SAMSUNG QLED 55'' Q60 TV

SAMSUNG QLED 55'' Q60 TV

7.5

Oplatí sa ísť do najnižšieho QLED TV?

Test

Samsung pustil do predaja QLED 2019 sériu TV a my sme sa pozreli na najnižší a najdostupnejší model z tejto série - Q60. Konkrétne na 55 palcovú verziu, ktorá je veľkosťou a funkciami zaujímavou ponukou za TV v 1000-eurovej oblasti.  

Séria 2019 je to už tretia generácia QLED TV a vidieť, ako možnosti pribúdajú a technológie sa vylepšujú. Aj keď Q60 nie je práve ideálnym príkladom, keďže Samsung tu znížil niektoré parametre, aby stlačil cenu nižšie (aj keď mohol ešte viac).

Z konfigurácie ponúka:

Rozlíšenie: 4K  3840 x 2160 - 10-bitové farby
Uhlopriečka 138 cm
Technológia: QLED - Quantum Dot panel  (VA panel)
Procesor: Quantum Procesor 4K
HDR:  Q HDR,  HDR10+
Tunery: duálny DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC
Index kvality obrazu: PQI 2400 
Funkcie: Ambient Mode 2.0
Herné funkcie: 120Hz, VRR, Steam Link, Game motion plus 
Konektivita: 4x HDMI, 2x USB, 2x Sat, CI +, LAN WiFi, DLNA, HbbTV 2.0

Systém: Tizen OS, pripojenie mobilu, aplikácie, web browser, HDD podpora, USB nahrávanie
Zvuk:  reproduktory 20W

Q60 má dizajn bez externého boxu, ktorý Samsung rád k hi-end modelom pridáva. Znamená to, že všetky porty sú vzadu na TV a ak ho máte na stene, môže byť s pripájaním káblov, externého disku alebo iných zariadení problém. Na druhej strane, ak to máte všetky káble naťahané už dopredu, zapojíte len raz a viac neriešite. Možno až na pripájanie disku, ktoré je pri tomto štýle nemotorné, ale niekomu môže viac vyhovovať tento prístup.

TV je dizajnovo vo vyššom štandarde Samsungu. Teda znovu čakajte len tenký kovový okraj okolo obrazovky doplnenými  minimalistickým logom na spodnej lište TV. Teraz je orámovanie riešené v striebornej farbe, ktorá vyzerá prekvapivo dobre. Osobne sa mi viac páči ako tmavé lemovanie, keďže je výraznejšie. Veľmi dobre to vynikne, či už na stene, alebo aj postavená na stolíku. Podstavec tu tentoraz nie je jedna pridaná štandardná stredová noha, ale Samsung tu zvolil dve malé nožičky. Zo zadnej strany tiež dizajnovo nesklame. Ponúka tam kvalitne vyzerajúci plast s dizajnovými pásikmi. 

Samotný ovládač je znovu moderný bez číselných tlačidiel, len s nevyhnutnými prvkami. Všetko ovládate cez stredný kruh a základné tlačidlá. Tie tu teraz doplnili komerčné tlačidlá na filmové služby a pre EU to je Netflix, Amazon Prime video a Raktuen TV služba. Ich stlačením rovno spustíte dané aplikácie. Možno skôr ako obohatenie to môže byť problém, keďže často som stlačil tieto tlačidlá namiesto iných a zbytočne mi vybiehali aplikácie, ktoré ani nepoužívam. 

Samsung QLED 55'' Q60 TV
Samsung QLED 55'' Q60 TV  QLEDy sú vždy pôsobivé a to aj v tejto najnižšej verzii
QLEDy sú vždy pôsobivé a to aj v tejto najnižšej verzii


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Tohtoročný ovládač pridáva tri tlačidlá na aplikácie.
Tohtoročný ovládač pridáva tri tlačidlá na aplikácie.


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Farebnosť je veľmi dobrá.
Farebnosť je veľmi dobrá.





Od Q60 čakajte úplne základný model QLEDov, kde ponúkajú kvalitný obraz, ale na úkor ďalších funkcií, ako podsvietenie a HDR. Už ako v jedinom modely QLED série je tu Edge podsvietenie, a teda podsvietené z bokov a nie priamo zónové zozadu panela. Na jednej strane je pozitívne, že Samsung postupne ustupuje od Edge podsvietenia, ale škoda, že to už nepretlačil aj do tejto verzie. Zadné zónové podsvietenie je totiž veľmi dobré pre kvalitné HDR a náležite tomu tu je HDR len priemerné. Konkrétne HDR je tu ešte slabšie ako v minuloročnej Q6FN verzii, tá mala Q HDR 1000. Táto má už označenie len ako Q HDR. Kvalitou sa dá skôr prirovnať k nižším NU8000 verziám TV. Nie je tam ani oficiálna HDR1000 certifikácia. V praxi to znamená, že výrazne presvietené oblasti filmu alebo hier s HDR nebudú až tak výrazné. 

Je to vec, ktorú Samsung zjavne pre snahu o zníženie ceny obetoval a TV ponúka hlavne pre tých, ktorí nepotrebujú výrazné HDR, ale chcú kvalitný QLED obraz, ktorý aj tu ponúka jasné farby a takmer čiernu čiernu. Vernosť farieb je veľmi vysoká a rovnako obraz veľmi dobre vyzerá, pričom v pohybe sa rozmazáva menej ako pri minuloročnej verzii. Stále TV ponúka 120Hz obrazovku a aj Freesync funkciu, ktoré pomôžu plynulosti hier.  Tieto funkcie fungujú ako s Xbox One, tak s PC, aj keď 120Hz režim stále len v 1080p a 1440p, keďže HDMI 2.1 v tejto verzii TV nie je a HDMI 2.0 neprenesie 4K obraz v 120Hz (aj keby bol HDMI 2.1 zariadenia zatiaľ nie sú a z PC by ste museli ísť kúpiť Displayport na HDMI 2.1 konvertor).  Mimochodom, TV je v ponuke od 43 po 82 palcov, ale rátajte s tým, že 43 a 49 palcové verzie majú len 60Hz obrazovky a sú bez Freesyncu.

Keď sme spomínali tú takmer čiernu čiernu, QLED je momentálne to najbližšie, čo dostanete ku kvalite OLED TV. Samsung sa svoje technológie snaží vylepšovať, ale OLEDy v tejto oblasti nedobehnú. Tie majú lepšie kontrasty, úplne čiernu čiernu a parádne HDR. Je to technológiou, kde svietia samostatné pixely a nie Edge, alebo zadné podsvietenia. Ich problém je ale vypaľovanie. Určite ste už videli, ako skončia OLED displeje, ak sa na jednom mieste dlho svieti rovnaká farba, kde sa pixely vypália a ostanú tak navždy. Pri hrách je veľa príkladov, kde sa po dlhom hraní do obrazovky doslova vypálil HUD z hry. Aj preto je všeobecne OLED vhodnejší skôr na filmy a klasické LCD obrazovky alebo tieto QLED na hry. Ak by ste hrali na OLED, je dobré striedať hry, alebo si dávať pauzu po hodine-dvoch.

Samsung QLED 55'' Q60 TV
Samsung QLED 55'' Q60 TV  Táto verzia nemá externý box, ale všetky porty vzadu v TV.
Táto verzia nemá externý box, ale všetky porty vzadu v TV.


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Nožičky má dve jednoduché, ale je tu aj príprava na stredovú nohu, alebo VESA uchytenie.
Nožičky má dve jednoduché, ale je tu aj príprava na stredovú nohu, alebo VESA uchytenie.


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Štandardné Samsung menu je kvalitné a rýchle. Pribudol napríklad Remote Access
Štandardné Samsung menu je kvalitné a rýchle. Pribudol napríklad Remote Access





Samotný systém TV je tu stále Tizen, ktorý je rýchly a jednoduchý. Viete rýchlo prepínať medzi vstupmi, medzi aplikáciami v jednoduchom spodnom vysúvacom menu. Pričom rýchle nastavenia sa vysunú do ďalšieho podmenu, v ktorom si môžete vybrať viac detailov napríklad pri prepnutí vstupov, rýchleho nastavenia zvuku, obrazu. V detailnejšom menu už môžete nastavovať a upravovať jednotlivé parametre. Celé to môžete robiť ako cez ovládač, tak aj mobil, kde funguje kompletné ovládanie, aj keď aplikácia by už potrebovala viac prepracovať a zmodernizovať.

Novinkami v ponuke TV sú tentoraz automatický jas a zvuk, ktoré vám po zapnutí môžu automaticky regulovať a prispôsobovať podmienkam v miestnosti. Vyznieva to veľmi dobre a nemusíte pri každej zmene okolitého hluku alebo svetla siahať po ovládači, aby ste to upravili. Nie je to stopercentné, ale uľahčí to život. Dopĺňa to možnosť Remote Access k PC, screensharingu alebo aj Office 365. Pribudol aj manažment TV, kde si pozriete záťaž procesora, zaplnenie pamäte a disku, je to pekná utilita. Je však škoda, že je to samostatná aplikácia, a teda neviete ju spustiť cez video, aby ste videli záťaž pri dekódovaní 4K videa, alebo pri hernom režime.

Z doplnkov si vie TV rozpoznať pripojenú klávesnicu aj myš, samozrejme aj USB kľúče a disky na filmy. Tam je kompatibilita skutočne dobrá a ani MKV s titulkami nie je problém spustiť, aj keď nemá všetky kodeky a napríklad niektoré filmy, ktoré mi išli na Xbox One, mi na TV nejdú. Zrejme pre nekompatibilný zvukový kodek. Rovnako disk vie TV používať aj na nahrávanie a prípadne naplánované nahrávanie, ak máte programy a guide namapované priamo v TV.

Ak by ste chceli od TV viac, je tu store s aplikáciami, ktoré sa postupne rozrastá. Hlavne pribúdajú ďalšie video aplikácie a zrejme sú tam už všetky videoslužby, či už free, alebo predplatené, nechýba Facebook a ani hry. Aj keď hry sú malé jednoduché veci, ktoré si zrejme radšej zahráte na mobile ako na TV.  Na TV si radšej zahráte veľké hry. Nakoniec na to tu je ako Steamlink, tak spomínaný Remote Access na prepojenie s PC, priamo viete streamovať z mobilov (vo veľmi slabej kvalite). Neskôr tu určite uvidíme aj prichádzajúce herné cloudové služby, ktoré budú streamovať obraz cez internet bez potreby iných zariadení.

Samsung QLED 55'' Q60 TV
Samsung QLED 55'' Q60 TV  Novinkou v TV sú Inteligentné režimy ako obrazu tak zvuku, všetko bude nastavovať automaticky.
Novinkou v TV sú Inteligentné režimy ako obrazu tak zvuku, všetko bude nastavovať automaticky.


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Herný režim so 120Hz podporou a Freesyncom nechýba.
Herný režim so 120Hz podporou a Freesyncom nechýba.


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Ako zvyčajne je tu plná podpora Xbox funkcii až na Dolby Vision HDR, ktoré Samsung nepodporuje
Ako zvyčajne je tu plná podpora Xbox funkcii až na Dolby Vision HDR, ktoré Samsung nepodporuje





Najlepšie sa však vždy bude hrať priamo cez kábel, či už z konzol, alebo aj PC. TV si všetko vie sám rozpoznať. Rozpozná konzolu, vie sám aktivovať herný režim. Plus na Xbox One, ktorý má aj spätnú komunikáciu, vie TV herný režim vypínať a zapínať podľa obsahu spusteného na konzole. Totiž, ak na konzole pozeráte filmy, je dobré mať zapnutý filmový režim a nie herný. Herný sa totiž snaží byť čo najrýchlejší a postprocessing obrazu vypína. 

Čo sa týka odozvy, lag je, ako je už zvykom pri Samsungoch, veľmi nízky. Tentoraz je ešte o 1 milisekundu nižší ako minulý rok. Tam to bolo 15ms, teraz je 14ms vo všetkých rozlíšeniach. Pričom v 120Hz režimoch ide dole na 9ms. Ak zapnete Freesync, odozva sa zníži na 6ms pri 1080p a 1440p rozlíšeniach a pri 4K klesne len mierne na 13.9 ms. Na rýchlosť odozvy sa tu nedá sťažovať. Hranie je všeobecne najsilnejšia stránka TV, ponúka veľmi kvalitné farby obrazu, ktorý si zachováva konzistenciu aj pri vysokej rýchlosti. Jediná škoda je menej výrazného HDR.

Zvuková stránka je primeraná svojej triede. 20W reproduktory nie sú zlé, sú v nižšom štandarde Samsung v línii týchto nižších QLED, respektíve 8000 verzií aj z minulých rokov. Zvuk je však dostatočne silný, čistý, aj keď hlavne, ak chcete výrazné basy, je to vhodné prepnúť na externú

Samsung QLED 55'' Q60 TV
Samsung QLED 55'' Q60 TV  HDR je skôr v priemere, ale aj tak ponúkne pekné efekty
HDR je skôr v priemere, ale aj tak ponúkne pekné efekty


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Skrytý ovládač je v spodnom logu TV, ak by ste chceli rýchlo vypnúť alebo zapnúť aj bez ovládania
Skrytý ovládač je v spodnom logu TV, ak by ste chceli rýchlo vypnúť alebo zapnúť aj bez ovládania


Samsung QLED 55'' Q60 TV  Pohľad zblízka na pixely.
Pohľad zblízka na pixely.




Spotrebou je na tom TV veľmi dobre, pri Stand-by ide v 1W, ak napríklad necháte nahrávať, je spotreba 15W s vypnutou obrazovkou. Zapnutý v štandardnom polovičnom jase berie veľmi pekných 50W, pri maximálnom jase a pri HDR okolo 120-130W. Pričom Ambient režim, teda oddychový režim so statickými scénami, berie len 30W. Ak chcete šetriť energiu, 55 palcové TV sú najideálnejšie, 65 už idú výrazne hore.

Ambient režim je tu už vo verzii 2.0. Je to režim, ktorý Samsung tlačí pre konkurenciu OLEDom, keďže tie si statický obraz ako toto nemôžu dovoliť. Vďaka tomu si môžete z TV, aj keď ho nepozeráte, spraviť príjemný doplnok do prostredia. Napríklad si tam dáte obraz, kde Samsung teraz rozbehol galériu umeleckých diel (to bude predplatená služba), alebo niektoré zo zaujímavých preddefinovaných scén, prípadne vlastné fotky, kalendár, hodiny, počasie. Rozrastá sa to, aj keď osobne by som bol najradšej pre rýchly prehľad aktuálnych správ z internetu s možnosťou výberu ďalších doplnkov k tomu, ako hodiny, predpoveď počasia. Niečo takéto komplexnejšie tu zatiaľ chýba.

Ak to zhrnieme, je Samsung QE55 Q60 kvalitný TV, ktorý ponúka pekný obraz s parádnymi farbami, rýchlu odozvu, kvalitný systém so širokými možnosťami na podporu hrania (Freesync, 120Hz), ale stráca body hlavne v HDR oblasti. Stále však vo svojej kategórii nesklame a ponúkne pôsobivý zážitok z obrazu. 

Cenou však nie je práve najlepšie nastavený. V 55 palcovej verzii je to oficiálne až 1349 eur, za túto sumu máte aj OLEDy. Na druhej strane, firmy k TV pridávajú bonusy. Na svojej stránke Samsung pridáva Galaxy Active Watch hodinky, iné obchody ponúkajú rôzne tovary v podobnej cene, niektoré však rovno sťahujú cenu na 1000, čo je už za tento TV zaujímavejšia cena. Aj keď stále je otázne, či radšej nekúpiť minuloročnú Q6 (s lepším HDR, aj keď bez nových funkcií v systéme), ktorá ide už od 880 eur (respektíve aj Q8 je dobrej cene), alebo nepočkať, kým klesne, keďže ceny sa pri TV pohybujú veľmi rýchlo. 

- 55 palcová verzia Samsung QE55Q60 ide od  € (na alze je za 779 eur)
- 65 palcová verzia Samsung QE65Q60 je od  € (na alze je za 1169 eur
- 49 palcová so 60Hz obrazovkou Samsung QE49Q60 je za  € 
- 43 palcová so 60Hz obrazovkou Samsung QE43Q60 je za  € 

napísal saver 10.5.2019
Páči sa mi! (+1)
7.5
SAMSUNG QLED 55'' Q60 TV
+ vysoká kvalita obrazu, verné farby
+ tmavá čierna
+ nizky lag
+ Freesync a 120 Hz podpora pre hranie
+ vylepšený systém s väčšími možnosťami
- cena
- menej výrazné HDR
- v tejto verzii je len edge podsvietenie obrazovky
- slabšie farby pri sledovaní z väčších uhlov



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk