NICKELODEON KART RACERS

NICKELODEON KART RACERS

2.0

Konkurencia pre Mario Kart?

Recenzia na Switch verziu

V živote každého hráča by mal nastať moment, kedy dostane do rúk hru, ktorá kompletne zmení jeho interný rebríček hier. Mal by si dopriať tituly, ktoré otriasajú základmi herného priemyslu a prinášajú revolučné myšlienky a herné mechanizmy obalené v tom najkrajšom vizuále, aký súčasná technológia umožňuje. Každý rok nám vývojári prinášajú hry, po ktorých sa pýtame, či sa dá zájsť ešte ďalej, či to môže byť ešte lepšie a či známka 10 z 10 už pomaly nestačí. A potom tu máme ten opačný koniec spektra. Pri takej silnej náloži kvalitných hier človek občas zabúda, že ešte stále sa vyrábajú hry zlé, vizuálne odpudzujúce a celkovo nepochopiteľné. Malou pripomienkou toho všetkého je práve Nickelodeon Kart Racers.

Pomyselný rebríček hier má totiž aj spodné priečky a občas je dobré prehodnotiť aj tie. Skutočne ste si mysleli, že tá hra, v ktorej simulujete život kozy/chleba/kameňa je tá najhoršia, akú ste kedy hrali? Kde je tá hranica medzi anti-intelektuálnym humorom a čistým nevkusom? Je vývoj zlej hry iba akýmsi omylom jej tvorcov, alebo je za tým niečo hlbšie a omnoho zlomyseľnejšie? Aj takéto otázky v nás vyvoláva  Nickelodeon Kart Racers a pokúsime sa na ne postupne odpovedať.

Nickelodeon Kart Racers
Nickelodeon Kart Racers Čo lepšie pláva na slize ako tampóny?
Čo lepšie pláva na slize ako tampóny?


Nickelodeon Kart Racers Medzi vrcholy herných animácií patria takéto triky.
Medzi vrcholy herných animácií patria takéto triky.


Nickelodeon Kart Racers Po tejto hre sa budete cítiť špinaví.
Po tejto hre sa budete cítiť špinaví.





Kým jednoznačným kráľom kart racingu je séria Mario Kart, ktorá svojim najaktuálnejším titulom potvrdila, že patrí medzi celkovo najlepšie hry na Nintendo Switch, mnohí jej úspech závidia a niektorí sa pýtajú, ako je to možné. Veď čo je na tom ťažké dať dohromady niekoľko postavičiek v motokárach, ktoré do seba narážajú a obhadzujú sa viac či menej nebezpečnými predmetmi? Asi takúto otázku si museli klásť vydavatelia, ktorí dali zelenú peruánskemu štúdiu Bamtang Games, aby vytvorili kópiu Mario Kart s cieľom zarobiť ťažké peniaze. Recept bol predsa jednoduchý – zober fungujúci koncept, pozmeň zopár detailov, aby to nebolo nápadné, prilep známe postavičky z animovaných seriálov stanice Nickelodeon a profituj.

Nickelodeon Kart Racers sa hneď od spustenia snaží navodiť dojem jej úspešnejšej predlohy. Namiesto postáv zo sveta Maria však na vás hľadí s vypučenými očami  12 postavičiek zo 4 seriálov – SpongeBob v šortkách, Teenage Mutant Ninja Turtles, Rugrats a Hey Arnold!. V našich končinách tieto názvy možno nespôsobia toľko vzrušenia, no smutné je, že aj diváci zo západných krajín, kde má kanál Nickelodeon dlhšiu históriu, ostanú z výberu postáv sklamaní. Licencia Nickelodeon by skutočne dávala zmysel, ak by sa v hre objavili známejšie postavy zo súčasných populárnych seriálov, no namiesto toho je tu výber z rozprávok, z ktorých 3 sa už viac nevysielajú, pričom dve z nich skončili ešte v roku 2004. Deťom, pre ktoré je táto hra primárne určená, preto už možno nič nehovoria.

Po vybratí postavy si chcete zdvihnúť náladu úpravami, no narazíte na prvý problém – postavám sa ich vozidlá meniť nedajú, iba ich komponenty, ktoré si však musíte najprv kúpiť. Upokojíte sa, že stačí odohrať niekoľko pretekov a určite budú peniaze na nejakú lepšiu výbavu. Už o pár minút však s hrôzou zistíte, že táto úloha bude ťažšia, ako sa pôvodne zdalo. Ďalším krokom je vybrať si jednu z 24 tratí, ktoré však na prvý pohľad pôsobia veľmi podobne. Aj keď majú trate predstavovať seriálové svety, spája ich veľmi podobná farebná schéma, ktorej dominuje najmä zelená. Tu sa dostávame k jednému z pomyselných originálnych prvkov, ktoré hra prináša.

Všetky vozidlá v hre jazdia na sliz, ktorý je zároveň prekážkou aj blahodarnou tekutinou pre váš motor. Ak s vozidlom prejdete po škvrne slizu, budete mať menšiu kontrolu nad vozidlom, no zároveň načerpáte pohonnú hmotu, vďaka ktorej viete vašu motokáru nakopnúť a využiť krátke zrýchlenie. Okrem náhodných škvŕn sú tam aj obligátne zaplavené časti cesty, v ktorých sa vaša motokára premení na plavidlo, kde je síce jazda obťažnejšia, ale je to pasáž, v ktorej viete natankovať čo najviac slizu, ktorý použijete na zrýchlenie na súši. V konečnom dôsledku vás tak hra dočasne penalizuje, aby ste potom mohli dohnať straty miernym zrýchlením.

Tvorcovia hry vás neustále trestajú slizom a perverzne dúfajú, že sa vám to bude páčiť. Nielenže je tento mechanizmus zvrátený, no práve vďaka nevábnemu vzhľadu slizu vám z toho všetkého môže prísť zle. Hra sa doslova topí v nechutenej zelenej tekutine a rýchle pohyby vášmu žalúdku tiež neprospievajú. Ak k tomu navyše trpíte kinetózou, táto hra vám spôsobí fyzickú ujmu. Okrem toho, že trate kvôli zelenej povodni vyzerajú takmer rovnako, je občas ťažké sa na nich orientovať. Vrcholom absurdnosti je trať, ktorá je celá situovaná v jazere plnom slizu a jej hranice označujú bójky. Nakoľko sa na tekutine nedajú kresliť čiary, smer trate v zelenom mori sa ťažko rozoznáva a stane sa vám niečo, k čomu by v kart racingovej hre nemalo dôjsť – stratíte sa.

Hra po vzore Mario Kart prináša boxy s predmetmi, ktoré vám majú pomôcť predbehnúť ostatných hráčov. Kým niektoré poznáme v pozmenenej podobe práve z vyššie menovaného titulu, iné využívajú mechaniky, ktoré sme predtým nevideli a spolu so slizom ide o jediné náznaky originality zo strany tvorcov. Hra ponúka okrem singleplayer režimu aj lokálny co-op mulitplayer a tri nezaujímavé režimy založené na voľnej jazde, klasickej naháňačke a capture the flag. Online multiplayer režim na(ne)šťastie absentuje. Pamätáte si ešte, ako ste si po zapnutí mysleli, že tie mince ľahko nazbierate, lebo vám stačí odjazdiť zopár tratí? Už asi tušíte, prečo aj pár tratí bude pre vás predstavovať nesplniteľnú úlohu.

Nickelodeon Kart Racers
Nickelodeon Kart Racers Trpieť môžete aj v lokálnom multiplayeri.
Trpieť môžete aj v lokálnom multiplayeri.


Nickelodeon Kart Racers Sliz je hlavným herným mechanizmom.
Sliz je hlavným herným mechanizmom.


Nickelodeon Kart Racers Tvorcovia by mohli siahnuť aj po iných postavách.
Tvorcovia by mohli siahnuť aj po iných postavách.





Nickelodeon Kart Racers je jednoducho hra, ktorú viac hrať nechcete. Veď prečo by ste to robili, keď máte možnosť hrať omnoho lepšiu alternatívu. Ak aj vám vŕta v hlave, prečo je Mario Kart výnimočná hra, možno vám to zážitok s Nickelodeon Kart Racers jasne vysvetlí. A čo je najhoršie, svojim nevkusom môže zaútočiť na vaše deti. S argumentom, že deti majú radi Nickelodeon postavičky a sliz, ktorý k tvorbe tejto stanice patrí, sa snažia vašim ratolestiam podsunúť nekvalitnú hru a zaútočiť na vaše peňaženky. Pri celkovom pohľade na tento titul sa nevieme zbaviť myšlienky, že tu skutočne nešlo o omyl, začiatočnícku chybu alebo uponáhľaný vývoj.

Bamtang Games nám so svojou hrou predviedli dokonalý príklad tvorby hier bez duše pre peniaze. Zároveň pripomenuli, že klasická copy + paste taktika nefunguje ani v tomto priemysle a priniesli titul, ktorý sa zaradí medzi tie najhoršie hry, ktoré sme mali možnosť hrať. Okrem toho, že je Nickelodeon Kart Racers exemplárny prípad zlyhania, dá sa už využiť snáď len ako najhorší vianočný darček pre deti, ktoré celý rok neposlúchali. Bamtang Games aj napriek stratenému času môžeme poďakovať za možnosť prebádať herné dno a možno vďaka ich hre zistíte, že sa skutočne dá padnúť hlbšie, ako ste si doteraz mysleli.


napísal Tanya 31.12.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
2.0
Vo svete
4.2
Ohodnotiť
NICKELODEON KART RACERS
+ niekoľko originálnych prvkov v ponuke zbraní
+ zopár obľúbených postavičiek
+ možný trest pre deti, ktoré neposlúchajú
- vysoká cena
- nezmyselný mechanizmus slizu
- nezaujímavé licencované postavy
- opakujúci sa dizajn tratí
- všeobecne odpudivý vizuál
- nezaujímavé režimy a absencia online multiplayeru


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One

Vývoj: GameMill Entertainment / Bamtang
Štýl: Racing / Arkáda
Dátum vydania: 23. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk