký vejár. Pedál v hlavnej hre využijete na zábavné skákanie do výšky so žabou, kde si musíte dávať pozor na čo najpresnejšie vyskakovanie. Je to zábavka, aj keď samotné zariadenie je pre ten vejár príliš veľké, čo neskôr vytvorí problémy s uskladnením.

Vrtuľa

Vrtuľa je menším doplnkom, ktorý nie je ani na krabici zobrazený. Tú si priložíte k tvári a fúkate do nej. Následne sa toto fúkanie môže pretaviť do hry, napríklad vystreľovaním guľôčok. Je to skôr určené na minihry, ale môžete to použiť aj so skladačkou vtáka.

Vták

Zaujímavým doplnkom je vták, čo je vlastne ovládanie vtáka vo vzduchu s tým, že v manuálne ovládate jeho krídla a natáčaním headsetu ho smerujete. Popri raketomete je to druhá väčšia hra, kde máte veľkú mapu, rozmanité možnosti a interakcie na nej. Plus k vtákovi môžete pripojiť aj vrtuľu, kde budete môcť ovládať veci pred vtákom fúkaním, alebo pridať môžete aj pedál pre vyššiu rýchlosť. Možnosťami ovládania je to tak najširší titul.

Všetky zariadenia majú jednu alebo dve vlastné veľké hry, pričom sú tam ešte desiatky minihier vo VR Plaza, ktoré sú v jednoduchom prázdnom prostredí s jednouchými objektmi, ale so zapracovanou fyzikou, vďaka čomu môžu rovnako zabaviť. Každé zariadenie ich má okolo 4-5, plus veľa je samostatných čisto s headsetom.  Na začiatku však máte odomknutú len polovicu z nich, ďalšiu polovicu otvoríte pozretím si tutorialu v Discover časti hry. Konkrétne musíte odsledovať vytváranie hier v Secret Lab. Odomknú sa minihry, ako Tetris, pinball, labyrint, mini futbal pre dvoch hráčov, stavba veže. Všetko malé párminútové veci, ktoré pekne rozšíria možnosti hry. 

Nintendo Labo VR kit
Nintendo Labo VR kit Optika je v headsete jednoduchá, nenastavíte ju, a ak sa vám zapráši zvnútra, musíte to celé rozobrať, aby ste ju vyčistili.
Optika je v headsete jednoduchá, nenastavíte ju, a ak sa vám zapráši zvnútra, musíte to celé rozobrať, aby ste ju vyčistili.


Nintendo Labo VR kit Všetky doplnky môžete použiť aj bez VR, je to odporúčané pre deti pod 7 rokov.
Všetky doplnky môžete použiť aj bez VR, je to odporúčané pre deti pod 7 rokov.


Nintendo Labo VR kit Do každého doplnku zapichnete jeden alebo oba joycony.
Do každého doplnku zapichnete jeden alebo oba joycony.





Možno rozmýšľate, či zobrať celé balenie, kde je všetko, ale drahšie, alebo radšej len menšie na vyskúšanie. Osobne by som zobral menšie, kde je lacnejší základný Labo Toy-Con 04: VR Kit - Starter Set + Blaster, ktorý ponúka VR okuliare a raketomet za nižšiu cenu. Hlavne chlapci sa tu s raketometom zabavia. Ak by sa vám páčilo, máte na výber Labo VR Kit - Expansion Set 2 s vtákom a pedálom, ktorý poteší aj dievčatá. Expansion Set 1 má v sebe fotenie a maľovanie, to je asi najmenej zaujímavá časť. Dokúpite, ak sa vám páčili aj ostatné a deťom chcete ešte rozšíriť zážitok.  

Ale pozor, veľká kolekcia skladačiek priam výrazne ukazuje aj problém Labo kitov, kde po určitom čase hrania jednoducho musíte niekam tie krabice odložiť. Nedajú sa len tak spätne zložiť ako Lego a musíte to odložiť jedine niekde v celku, možno do skrine, ak máte toľko miesta alebo na povalu, odkiaľ to už možno nikdy nezložíte. Na jednej strane je to škoda zahodiť, na druhej neviete, či sa k tomu dieťa ešte vráti, alebo či Nintendo nespraví niečo s podporou VR. Určite sa však oplatí nechať si poruke základné VR okuliare. Tam je napríklad podpora Super Mario hry, alebo sa vo VR dá prejsť celá Zelda, aj keď v nižšej kvalite.

Celkovo je Labo VR pekná zábavka na vyskúšanie virtuálnej reality. No nie je pohlcujúca a neponúkne taký zážitok ako skutočné virtuálne reality, ale zabaví. Deti chvíľu zamestná pri stavaní, potom už skladanie môže liezť na nervy, podobne najskôr zabaví pri hrách, ale neskôr zistíte, že sú len veľmi jednoduché a krátke. 


napísal saver 6.5.2019
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
NINTENDO LABO VR KIT
+ lacná virtuálna realita pre Switch
+ množstvo kartónových doplnkov
+ desiatky minihier, plus dve-tri väčšie hry
+ možnosť hrať aj bez VR
+ granátomet
- hry sú len jednoduché ako hrateľnosťou, tak aj vizuálom
- skladania kartónov je tu až priveľa
- kvalita VR je slabšia


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 12. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk