SNK 40TH ANNIVERSARY COLLECTION

SNK 40TH ANNIVERSARY COLLECTION

Závan nostalgie z Japonska

Recenzia na Switch verziu

Herný život za železnou oponou prebiehal v porovnaní so zvyškom sveta veľmi rozdielne a tiež naozaj skromne. Herný hardvér a ani softvér sa sem bežne nedovážali, dostávali sa k nim len šťastlivci, ktorí mali možnosť niečo také priviezť zo zahraničia. Dokonca aj lokálna herná scéna fungovala len na amatérskej úrovni. Aj napriek tomu sa niekoľko významných značiek v istej miere udomácnilo aj tu medzi komunitou a po prevrate aj miestni hráči spoznali napríklad rivalitu medzi Nintendom a Segou a ďalšie značky. Jedna časť hernej histórie však k nám nikdy v až tak výraznej miere neprenikla. Jej súčasťou bola japonská firma SNK Playmore, ktorá žala úspech najmä na automatoch a domácej pôde, no presadila sa aj v Amerike.

A aj keď ste o nej možno nikdy predtým nepočuli (a ak aj áno, tak pravdepodobne vďaka neskorším hrám ako The King of Fighters, Metal Slug a ďalším), na scéne sú už 40 rokov a tento rok to chcú osláviť. Priniesli vlastnú mini retro konzolu, ktorá berie na seba podobu automatu a oslavuje najmä túto éru. No a priniesli tiež kolekciu pozostávajúcu hneď z niekoľkých hier, ktoré vo svojej histórii považujú za kľúčové. SNK 40th Anniversary Collection vychádza pre Nintendo Switch a je zaujímavá hneď z niekoľkých pohľadov.

Ak sa o hry zaujímate hlbšie a ne sú pre vás len tá chvíľka odpočinku po práci, možno chcete vedieť aj to, aké boli kedysi a ako sa dostali tam, kde sú teraz. A v tomto ohľade sú takéto kolekcie veľmi dobrým zdrojom informácií a zážitkov, pričom táto nie je výnimkou. Ponúka 14 hier vydaných v rokoch 1981 až 1990 a môžete si pozrieť, ako sa za tú dobu posunuli hry ako také. Nájdete ich tu v amerických a aj japonských verziách, no čo je ešte dôležitejšie, hneď 7 z nich ponúka hneď dvojicu verzií: pre konzoly (zväčša tie slabšie) a pre automaty. Môžete sa tak na vlastnej koži presvedčiť, aký bol kedysi technologický rozdiel v tom, čo dokázali priniesť automaty a čo dokázali konzoly na tých istých hrách.

SNK 40th Anniversary Collection
SNK 40th Anniversary Collection Pekná zbierka bonusov vás prevedie históriou a hrami SNK.
Pekná zbierka bonusov vás prevedie históriou a hrami SNK.


SNK 40th Anniversary Collection Niektoré hry vám v základnej podobe vedia dať zabrať.
Niektoré hry vám v základnej podobe vedia dať zabrať.


SNK 40th Anniversary Collection Žánrovo je ponuka zatiaľ pomerne jednotvárna.
Žánrovo je ponuka zatiaľ pomerne jednotvárna.





Tie domáce boli zväčša graficky a aj zvukovo jednoduchšie. Zachovávali jadro a z veľkej časti aj hrateľnosť, no napríklad scény boli zjednodušené, taktiež geometria levelov, možno trochu aj ovládanie. Tie rozdiely naozaj neboli malé. O tých konzolových si však automaticky nemyslite, že to boli zlé hry. Boli to štandardné (často) 8-bitové akcie, aké poznáte napríklad z NES a iných konzol. Ak hra ponúka rozdielne verzie, tie sú v kolekcii samostatné a v menu sa medzi nimi môžete prepnúť, takže má každá aj vlastné uložené pozície a sú na sebe nezávislé.

Navyše sa takto môžete zoznámiť s hrami, ktoré už majú obdobie svoje najväčšej slávy síce dávno za sebou, no stále môžu osloviť a doteraz ste ich pravdepodobne nemali možnosť spoznať. Rozšírite si tak obzory o hneď niekoľko kultových klasík. Navyše v duchu podobných kolekcií aj táto nespolieha len na hry, ale prináša aj sekciu Múzeum, v ktorej nájdete množstvo bonusových materiálov o firme a aj hrách. Tie sú rozdelené do troch sekcií, pričom tá prvá ponúka prierez časovou líniou SNK od roku 1978 do roku 1990, druhá je zameraná na propagačné materiály a informácie (reklamy, guide booky, koncepty...) a tretia obsahuje soundtracky 12 hier z tejto kolekcie. Na pridanej hodnote sa tu tak zjavne nešetrilo a ak náhodou patríte medzi tých, ktorí mali v minulosti tú česť s danými SNK hrami, môžete aj pri tomto pekne zaspomínať a dozvedieť sa o nich viac.

No a potom je tu ten hráčsky pohľad. Sú to predsa len hry a tie vždy boli a aj budú na to, aby sa hrali a nezáleží na tom, či sú staré rok, alebo skoro 40. Ako je na tom SNK 40th Anniversary Collection z tohto pohľadu? Odpovede sú dve: prekvapivo obstojne, no zároveň dosť jednotvárne. Je tu síce 14 hier, no ak čakáte nejakú žánrovú pestrosť, neprídete si na svoje. V aktuálnej ponuke nájdete najmä oldschoolové letecké/tankové akcie (horizontálne aj vertikále) a klasické run and gun tituly, no nechýba ani napríklad bojovka.

Na druhej strane, teda aspoň pekná porcia z nich, prekvapivo dobre zostarli a nakoľko ich mnohí z vás pravdepodobne nepoznajú, dajú sa slušne zahrať. Ak sa do nich navyše pustíte ešte s niekým (nakoľko hromada z nich ponúka lokálnu kooperáciu pre dvojicu hráčov), viete sa tu dokonca veľmi slušne zabaviť. Samozrejme, predpokladom je, že máte radi hry v štýle Contry a podobných klasík. Samotná Contra tu vlastne má hneď niekoľko „klonov“. Pozitívom je, že môžete na Switchi všetky hry hrať kooperatívne aj v zjednodušenej podobe, kedy má každá hráč v ruke len jeden Joy-Con. Pripravíte sa tak o presnosť v twin-stick akciách, ale máte tu možnosť zapnúť si automatickú streľbu smerom, ktorým je namierený druhý stick.

Ak je tu nejaké negatívum, je to vlastne len ponuka. Už som spomenul, že je tu 14 hier a žánrovo sú relatívne jednotvárne. Konkrétne sú to: Alpha Mission, Athena, Crystalis, Ikari Warriors I, II a III, Guerrilla War, P.O.W., Prehistoric Isle, Psycho Soldier, Street Smart, TNK III a Vanguard. To je trošku málo na takúto kolekciu. Zvlášť v prípade, že ide o oslavu 40. výročia takto veľkej firmy. Navyše je to málo aj vzhľadom na vysokú cenu celej kolekcie, ktorá sa predáva za nejakých 35-40 eur, čo je dosť veľa. Našťastie si toho v SNK boli vedomí a 11. decembra sa do hry dostane ďalších 11 hier zadarmo. Tie všetky budú pochádzať z automatov a jednak rozšíria ponuku, no zlepšia aj pestrosť žánrov, takže vás čakajú ďalšie herné zážitky.

Je už štandardom týchto kolekcií, že neprinášajú len hry v ich pôvodnej podobe, ale aj niečo navyše. Už som písal o niekoľkých verziách a upravenom ovládaní, no je tu napríklad aj to, že všetky bežia v 1080p a ponúkajú aj ďalšie možnosti. Môžete si tak vybrať z niekoľkých režimov zobrazenia, aby ste si napríklad pripomenuli to pôvodné, či obraz roztiahli cez celú obrazovku. Taktiež sú tu aj filtre obrazu, ak vám napríklad chýba dojem z CRT obrazu. Zaujímavou vychytávkou je možnosť prepnúť si obraz do režimu portrétu a hrať s ovládačmi v ruke, čo pri vertikálnych akciách pôsobí prirodzenejšie vzhľadom na automatové korene.

SNK 40th Anniversary Collection
SNK 40th Anniversary Collection Hry majú niekoľko režimov zobrazenia a filtrov.
Hry majú niekoľko režimov zobrazenia a filtrov.


SNK 40th Anniversary Collection Najviac si hry užijete vo dvojici.
Najviac si hry užijete vo dvojici.


SNK 40th Anniversary Collection Nájdete tu napríklad menej známu konkurenciu kultovej Zeldy.
Nájdete tu napríklad menej známu konkurenciu kultovej Zeldy.





Meniť ale môžete aj ovládanie a ďalšie parametre, takže ak je na vás hra náročná, jednoducho si pridáte ďalšie životy, znížite jej obťažnosť, nastaviť si úroveň bonusov, obmedziť niektoré limity a podobne. Záleží to od konkrétnych hier, no možností je vždy dostatok. Ak chcete mať hru náročnejšiu, taktiež sa môžete podobne pohrať s nastavením. Tiež tradičným bonusom je možnosť pretočenia späť, ak napríklad hlúpo zomriete. Stačí len chvíľku podržať L a život je späť. Pretočenie môžete využívať v každej hre, takže ak náhodou nebudete zvládať náročnosť starej školy a nechcete si pridávať životy, aj toto je riešenie.

Je pochopiteľné, že aj napriek pozitívnemu hodnoteniu toto nebude pre každého. Je to pre tých, ktorí majú radi staré hry, no zároveň nemuseli v minulosti nutne prísť do styku s SNK hrami, konzolami, automatmi. Práve naopak. Kolekcia umožňuje objavovať tituly, ktoré u nás neboli v minulosti až také známe a možno ste o nich nikdy nepočuli, no aj dnes stále vedia zabaviť. Najmä vo dvojici. V ohľade kvality prevedenia hier, ponuky rôznych verzií, šírky možností nastavení a aj bonusových materiálov predstavuje SNK 40th Anniversary Collection nový štandard podobných kolekcií, z ktorého sa ostatní majú čo učiť. Len nie v oblasti pomeru ceny a množstva hier, keďže to sú veci, v ktorých je čo zlepšovať a, našťastie, sú si toho v SNK vedomí. Rovnako ako AtariSega kolekcie aj teraz bez známky, no s dobrým pocitom z odohraných hier, aj keď si na ďalšie treba ešte počkať.


napísal matus_ace 20.11.2018
Páči sa mi!
SNK 40TH ANNIVERSARY COLLECTION


RECENZIE HRÁČOV
SNK 40th Anniversary Collection
Switch

Vývoj: SNK / Digital Eclipse
Štýl: Arkáda / Kompilácia
Dátum vydania: 13. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18421)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk