SPACE ENGINEERS

SPACE ENGINEERS

7.0

Vesmírna inžinierska odysea

Recenzia na PC verziu

Máme tu ďalší titul, ktorý sa poriadne dlho zohrieval na Steame vo verzii s predbežným prístupom, ale napokon sa predsa len dočkal oficiálnej premiéry. Tentoraz je to vesmírny sandbox od vývojárov Keen Software House z Prahy, ktorý napokon zavŕšil svoju dlhú púť ako solídny produkt s primeranou cenou.

Vesmírni inžinieri boli rozpracovaní od roku 2013 a odvtedy pretieklo veľa vody a aj herný priemysel sa posunul dopredu. Potešiteľné je, že aj keď Space Engineers má svoje roky, nepôsobí archaicky, hoci cítite, že to nie je ani úplne najmodernejší titul. Rozhodne dopadol lepšie ako iný dlhodobo vyvíjaný počin - DayZ od Bohemia Interactive. Čosi však majú spoločné - ani v jednom prípade sa médiá nepredháňajú v písaní recenzie a väčšinou sú skôr pasívne. To poukazuje na fakt, že  záujem o dlhodobo rozpracované tituly časom upadá a ich launch je napokon viac-menej len formálny a nevzbudí väčší rozruch. Nemusí to však znamenať, že sú už odpísané. Len skrátka prešvihli optimálny termín svojho vydania.

Space Engineers má svojich fanúšikov a možno teraz ešte nejakí pribudnú, ale nie je a nebude to veľká komunita. V hre nájdete množstvo serverov, často s experimentálnym režimom s modifikáciami a neoficiálnymi funkciami, ktoré sú príspevkom samotných hráčov. Väčšina serverov je však prázdna, alebo tam nájdete len pár ľudí.  Natrafíte ale aj na hŕstku beznádejne plných, kde spolu zdieľa svet maximálne 16 hráčov. Nič vám však nebráni hrať aj sólo alebo sa venovať vytváraniu vlastného obsahu a využiť pritom Workshop.

Space Engineers
Space Engineers Môžete si zalietať v otvorenom vesmíre.
Môžete si zalietať v otvorenom vesmíre.


Space Engineers Postaviť takéto vozidlo je v podstate jednoduché.
Postaviť takéto vozidlo je v podstate jednoduché.


Space Engineers Nástrojov a objektov na výstavbu je neúrekom.
Nástrojov a objektov na výstavbu je neúrekom.





Ponuka hry ako taká je pomerne bohatá a určite aspoň spočiatku máte rôzne možnosti ako sa realizovať. Plnohodnotnú kampaň tu síce nenájdete, ale aspoň sčasti ju suplujú tri scenáre, z ktorých každý obsahuje niekoľko krátkych misií a možnosť absolvovať ich aj online so spoluhráčmi. Podstatne viac toho poskytuje voľba vlastnej hry, kde nájdete rôzne prostredia, planéty a do istej miery aj odlišné formy zábavy, pričom si môžete poupraviť aj parametre. Opäť viete povoliť prítomnosť iných hráčov a zásadný je výber režimu. Kreatívny vám dá priestor na realizovanie svojich inžinierskych schopností bez toho, aby ste sa obávali úmrtia či nedostatku surovín. Môžete si veselo lietať na svojom jetpacku a nikdy sa vám neminie vodík, netrápi vás nedostatok životodarnej energie ani kyslíka. Všetky technológie sú okamžite prístupné, stavanie prebieha bleskovo bez akéhokoľvek zháňania zdrojov alebo nutnosti využívať objekty v okolí.

V kreatívnom režime si teda bez stresu postavíte základňu, vozidlá, ale aj lietadlá či rakety, na ktorých môžete poletovať na planétach aj v otvorenom vesmíre. V podstate to pripomína hru s virtuálnou stavebnicou, kde vytvárate a spájate bloky a popustíte uzdu svojej fantázii. Nie je to ani náhodou realistické, ale je to zábavné a zvládne to aj technický antitalent. Prídete na to, že väčšina činností v hre je vlastne veľmi jednoduchá, len ich  tvorcovia prezentujú zbytočne zložito.

Napríklad auto vytvoríte z tých istých konštrukčných blokov ako budovy. Najskôr musíte zhotoviť podvozok, ktorý rovno spojíte so stojanom, pretože inak tam nedokážete pripojiť kolesá. Na vrch umiestnite kokpit a batériu a vozidlo je hotové a funkčné - len nezabudnite rozobrať bloky slúžiace ako stojan. A už sa môžete veselo voziť po krajine bez toho, aby vás trápili nejaké pohonné hmoty alebo komplikované mechanizmy. A to s využitím pohľadu prvej alebo tretej osoby. Zložitý je na tom všetkom prístup k jednotlivým dielom a prepínanie záložiek v konštrukčnom menu. Je tam množstvo sekcií, často prebytočných volieb a okien, v ktorých sa minimálne spočiatku zle orientuje. Ale horšie je to v režime prežitia, kde vykonávate viac činností a v menu sa poriadne naklikáte, kým nájdete a dosiahnete, čo potrebujete.

Survival režim otestuje vaše schopnosti prežitia a kladie na vás vyššie nároky. Na jeho osvojenie je ideálny výsadok na náhodnej planéte v slnečnej sústave. Väčšinou sa ocitnete v krajine plnej zelene, so stromami, ktoré, napodiv, vôbec nevyužijete, ale zato určite využijete kopcovitý terén s podzemnými zdrojmi surovín. Tu však zarazí fakt, ktorý si spočiatku možno ani neuvedomíte, ale neskôr je očividný - na planéte chýbajú živočíchy. V scenároch, kde sa ocitnete na nehostinnom povrchu Mesiaca alebo na Marse, je absencia života, maximálne s nejakými dronmi a hŕstkou iných hráčov, prirodzená. Ale keď váš modul dosadne na rajskú pôdu s bujnejúcou vegetáciou, citeľne tam chýba zver, ktorá by spásala trávu alebo lovila, vtáky na oblohe či iné tvory. A to je jeden z dôvodov, prečo takéto scenáre pôsobia do značnej miery sterilne a umelo. No neznamená to, že tam nebudete mať čo robiť. Práve naopak.

Váš výsadkový modul je v režime prežitia minimálne spočiatku, kým sa zabývate na planéte, dôležitý. Umožňuje vám totiž dopĺňanie energie, spracovanie surovín a výrobu predmetov a súčiastok. Obsahuje generátor kyslíka na dýchanie a vodíka na jetpack, skladovací priestor a základnú survival výbavu. Planéty sa líšia množstvom kyslíka v ovzduší a teplotou, na základe čoho sa môžete rýchlejšie unaviť alebo vyčerpať. Vďaka modulu vás to ale veľmi trápiť nemusí. A ani zháňanie potravy vás nezamestná, nič také tu totiž nie je, energiu si dopĺňate len mechanickým spôsobom. Čo je trochu škoda.

Získavanie surovín od vás vyžaduje len jediné - ťažbu pomocou vŕtačky. Jednoducho hĺbite diery a tunely do zeme, kdekoľvek si zmyslíte a zbierate rudu rozdrobenú na malé kamene. S nálezmi sa vrátite k výsadkovému modulu (neskôr na to využijete iné objekty a zariadenia), prehrabávate sa vo výrobnom menu plnom záložiek a zadáte príkaz na spracovanie rudy na ingoty. Takto behom chvíle získate pekne oddelené železo, štrk, nikel a kremík. A z toho už môžete veselo vyrábať prvé produkty na základe technických výkresov a zhotovenie vedie k odomknutiu ďalších v technologickom strome.  

Prakticky na všetko sú potrebné oceľové pláty, ktoré budete vyrábať opakovane a veľmi často. Potom už môžete v teréne umiestňovať kovové bloky a na ne položiť prístroje a doplnky, ktoré dokončíte pomocou zváračky. To je po vŕtačke druhý nástroj, ktorý neustále využívate a tretím je brúska, zvyčajne využívaná na demontáž a odstránenie prebytočných alebo zle umiestnených objektov. Táto trojica vám vystačí na celú hru, má svoje vylepšené verzie a výbavu prípadne môžete doplniť niekoľkými strelnými zbraňami. Opäť to znie vcelku jednoducho, ale v praxi sa to vykonáva zbytočne zložito.

V dostupných režimoch a vlastnej hre ale môžete robiť aj iné veci. Mnohé scenáre sú pripravené tak, že začínate na hotovej alebo aspoň sčasti vybavenej základni. Niekde využívate inžinierstvo a survival ako doplnok, inde len prechádzate miestnosťami, aktivujete spínače, niečo opravujete. Alebo bojujete s inými hráčmi, prípadne AI, raketometmi a rotačnými guľometmi dobýjate budovy chránené obrannými vežičkami a dronmi. Číta sa to zrejme dobre, lenže v hre to až také úžasné nie je. Máte síce mnoho možností, ale všetko to pôsobí len ako simulácia na trenažéri, ktorý síce navodí realistické situácie, ale stále len v obmedzenom režme. Hoci sa odohráva vo veľkom otvorenom prostredí - ale akomsi neprívetivom, neprirodzenom, sterilnom.

Space Engineers
Space Engineers Užijete si aj trochu akcie a streľby.
Užijete si aj trochu akcie a streľby.


Space Engineers Zváračka patrí k základnej výbave inžiniera.
Zváračka patrí k základnej výbave inžiniera.


Space Engineers Krajina plná zelene, a predsa tam budete márne hľadať nejaké živočíchy.
Krajina plná zelene, a predsa tam budete márne hľadať nejaké živočíchy.





Hra bola povestná rôznymi chybami, ale teraz narazíte už len na menšie neduhy a nepríjemnosti. Svižnejšie sa pohybujete, celé to lepšie funguje, ale problémom je zlá optimalizácia. Prekopaný engine na jednej strane vítame, pretože vďaka nemu hra vyzerá vcelku obstojne - nie ako novinka z roku 2019, ale ani nie ako vykopávka z roku 2013. Na druhej strane však má hra značné nároky na hardvér a nie vždy s ním optimálne spolupracuje. Kolísanie snímkovania, lagy a sťažnosti hry na výkonnostné problémy sa objavujú často. Znížením nastavení a úpravami parametrov sa ale chod Space Engineers zlepší. Nie je to však uspokojivé riešenie.

Rovnako sa nedá uspokojiť s nedostatočnou výukou v hre. Sprievodné tipy, ktoré sa objavujú v prípade zapnutého poradcu, vás čosi naučia, ale to najdôležitejšie si máte osvojiť sledovaním videí na Youtube. V prípade tejto hry by sa však hodil komplexnejší, plnohodnotný tutoriál, aby ste rýchlejšie prekonali jej ťažkopádne začiatky. Zadosťučinením nie je ani česká a dokonca slovenská lokalizácia, ktorá by za iných okolností potešila. Je pravda, že preklady sú príspevkom komunity, ale reálne sa v hre asi polovica obsahu zobrazuje vo zvolenom jazyku a zvyšok v angličtine. Pri čítaní či prepínaní záložiek je z toho niekedy poriadny dvojjazyčný guľáš a chvíľami je lokalizácia skôr na škodu ako na úžitok.

Titul Space Engineers napokon dorazil do cieľa. Nie ako šampión na prvých priečkach, ale ani nie ako porazený na chvoste pelotónu. Neprináša realistické inžinierstvo, ale uspokojivú sandboxovú výstavbu v Minecraft štýle. Čo sa týka survival režimu, aj v tomto smere určite poznáme komplexnejšie hry.  Ale je to vcelku zábavný produkt, ktorý podporuje kreativitu a ponúka lákavé výlety do vesmíru. Nie dokonalé, ale predsa len štýlové. Pomerne slušná herná ponuka dokáže hráčov istý čas zamestnať a uspokojiť. Len keby tvorcovia všetko urobili prehľadnejšie. Prekombinované a neprehľadné položky v menu a inventári robia hru menej prívetivou a inak jednoduché a intuitívne činnosti zbytočne zložitými. Keď sa však cez to prehryziete, dokážete sa pobaviť, len väčšinou pri tom nemôžete očakávať spoločnosť. Zhrnuté a podčiarknuté - Space Engineers je obstojná hra, ktorá si nemôže dovoliť vysokú cenovku, ale je hodná tých 17€, za ktoré sa predáva.


napísal uni 7.3.2019
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
SPACE ENGINEERS
+ slušná herná ponuka a vytváranie vlastného obsahu
+ pri výstavbe sa fantázii medze nekladú
+ rôzne možnosti na povrchu planét aj v otvorenom vesmíre
+ vzhľadom na dlhodobý vývoj nevyzerá najhoršie
+ primeraná cena
- jednoduché procesy v zbytočne zložitom prevedení
- ťažkopádna orientácia a manipulácia s menu a inventárom
- zlá optimalizácia a značné hardvérové nároky
- planéty sú sterilné a bez života, aj keď na to majú podmienky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5 3,0 GHz, 8 GB RAM, Geforce 750, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
Slovenské hry

Vývoj: Keen Software House
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 23. október 2013

Dátum vydania: 28. február 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk