FARMING SIMULATOR 19

FARMING SIMULATOR 19

7.5

Späť na farme, kde je práce nad hlavu

Recenzia na PS4 verziu

Mnohí hardcore hráči sa budú možno stále čudovať, avšak farmárske simulátory patria medzi čoraz populárnejšie žánre. Na poliach tak vzniká konkurenčné preťahovanie o zákazníkov a aspoň je z čoho si vyberať. Každá z farmárskych hier navyše ponúka niečo iné a môže sa zapáčiť inej skupine nadšených pestovateľov obilia. Pre niekoho je hrateľnejší Farm Expert, niekto si viac užije s pestrejším Pure Farming a ostatní relaxujú s Farming Simulatorom, ktorého ročník 2019 prichádza s ďalšími vylepšeniami a rozšírenými funkciami.

Giants Software postupne ladia a vylepšujú ďalšími dielmi v minulosti zatracovaný projekt, ktorý dnes patrí k perspektívne vyhľadávaným. Pretože ak si chcete oddýchnuť od starostí bežného života, je hodinka strávená na farme omnoho vhodnejšia ako očakávaný titul vyžadujúci omnoho viac pozornosti. Práve o tom, že ide predovšetkým o relax, sú farmárske simulátory. Neraz sa za niekoľko dní testovania stalo, že ma to ťahalo primárne k Farming Simulatoru 2019 ako k inak očakávanému titulu z predvianočnej nádielky. Len tak si sadnúť, niečo porobiť na farme a hodiny ubiehali. Dokonca to vyústilo do situácie, kedy bolo nutné riešiť čo skôr. Čomu sa venovať primárne, pretože možností, ktoré nový Farming Simulator ponúka, je neúrekom.

Farming Simulator 19
Farming Simulator 19 Vidiecke prostredie sa skvele hodí k pokojnému farmárčeniu.
Vidiecke prostredie sa skvele hodí k pokojnému farmárčeniu.


Farming Simulator 19 Plynulá zmena dennej doby dokáže vykúzliť zaujímavé obrázky.
Plynulá zmena dennej doby dokáže vykúzliť zaujímavé obrázky.


Farming Simulator 19 Masaker sa, žiaľ, nekoná.
Masaker sa, žiaľ, nekoná.





Ale aby sme vykročili od začiatku a neznalých zasvätili, poďme si povedať, o čo vlastne ide. Najprv si vytvoríte vlastnú postavu: pohlavie, oblečenie a to je tak všetko, na hru to nemá žiadny vplyv. Nasleduje výber miesta, pričom oficiálne dostanete dve mapy, v módoch nájdete ďalšiu. Americká mapa Ravenport je rozľahlejšia a väčšia placka, s poliami omnoho rozsiahlejšími a na prvý pohľad lepšia voľba, no mne osobne sa lepšie farmárčilo v európskom Felsbrunn, ktoré je predsa len pestrejšie s rozmanitejším prostredím s výraznejšími výškovými rozdielmi. Ale inak sú to miesta, kde budete potiť krv, špiniť si ruky na poliach, prevážať komodity do sýpok, predajní, prístavov či drevo na pílu. Plusom je, že rozšírenia začne moderská komunita postupne pridávať a nespia ani vývojári a denne pribúdajú nové stroje, dokonca i mapa. Južanská mapa Estancia Lapacho síce nedosahuje úroveň dvoch defaultných krajín, no máte ďalšie miesto, ktoré na vás čaká.

Následne si zvolíte obťažnosť, ktorá ovplyvní vaše počiatočné výdaje. Môžete si zvoliť finančnú rezervu s už postavenou farmou a so základným strojovým vybavením. Alebo dostanete k dispozícii poriadny balík peňazí a všetko si musíte postaviť od základov. Farmu, polia, stroje, silá, garáže. Prvú možnosť odporúčam minimálne na začiatok, kým zistíte čo ako funguje. Ešte je tu aj vražedná kombinácia: málo peňazí, vysoké postihy, malé výnosy. Pre koho je táto alternatíva určená, keď sa musíte obracať na začiatku pri normálnej obťažnosti, je pre mňa záhadou. Náročnosť okrem finančných postihov je nastaviteľná aj cez menu: ako rýchlo má rásť obilie, výskyt buriny, či úrodu znehodnotíte, ak pri hnojení prechádzate s traktom po poli, potrebu chemických úprav a podobne.

S tým súvisia aj novinky. Odhliadnuc od novej techniky, ktorej tu po novom nájdete vyše tristo kúskov (vrátane John Deera, ale stále bez Zetoru), sa vylepšenia týkajú hlavne nového obsahu. Pribudlo niekoľko nových plodín a okrem obligátnej pšenice, kukurice či zemiakov tu máme aj slnečnicu, cukrovú trstinu, sóju, využívať možno aj trávu (pokosiť, pridať do kompostu, dávať zvieratám, obracať a predávať). Znovu tu nájdeme aj zvieratá ako napríklad sliepky či kravy, no k dispozícii sú aj kone. Chov si vyžaduje viac než postavenie príslušnej budovy. Na koňoch môžete dokonca jazdiť, zlepšovať ich štatistiky a následne ich predať za viac peňazí. Každá z činností navyše vyžaduje nemalé množstvo času.

Už nestačí len poorať, zasadiť a zožať úrodu. Teda môžete, avšak pripravíte sa tak o nemalé percento výslednej komodity. Potrebujete hnojiť a nemusíte to vykonávať výhradne chemikáliami, ale je tu i tráva z kompostu. Lenže ani s ňou to nie je jednoduché: potrebujete sekačku, zberač, prípadne ju obracať, transportovať na miesto, kde ju uskladníte. Alebo občas musíte použiť vápno. A ako je uvedené vyššie, nielenže na všetko potrebujete k tomu určenú techniku, ale pri zapnutom poškodení plodiny pri prejazde je lepšie mať traktor s úzkymi kolesami. Následne vás čaká zber úrody, jej predaj alebo uskladnenie v silách. Na každej z máp je hneď niekoľko miest, kde môžete obchodovať s odlišnými cenami.

Všetko si to žiada čas. Na začiatku na vás toho ešte toľko nepadá, takže voľno sa dá využiť na plnenie rôznych úloh, ktoré vám zadávajú majitelia ostatných fariem. Dá sa tak zarobiť na rôznu techniku a nemusíte ju na danú činnosť ani vlastniť, no jej prenájom z obchodného domu nie je práve najvýhodnejší. Takto môžete fungovať ako pomocná sila, čo sa vám minimálne zo začiatku hodí k vylepšeniu vášho skromného majetku. Nechýba ani spracovanie dreva, avšak v tomto prípade je to stále skôr sekundárna činnosť, ktorá nie je dostatočne prepracovaná. Motorová píla je fajn, ale v Doomovi. S drevom je nemotorná manipulácia, nehovoriac o ovládaní strojov k píleniu, nakladaniu a podobne. No táto možnosť tu je a svoj biznis môžete skúsiť aj v tomto smere.

Ak už všetko nestíhate alebo sa chcete venovať iným činnostiam, v ponuke je najatie pomocnej sily. Zvládne to, čo má, avšak stále chýba virtuálnym farmárom aspoň štipka umelej inteligencie. Musíte pristaviť stroj s adekvátnym vybavením k poľu a až potom aktivovať najatie. Nedokážu samostatne pracovať počas celého procesu. Ešte horšie sú na tom civilní vodiči, ktorí jazdia tak, akoby ste neboli na ceste viac než zbytočná prekážka, do ktorej treba nabúrať. Mestá už nie sú vyľudnené, ale stále ide len o pár bábok. Napriek tomu sú prostredia zaujímavé. Ide v nich o niečo viac ako interakciu. Fyzikálny engine stále nezvláda simuláciu zeme a nemusíte sa obávať ničoho viac než grafického efektu. Je to možno škoda a zapnutie tejto funkcie by pravdepodobne odradilo menej náročných hráčov, avšak ako voliteľná možnosť by potešila.

Farming Simulator 19
Farming Simulator 19 Fyzika je stále skôr zastúpená minimálne až skromne.
Fyzika je stále skôr zastúpená minimálne až skromne.


Farming Simulator 19 Môžete pomáhať aj ostatným farmárom s ich úrodou, oraním, hnojením a podobne.
Môžete pomáhať aj ostatným farmárom s ich úrodou, oraním, hnojením a podobne.


Farming Simulator 19 Nové príspevky v položke modov pribúdajú pomaly každý deň.
Nové príspevky v položke modov pribúdajú pomaly každý deň.





Hra bola testovaná na PS4, takže odpadli hardvérové problémy, s ktorými sa stretávajú niektorí hráči sťažujúci sa na vyššiu náročnosť v prípade PC verzie. Problémom je optimalizácia, ktorá je biedna. Aj napriek tomu, že sa konzolová verzia viditeľne zlepšila, je na kritiku dosť priestoru. Modely traktorov, kombajnov a všetkej techniky sú skvelé a prepracované do najmenších detailov. Vidíte pracujúce súčiastky pod otvorenou kapotou a podobne. Avšak tráva a plodiny sú na tom slabšie. Výrazne prekáža vzdialenosť vykresľovania detailov, ktorá je mizerne malá. Dosahuje len niekoľko desiatok metrov, čo nevyzerá práve najlepšie. Vaša farma je taktiež len kulisou s nulovou interakciou. Stále je okolo vás akoby umelý svet. Nehovoriac o vyššie spomínanej nulovej fyzike blata a prostredia všeobecne po prejazde ťažkou technikou.

Obsah vo Farming Simulatore 2019 narástol, pribudli nové možnosti a virtuálne farmárčenie dostalo novú vzpruhu aj po grafickej stránke. Ak podobnej hrateľnosti holdujete, dokáže pobaviť. Činnosť komunity a aj samotných tvorcov zabezpečí ďalší obsah a prítomný je taktiež multiplayer pre socializujúcich sa farmárov. Hra poskytuje zábavu na desiatky hodín, no stále jej toho môžeme vytýkať toho viac než dosť. Zlepšenia sú v medziach zákona - tak ako pri športových sériach. Nič to nemení na tom, že Farming Simulator 2019 napreduje. Len naň tentoraz potrebujete trochu lepšie železo a nesmiete očakávať hardcore simuláciu.


napísal kordi 30.11.2018
Páči sa mi! (+6)
7.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
FARMING SIMULATOR 19
+ bohaté možnosti a obsah
+ komunita a módy
+ skvelá relaxačná zábava
+ modely techniky
- hardvérová náročnosť a optimalizácia
- slabá fyzika
- vykresľovanie do diaľky
- AI farmárov


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19448)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk