STEELSERIES ARCTIS 5

STEELSERIES ARCTIS 5

Upgrade pre nadšencov, ale aj bežných hráčov

Test

Keďže sa už dlhodobo venujeme aj recenzii herných periférii v podobe myší, klávesníc či slúchadiel, firmu SteelSeries vám nemusíme nijako zvlášť predstavovať. Dánska spoločnosť sa na prelome storočí pustila do vytvárania herného príslušenstva a herných produktov, ktoré si získavajú aj v súčasnosti celkom slušnú pozornosť u hráčov. Samozrejme, u nás nejde o najpredávanejšiu značku, no rozhodne sa za svoju pozíciu nemusí hanbiť. Rôzne typy príslušenstva, od herných myší, cez podložky a klávesnice, až po slúchadlá a herné ovládače, dokážu osloviť väčšie publikum. Dnes sa bližšie pozrieme na nové slúchadlá.

Ak sa v produktoch tejto firmy príliš neorientujete, no máte aspoň aký-taký prehľad, označenie SteelSeries Arctis 5 vás mohlo mierne zmiasť. V roku 2016 totiž tu totiž boli slúchadlá s totožným označením, no po pár rokoch sa k nim výrobca vrátil a pripravil hneď niekoľko zmien. Firma stavia celú propagáciu predovšetkým na veľmi kvalitnom mikrofóne, kvalitnom zvuku, podpore DTS Headphone:X v2.0, RGB prvkoch a špeciálnom USB ChatMix ovládači. Upgrade na edíciu v roku 2019 sa však nedočkali len slúchadlá v edícii Arctis 5, ale aj Arctis 7 a Arctis 3 spolu so všetkými variantmi.


Ešte pred samotným rozoberaním konkrétnych častí nového headsetu musím pripomenúť, že som pôvodnú verziu Arctis 5 nemal k dispozícii na test, a tak ich nemôžem priamo porovnávať. Na druhej strane sa aspoň k novej verzii môžem postaviť tak ako ku každému novému modelu a zhodnotiť ho komplexnejšie. Nie iba pri nejakom porovnávaní. Poďme teda pekne od podlahy. V rámci ponuky SteelSeries nie je Arctis 5 žiadny hi-end, no určite patrí medzi kvalitnejšie kusy, za ktoré sa firma nebojí pýtať adekvátne peniaze. Očakával som teda aj tomu zodpovedajúce balenie, no to, bohužiaľ, neprišlo. Nebol by som ani taký náročný, čo sa týka prezentácie produktu či dizajnu balenia, ale použitý materiál ma zaskočil. Síce to nemá nič spoločné s funkčnosťou slúchadiel, ale baliť slúchadlá do plastovej formy myslím, už nie je vhodné. V dobe, keď sa väčšina firiem vzdala polystyrénu a upúšťa od plastových prvkov, je toto rozhodne krok späť.

Samotné balenie obsahuje najmä slúchadlá a kabeláž, no nájdete tu aj stručný manuál s informáciami. Kabeláž pozostáva z dvoch káblov a jedného adaptéru. Nakoľko je ich výhodou kompatibilita hneď s viacerými zariadeniami, máte k dispozícii hneď niekoľko spôsobov pripojenia. Slúchadlá si viete zapojiť cez USB port, ale aj klasický 3,5 milimetrový jack. Prvá možnosť je stavaná najmä pre PC a PlayStation 4, pričom 3,5 jack viete použiť pri Xbox One, Nintendo Switch, ale aj s mobilom či tabletom. Keď sa však rozhodnete pre analógový spôsob zapojenia, musíte počítať s tým, že prídete o jednu z hlavných funkcií tohto modelu, respektíve celej série. Ide o takzvaný ChatMix, ktorý si môžete položiť na stôl, napríklad vedľa klávesnice, a takpovediac za behu si jednoduchým otáčaním viete mixovať zvuk medzi audiom z hry a chatom. Ide o veľmi šikovný a funkčný spôsob, ako si regulovať zvuk kedykoľvek podľa potreby. Na spodnej strane je navyše pogumovaný, takže spoľahlivo drží na svojom mieste.


Pri cenovke, ktorá sa pohybuje aj nad hranicou 100 €, by ste už možno očakávali aj nejaké kovové prvky, ktoré by mohli dodávať rozpustnejší dojem, prípadne na pohľad vyššiu hodnotu. Žiadne tu však nenájdete, a tak sa budete musieť uspokojiť výhradne s plastom. Na druhej strane to vôbec neprekáža, nakoľko aj napriek ich absencii pôsobia kvalitne. A to aj na dotyk. Plast je hladký, hrany sú pekne vybrúsené, takže vás nikde nič nereže. Obe ušnice sú zavesené na otočných kĺboch. Dokážete ich tak pootočiť až o 90 stupňov, čo zabezpečuje istú flexibilitu, aj keď celý rozsah pravdepodobne nikdy v praxi nevyužijete. Čo je oproti konkurencii iné, respektíve aspoň z časti vybočuje zo štandardov, je horná výplň okolo hlavy. Iní výrobcovia sa spoliehajú na výplň priamo zapracovanú do konštrukcie, no SteelSeries to rieši obyčajnou flexibilnou látkou na suchý zips.

Spočiatku som bol skeptický, no výsledok je možno ešte lepší ako pri tradičnom riešení. Navyše, firma tým odľahčila konštrukciu od mechanického nastavovania výšky. Ak máte menšiu hlavu, jednoducho si ušnice prispôsobíte cez suchý zips. O pohodlie sa má starať aj výplň ušníc. Tá je veľmi jemná a mäkká, čo síce zabezpečí značné pohodlie, no má to aj isté nevýhody. Respektíve nevýhodu. Ich jemné spracovanie totiž nedokáže až tak dobre tlmiť hluk okolia, čo môže byť niekedy na škodu. Ak si zvuk dáte na maximum, pri naozaj hlasných momentoch vás okolie rušiť nebude, no inak sa ruchu, bohužiaľ, nevyhnete. Na druhej strane vás môže potešiť šikovne zapracovaný mikrofón do tela ľavej ušnice.

Mikrofón si v prípade potreby dokážete jednoducho vytiahnuť a nastaviť jeho správnu polohu. Vďaka jeho flexibilite si ho viete umiestniť presne na tam, kde vám to vyhovuje najviac. Ľavá ušnica je však okrem všetkých konektorov a mikrofónu vybavená aj kolieskom pre zmenu hlasitosti a tlačidlom pre zapnutie/vypnutie mikrofóna. Spomínané koliesko však budete používať najmä pri zapojení cez 3,5-milimetrový jack. Čo je už samozrejmosťou, je LED podsvietenie. To je prítomné ako na oboch ušniciach, tak aj na mikrofóne a jedna menšia LED sa ušla aj pre mix. Farbu podsvietenia mikrofónu či samotných slúchadiel si viete nastavovať cez oficiálny softvér. Aj keď od mikrofónu v slúchadlách nikdy neočakávam veľa, keď ho firma označila rôznymi superlatívmi, boli moje očakávania na mieste. Pri následnom teste som sa však opäť vrátil nohami na zem. Aj po niekoľkých desiatkach minút strávených nastavovaním som z mikrofónu dostal skôr priemerný zvuk.

SteelSeries Arctis 5

Ako sú však na tom slúchadlá po stránke reprodukcie zvuku? Slúchadlá Arctis 5 nie sú zaraďované medzi hi-end súchadlá, respektíve nemajú postavenie hi-res headsetu. SteelSeries síce má pokrytú aj túto kategóriu, no Arctis 5 patrí do strednej triedy. Pri pohľade na špecifikácie tu nájdete frekvenčný rozsah od 20 Hz do 22 000 Hz či harmonické skreslenie na úrovni 3%. Čakať ale môžete slušnú kvalitu, ktorá len pri najvyššej hlasitosti začína strácať tempo, a to predovšetkým vo výškach. Vtedy začínajú výraznejšie vystupovať basy. Všeobecne sú však slúchadlá celkom dobre vyvážené, o niečo viac síce preferujú výšky, no ani nižšie tóny im nie sú cudzie. Slúchadlá sú označené nálepkou DTS Headphone:X v2.0 a taktiež majú podporu virtuálneho 7.1-kanálového priestorového zvuku. Toto všetko si môžete nastavovať v už vyššie spomínanej aplikácii. Viete sa tu tiež pohrať s citlivosťou mikrofónu či ekvalizérom. Pre každú hru si navyše môžete pripraviť špecifické nastavenia.

SteelSeries Arctis 5 sa reinkarnovali, aby nás opäť oslovili v roku 2019. Ponúkajú širokú podporu zariadení, v podstate všetky aktuálne herné konzoly, väčšinu mobilných zariadení a, samozrejme, počítač. Všetky spojenia viete riešiť s už dodávanou kabelážou. Pri nej vyniká ChatMix, ktorým dokážete veľmi jednoducho regulovať hlasitosť mikrofónu a chatu pri hraní. Samotné spracovanie je solídne, aj po niekoľkých hodinách sú slúchadlá rovnako pohodlné, netlačia. Kvalita reprodukcie zvuku rozhodne neurazí, skôr prekvapí, no od mikrofónu môžete očakávať iba priemerné výsledky.


napísal play3man 29.3.2019
Páči sa mi! (+2)
STEELSERIES ARCTIS 5


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18415)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk