ASUS ROG STRIX SCAR GL704GV S RTX GRAFIKOU

ASUS ROG STRIX SCAR GL704GV S RTX GRAFIKOU

9.0

Herný notebook s i7 a RTX2060 grafikou

Nová generácia grafických čipov s podporou raytracingu prichádza aj do notebookov a pozrime sa ako funguje spojenie i7 a RTX v Asus ROG notebooku. Konkrétne tu máme GL704GV verziu.

Ide o model v Asus ROG Strix Scar II sérii, teda tenkej a výkonnej sérii s príjemným dizajnom, RGB podsvietením a kvalitným vyhotovením. Teraz tam Asus dopĺňa Intel Core i7 8750H Coffee Lake procesory a s novými RTX 2060 a RTX 2070 čipmi, a to v 15 alebo 17-palcových vyhotoveniach. My tu teraz máme verziu s RTX2060, teda s najnižšou verziou RTX grafiky, akú Nvidia ponúka a bude zaujímavé pozrieť sa na jej výkon.

Špecifikacia GL704GV verzie:

Displej: 17.3" Full HD IPS LCD  - 144 Hz, 3 ms
Procesor: Intel i7 8750H  2.2GHz (4.1 GHz boost)
RAM: 16 GB DDR4  2666 Mhz
Grafika: RTX 2060 6 GB
HDD: 512 GB SSD
Povrch: Scar Gunmetal
Porty: 3xUsb.3.1, 1x USB-C, HDMI, DP, RJ-45, 3.5mm Audio, SD card, 
Batéria: 4-článková 66 Wh
Váha: 2.9 kg
Rozmery: 399,8 x 273,5 x 264 mm

Notebook tak ponúkne už štandardný dizajn Strix série a bez väčších prekvapení. Teda čakajte kvalitný leštený hliníkový povrch. Pridáva k tomu rýchly 144 Hz displej, podsvietenú klávesnicu, dopĺňa to podsvietením zadného loga, pásika na prednej strane notebooku. Bohatá ponuka portov nechýba, ani decentná batéria a na 17-palcovú verziu slušná váha. 

Aj keď, samozrejme, ak kupujete 17-palcovú verziu, čakajte aj väčšie rozmery a ťažšie presúvanie, ale zas väčší obraz a takmer desktopový zážitok z hrania. 17-palcová verzia je vhodná, ak presúvate notebook len raz za čas, ak si ho presúvate každý deň, môžete sa radšej pozrieť po 15-palcovej verzii. 

Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou
Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Asus do svojej Strix série pridáva vyšší výkon vďaka RTX grafikám.
Asus do svojej Strix série pridáva vyšší výkon vďaka RTX grafikám.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Podsvietenie loga, prednej lišty a klávesnice nechýba.
Podsvietenie loga, prednej lišty a klávesnice nechýba.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou GL704 je 17-palcová verzia, ktorá ponúka veľký 1080p displej s minimálnymi okrajmi.
GL704 je 17-palcová verzia, ktorá ponúka veľký 1080p displej s minimálnymi okrajmi.





Je to notebook pre hráčov a náležite tomu Asus rovno ponúka 144 Hz 3 ms (gray to gray) displej ako hlavný ťahák. Ponúka IPS panel, slušné 300-nitové podsvietenie, bezproblémové uhly sledovania a 92% sRGB farebnosť. Nie je to práve displej na tvorbu grafiky, ale na hranie plne postačí. Dopĺňa to vysoký 1500:1 kontrast, vďaka ktorému farby dobre vyniknú. 

Čo je na jednej strane dobre a zároveň škoda, je 1080p rozlíšenie displeja. Na jednej strane pri 1080p veľmi dobre využijete 144 Hz a úplne sadne pre RTX 2060 grafiku, na druhej pri 17-palcoch už vidieť samotné pixely, a to hlavne v desktope pri bežnej práci a browsovaní. Je to však dobrý kompromis. 

Na displej Asus pridal antireflexnú vrstvu, ktorá relatívne dobre eliminuje odrazy svetla a zároveň okolo displeja nechal len minimálne okraje. Čo ho robí pôsobivejší, ale zároveň pre to museli autori posunúť kameru dole pod displej, navyše mierne doprava. To môže spôsobiť mierne problémy, ak túto kameru používate, či už na komunikovanie alebo streamovanie. Musíte mať vždy dobre natočený displej, aby vás kamera čo najlepšie zabrala.

Ku kamere nechýba základný mikrofón a celé to dopĺňajú dva stereo reproduktory. Tie sú síce 2x1 W, ale sú dostatočne hlasné, s decentnými basmi a slabšími výškami, ale nakoniec ak hrávate na notebookoch, ráta sa s tým, že si dáte headset.

Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou
Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Klávesnica má nízky profil s bokov podsvietený s tým, že WSAD klávesy sú priesvitné. Podsvietenie si môžete upravovať.
Klávesnica má nízky profil s bokov podsvietený s tým, že WSAD klávesy sú priesvitné. Podsvietenie si môžete upravovať.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Notebooku nechýba aplikácia na upravovanie výkonu a ventilátorov.
Notebooku nechýba aplikácia na upravovanie výkonu a ventilátorov.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Notebook ponúka možnosť zapnutia raytracingu v hrách.
Notebook ponúka možnosť zapnutia raytracingu v hrách.





Klávesnica ostáva zachovaná zo Strix série, a teda je nízkoprofilová so slušným 1.8 mm zvihom, zároveň tichá a pohodlná. Každý kláves je podsvietený s malým presvietením po bokoch, pričom WSAD klávesy sú plne priesvitné. Podsvietenie však pod každým klávesom nemôžete nastaviť, je len štvorzónové a môžete ho meniť podľa animácií. Je to škoda, keďže pri tejto cenovke už mohol výrobca ponúknuť plne nastaviteľné podsvietenie.

Pritom na klávesoch nájdete dostatok rýchlych nastavení, ako aj samostatné tlačidlá na hlasitosť, vypnutie mikrofónu a aj na spustenie Asus aplikácie - Armoury Crate na nastavovanie profilov.  V nej si nastavíte módy režimu, či už tichý, vyvážený, turbo, alebo Windows, všade sa vám automaticky prispôsobí frekvencia procesora a GPU ako aj rýchlosť ventilátorov.  Dopĺňa to nastavenie zvuku, farieb, alebo aj siete. Toto si môžete nadefinovať aj do pridelených profilov. Môžete si to prepojiť aj s mobilom a na ňom sledovať výkon alebo upravovať nastavenia aj počas hrania. 

Pod klávesnicou nájdete touchpad s dvomi oddelenými tlačidlami. Ten je však pri hernom notebooku len ako doplnok, ktorý aj tak určite pri hraní vymeníte za myš. USB portov na zapojenie je tu dosť, môžete si pridať okrem myši aj externú klávesnicu, externý disk a stále máte aj voľný port na USB headset, ak už nepoužijete 3.5 mm jack. 

Externý disk sa konkrétne v tejto konfigurácii môže zísť, keďže notebook má len základný 500 GB SSD, a teda ak budete chcieť viac dát, ostane len externý disk, alebo si pridáte druhý interný disk. Miesto naň notebook má a viete si kúpiť aj konfigurácie s dvomi diskami, Asus v nich pridáva 1 TB SSHD.

Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou
Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Nabíjačka je malá a spratná.
Nabíjačka je malá a spratná.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Vetráky má notebook na spodku, vzadu a aj po bokoch.
Vetráky má notebook na spodku, vzadu a aj po bokoch.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Raytracing výkon je nižší ako pri desktopovej RTX 2060, ale stále s ním viete v 1080p fungovať.
Raytracing výkon je nižší ako pri desktopovej RTX 2060, ale stále s ním viete v 1080p fungovať.





Prejdime k tomu najdôležitejšiemu, a to výkonu. Samotný i7 výkon je jasný, je to šesťjadro s multithreadingom a prakticky maximum čo teraz v notebookoch dostanete. Zaujímavejšia je tu grafika. Je to totiž notebooková verzia RTX 2060. Tá je orezaná oproti plnej desktopovej verzii RTX 2060, ale je dostatočne rýchla aby notebooku ponúkla slušný výkon. Prakticky mierne prekonáva notebookovú verziu GTX 1070 a pridáva aj raytracing. Má tak dostatok výkonu na 1080p/60 fps alebo viac pri väčšine hier na maxime, aj keď s raytracingom pôjde mierne nižšie, a to približne 40 fps. Na druhej strane je tu zapracovaná a DLSS funkcia, ktorá vie zvýšiť framerate v podporovaných hrách.

Oproti desktopovej RTX 2060 je notebooková RTX 2060 približne o 20-25% pomalšia, ale o 20% rýchlejšia ako GTX 1060. Teda zatiaľ čo Battlefield V bez raytracingu ide na maxime na desktop na 90 fps, na notebookovej verzii 70 fps. Pričom s raytracingom na ultra klesá na 50 fps a medium raytracigom približne na 54 fps.  Ak si však pridáte aj DLSS, vrátite sa medzi 60-70 fps. DLSS však pri Battlefielde zatiaľ nezapínajte, keďže ešte nemá update na kvalitnejšiu verziu.

Podobne Metro Exodus ide v náročnejšej lokalite na maxime 60 fps bez raytracingu, pričom na 42 fps klesne s high raytracinom a na 54 fps sa vráti s high raytracingom a DLSS. V menej náročných lokalitách ide 90 fps s tým, že raytracing to stiahne na 60 fps a DLSS to vie zvýšiť na 86 fps. Tu je to oproti Battlefieldu DLSS oveľa lepšie a zmeny sú len minimálne.

V zásade väčšiu hier dáva notebook cez 60 fps na maximálnych nastaveniach. Napríklad Just Cause 4, Far Cry 5, Rise of the Tomb Raider - 60-70 fps, jedine náročnejšie hry ako Assassin's Creed Odyssey pôjdu nižšie a tento ide na 50 fps. Naopak multiplayerovky ako Fortnite pôjdu okolo 80-100 fps na maxime, podobne ďalšie vizuálne jednoduchšie hry ako World of Tanks ide okolo 120 fps. 

Samozrejme, sú to maximálne detaily, v multiplayerovkách je vhodné znížiť si detaily tak, aby ste čo najlepšie využili 144 Hz displej a získali tak výhodu v rýchlosti reakcií oproti nepriateľom. Ten displej si to priam pýta. Jediná škoda, že nemá G-sync aby ste mohli fungovať úplne plynulo.

Čo sa týka benchmarkov, v raytracingovom Port Royale benchmarku dostal notebook 2950 bodov, pričom plná RTX 2060 na desktope dáva 3820 bodov, vyššia RTX 2070 5010 bodov, následne RTX 2080 5990 a RTX 2080ti 7900 bodov.  Oproti tomu napríklad Time Spy benchmark dáva 5690 bodov, čo je veľmi porovnateľné s notebokovou GTX1070 verziou a mierne pod desktopovou GTX1070 s i7 7700 procesorom. Na výkon sa tu určite nedá sťažovať a ani náročnejší hráči pri RTX2060 nebudú mať problém. Ak však chcete vyšší framerate, môžete ísť do RTX 2070 verzie. Priplatíte si, ale získate snímkovanie naviac.

Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou
Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Notebook má plnú ponuku portov.
Notebook má plnú ponuku portov.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Nechýba HDMI alebo display port.
Nechýba HDMI alebo display port.


Asus ROG Strix Scar GL704GV s RTX grafikou Leštený povrch a aj celkový dizajn vyzerá veľmi pekne.
Leštený povrch a aj celkový dizajn vyzerá veľmi pekne.




Výkon je tak pekný a rovnako poteší aj chladenie, ktoré má Asus v tejto sérii veľmi dobre navrhnuté, odvod tepla je efektívny a aj keď ventilátory počujete, nie sú extrémne hlasné.  Dôležité je, že stíhajú ventilovať klávesnicu a plochu notebooku, kde teploty na povrchu nestúpajú nad 40 stupňov. Notebook tak nie je na dotyk nepríjemný ani pri dlhom hraní. 

Čo sa týka výdrže, notebook je na tom veľmi dobre. Pri bežnej práci a surfovaní vydrží notebook takmer 6 hodín. Čo je pri 17 palcoch veľmi pôsobivé hlavne so 66 Wh batériou. Takmer o hodinu prekonáva Alienware 17 s 99 Wh batériou. Pri hraní z batérie to však už ide rýchlo dole a zahráte sa podľa nárokov hry takú hodinu až dve. Pričom Nvidia má štandardne zapnuté obmedzovanie, a teda bez napájania hry obmedzí na 30 fps, aby ste nemíňali viac batérie, ako je potrebné. Môžete si to však zakázať a povoliť plný framerate, ale reálne, bez napájania zrejme hrať nebudete.

Celkovo je Strix s i7 a RTX parádnym notebookom, ktorý posúva grafický výkon mierne vyššie a zaistí vám bezproblémové 1080p/60 fps hranie, pričom pridáva aj raytracing. Podobne ako na výkon sa nedá sťažovať ani na vyhotovenie, je dizajnovo veľmi pekné, tenké a s kvalitným vetraním. Vetráky síce pri vyššej záťaži počujete, nie je to ale veľký hluk a na notebook je to prijateľné. 144 Hz displej je na notebooku najlepší aj keď je už na vás, či vám bude stačiť RTX 2060, alebo pôjdete do výkonnejšej RTX 2070 verzie. 

Notebook Asus GL704GV-EV016T s RTX2060 kúpite od € , 
pričom vyššia verzia Asus GL704GW-EV022T s RTX2070 ide od  € .

napísal saver 15.3.2019
Páči sa mi! (+1)
9.0
ASUS ROG STRIX SCAR GL704GV S RTX GRAFIKOU
+ RTX grafika
+ 144 Hz displej
+ Aura podsvietenie
+ kvalitné chladenie
+ malá hrúbka
- absencia G-sync podpory
- slabá webová kamera na zlom mieste (ak ju používate)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk