PILLARS OF ETERNITY II: DEADFIRE - THE FORGOTTEN SANCTUM

PILLARS OF ETERNITY II: DEADFIRE - THE FORGOTTEN SANCTUM

8.5

Posledné dobrodružstvo v Deadfire

Recenzia na PC verziu

Milovníkom RPG hier počas minulého roku tiekli slzy radosti. Aj preto, že Pillars of Eternity II: Deadfire od Obsidian Entertainment sa vydarila na výbornú. Bezpochyby ju možno vyhlásiť za jednu z najlepších RPG v poslednej dekáde, ktorá vynikajúcej jednotke nerobí hanbu a posúva ju na ďalší level zábavy. Fanúšikovia fantasy hier na hrdinov sa na desiatky až stovky hodín vybrali naháňať jedného z bohov. Mnoho úloh, príbehov, dialógov a textov, predmetov, postupné levelovanie a držanie sa tradičných pravidiel izometrických RPG, a to všetko v nádhernom prostredí s podporou plavby po mori na vlastnej lodi. Čistý RPG orgazmus. A teraz tu máme tretie DLC.

Už dávnejšie bolo prezentované, že The Forgotten Sanctum bude posledným prídavkom do bohatého sveta súostrovia Deadfire. Kam povedú kroky Obsidianu po odkúpení Microsoftom, to sa málokto odváži prognózovať. No veríme, že na izometrickú RPG nezabudnú, pretože im to skutočne ide. Ale čo iné čakať od skúsených harcovníkov, ktorí majú na svojom tričku nejednu kultovú bombu (KOTOR 2, Neverwinter Nights 2, Alpha Protocol, Fallout: New Vegas, South Park: The Stick of Truth)? Tešíme sa aj na The Outer Worlds, ktoré by napriek väčšiemu zameraniu na akciu mohlo vyvolať menšie obavy, avšak ja osobne nemám najmenšie pochybnosti. Lebo Obsidian. Vráťme sa však zo snívania v oblakoch na krutú zem súčasnosti a pozrime sa na The Forgotten Sanctum.

Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum
Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum The Forgotten Sanctum je temný prídavok, ale nechýba ani humor.
The Forgotten Sanctum je temný prídavok, ale nechýba ani humor.


Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum V podzemí navštívite aj nie príliš kamarátsky naladených pavúkov.
V podzemí navštívite aj nie príliš kamarátsky naladených pavúkov.


Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum Je to poriadne mäso.
Je to poriadne mäso.





Napriek tomu, že príbeh Deadfire je uzatvorený, ponúka súostrovie novú zápletku s výrazným vplyvom vašich volieb na jej vyvrcholenie. Je zasadený pred záverečné eskapády na Ukaizo a táto odbočka príbehovo vôbec neruší. Bude len na vašom rozhodnutí a činoch, či pomôžete alebo sa naopak postavíte veľkým mágom z Eory pri odhaľovaní tajomstva ukrývaného niekoľko generácii pred očami všetkých ľudí. Llengrath si vás privolala na pomoc - navštívi vás pri plavbe loďou na svojom drakovi, aby ste odhalili tajomstvo temných ostrovov Black Isle, do ktorých útrob sa ponorila čarodejnica Maura. Čo je jej cieľom, je zrejmé: nevzdáva svoj boj a snaží sa zastaviť Eothasa, pričom poznanie hľadá v dávno zabudnutej knižnici a jej zaprášených archívoch. Ako postupujete stále hlbšie a hlbšie do útrob šialených, avšak nesmierne zaujímavých bludísk, naplno si užívate prídavok, do ktorého vývojári vložili všetko.

To, že vás Deadfire pustí do posledného prídavku až v konkrétnom momente, má svoj dôvod. Bludisko skutočne preverí vašu družinu, no napriek tomu nepatrí medzi hardcore náročné až frustrujúce. Ak ste so svojou skupinou boli zvyknutí valcovať všetkých nepriateľov, tu musíte častejšie siahnuť po zastavení hry, rozdávať príkazy jednotlivým členom a správne voliť ich schopnosti. A je to znovu zábava, pretože The Forgotten Sanctum tým približne 8-10 hodín trvajúcim dobrodružstvom pomrkáva po skúsených hráčoch, nech si to naposledy užijú. Navyše sa nejedná o prídavok zameraný čisto na boj, ale je tu v adekvátnej miere zastúpený aj príbeh a putovanie.

Prostredie je  jedným z hlavných atribútov, pre ktorý sa The Forgotten Sanctum nedá nič iné ako úprimne doporučiť. Keď dorazíte na Black Isle, pekelné prostredie vám ihneď pripomenie Ukaizo, ale bude ešte horšie. Po úvodnom zoznámení sa, prípadnom naverbovaní novej postavy do partie, sa dočkáte aj roztržky medzi mágmi, pričom sami sa rozhodnete, na koho stranu sa pridáte. Dvere sa vám otvoria do starodávnej knižnice s tisíckami zaprášených kníh a tajomnou hmotou, z ktorej rastú huby a divné pulzuje. Do toho knihovníci bez tváre, vrieskajúce duše uväznené v tomto svete a to nie je všetko: napokon sa ponoríte do podzemia (pavúky zdravia arachnofobikov), pozriete si mlynček na ľudské telá  a mäsom, tkanivom a inými nechutnosťami tvorené bludisko. Čvachtá to, väzivá sa trhajú, kosti praskajú. Takto si predstavujem rozšírenie odlišné od pôvodnej hry. Mľask.

Napriek tomu, že sa nedvíha level cap (dvadsiatku neprekročíte), dostanete hneď niekoľko predmetov, zvieratiek, objavia sa nové postavy a hrdinovia, zbrane a grimoáre, plus nechýbajú ani obrovskí bossovia. Skrátka tradične bohatá náplň, ktorá poteší. Samotná zápletka nie je originálna, avšak jej podanie si vás získa na svoju stranu. Prostredie je celkom zaujímavé a tentoraz je skutočne nutné dbať na to, ktorým smerom sa na jednotlivých rázcestiach v bludisku rozhodnete ísť, pretože následky budete na povrchu zbierať pri vyriešení finálneho poslania. Celkový vzhľad je skôr mierne hororový s nádychom Lovecraftových svetov. Niečo odlišné, no zároveň nesmierne lákavé, prinášajúce do sveta Deadfire potrebnú vzpruhu.

Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum
Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum V knižnici to žije - medzerník na pauzu budete potrebovať.
V knižnici to žije - medzerník na pauzu budete potrebovať.


Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum Červená knižnica tak trochu inak.
Červená knižnica tak trochu inak.


Pillars of Eternity II: Deadfire - The Forgotten Sanctum Temné, krvavé, morbídne, šialené, depresívne a úchvatné. Také je The Forgotten Sanctum.
Temné, krvavé, morbídne, šialené, depresívne a úchvatné. Také je The Forgotten Sanctum.





Menšou novinkou je Critter Cleaver, zábavná hračka pre fanúšikov. Príliš som ju nepoužíval, avšak jej zmysel nespochybňujem. Pri putovaní so svojimi zvieracími miláčikmi ste sa istotne stretli s dilemou, kedy sa vám jeden z nich páčil výzorom, avšak schopnosťami už nie. Problém vyriešený, stačí sa zatúlať do The Dark Cupboard v Perki Overlook, Neketake. Do špeciálneho prístroja vložíte zvieratko, následne ho obetujete (ochrancovia zvierat pri krvavej zabíjačke vrieskajú ako odušu), získate jeho schopnosti, ktoré môžete vložiť do už existujúceho zvieraťa alebo si vytvoríte nové, pričom obmedzovaní ste výhradne peniazmi vo vašom mešci.

Inak vás čaká presne to isté, čo už dobre poznáte: izometrický pohľad, detailná a nádherná grafika, tony textov a dialógov. Tie možno preskočíte, ale ochudobníte sa o vynikajúco napísaný príbeh a svet, ktorý možno považovať za skvelé fantasy, ak by vyšla v knižnej podobe. The Forgotten Sanctum je ako novela zo zaujímavého fantasy univerza - niekoľkodielneho románu s tisíckami strán napínavého príbehu. V The Forgotten Sanctum si užijete nepríjemné až napínavé momenty i neskutočne sarkastický humor so štipkou strašidelného hororu. Niečo iné ako v pôvodnom Deadfire. Preto si The Forgotten Sanctum nesmierne ceníme. Nič zbytočne nenaťahuje, nedá vám desiatky hodín na plnenie nových úloh. Ale tých niekoľko, ktoré s hrou strávite, je napumpovaných zábavou.


napísal kordi 7.1.2019
Páči sa mi! (+3)
8.5
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
PILLARS OF ETERNITY II: DEADFIRE - THE FORGOTTEN SANCTUM
+ vynikajúce prostredia
+ krvavá atmosféra
+ adekvátna výzva
+ dobre podaný príbeh
- nedvíha level cap
- príbeh si žiadal viac máp


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk