TROPICO 6

TROPICO 6

8.5

Tropický raj so Sfingou a Sochou slobody

Recenzia na PC verziu

El Presidente už roky stojí na čele banánovej republiky a viac-menej pravidelne sa vracia na scénu s novým pokračovaním. A stále sa nám to nezunovalo, hoci už v podstate vopred vieme, čo nás tam čaká a neminie. A ani šestka nevybočuje zo zabehnutého štandardu, čo však neznamená, že neobsahuje aj nejaké vylepšenia, ktoré by mohli fanúšikov presvedčiť, aby si kúpili aj tento diel.

El Presidente opäť sídli v paláci, ktorý si môžete spolu s postavičkou diktátora a jeho bonusovou vlastnosťou upraviť už v základnom menu hry. Dá sa aj zmeniť pohlavie, ak by ste radšej dirigovali ostrovanov v úlohe panovačnej ženy. Ale neberte si príklad zo Slovenska...Niektoré kozmetické doplnky si však odomknete až neskôr úspešným hraním. Tentoraz však diktátor stojí viac v ústraní a ani sa nezaoberáte jeho rodinou. Stále si pripravuje predvolebnú reč, kde vyzdvihuje určité priority, aby mu občania opäť dali dostatok hlasov - no ak nedajú, menšia manipulácia s výsledkami pomôže. A môžete ho aj poslať na potulky po ostrove a na návštevu nejakej budovy, v zásade sa ním však nemusíte takmer vôbec zaoberať, pretože šestka sa sústreďuje na niečo iné.

Tutoriál so sériou misií ukazuje klasickú hrateľnosť a pár noviniek, v zásade však ničím neprekvapí. Ste pripravení na sandbox s nekonečnou výstavbou a množstvom nastavení aj multiplayer. Najnápaditejšie sú však misie, ktorých je tentoraz pätnásť a každá je v podstate samostatná a jedinečná. Čaká vás manažment na rôznych ostrovoch, ktoré poskytujú dostatočný priestor na výstavbu a sú prístupné vďaka prístavom a mólam, ale aj mostom. Premostenie je pritom úplne jednoduché, tak ako väčšina činností v hre. Stačí, keď budovanú cestu potiahnete ďalej cez more až na druhý breh a most je hotový. Samozrejme, ak na to máte dostatok financií. Misie prenikajú dostatočne do hĺbky a odhaľujú niektoré praktické vylepšenia a možnosti, ktoré pri letmom pohľade až  tak veľmi nevnímate. Tu však často zohrávajú kľúčovú úlohu a tvorcovia ich umne zakomponovali do zadaní, ktoré vedú k rozmanitým cieľom.

Tropico 6
Tropico 6 Tropický raj sa dá vybudovať aj v skalnatom prostredí.
Tropický raj sa dá vybudovať aj v skalnatom prostredí.


Tropico 6 V misiách vás neustále poháňajú dopredu zadania od rôznych frakcií.
V misiách vás neustále poháňajú dopredu zadania od rôznych frakcií.


Tropico 6 Táto zátoka sa ideálne hodí do misie zameranej na pirátske aktivity.
Táto zátoka sa ideálne hodí do misie zameranej na pirátske aktivity.





V misiách vás neustále poháňajú dopredu úlohy od rôznych frakcií. Napríklad v prvom scenári ste guvernérom, ktorý musí plniť požiadavky koruny a hlavnou odmenou je predlžovanie jeho mandátu. Ak sa vám minie stanovený čas, vo funkcii končíte a prehráte. Súčasne však kooperujete s rebelmi, ktorí sa pripravujú na prevzatie moci v krajine. Vedie to k vyhláseniu samostatnosti a znamená to pre vás príležitosť postaviť sa na čelo republiky ako veľký vodca. Keď sa vám to podarí, odomknete hneď niekoľko ďalších misií s výrazne odlišnými cieľmi a priebehom.

Čaká vás napríklad dobrodružstvo s dôrazom na pirátske nájazdy alebo honba za ekonomickým rozmachom. A užijete si aj budovanie komunistického raja, kde je prioritou plnenie požiadaviek červených s orientáciou na sovietsky - východný blok. Opozíciou je kapitalistický západ, ktorého vplyv treba minimalizovať za každú cenu. Preto budete nielen stavať, ale aj búrať - dostanete príkaz zrušiť banky, chrámy a drahé vily a nahradiť ich panelákmi a mauzóleom. V inom scenári robíte presný opak alebo si musíte poradiť s častými živelnými pohromami, či vystavať tropický raj úplne bez rezidenčných budov. Teda v krajine plnej bezdomovcov, ktorí si nanajvýš svojvoľne postavia primitívne prístrešky. Pritom sa nemenia len podmienky víťazstva, ale aj krajina - terén aj ostrovy. Raz sú to veľké priestory s bujnou vegetáciou, inokedy púštna oblasť, kde hrozia časté požiare alebo kamenistá zátoka so sopkou.

Pri tom všetkom zohrávajú úlohu vývojové obdobia, v ktorých sa nachádzate. Z koloniálnej éry postupujete do svetovej vojny, kde vás ovplyvňujú nacisti a spojenci, nasleduje obdobie studenej vojny, ktoré sme už naznačili a napokon sa ocitnete v modernej dobe. Každá éra so sebou prináša nové frakcie a okrem tých hlavných je často niekoľko ďalších, s ktorými si môžete budovať dobré vzťahy - zelení, militaristi, priemyselníci, kapitalisti, veriaci... Spolupráca s nimi vám prinesie pomoc vo forme financií a plánov na konštrukciu budov, ale aj podporu vo voľbách. S hlavnými veľmocami môžete po výstavbe ambasády viesť diplomatické jednania a po splnení požiadaviek vytvoriť alianciu. Naopak nepriaznivo naklonené strany môžu vyvíjať záškodnícku činnosť a vyvolať rebéliu. Preto niekedy treba myslieť aj na políciu, armádu,  obranné veže a hliadkovacie posty. A môžete prenasledovať odporcov, pokúsiť sa o ich ovplyvnenie, alebo ich uväzníte či zlikvidujete, Všetko má však aj určitý dopad a dôsledky. Vykľučkovať z niektorých situácií nie je ľahké, pretože nikdy nevyhoviete všetkým.

Každá éra odomyká aj nové budovy a poznatky, na ktoré potrebujete kumulované vedomosti a následne ich aplikujete vo forme ediktov a vyhlásení, ktorými sa riadi vaša republika. Modernizuje sa krajina, otvárajú nové diplomatické možnosti, máte čoraz rozsiahlejšie menu výstavby. Stále platí, že musíte vybudovať funkčnú ekonomiku a dbať aspoň o základné požiadavky obyvateľov.  Staviate farmy, plantáže, bane, továrne, turistické atrakcie, vojenské objekty,  školy, elektrárne, nemocnice.

Dôležitý je aj rozhlas a ďalšie médiá, môžete mať ministerstvo, kde volíte šéfov jednotlivých odborov a teraz už získate aj divy sveta a najznámejšie stavby doslova ukradnuté z iných krajín. Na to vám poslúžia piráti, špeciálne jednotky, agenti a hackeri. Každý z nich má svoje vlastné centrum, ktoré môžete postaviť a následne si vyberáte väčšinou nekalé činnosti, ktoré vykonajú. To znamená hľadanie pokladov, krádeže peňazí, plánov, vedomostí, sabotovanie vybraných frakcií, „záchrana" ľudí za odmenu a v neposlednom rade aj odcudzenie spomínaných unikátnych stavieb. S trochou námahy, určitými investíciami a trpezlivosťou tak získate Stonehenge, Eiffelovu vežu či Sochu slobody, ktoré si potom hrdo umiestnite na svoje ostrovy.

Čo sa týka obyvateľstva, dôležité je zabezpečiť bývanie, podľa možností na nie veľmi hlučných miestach, prácu, vhodné je poskytnúť verejnú dopravu, kultúrne a náboženské vyžitie. S tým všetkým a vylepšeniami budov by vám to malo v krajine slušne klapať a zabezpečíte dostatok potravín a iných potrieb. Financie prinášajú najmä turisti a námorné transporty, ktorým pohodlne vyberáte kontrakty na dovoz a vývoz komodít. Ale ak by ste boli vo veľkej núdzi, môžete využiť edikt s pôžičkou alebo otestovať v krajine nukleárnu bombu. Jadrový pokus vám prinesie do pokladne poriadne mastnú sumu, ale znechutí obyvateľov a prináša aj určité postihy. Využiť môžete aj služby makléra a za peniaze na svojom konte vo Švajčiarsku kúpiť za zvýhodnenú cenu plány budov alebo zlepšiť vzťahy s vybranými stranami.

Tropico 6
Tropico 6 Môžete sa rozťahovať na rôznych ostrovoch, ktoré sa dajú prepojiť aj mostami.
Môžete sa rozťahovať na rôznych ostrovoch, ktoré sa dajú prepojiť aj mostami.


Tropico 6 Agenti dobre poslúžia na špionáž aj získanie niektorých unikátnych stavieb.
Agenti dobre poslúžia na špionáž aj získanie niektorých unikátnych stavieb.


Tropico 6 Poctivo ukradnutý monument...
Poctivo ukradnutý monument...





Jednotlivé požiadavky, štatistiky a bilancie nájdete vo viacerých menu a almanachu, ale mne osobne tam napriek tomu chýbal lepší prehľad o jednotlivých surovinách a určitých položkách. Užívateľské rozhranie je však intuitívne, ovládanie a manipulácia v hre veľmi jednoduchá a praktická. A všetko môžete pohodlne nastavovať počas pauzy, ktorá sa aj sama aktivuje pri prehrabávaní v záložkách, ale hra sa dá aj štvornásobne urýchliť, aby sa procesy vykonali rýchlejšie.

Na Tropico 6 sa dobre pozerá, všetko si môžete priblížiť a otáčať, na všetky ostrovy, ktoré sa líšia terénom aj podmienkami, sa dá naraz hľadieť z veľkej výšky po stlačení jediného klávesu. Sympatický je aj dizajn vyskakovacích okien s úlohami a záložiek s dostatočne prehľadnou výstavbou. Môžete to mať vo vysokom rozlíšení a aj na ultra širokých monitoroch. A do toho hrá štýlová latino hudba, ktorá neodmysliteľne patrí na banánové ostrovy. Skrátka radosť hrať aj pozerať a počúvať.

Tropico 6 pokračuje v dobre známom štýle, ale šestka prináša aj niekoľko efektných doplnkov a vylepšení. Umne ich využíva najmä v rôznorodých misiách. Spolu s vydareným audiovizuálnym spracovaním a pohodlným ovládaním vytvára jednu z najlepších častí Tropico série, ale súčasne aj jednu z najlepších manažmentových hier na trhu. Takže ak radi staviate domčeky a chcete sa vžiť do úlohy diktátora, je to ideálna príležitosť. 


napísal uni 10.4.2019
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
TROPICO 6
+ ovládanie niekoľkých ostrovov, ktoré spojíte aj mostmi
+ záškodnícke aktivity a krádeže divov a monumentov
+ misie s motivačnými úlohami, rôznymi cieľmi a terénom
+ príjemná audiovizuálna stránka
+ intuitívne ovládanie
- nedostatočný prehľad o niektorých položkách
- pre náročných málo inovácií v porovnaní s predošlými dielmi
- El Presidente je tentoraz dosť v úzadí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i3-2000 3 GHz, 8 GB RAM, VGA 2 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Kalypso Media / Limbic Entertainment
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 29. marec 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk