JUST DANCE 2019

JUST DANCE 2019

7.5

Nová tanečná sezóna v plnom prúde

Recenzia na Xbox One verziu

Budúci rok oslávi Just Dance svoje 10. výročie. Séria od UbiSoftu sa začína formovať ako pravidelný príspevok do každoročných sérií podobne ako NHL či FIFA. Dokonca má už v kalendári vyhradené aj stabilné miesto v druhej polovici októbra.

No Just Dance je ako chameleón. Ostro sleduje platformy, na ktoré môže prísť, preto sa neradno diviť,  že v tohtoročnej ponuke nájdeme hneď tri od Nintenda (popri Switch stále Wii U a staručká Wii), dve od Microsoftu (Xbox One a X360) a jednu od Sony (iba PS4). PS3 je po rokoch vynechaná a odpadla aj podpora pre pohybové ovládače Move. Kto má doma Kinect pre X360 a Xbox One, môže ho ľahko oprášiť a použiť v akcii, plnohodnotná tancovačka ostala k dispozícii.

UbiSoft očakáva, že väčšina hráčov si prepojí Just Dance so smartfónom, nainštaluje doň rovnomennú aplikáciu a bude tancovať s ním. Je to istým spôsobom krok späť (oproti prísnemu Kinectu, ktorý dáva pozor na pohyb celého tela), ale na druhej strane sprístupňuje hru masám a ešte im umožní hrať s ovládačom, ktorý dobre poznajú. Opäť sa môže v obývačke strhnúť zvada, že tancovať so Samsung GALAXY Note9 je ťažšie ako s menším GALAXY S9 či kompaktnejším smartfónom. Lopata s 200g a viac ako 6“ uhlopriečkou nemá pre Just Dance pridanú hodnotu, je to veľký ovládač. Dobrí tanečníci pochádzajú zo stajne Nintenda, kde si tancujú s Joy-Con ovládačmi i starými dobrými Wii Remote.


Just Dance reflektuje trendy a zároveň je sériou, ktorá má úmyselne dlhú zotrvačnosť a prívržencov na starých platformách – prečo vydať nový diel na 13-ročný Xbox 360 či 12-ročné Wii? Spolu s FIFA sú to evergreeny, ktoré poznajú starú bázu, čo je často lenivá prejsť na novú platformu, no možnosť na nej zarobiť ešte raz nie je márna. Dať im 40 nových piesní, umožniť im darček na ďalšie Vianoce a znova si zatancovať?

Just Dance 2019 nemení herný systém – stále je chytľavou tancovačkou, na ktorú si v obývačke treba vyhradiť miesto a pustiť sa do príslušných ťahov. Keď si zvolíte skladbu, začne štylizovaný videoklip (žiadna kópia z YouTube), kde sa jeden či viacerí tanečníci predvádzajú na TV a snažíte sa kopírovať ich choreografiu. Počas tancovania môžete mať dve dilemy: prvá, či sledovať skôr hlavnú postavu na TV a aktuálny pohyb. Alebo častejšie sledovať v rohu menšie postavičky signalizujúce nasledujúce ťahy. Zrak sa ťažko uprie na obe časti (tanečníka i paletu ďalších ťahov), treba si vybrať. Osobne sledujem hlavného, no niektorí tanečníci preferujú dva kroky vpred, najmä ak poznajú poradie prvkov.

Druhá dilema súvisí s pohybom. Mnohí hráči sa už roky pýtajú, či nestačí sedieť na gauči a mávať iba rukou, ktorá príslušný pohyb zachytí, keď vás nesníma celý Kinect, ale tancujete iba so smartfónom. Tu platí, že hra je pomerne presná a kvázi pohyb ruky na gauči nezachytíte, keď máte tancovať celým telom alebo sa otáčať o 180 stupňov. Takže žiadne podvádzanie!

Nový playlist nedá hra zadarmo. Na začiatku vidíte cca 10 skladieb; aby ste sa dostali k ďalším, treba začať tancovať a sprístupnia sa. Skladby sú od začiatku rozdelené podľa obťažnosti, niektoré sú pekne na Easy, iné na Medium či Hard, kľúčom k zvyšnému playlistu je odtancovať dve pesničky. Potom sa začne otvárať ďalší playlist a objavíte celú ponuku. Je tu 40 piesní a v ponuke dominujú aktuálne hity z rokov 2017-18.

Napríklad Despacito bolo už vlani, ale Luis Fonsi dodal Calypso, solídny klip, ale vlaňajšiu mániu asi nezopakuje. Určite nesmie chýbať aktuálna star Dua Lipa, od ktorej máte rovno dva songy: One Kiss s Calvinom Harrisom i sólovku New Rules. Každá má inú obťažnosť (Easy vs. Medium), no hranica medzi nimi je veľmi tenká a náročnosť je takmer rovnaká – Dua Lipa nedáva body zadarmo. Veľmi klamlivá je Havana od Camilly Cabano: vyzerá ako dosť pomalá skladba, ktorú dáte ľavou zadnou, no neraz vás potrápi. Je tu Bruno Mars s Finesse v remixe a riadne sa dá vytriasť u Seana Paula a Davida Guettu a ich Mad Love. Na Hard obťažnosť sa môžete pripraviť pri Narco od Blasterjaxx a Timmy Trumpet – no tu je už reálne umenie stíhať niektoré pasáže a frenetické tempo. Kto nebude mať dosť, nech zvolí aj Rave in the Grave od AronChupa a tradične nesmie chýbať ani jeden kúsok od Flo Rida, tentokrát Sweet Sensation. A nesmiem zabudnúť jedného z osobných favoritov, v ukážke náročný, no  celkom „utancovateľný"  Bum Bum Tam Tam.

V kategórií songov starších ako dva roky nájdeme I Feel It Coming od The Weeknd (povinná jazda!), jedného Maroon 5 (Sugar), Britney Spears – Work Work (relatívne chytľavá vec s top choreografiou, pôvodne upravená Work Bitch) a rozhodne si nesmiete nechať ujsť na každej domácej párty... Fergie a jej A Little Party Never Killed Nobody (osobné priznanie – tento song sme zvolili hneď ako prvý). 

Napokon je tu niečo aj pre pamätníkov: Obsesion od od Aventura má už 16 rokov, ale megahit euro danceflooru The Rhythm of the Night od Corony dokonca 25! A keď už budete mať v krvi pár drinkov a odľahčené nohy, zabaví vás aj kúsok Pac Man od Dancing Bros.

Menu vás prekvapí, lebo je prekopané pre novú generáciu odchovanú na Spotify. Máte kopu možností usporiadania, odporúčania, výziev a ak si nedáte pozor alebo sa striedate pri konzole viacerí, môže často vyzerať inak. Ak máte v partii niekoho, kto sa priamo vyžíva v tvorbe playlistov, toto bude jeho parketa, lebo vám môže v menu hľadať rozličné kombinácie piesní, vytvárať poradie na párty. Kto sa chce nechať strhnúť enginom hry a jej radami, môže si tiež užiť pár večerov s náhodným výberom.


Ponuka módov sa zúžila na tri hlavné. Štandardné párty tancovanie, kde môžete doma v šestici makať naplno so smartfónmi v ruke. Zápolenie sa dá riešiť aj v online režime na diaľku a pri každej pesničke uvidíte aj aktuálneho lídra. Zväčša tancujeme za 10-11 tisíc bodov, borci vo svete bežne prekračujú 12 až 13 tisíc.

Sólo hráč si môže zatancovať sám, ale eventuálne dať možnosť Sweat Mode, kde sa idú páliť kalórie. Vtedy sa trošku mení interface hry: skáču vám spaľované kalórie a najmä sa odpočítava čas do konca piesne. Pekná variácia a ak si dáte 8-10 pesničiek, za večer 200-300 kalórií spálite.

Ani tento rok nechýba Kids Mode. Pre deti sú určené zjednodušené verzie piesní a čaká ich vlastný setlist. Príjemným spestrením je zaradenie pesničky Un Poco Loco z vlaňajšej pixarovky Coco – tá je k dispozícii aj v bežných režimoch.

Kto nemá dosť pri 40 piesňach, tomu UbiSoft rád ponúkne predplatné na Just Dance Unlimited, kde čaká ďalších 300-400 piesní. Prvý mesiac môžete skúšať zdarma, potom sa platí 4 eurá mesačne, 10 za štvrťrok alebo 25 za rok.

A to je všetko. Just Dance 2019 určite nesklame fanúšikov, deti, príležitostných hráčov ani veteránov. Prináša presne to, čo od neho čakáte a preto aj jeho hodnotenie ostáva na rovnakej úrovni ako vlani.


napísal Korec 27.11.2018
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
JUST DANCE 2019
+ osvedčený chytľavý systém
+ podpora Kinect, Joy-Con i smartfónu
+ veľa tanečných pohybov
+ obohacujúce Kids a Sweat módy
+ vhodne vybraný zoznam piesní
- a opäť mohlo byť viac pesničiek...
- hra má menej módov ako kedysi


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
Xbox 360
Wii
WiiU
Switch

Vývoj: Ubisoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania: 25. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19842)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk