RED DEAD REDEMPTION 2

RED DEAD REDEMPTION 2

10

Kým uvidím zapadať slnko, západ bude existovať

Recenzia na PS4 verziu

Pre mnohých je to hra roka. Minimálne môžeme povedať, že veľmi úspešne pokračuje v tom, čo výborne rozohrala pôvodná westernová akcia na starej generácii konzol. A ešte pred Red Dead Redemption tu bol Red Dead Revolver, ktorý stál na úplnom začiatku. V novom titule v sérii si na svoje si prídu nielen priaznivci divokého západu, ale všetci tí, ktorí nepohrdnú vydarenými prestrelkami v otvorenom svete s opojnou vôňou dobrodružstva. Red Dead Redemption 2 skrátka páli ostrými a presne do čierneho.

Hlavným hrdinom je tentokrát sympatický drsňák Arthur Morgan. Nie je to žiadne neviniatko, rovnako ako ostatní členovia kočujúceho gangu, ktorý si hľadá svoje miesto v krajine, čo sa už začína meniť z nespútaného divokého západu na moderný a civilizovaný svet. Zatiaľ je to stále miesto plné dobrodruhov a štvancov, ale nie nadlho. A medzi nich patríte aj vy. Lenže je čas na zmenu, spolu s vašimi druhmi, ktorí putujú s konskými povozmi, cítite potrebu usadiť sa a žiť usporiadaným životom. Ibaže sa vám to akosi nedarí. Či už vďaka vlastným chybám, alebo prešľapom spoločníkov a pod vedením svojského Dutcha, nielen pri snahe získať peniaze, sa neustále dostávate do problémov. A neraz to končí krviprelievaním a následne hľadaním nového miesta, kde všetko skúsite odznova.

Provizórny tábor, ktorý priebežne mení svoju polohu, je miestom, kam sa neustále vraciate. Podobne ako v iných hrách, dokážete toto osídlenie vylepšovať a zútulňovať. Môžete darovať predmety, proviant alebo financie, ktorými podporíte fungovanie kempu a okrem toho máte možnosť prikúpiť niekoľko úprav, ktoré osožia vám aj ostatným. Na jednej strane je tábor úžasné miesto, kde cítite spriaznenosť s ostatnými ľuďmi na pokraji spoločnosti, ktorí sa rozprávajú, posedávajú pri ohni, spievajú, nahovárajú vás na rôzne aktivity. A nemusia to byť vždy len veci porušujúce zákon, ako sú prepady vlakov, banky či dostavníka, krádež koní, pašovanie, násilné vymáhanie dlhov a iné výtržnosti zaváňajúce krvou a nebezpečenstvom. Čakajú vás aj bežné činnosti, ako je rybačka, cesta za zásobami do mesta, popíjanie v salóne, zaháňanie oviec a v neposlednom rade aj minihry, ako je domino, Black Jack, ale aj rýchle zabodávanie noža medzi prsty roztiahnutej ruky.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 Dobrodružstvo sa začína v zime. Samozrejmosťou sú stopy, ktoré zostávajú v snehu.
Dobrodružstvo sa začína v zime. Samozrejmosťou sú stopy, ktoré zostávajú v snehu.


Red Dead Redemption 2 Na západe strávite desiatky hodín - väčšinou v sedle. Kone sú v hre veľmi dôležité a ponúkajú mnoho možností.
Na západe strávite desiatky hodín - väčšinou v sedle. Kone sú v hre veľmi dôležité a ponúkajú mnoho možností.


Red Dead Redemption 2 Užijete si aj lúpeže a prestrelky vo vlakoch.
Užijete si aj lúpeže a prestrelky vo vlakoch.





V krajine sa objavuje mnoho zadaní nielen od členov gangu, ale aj iných osôb, napríklad vás požiada o pomoc stará láska. Sú to všetko misie, ktoré majú formu malých príbehov s viacerými úlohami, žiadne banality typu  „nazbieraj mi toľkoto byliniek alebo zveriny". A pri väčšine z nich nie ste sami, ale máte spoločníkov, čo stoja po vašom boku. Popri hlavných si môžete nájsť čas aj na nepovinné, často náhodné zadania, na ktoré natrafíte v krajine. Sú to niekedy rozsiahlejšie, ale neraz aj rýchle udalosti, na ktoré pohotovo zareagujete, alebo ich odignorujete. Napríklad pomôžete pohoničovi z dostavníka chytiť a upokojiť splašeného koňa, asistujete vynálezcovi, oslobodíte lovca s nohou v pasci alebo ženu privalenú koňom, prijmete výzvu v streľbe na fľaše, zachránite obeť ku-klux klanu pred upálením alebo odrazíte útok banditov, ktorí prepadli pocestného či farmu. A potom sú tu výzvy, ktoré sa priebežne odomykajú a vyžadujú hľadanie pokladov podľa máp, aby ste sa stali top bádateľom, porušovanie zákona na preslávenie sa ako bandita, zbieranie kartičiek alebo kostí prehistorických jašterov plus gamblerstvo, bylinkárstvo a iné.

Manažment tábora je ale skôr strohý a určite sa dal vyriešiť aj zaujímavejšie. A napríklad mi tam chýbalo aj viac možností na prispôsobenie Arthurovo bývania a komfortu. Pri svojom voze sa môžete vyspať, oholiť, zmeniť oblečenie, ktorého je naozaj požehnane - od klobúka až po ostrohy - a zobrať nejakú muníciu, proviant a zdravotné doplnky. Po vylepšení je možný rýchly presun na mape. Ale priestor na dekorácie je veľmi obmedzený a chýba aj možnosť uskladnenia prebytkov, najmä koží. Problém je hlavne s tými veľkými (malé nezaberajú veľa miesta a môžete ich prenášať viacero), ktoré buď rovno zužitkujete či predáte, alebo ich vozíte na koni, kde ale potom nie je priestor napríklad na spolujazdca. Takže sa môže stať, že v istých situáciách kožu jednoducho zahodíte, lebo vás obmedzuje. Neskôr sa už spravovaniu tábora ani nemusíte venovať a aj pozornosť tvorcov sa sústredila inam.

Samotný kôň je však fascinujúci a v hre je doslova nevyhnutnosťou. Takže ak vám nevoňajú dlhé jazdy pri preháňaní sa otvorenou krajinou, musíte si na to jednoducho zvyknúť. Ako už bolo spomenuté, koník slúži na prevážanie úlovkov, ale často aj spolujazdcov - niekedy dobrovoľníkov, inokedy poviazaných a prehodených cez konský chrbát. Môžete mať jedného primárneho koňa, ktorý je osedlaný a sedlo je súčasne úschovňou všetkých vašich zbraní. V misiách bežne najskôr pricválate na miesto a potom si v kruhovom menu zvolíte výzbroj, ktorú si vezmete so sebou. Spravidla je to viacero zbraní rozdelených podľa kategórií. Základom je určite revolver a pušky,  medzi ktorými sú brokovnice, opakovačky aj ostreľovačka s ďalekohľadom. Zbrane si môžete aj prehliadnuť a vyleštiť, čím zlepšíte ich účinnosť. K ďalšej užitočnej výbave patrí luk, vrhacie nože, dynamit, laso či ďalekohľad. Pri prepadnutiach je vhodné nasadiť si na tvár šatku a seba aj zviera doliečite a povzbudíte rôznymi potravinami - či už surovými, pečenými, alebo v konzervách.

 

[videorecenzia]

Primárneho koňa môžete nahradiť iným, keď prehodíte sedlo. Ďalšie kone, ktoré kúpite či skrotíte podľa potreby a okolností a dajú sa meniť a upravovať v stajni, sú neosedlané a viac-menej pre prípad núdze, keď sa potrebujete niekam rýchlo dostať a váš miláčik zostal niekde ďaleko. To sa však nestáva často. Svojho koňa privolávate pískaním a ak nie je extrémne vzdialený, pribehne. V misiách, kde napríklad poháňate voz, sa väčšinou drží tesne za vami. Tátoš automaticky preskakuje ploty a iné prekážky, dokáže prebrodiť aj preplávať rieku, prekonať poriadne strmé úseky, no pozor, na mimoriadne náročných miestach môže spolu s vami spadnúť a má tiež svoj život, takže keď s ním nešetrne zaobchádzate, skoná.

Pri jazde poháňaním dostanete koníka do klusu a cvalu a je to veľmi realistické, navyše doplnené charakteristickými zvukmi odfrkujúceho zvieraťa a vŕzgajúceho sedla. Pri jazde v skupine sa dá jednoduchým úkonom prispôsobiť rýchlosti a smeru pohybu spoločníkov. Koňa môžete viesť za uzdu, nakŕmiť, potľapkať, upokojiť, čo využijete aj pri krotení tých divokých, ku ktorým sa treba opatrne priblížiť a potom sa snažíte udržať na ich chrbte. Každý kôň má svoju charakteristiku s označením plemena, rýchlosti, akcelerácie a zvládnutia jeho ovládania a postupne sa zlepšuje. A z koňa sa dá aj hádzať laso, preskočiť na idúci voz alebo vlak a v neposlednom rade strieľať.

Prestrelky na koňoch patria medzi najlepšie súčasti hry. Je to naozaj paráda, keď v cvale pálite po nepriateľoch, ktorí postávajú naokolo. A ešte väčšia paráda je streľba po iných jazdcoch a napríklad počas prepadu dostavníka.  No užijete si aj akčné momenty, kde stojíte na nohách, respektíve sa prikrčíte a kryjete za predmetmi spoza ktorých sa vykláňate, čo nikdy nezaškodí. Môžete pritom využiť presnejšie mierenie s priblížením alebo páliť intuitívne. To je, paradoxne, väčšinou účinnejšie a navyše rýchlejšie, stačí vám totiž len približne sa nastaviť na nepriateľa a hra už si automaticky domeria cieľ. Pri streľbe z revolvera to vyvolá aj skvelý efekt „fofrovania" keď bleskovo vypálite niekoľko rán za sebou. Máte aj možnosť použiť dve zbrane súčasne a špeciálny, dobíjateľný režim na spomalenie času (dead eye), kedy si pohodlne zameriate každý cieľ. Streľbu môžete príležitostne doplniť hádzaním výbušnín alebo vrhacích nožov. A  niekedy sa viete k protivníkom nenápadne priblížiť a použijete stealth kill nožom. AI nepriateľov síce neexceluje, takže nevynikajú v streľbe a napríklad občas sa schovajú za rovnakou bariérou ako vy, ale celkovo nie je najhoršia. Protivníci sa vás napríklad niekedy pokúšajú obísť alebo keď vás spozoruje hliadka, upozorní ostatných a hneď je rušno. Umelá inteligencia vašich spoločníkov aj NPC je však slušná, vedia sa prispôsobiť aj keď si zvolíte neštandardnú trasu, vozy a ľudia v uliciach zastanú, aby ste prešli alebo vás obídu a ak ste príliš blízko, rozčuľujú sa.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 Pri ohni si oddýchnete, pripravíte jedlo a základné doplnky.
Pri ohni si oddýchnete, pripravíte jedlo a základné doplnky.


Red Dead Redemption 2 Neraz sa dostanete do poriadnej šlamastiky.
Neraz sa dostanete do poriadnej šlamastiky.


Red Dead Redemption 2 Často stretnete ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Tento tu má napríklad nohu v pasci, ktorú treba otvoriť.
Často stretnete ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Tento tu má napríklad nohu v pasci, ktorú treba otvoriť.





Násilie sa dá vykonávať aj bez zbraní. Hra dáva priestor aj pästným súbojom, ktoré zahrňujú údery a krytie a napriek jednoduchému systému sú vydarené a účinné. Bitku neraz používate aj pri vymáhaní informácií alebo dlhov z ľudí, ktorí odmietajú spolupracovať a nestačí im dohovoriť slovne. Zažijete aj parádnu mastenicu v salóne, presne takú, akú ste videli v klasických westernoch. A keď už je o tom reč, viaceré momenty  a scény v hre vám môžu pripomenúť kultové filmy, napríklad pri prvom prepade vlaku si možno spomeniete na Butch Cassidy a Sundance Kid s Robertom Redfordom a Paulom Newmanom, zimná jazda dostavníkom zas evokuje Osem hrozných a podobne.

Hra sa snaží byť čo najviac autentická a väčšina činností je veľmi realistická. Napríklad lov je skutočne zaujímavý zážitok, ktorého súčasťou je niekedy celý sled aktivít. Svoju korisť môžete stopovať a sledovať jej odtlačky a pach v špeciálnom režime. Následne ju zameriate a vystrelíte, ale zasiahnutá laň či diviak ešte môže pobehnúť, kým sa napokon vysilené zviera nezrúti na zem. Zanecháva za sebou krvavé stopy, takže svoj úlovok už ľahko nájdete a potom ukončíte jeho trápenie nožom. Pritom vám až trhá srdce, keď počujete kvílenie zranenej zveri. Potom môžete  korisť vyložiť na koňa, alebo len jej kožu, ktorú stiahnete hoci aj priamo na mieste. Okrem toho zo zvieraťa získate aj rohy či mäso a všetko sa dá predať, pričom v prípade koží záleží aj na akosti a na tom, do akej miery sú poškodené, preto je vhodné uprednostniť pri love luk. A, samozrejme, všetky časti úlovku sa dajú použiť aj na výrobu rôznych doplnkov, napríklad aj koženej tašky, ale mnoho vecí vám vyrobí len kožiar v tábore alebo odborníci z mesta. No Arthur si pri ohni dokáže aspoň niečo upiecť a zhotoviť muníciu, odvary a základné doplnky na cesty.

Všetko čo robíte, sa odráža na vašej reputácii a aj keď vás mnohé úlohy zatiahnu do neželaných problémov, mimo misií sa môžete rozhodnúť, ako sa zachováte a či niekomu aj pomôžete alebo sa z vás stane bezohľadný hrdlorez. Každopádne ak spravíte niečo zlé, najmä ak niekoho zavraždíte a práve šacujete mŕtvoly, ktoré majú u seba muníciu, drobné cennosti, alkohol a muníciu, niekedy vás pritom spozoruje náhodný svedok a ten vás beží udať. Musíte sa snažiť chytiť ho a presvedčiť, aby mlčal. Slovami alebo bitkou, prípadne ho rovno zabijete. Inak sa stanete hľadanou osobou. V mestách a regiónoch, kde sa preslávite ako bandita, je na vás vypísaná odmena a hrozí zvýšený výskyt lovcov odmien, ktorí vás prenasledujú. Čo znamená často nežiadúce prestrelky. Do hry sa pritom zapoja aj Pinkertonovci. Je tu však možnosť zájsť na poštu a zaplatiť požadovaný finančný obnos, aby bola odmena za vašu hlavu stiahnutá.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 Tvorcovia kladú dôraz na mnohé detaily, týka sa to aj zablatených ulíc s odtlačkami kolies a konských kopýt.
Tvorcovia kladú dôraz na mnohé detaily, týka sa to aj zablatených ulíc s odtlačkami kolies a konských kopýt.


Red Dead Redemption 2 Budete vykonávať aj tradičné kovbojské činnosti, napríklad zaháňať ovce.
Budete vykonávať aj tradičné kovbojské činnosti, napríklad zaháňať ovce.


Red Dead Redemption 2 Aj z takejto vážnej situácie sa dá nejako dostať.
Aj z takejto vážnej situácie sa dá nejako dostať.





V hre je veľké množstvo aktivít, ktorým sa môžete venovať a vylepšujú sa už samotným používaním. Takže napríklad budete mať lepšiu výdrž pri behu alebo sa zlepší aj váš koník. A skutočne je viditeľné, že tvorcovia dbajú na detaily a snažia sa o historickú presnosť. Vidíte to na priebehu činností, vzhľade miest, zbraniach, ale aj oblečení. Napríklad vaša postava nosí klasické dobové nohavice na traky, ktoré siahajú vysoko nad pás. Celkovo svet, ktorý vytvorili vývojári, pôsobí uveriteľne a živo. Všimnete si postavy, ktoré vykonávajú každodenné činnosti a rozprávajú sa medzi sebou (a nielen po anglicky), ale aj s vami a nemusí to vôbec súvisieť s úlohami. Po cestách priebežne putujú jazdci a povozy. Keď s niekým cestujete alebo cválate, okrem hudby na pozadí si vypočujete aj siahodlhé rozhovory medzi vami a spoločníkmi. Veľmi často si ľudkovia aj zaspievajú a občas sa zapojí aj Arthur. Dokonca si v jeho úlohe aj zatancujete. Všetko priebežne dopĺňajú scény zakomponované  priamo v prostredí na zúženej obrazovke, ktoré sa vyznačujú špičkovým dabingom aj prejavmi postáv v hollywoodskom štýle. A s dobre napísanými dialógmi. Naozaj máte dojem, že tento svet si žije svojím životom a ľudia v ňom sú skutoční. A uveriteľní aj vďaka skvelým animáciám tvárí a mimike. Naposledy vo mne podobný jedinečný pocit vzbudil tretí Zaklínač.

A aj ďalšie vizuálne prvky sú vydarené. Animácie pohybov sú plynulé a precízne, v teréne nechýbajú odtlačky nôh, stopy kolies, ktoré obzvlášť vyniknú v zablatených uličkách mestečiek, kde ich dotvárajú mláčky. Tvorcovia mysleli aj  na neštandardné momenty, napríklad keď sa postava a pokojne aj kôň zošmyknú zo strminy a kotúľajú sa pri páde. A potom váš tátošík s námahou vstáva. Môžete vidieť aj zostreleného jazdca, ktorý visí za nohu v strmeni a kôň ho vláči za sebou. Prostredia sú prekrásne, s ďalekým dohľadom a množstvom detailov. Aj na klasickej PS4 takmer všetko vyzerá veľmi dobre a môžete si to poobzerať zo všetkých strán. Stačí si pravou páčkou na ovládači napolohovať kameru podľa chuti a vnímate okolie aj svoju postavu z iného záberu. A nemusíte to byť len z pohľadu tretej osoby, hoci ten vyzerá najefektívnejšie, kedykoľvek si môžete prepnúť pohľad prvej osoby. Hudba je štýlová, nevtieravá, vhodná k tematike divokého západu a dobre napasovaná najmä v dramatických momentoch. Okrem nenápadných melódií príležitostne zaznejú aj piesne s precíteným spevom, ktoré zvýraznia špecifické chvíle. A zavŕšením sú naozaj skvele nahovorené dialógy s tonami textu. Túto hru jednoducho nemôžete nemilovať.

Red Dead Redemption 2 prináša hlboký zážitok nielen milovníkom westernu a koní, ale všetkým hráčom, ktorých lákajú dobrodružstvá. Toto však nie je len charakteristická prestrelka z divokého západu, hoci si aj v tomto smere prídete na svoje a vo veľkom štýle. Akčné scény sú naozaj dynamické a úchvatné, ale treba počítať s tým, že sa prelínajú aj s úplne obyčajnými, občas až banálnymi činnosťami s pomalším tempom, ktoré tu však vyzerajú neobyčajne, pretože sú veľmi realistické. Hra má svoju pridanú hodnotu v podobe úžasného žijúceho sveta, v ktorom nefigurujú čiernobiele postavy, ale ľudkovia, ktorí neraz nie sú jednoznačne dobrí alebo zlí a majú prepracované charaktery. Samotný hlavný protagonista síce dokáže jedinečné veci, ale pritom vnímate aj jeho ľudskú stránku a slabosti. Nie je to žiadny moralista a neviniatko, na jednej strane pôsobí hrdinsky a neohrozene, no v istých momentoch zas veľmi zraniteľne a krehko, postupne sa vyvíja a vyrovnáva s tým, čo príde. Či už je to nevyhnutá transformácia západného sveta, ktorý sa neúprosne civilizuje a už v ňom akosi prestáva byť miesto pre dobrodruhov, alebo fyzická aj psychická zmena štvanca, ktorá môže viesť k jeho trpkému koncu. Nemusí však znamenať aj koniec príbehu.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 Krajina je plná príležitostí a zaujímavých stretnutí. Ale západ sa už mení.
Krajina je plná príležitostí a zaujímavých stretnutí. Ale západ sa už mení.


Red Dead Redemption 2 Keď niekam idete s Dutchom a ešte k tomu v noci, zaváňa to problémami.
Keď niekam idete s Dutchom a ešte k tomu v noci, zaváňa to problémami.


Red Dead Redemption 2 Vychutnáte si aj skupinové prestrelky, keď po vašom boku stojí niekoľkočlenná družina.
Vychutnáte si aj skupinové prestrelky, keď po vašom boku stojí niekoľkočlenná družina.





napísal uni 2.11.2018
Páči sa mi! (+35)
10
Vo svete
9.7
Ohodnotiť
RED DEAD REDEMPTION 2
+ jedinečný otvorený svet, ktorý mapuje civilizovanie divokého západu
+ snaha o historickú presnosť a veľký zmysel pre detaily
+ výborné audiovizuálne spracovanie a profesionálny dabing
+ skvelé prestrelky a aj na koni a v skupinových potýčkach
+ nápadité misie aj náhodné úlohy s rozmanitými zadaniami
+ život v komunite štvancov a charizmatickí spoločníci
+ zapracovanie bežných činností, ktoré v hre pôsobia prirodzene
- fádny manažment tábora a problém s uskladnením veľkých koží a vybraných vecí
- niekedy zbytočne zdĺhavé presuny v krajine
- občas povinné menej zaujímavé aktivity


RECENZIE HRÁČOV
icon
10
THE CORRUPTER    1.1.2021
We are not criminals, We are Outlaws.Hra sa odohráva 12 rokov pred legendárnou jednotkou, ... zobraziť
icon
5.5
DJOKERSK    23.11.2020
Najhorsia Rockstar hra minulej dekady.Cons:-Katastrofalny pribeh-Ovladanie-napln mis... zobraziť

Xbox One
PC
PS4

Vývoj: Take 2 / Rockstar
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 26. október 2018
 5.11. 2019 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk