PROJECT WINTER

PROJECT WINTER

Hlad, zima a záškodníci

Dojmy

Ak chcete neokukanú formu survival hry založenej na multiplayeri, je tu titul Project Winter, ktorý momentálne ponúka verziu s predbežným prístupom. A nejedná sa o žiadny polotovar, kde veľa vecí ešte nefunguje alebo chýba. Už v tejto fáze môžete očakávať komplexný zážitok pri boji o prežitie, kde sa musíte vyrovnať s drsnými podmienkami, ale aj zradnými hráčmi.

Project Winter, ako je úplne jasné z názvu, sa odohráva v zime, a to poriadne treskúcej, ktorá vás oslabuje a ak  nestihnete vykonať všetko potrebné, nakoniec aj zabije. Nebudete v tom sami, každá partia môže mať osem hráčov, ale dá sa odštartovať aj s menším počtom. Naoko je to jedna družina, ktorá by mala spolupracovať, aby sa podľa možností všetci dostali preč z nehostinnej divočiny. V skutočnosti sa medzi preživšími nachádza aj pár zradcov, ktorých úlohou je škodiť ostatným a prekaziť plán úteku. Kto sú záškodníci, to rozhodne hra hneď v úvode. Sabotéri sa medzi sebou poznajú, ale ostatní hráči vôbec netušia, kto sú tie čierne ovce medzi nimi. Až kým sa sami neprezradia.


Bežní preživší majú plné ruke práce pri snahe pripraviť podmienky na záchranu a nakoniec uniknúť do bezpečia. Aj keď vývojári prízvukujú, že kooperácia je dôležitá, v praxi to až také zrejmé nie je a dokážete to zvládnuť aj keď neberiete ohľad na ostatných. Koordinovanie činností spoluhráčov však výrazne zvyšuje šancu na prežitie aj včasnú evakuáciu. Všetci začínajú v drevenom zrube, ktorý je hlavným útočiskom a miestom, kde sa dá vyrobiť všetko potrebné. Tu nájdete kuchynku, kde si uvaríte mäso (v krajnom prípade aj ľudské), spracujete plody, zhotovíte lekárničku alebo vypálite vodku. Hneď vedľa je dielenský stôl, kde sa dá vyrobiť rôzne náradie, súčiastky, palivo a zbrane. A pri krbe truhlica, kde preživší hromadia spoločný majetok a suroviny. Tie, prirodzene, musia hľadať vonku.

Vaša postava má danú úroveň života, ktorá sa znižuje aj vplyvom chladu a hladu. Takže sa musíte priebežne zohrievať v zrube, prípadne inej budove či pri ohnisku, ktoré vonku založíte alebo nájdete a priložíte tam drevo. Potravu získate zberom a optimálne aj varením bobúľ z ovocných kríkov a tiež lovom. Po okolí pobehujú soby, ale aj vlky a medveď, ktorý je však dosť nebezpečný, môže vás prenasledovať a zabiť. Optimálne je loviť až po zhotovení alebo nájdení brokovnice či samopalu.

V zasneženej krajine zbierate drevo a rudu. Môžete nájsť ojedinelé kúsky na zemi alebo stínať stromy a ťažiť, keď nájdete ložisko. Dá sa to aj holými rukami, rýchlejšie je to však sekerou a krompáčom. Na výrobu takýchto nástrojov ale tiež potrebujete suroviny, takže spočiatku si musíte poradiť aj bez pomôcok. Ak však spolupracujete s inými preživšími, rýchlo sa dostanete k debničkám s vybavením v skladoch a menších budovách v okolí. Tie však otvoríte len tak, že dvaja alebo viacerí naraz stlačíte aktivačné spínače. Takto vás hra chce viesť k tímovej práci.

Hra však od vás požaduje ešte viac. Máte dané hlavné úlohy, ktoré musia preživší splniť, aby mali šancu na záchranu. Obvykle je to vyhľadanie a oprava komunikačnej stanice, rádiovej veže alebo iných dôležitých objektov, ktoré vám umožnia privolať pomoc a v poslednej fáze pripraviť podmienky na evakuáciu. To znamená zabezpečiť pristávaciu plochu či iné miesto vyzdvihnutia, ohlásenie centrálnou vysielačkou v zrube a napokon príchod na určené miesto. Tam vás čaká pásové vozidlo, vrtuľník či iný prostriedok, ktorým sa dostanete do bezpečia. Môžete odísť sami, ale ak vás naraz nastúpi viac, získate bonusové skóre.

S ostatnými preživšími sa dá komunikovať textovými správami a emóciami v chate, no ak nájdete alebo vyrobíte vysielačky rovnakej farby, pohodlne sa dorozumiete hlasom. Takto sa dokážete dohodnúť, kto čo spraví, skoordinujete svoje činnosti, ale aj upozorníte na zradcu, ktorý sa odhalí alebo vás dokonca chce zabiť.

Záškodníci sú obvykle dvaja a spočiatku by mali byť nenápadní, lebo proti ostatným nemajú veľké šance. Začínajú totiž rovnako ako oni s holými rukami. Aj keď vlastne nie celkom, lebo sú okamžite vybavení vysielačkami, aby mohli bez problémov koordinovať svoje zločiny. Títo sabotéri majú viacero výhod. Majú atribúty na vyššej úrovni a môžu kedykoľvek a aj jednotlivo otvárať špeciálne debny roztrúsené v okolí a zhodené z lietadla a tiež používať šachty na bleskový presun na iné miesto.


Cieľom záškodníkov je sabotovať a tým spomaľovať prácu ostatných preživších, aby sa nestihli evakuovať do príchodu smrtiacej snehovej búrky. Ale môžu to urobiť aj razantnejšie a nevinných preživších jednoducho pozabíjať. Nepotrebujú zbierať súčiastky na opravu, ale zo surovín si v niekoľkých krokoch najčastejšie vyrobia zbrane a neborákov naokolo postrieľajú alebo napríklad zrania rafinovane umiestnenými pascami na medvede.  Preživší sa však, prirodzene, bránia, preto je dobré robiť to čo najviac nenápadne a zabíjať vo chvíľach, keď nie je viac ľudí pokope. Inak uspeje druhá strana a zmeniť sa na ducha - pozorovateľa po úmrtí môže každý.

Okrem hlavného cieľa má však každý hráč aj svoje osobné menšie poslanie, ktoré môže, ale nemusí splniť za extra body. Dozvie sa ho pri študovaní tabule s mapou okolia pred zrubom. Môže to byť oživenie štyroch preživších alebo naopak úspešné vyhostenie niektorého z nich zo zrubu. To sa dá dosiahnuť tajnou voľbou prostredníctvom schránky, no na to sú potrebné aspoň dva ďalšie hlasy. Hra sa končí vo chvíli, keď sú všetci hráči evakuovaní či mŕtvi, či už vlastným pričinením, alebo po finálnom besnení živlov.

Pred ďalšou hrou si môžete upravovať vzhľad  vašej postavy - môže to byť žena alebo muž, tučný, chudý, s čiapkou, šálom, kabátom, batohom a doplnkami rôznej farby. Doplnky odomknete aj kúpou truhlíc za hernú menu, no skôr sa oplatí investícia do vývoja postavy. Za body získané úspešným počínaním v predošlých hrách si viete odomknúť bonusy pre zradcu alebo preživšieho podľa zamerania, ku ktorému inklinujete (explorer, prospector, survivalist, helper). K základnej výbave potom môžete dostať kozmetické, ale aj užitočné doplnky, napríklad masku s filtrom, kladivo, objemnejší batoh, v prípade zradcu dokonca ostreľovaciu pušku.

Zatiaľ je to fajn a už v tejto fáze dostatočne komplexné. Predovšetkým hra za zradcu je zábavná, pretože si užijete sabotáže a masakrovanie okolitých preživších a nemusíte sa zaoberať ničím iným. Tí, ktorí sa snažia zachrániť, to majú o niečo komplikovanejšie. Jednotlivé činnosti síce nie sú zložité, ale hľadanie kľúčových miest, kde treba niečo opraviť alebo vykonať, je dosť otravné. V teréne sa totiž zle orientuje a nemáte ani mapu, len akúsi schému,  ktorá je len málo osožná. Hľadanie stanice v náhodne generovanom okolí zaviatom snehom vám tak niekedy trvá chvíľu, inokedy aj desiatky minút. No aspoň k zrubu vás navigujú orientačné tabuľky.

Project Winter je zaujímavý multiplayerový survival, je však otázne, či napokon uspeje. Pri testovaní, kde je zatiaľ len rýchly výber hry, sa niekedy bez dlhého čakania nazbierala celá osmička, inokedy sme v lobby trčali dvaja a márne čakali na ďalších účastníkov. Nie je tu sólo režim ani boti, ktorí by zaskočili a zrejme sa to nezmení, takže bude veľmi záležať na tom, aká veľká bude komunita. A povedzme si na rovinu, toto nie je hra pre každého, hoci je nápaditá a nejedná sa o žiadny tuctový titul. Každopádne je Project Winter zatiaľ na začiatku svojej cesty a dúfame, že ešte vyloží nejaké tromfy a nezamrzne.


napísal uni 12.2.2019
Páči sa mi!
PROJECT WINTER


Project Winter
PC

Vývoj: Other Ocean Group / Other Ocean Interactive
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18387)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk