FORZA HORIZON 4: FORTUNE ISLAND

FORZA HORIZON 4: FORTUNE ISLAND

8.0

Ostrov plný pokladov

Recenzia na Xbox One verziu

Séria Forza Horizon sa tento rok rozrástla o naozaj parádnu štvrtú časť, ktorá nás zaviedla do Británie a okrem otvoreného prostredia a dynamiky sveta ponúkla aj striedanie ročných období na týždennej báze. Autori však s hrou neskončili. Nielenže stále pridávajú nové aktualizácie a DLC balíčky s autami, ale zapracovali aj na prvej expanzii, ktorá vyšla minulý týždeň a pokračuje v tradícii, ktorá je tu už od prvej časti. Expanzia totiž Forza Horizon hry vždy zoberie do extrémnejšieho prostredia. Jednotka nás zobrala z ciest Colorada na rally etapy. Dvojka prišla z doteraz najlepšou expanziou v podobe extrémneho ostrova Storm Island. Trojka nás najskôr zobrala na zasnežené hory a neskôr popustila uzdu fantázii s Hot Wheels dráhami. No a teraz tu máme Forza Horizon 4: Fortune Island.

Horizon festival nás tak opäť láka na ďalší extrémny ostrov, ktorý sa tentoraz nachádza ďaleko na severe v Škótku a vďaka tomu hra opäť raz mení svoj vizuálny ráz, ktorý jasne vychádza zo základnej hry, ale zároveň ponúka mnoho nového. Expanzia stojí 20 eur samostatne, prípadne je v rámci Expansion balíka aj s ďalšou, ktorá nás ešte len čaká. Dostanete sa do nej tak, že vám pribudne nová ikonka na mape základného sveta, kde si pre vás príde vznášadlo a ide sa na nový ostrov. A keď niekam cestujete vznášadlom, asi si viete predstaviť, že to nebude úplne obyčajný zážitok.

Nový ostrov vám učaruje svojim vizuálom. Pekného počasia sa na ňom až tak často nedočkáte, no je to práve sychravé počasie, dážď a blesky, kedy toto nové prostredie vynikne najlepšie. Keď sa zabárate so svojou milovanou „zadokolkou" do piesku a blata na pláži, či keď sa rútite pomedzi obrovské skaly, druidské ruiny, alebo aj vraky lodí rozbité o útesy. Prostredie možno nie je až také veľké, no aj tak je tu toho pomerne veľa a hra si vo veľkom zakladá na úplne novej atmosfére, kedy sa vysoko nad vami týčia zlovestné skaliská. Korunu tomu celému nasadí dúha po hustom daždi, či dokonca polárna žiada, ktorá rozžiari oblohu počas noci.

Forza Horizon 4: Fortune Island
Forza Horizon 4: Fortune Island Nové prostredie prináša nové extrémne výzvy.
Nové prostredie prináša nové extrémne výzvy.


Forza Horizon 4: Fortune Island Hľadanie pokladov je nosnou témou novej kariéry.
Hľadanie pokladov je nosnou témou novej kariéry.


Forza Horizon 4: Fortune Island Nie je tu veľa nových typov eventov.
Nie je tu veľa nových typov eventov.





To však nie je jediná téma typická pre Fortune Island expanziu. Názov toho naznačuje veľa a keďže boli tento rok v hrách v móde piráti, rozhodli sa po nich siahnuť aj Playground Games. Nie priamo, ale pirátska tematika tu rozhodne je zastúpená a to formou pokladov, ktoré môžete hľadať. Ako v expanzii postupujete jej kariérou, každý level vám odomkne novú hádanku. Ak ju vyriešite, dostanete indíciu o tom, kde je skrytý poklad (až 1 milión). Potom je už len na vás, aby ste ho našli. Hádanky sú veršované a viazané na isté činnosti a konkrétne autá. Napríklad musíte s nejakým autom vykonať konkrétny kúsok. Potom je pred vami už len jeden z 10 pokladov, pričom tie sú často skryté na naozaj extrémnych miestach.

Kariéra je tak rozdelené na 10 levelov a každý z nich so sebou prinesie nielen jeden nový poklad, ale tiež podmienky na odomknutie ďalšieho, kedy opäť musíte šplhať po rebríčku zbieraním bodov, ktoré dostávate nielen za umiestnenia, ale aj za ďalšie aktivity, aby ste mali neustále dojem progresu a ani na chvíľku ste nestagnovali. No a nakoniec vás čakajú hneď dva náročné eventy, ktoré vás prevedú okolo ostrova, aby ste tu zavŕšili svoju kariéru. Jeden vás povodí po cestách, druhý aj mimo nich.

K porazeniu týchto dvoch beštií ale vedie relatívne dlhá cesta. Nie tak dlhá ako v základnej hre, ale na expanziu je to pomerne slušné a môžete si byť istí, že vám tu zostane hromada obsahu na hranie aj po dosiahnuté levelu 10. Systém progresu je pritom rovnaký ako v základnej hre. Prídete na ostrov a ten vám ponúkne prvých pár pretekov v rôznych kategóriách a čím vyšší level máte, tým viac sa vám ich sprístupňuje a otvára. Sú tam jednoduché eventy, šampionáty a nechýbajú kaskadérske kúsky, driftovacie zóny, rýchlostné pasce a rýchlostné zóny. To všetko sú veci, ktoré poznáte zo základnej hry veľmi dobre. Rovnako aj kategórie pretekov, či sú to cestné, alebo vás povodia aj mimo cesty. V tejto oblasti je to tak klasika, na ktorú ste dobre zvyknutí.

Je tu aj jedna novinka, ktorou sú Trailblazer eventy, ktoré krásne vzdávajú hold otvorenému svetu hry a aj keď sú to len krátke trasy z bodu A do bodu B, cesta je to, na čo na nich takmer nenarazíte. Poletíte ponad skaly, pôjdete cez prírodné tunely, trávu, lesy a podobne. Len aby ste sa do svojho cieľa dostali za čo najkratší čas a prekonali nielen seba, ale aj priateľov v tabuľkách. Aj keď sa to zdá ako jednoduchý koncept a vlastne to aj je jednoduché, je to zároveň naozaj zábavné a kým niektoré sú pomerne priame, na iných by ste v skutočnosti v aute sedieť nechceli, ale takto v hre sú krkolomné trasy naozaj zábavné.

Problémom tejto expanzie je, že okrem pokladov je toto jediná naozaj nová časť obsahu. Čakali by ste, že možno autori budú s expanziou viac experimentovať a pridajú nové typy eventov, no bohužiaľ nie. Navyše ubrali niektoré naozaj obľúbené veci, ktoré poznáte z hlavnej série. Nekúpite si tu napríklad domy. Nenájdete tu tie rôzne príbehové misie. No a hlavne tu nie sú barn finds a zdá sa, že ich nahradili práve poklady. To je trošku škoda. Poklady síce zabavia, ale barn finds mali svoje čaro. Obsahu tu pritom nie je menej, len sa viac sústredí na tradičnejšie formy pretekov a hra výrazne pridala v oblasti driftov.

Ak vás v hre baví práve driftovanie, tu si prídete na svoje. V porovnaní s predchádzajúcimi expanziami hra obsahuje menej ciest. Je ich tu „len“ 63. Ale sú výrazne dlhšie, kľukatejšie ako kedykoľvek predtým. Je tu snáď najdlhšia driftovacia zóna v sérii a keď sa ňou budete preháňať a budete sa pokúšať udržať zadok auta v riadenom šmyku na jazde dole kopcom, ani vám nebude vadiť, že tu toho nie je až toľko nového, ale „len klasika“. Pre drifterov je Fortune Island rajom a autori sú si toho vedomí, takže práve túto činnosť tlačia často do popredia a stačí len pohľad na mapu a už viete, že niektoré úseky boli dizajnované špeciálne na to.

Forza Horizon 4: Fortune Island
Forza Horizon 4: Fortune Island Ostrov ponúka najmä množstvo kľukatých ciest.
Ostrov ponúka najmä množstvo kľukatých ciest.


Forza Horizon 4: Fortune Island Expanzia najlepšie vynikne v škaredom počasí.
Expanzia najlepšie vynikne v škaredom počasí.


Forza Horizon 4: Fortune Island Spoznáte ďalšie zaujímavé kúty Británie.
Spoznáte ďalšie zaujímavé kúty Británie.





Celkovo je na expanzii badať dôraz na niektoré naozaj silné detaily. Má oveľa pamätnejšie scenérie ako základná hra a dostanete sa na extrémnejšie miesta, pričom jej svedčí herná jar, ktorá je plná vody a bahna, no už teraz si môžete všimnúť niektoré miesta, najmä jazerá a ostrovy okolo nich, ktoré sú šité na mieru zimy a uvidíme, ako ich premení. Hra je už teraz najlepšia vtedy, keď veci ženie na hranu. Niektoré trate sa ťahajú tesne po okrajoch útesov, kedy sa vám rovno pod kolesom rozsypáva krajnica a samozrejme aj tieto musíte neraz prejsť šmykom. Takto vám hra pumpuje adrenalín do žíl a práve takto si ju najlepšie užívate, pričom je šťastie, že podobným momentom autori venovali dosť práce.

Vozový park sa vďaka Fortune Island rozrástol hneď o desať nových áut, pričom pokrývajú hneď niekoľko rôznych tried, aby ste si v nejakej novinke mohli zajazdiť bez ohľadu na to, s akou triedou radi jazdíte. V čele celej ponuky je 2019 Lamborghini Urus, ktoré sa dostalo aj na „obal“ expanzie. Nasledujú 2018 BMW M5, 2017 Ram 1500 Rebel TRX Concept, 2002 Koenigsegg CC8S, 2018 Exomotive Exocet Off-Road, 2012 Lamborghini Aventador J, 2010 Saleen S5S Raptor, 1953 Morris Minor Series II Traveler, 2018 Funco Motorsports F9 a 2015 Hoonigan GYMKHANA 8 Ford Fiesta ST RX43. Niektoré sú pritom zamknuté za progresom, takže si ich musíte sprístupniť hraním.

Okrem toho všetkého tu nechýbajú veci, ktoré poznáte zo základnej hry. Môžete si vo veľkom upravovať autá nielen po vizuálnej stránke s naozaj hlboko prepracovaným editorom polepov, ale tiež aj po stránke výkonu, aby ste aj zo starej klasiky vytiahli toľko koní, koľko sa len pod kapotu zmestí. Rovnako nechýbajú možnosti tvorby vlastných eventov a ich zdieľanie s ďalšími hráčmi. A tam to vôbec nekončí. Expanzia má vlastné Forzathon eventy, môžete tu hrať multiplayer v celej jeho paráde, zapájať sa do klubov (ten náš stále nájdete pod názvom SECTORsk) a podobne. To všetko nájdete detailnejšie rozpísané v recenzii pôvodnej hry.

Forza Horizon 4: Fortune Island
Forza Horizon 4: Fortune Island Expanzia sa výrazne zameriava na driftovanie.
Expanzia sa výrazne zameriava na driftovanie.


Forza Horizon 4: Fortune Island Krásy nového ostrova máte na očiach takmer neustále.
Krásy nového ostrova máte na očiach takmer neustále.


Forza Horizon 4: Fortune Island Nové cesty preveria každé auto vo vašej garáži.
Nové cesty preveria každé auto vo vašej garáži.




Audiovizuálne sa tu toho veľa nezmenilo. Zmenila sa celková atmosféra grafiky vďaka inak ladenému prostrediu a hre naozaj pristane všetko z toho, čo vás čaká, či je to ráz krajiny, alebo aj vrtochy miestneho počasia. V krátkosti ale hra stále vyzerá parádne. A parádne tiež znie, pričom sa však ani zvuková stránka príliš nerozrástla. Nové autá dostali zodpovedajúce zvuky, ponuka rádií príliš nenarástla, ale aspoň sa rozšíril komentár rádiových moderátorov, ktorý zodpovedá dianiu na ostrove a je tak pestrejší o niekoľko ďalších riadkov v prípade každého jedného rádia, ktoré v hre nájdete.

Môj dojem z Forza Horizon 4: Fortune Island je trošku nejednoznačný. Hrá sa naozaj veľmi dobre a výborne zabaví najmä vtedy, keď ženie veci na hranu. Je zasadená do skutočne veľmi dobre spracovaného prostredia, ktoré si zamilujete. A prináša so sebou kvalitné rozšírenie vozového parku. Mohla to byť najlepšia expanzia v sérii Forza Horizon, no bohužiaľ jej k tomu niečo chýba. Ostrov mohol byť o niečo väčší, no hlavne tu malo byť viac pestrejších činností. Ak by sa k tomu vrátil nejaký ten barn find, nejaký ten hrad a ďalšie možnosti zo základnej hry, Storm Island expanzia by bola prekonaná. Takto je to „iba“ kvalitná osmička.


napísal matus_ace 19.12.2018
Páči sa mi! (+5)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 4: FORTUNE ISLAND
+ chytľavé hľadanie pokladov
+ kvalitná hrateľnosť, tentoraz výraznejšie zameraná na drifty
+ vynikajúce prostredie
+ nové Trailblazer eventy vedia chytiť
+ jazda na hrane v extrémnom prostredí
- chýbajú niektoré prvky zo základnej hry
- nový ostrov mohol byť aj väčší


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One

Vývoj: Microsoft
Štýl: Racing
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk